Egy kis net (pascal)

Egy kis net (pascal)
2004-05-25T05:40:12+02:00
2004-05-28T06:00:39+02:00
2022-07-20T00:50:29+02:00
elenios
Először is lenne egy könnyebb kérdésem:
-Hogy lehet egy számot lekerekíteni/már típuú számot csinálni belőle?

Most pedig a komolyabb téma:
-Szeretnék csinálni egy alap ftp prg-t, csak hogy lássam mit-hogy. Ehez szeretnék egy kis segítséget. Konkrétan vagy egy ezzel foglalkozó linkre gondoltam, vagy leírom pontosan mi is kell (csak alapok) és ha tudja vki hogy kell, az lenne a legjobb.

Nekem csak nagyon az alapok kellenének, azaz szeretnék csatlakozni egy szerverhez és utána onnan letölteni egy file-t/oda feltölteni.

Pascal hálózatos résszel még sose foglalkoztam (itt az ideje), szóval még nagyon láma vagyok a témában.

Pls. aki tud segítsen! Fontos lenne.
Thx
Mutasd a teljes hozzászólást!


program prg3; var i : integer; r : real; s : string; code : integer; begin i := 1234; r := Pi; str(i, s); writeln(s); str(r :5 :5, s); writeln(s); val(s, i, code); if code <> 0 then begin WriteLn('Hiba az alábbi pozíciónál: ', code); val(copy(s, 0, code - 1), i, code); WriteLn('Érték = ', i); end else WriteLn('Érték = ', i); val(s, r, code); if code <> 0 then WriteLn('Hiba az alábbi pozíciónál: ', code) else WriteLn('Érték = ', r); i := 1234; r := i; writeln(r); r := 3.6; i := round(r); writeln(i); i := trunc(r); writeln(i); r := int(r); writeln(r); end.

Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Az első kérdésre nem nehéz a válasz:

  round(x-0,5)

  A számok konvertálásánál az lennek a kérdésem hogy mit mire?
  string-->egész: val függvény
  egész-->string: str függvény
  egész-->real: egyszerű értékadás
  real-->egész: kerekítés
  és így tovább.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nekem jelenleg real-ből kéne egész számot konvertálni, de ha a többit is leírnád azt megköszönném...
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • program prg3; var i : integer; r : real; s : string; code : integer; begin i := 1234; r := Pi; str(i, s); writeln(s); str(r :5 :5, s); writeln(s); val(s, i, code); if code <> 0 then begin WriteLn('Hiba az alábbi pozíciónál: ', code); val(copy(s, 0, code - 1), i, code); WriteLn('Érték = ', i); end else WriteLn('Érték = ', i); val(s, r, code); if code <> 0 then WriteLn('Hiba az alábbi pozíciónál: ', code) else WriteLn('Érték = ', r); i := 1234; r := i; writeln(r); r := 3.6; i := round(r); writeln(i); i := trunc(r); writeln(i); r := int(r); writeln(r); end.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sysco már leírta: a ROUND erre való. Bocs, hogy most ezt fogom írni, de láttalak már sok tudástárban, mint témaindító és a legtöbbször nagyon alap dolgokat nem tudtál. Esetleg vegyél egy könyvet, pl. a PROGRAMOZZUNK TURBO PASCAL NYELVEN vagy olvasgasd a helpet és utána tedd fel a kérdést. A helpet különösen kiemelném, mert pl. ha a REAL szóra nyomsz egy CTRL+F1-et, akkor onnan nagyon hamar eljutsz a kerekítéshez. És ez sok esetben így van. Ezzel most nem akartalak fikázni csak arra akarok rávilágítani, hogy azért légy egy kicsit önálló is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Smurfy arra nem gondoltál, hogy témánként potya 50 pont jár a leggyorsabbnak? A kérdések tényleg triviálisak minden amatőr programozónak is, de ettől függetlenül érvényes elemi tudásról szólók. Megválaszolásukhoz tényleg csak a súgó megnézése is elég, szóval potya tudáspontforrást jelent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak annyit fűznék az egészhez, hogy nem baj ha egy kezdő sokat kérdez. A gond ott van, amikor minden kis apróág miatt a prog.hu-hoz fordul. Szerintem egy kezdőnek abban kell segíteni a legtöbbet, hogy megtanuljon önállóan gondolkodni, dolgozni, és használni a könyveket. Ennek ellenére bátran merjen kérdezni!

  Eleniosnak meg üzenem hogy: ha x real típus és e: egész, akkor e:=round(x);
  alsó egészrészhez: e:=round(x-0,5) felső egészrészhez: e:= round(x+0,5)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Thx.
  Könyvön már gondolkoztam, de a Pascalt csak érintőlegesen nézegetem, nem ez a cél-> Delphiben szeretnék dolgozgatni, de majd csak ha lesz időm. Addig megtanulom a Pascal alapokat, remélem ez segít vmennyit Delphiben, ha meg nem, akkor legalább az alapokat tudom...
  És itt még1szer megköszönném a segítségeteket, eddig az összes kérdésemre adtatok választ, szóval thx.
  Ebben a kérésben viszont (ahogy a címe is mutatja) nem a kerekítés volt a fő kérdés, hanem a NET, szóval itt még nem kap senki pontot...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pascalba hagyd szerintem az FTP-t. Dúrj föl egy Delphit a gépre (ajánlom a 6-ost), abban van FTP kliens kompi. Csak megadod az adatokat (server,uname,pwd) és már be csatlakozik. A megfelelő metódusokkal pedig tudsz dirlistt kérni, fájlt letölteni, fájlt feltölteni, könyvtárat létrehozni, ecetera, ecetera, ecetera...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi.

  A gond ott van, amikor minden kis apróág miatt a prog.hu-hoz fordul.

  -Kell egy irc szoba(#prog.hu ).

  Udv.: Ben
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csak érintőlegesen használsz Pascalt, akkor szerintem felejtsd el ezt a kérdést. Csicsoe-val értek egyet: pakolj fel egy Delphit és azon használj ilyen komponenst.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem ez a cél-> Delphiben szeretnék dolgozgatni, de majd csak ha lesz időm


  Uhh, akkor eleve rossz helyen jársz. A Turbo Pascalhoz képest a Delphi egy lényeges minőségi ugrás, a TP speciális részeket felejtheted/újratanulhatod a Delphi alatt, a közöst részeket, meg eleve ott célszerű tanulnod.

  kérdés, hanem a NET, szóval itt még nem kap senki pontot...

  Akkor senkisem fog pontot kapni, mert a TP alatt nincs TCP/IP (http, ftp) csomag. Esetleg régi novell IPX. Ami legközelebb állna az a TCP packet driver (ethernet kártya specifikus memóriarezidens driver) használata lenne, amit már nem adtak a jelenlegi hálókártyádhoz...

  Nekem csak nagyon az alapok kellenének, azaz szeretnék csatlakozni egy szerverhez és utána onnan letölteni egy file-t/oda feltölteni. Pascal hálózatos résszel még sose foglalkoztam.


  Nem is fogsz, nincs is neki! Használj Delphit, annak vannak egyszerűen használható netkomponensei.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Újra csak megköszönni tudom, cammanderl megkapja a pontot, én meg sztem veszek egy könyvet. De azért nem ússzátok meg ilyen könnyen, lesz még egy pár potya 50 pont, de ez van.
  Még 1x thx
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kipróbáltam commanderl kódját de nekem nem sikerült vele kapcsolatot létrehoznom. Én vagyok a béna???
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Smurfy, sikerült a kódommal kapcsolatot létrehoznod az egész számok, valós számok és sztring reprezentációjuk között.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor csak lehet, hogy a IE-vel van a hiba, mert nekem azt írja ki témának, hogy "Egy kis net (pascal)". Lehet kéne rá egy SP1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A böngésződ tökéletesen működik, tényleg azt írja ki!

  Más kérdés, hogy TPascalban nincs hálókezelés ellentétben a Javával, Delphivel, Visual Basiccel. Ez is olyan, mint a 850km ÚJ autópályás igérete a jelenlegi kormánynak, ami jól hangzik, de eleve lehetett tudni, hogy képtelenség megvalósítani. Szóval a kormány az 50 pontját ország(út)építésből arra kapja meg, amennyit majd elvégez (de az nem lesz (új) 850km az tuti).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van vkinek 5ös enterprise Delphi-je?
  Mert nekem az van és szeretnék róla kérdezni 1-2 dolgot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd