Excelből e-mail küldés Outlook nélkül CDO-val

Excelből e-mail küldés Outlook nélkül CDO-val
2010-08-31T13:02:00+02:00
2010-09-28T17:42:55+02:00
2022-11-19T08:00:41+01:00
MSNEO
Sziasztok!
Készítettem egy kis Excel programot (Office 2003), amit az országban néhány helyen használnak a cégem dolgozói. A beépített hibakezeléssel generált report fájlt, vagy szöveges értesítést a felhasználás helyéről szeretném magamnak visszaküldeni az excelből az alábbiak szerint:

Set objmessage = CreateObject("CDO.Message") objmessage.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusing") = 2 objmessage.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserver") = "SMTP-NAME" 'ITT A KULCS! objmessage.Configuration.Fields.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserverport") = 25 objmessage.Configuration.Fields.Update objmessage.Subject = "Hibajelentés" objmessage.from = "távol@mail.hu" objmessage.to = "nekem@belsőcím.hu" objmessage.TextBody = "Üzenet" objmessage.send Set objmessage = Nothing

A helyzet az, hogy a kód csak akkor működik rendesen, ha tudom az smtpserver nevét, ami szinte minden helyen más. Outlook nincs mindenütt telepítve.

Hogyan kérdezhetem le a távoli gépen az SMTP nevét?, hogy emilt küldhessek magamnak?

Köszi! ms
Mutasd a teljes hozzászólást!
Jó eséllyel sehogy.
Persze végigpróbálgathatnád az egész subnetet, hogy válaszol-e az smtp portra, de az elég halál. Legegyszerűbb lenne talán megkérdezni a felhasználót (aki majd megkérdezi a rendszergazdit).
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • a levelezőprogik sem jönnek rá maguktól.
  Tipp: írd össze a nagyobb szolgáltatókét, és a progiba tegyél egy smtp-teszt eljárást, ami végigfut rajtuk az első induláskor.

  Elsőnek a user emailcíméből próbálnám meg kitalálni melyik szolgáltatóval kezdjem a tesztet.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak hogy bonyolódjon, az egyes szolgáltatóknál még a beállítások is mások.

  MSNEO:
  objmessage.from = "távol@mail.hu"

  sorban is ugyan ez a kérdés.

  Mi lenen, ha csinálnál egy olyat, amit elérnek és azon keresztül küldenéd?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • stl: a felhasználót megkérdezhetem, de szerettem volna automatizálni a küldést. Van olyan felhasználó aki -IQ val rendelkezik informatika terén, még az emil címét sem tudja...

  halinorbi: a szolgáltató GroupWise, Novell hálón. be lehet építeni egy figyelést, de azt hittem van valami trükk a lekérdezéshez.

  Micu: csináljak saját smtp-t? működtessek egy levelező szervert? szerintem ez nem fog menni.

  Az emil címek úgy vannak kiosztva megyénként, hogy abból elméletileg következtetni lehet a domainre pl.: xy@szabolcs.xxx.hu, ha nincs más megoldás megkérdezhetem a felhasználó emilcímét.

  Mivel a lényeg az lenne, hogy a hibalista fájlt, vagy txt boxban lévő szöveget (akár fájlban is) megkapjak, meg lehet azt oldani, hogy egy létező ftp helyre feltöltse a távoli program a szöveget? Készítek egy Ftp tárhelyet a gépemen egy klienssel és oda várom a távoli programtól az adatokat. Így nem emil jön, hanem adat. Mr csak azt nem tudom, hogy ellenőrizzem le, hogy a gépemen az ftp be van kapcsolva, és hogy töltsek oda fel egy fájlt excelből...

  ha az eredeti kérdésre nincs megoldás, lehet ezt már egy új topicba kellene írni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csináljak saját smtp-t?


  Nem. Én úgy gondoltam, vegyél egyet egy szolgáltatónál és azt használd.

  Vagy ha ekkora a környezet, akkor távoli bejelentkezész engedélyezzetek a cég egyik szerverén egy e-mailcímre, amit meg akár blokkoltok is, hogy máshova ne küldhessen levelet.
  ---

  VB6/VBA ftp feltöltést már találsz a prog.hu-n is, azt felhasználhatod.

  De egy http (php/asp, ..) helyre is felküldheted ott meg pl. post-al fogadod az adatsorokat, és beteheted akár adatbázisba is (vagy akár txt fájlba is)
  Akár onnan is kezdeményezhetsz levélküldést magadnak, hogy jött új adat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tippet, utánanézek holnap, hogy lehet-e távoli bejelentkezést kérni az én központomnál.
  Addig is marad az ftp-s lehetőség ma estére...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az FTP elérése elég "röghözkötötté" tett, így nem vált be, de összeszedtem az összes mail szerver címet (32 db) és egy ciklussal végigkérdeztem mindet (program frissítéskor az inicializálással fedtem le a kb.2-3 perces időt), majd a sikeres küldésnél (hibakezelésben) a ciklus előtt "beégetett" tömb elemének helyét eltároltam, így a ciklust a következő frissítésig nem kell még1x végig nyálazni.

  Köszönöm az értékes hozzászólásokat!

  ms
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd