COBOL-ban (?) írt program adatainak elérése

COBOL-ban (?) írt program adatainak elérése
2010-08-18T14:24:16+02:00
2011-11-19T14:14:48+01:00
2022-11-23T18:40:39+01:00
pkomives
Sziasztok! Van egy DOS-os program, amit újra kellene írni Windows alá. Úgy tűnik, a DOS-ost COBOL-ban írták. A hozzá tartozó adatok 'dat', 'ida' és 'idx' kiterjesztésű fájlokban csücsülnek. Valahogy az adatokhoz kellene hozzáférnem úgy, hogy át lehessen konvertálni valami "kezelhető" formátumra. (A vége mySQL lesz...) Van valakinek ötlete, milyen eszközzel lehetne ezekhez az adattáblákhoz hozzáférni/konvertálni? Köszi!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Elvileg 9.0-as (Visual) FoxPro-val olvashatok, probald meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha megpróbálom Visual FoxPro-an megnyitni, olyan, mintha a Notepad-del nyitottam volna meg... Szóval nincsenek mezők, nincs semmi, csak egy szimpla "szövegfájl".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha DOS-os Pascalban írták volna akkor tudnád, hogyan kell kezelni ezeket a fájlokat?
  Kereső mit dobott ki neked?
  Nekem a megoldást, de érdekelne nálad mi jött ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már vártam az első fikázó hozzászólást, s nem csalódtam... kb. 5 órát szenvedtem a Google-lel, de semmi használhatót nem találtam. A COBOL-t meg nem ismerem, fogalmam sincs, hogy ezek a fájlok "alapértelmezésben" az ő adatbázis fájljai, vagy valami segédprogin keresztül éri-e el őket... (De hogy hogy jön ide a Pascal, azt magyarázd el, légyszíves!)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak egyszerűen kíváncsi voltam, miért fontos a programnyelv az adatfájlok elnevezésével, és tartalmával kapcsolatban.
  COBOL-nak nincs adatbázis fájlja. Ha ez segít. Vélhetőleg ezért nem találtál erre vonatkozó információt.

  Arra is kíváncsi lennék, mi volt a fikázás?
  Most tényleg, hülyeségen kívül...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáltam 'COBOL' nélkül is, elhiheted. De egyenlőre semmi használható. A 'fikázást' meg csak azért mondtam, mert akárhányszor kérdezek valamit (és ahogy néztem nem csak én), nagyon hamar megkapjuk, hogy milyen hülyék vagyunk, hogy ezt sem tudjuk, 'RTFM', 'GOOGLE' és hasonlók... Lassan már az ember kérdezni sem mer. De elnézésedet kérem, ha bántó volt amit írtam. Kicsit tele van a hócipőm...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát bántó volt amit feltételeztél rólam. Hidd el, ha én tényleg fikázni akartam volna, akkor a hócsizmád is tele lett volna, olyat kapsz.

  Én csak a kereső-kifejezések összeállításában akartam neked segíteni azzal, hogy leírod te mivel kerestél, és én is leírom az enyémet. Az összehasonlításból kiderült volna, mi volt a probléma nálad. Persze, nem erőszak a disznótor. Ha nem akarod, nem segítek, legfeljebb tényleg hülyének nézlek. És ez sem fikázás (szerintem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Pascal úgy jött ide, hogy ha biztosan tudod, hogy pascal-os adatállományod van (a kiterjesztéstől akár az is lehet), az is kevés, akkor sem fogod tudni megnyitni úgy, mint egy táblát. Azért nem, mert a pascal adatformátuma egyszerűen nem így működik (jó eséllyel a COBOL-é sem), nem tárolja el az adatfile-ban a szerkezetet (mint pl a .dbf), hanem neked kell byte pontossággal ismerned a rekord-szerkezetet. Az sem mindegy, hogy a letárolt formátumban "a" adat szerepel "b" előtt, vagy "b" szerepel "a" előtt ......... szóval ..... ez nem olyan triviális, mint amilyennel a mai ODBC-s cuccok mennek, hogy veszel egy drivert, osz't kezeled, ahogy akarod ..... Sportszerű nehezítés, ha esetleg az adott nyelvhez külön alternatív beszállítótól származó adatkezelő-alkalmazással lettek létrehozva az adat-filok (a pascalnál pl a B-tree Filer) .... Szóval ..... azt gondolom, ha nem ismered a pontos adatszerkezet-leírást, akkor a működő alkalmazásból próbálj valamilyen TXT-t kinyerni, s azt próbáld meg feldolgozni (ezt a tanácsom természetesen a konkrét feladat ismerete nélkül adom, nem biztos, hogy esetedben alkalmazható).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Őszintén szólva kb. 100 féle kombinációt próbáltam ki. Simán a 'COBOL'-tól a 'COBOL'+'DAT'+'IDA'+'IDX'-en át a 'COBOL' + 'database'-ig... Mint már említettem, eddig nem sok sikerrel. De megköszönném ha megosztanád velem, hogy mit találtál. És tényleg bocs, de elég sokszor előfordult már amit fent leírtam...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, ha úgy van ahogy mondod, akkor kemény szívásnak nézünk elébe. Nagy valószínűséggel a DOS-os program írója nem fogja megosztani velem az adatszerkezetet. Miért is tenné? Úgyhogy vagy kitalálom (és nem 1-2 tábla van sajnos), vagy nem tudom... Köszi az információt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak annyit írtam be keresőkifejezésnek, amennyit a nyitó posztból leszűrtem.
  DOS, COBOL, IDA, IDX, DAT
  Így nézett ki.
  Rögtön a második találat, szerintem releváns volt. Javaslom, nézd át te is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A "what are these files, IDA, IDX, DAT : idx, dat, file
  " kezdetűre gondolsz ? Igen, annak én is megörültem. De csak addig tartott az örömöm, míg nem kérték a bankkártyám számát...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg próbálkoztál a simán csak lefelé görgetéssel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • what are these files, IDA, IDX, DAT


  Accepted Solution CaptainCyril:IDX is an index which could be a FoxPro or another structure. .DAT are sometimes exactly like .DBF or they could be another fixed width database structure.

  volt ilyen is:

  Probably MicroFocus COBOL ISAM files. The DAT is the data file, IDX file contains the index data. 1) You can use MicroFocus compiler to create COBOL program to read data. 2) You can use MicroFocus "rebuild" tool to write the file out into 'Line Sequential' format. 3) You can read it directly, you do not need index files in this case. Here is more detailed description of the same problem: http://www.dbforums.com/showthread.php?threadid=477274

  Free COBOL Compilers and Interpreters

  Learning the COBOL language? Or perhaps you're faced with the task of maintaining a program written in COBOL? This page lists free implementations of the COBOL language, whether they follow the ANSI 85 COBOL standard, ANSI 74 COBOL standard, ANSI 2002 or otherwise. COBOL, or the "COmmon Business Oriented Language", is a programming language used in the earlier days of computing to write many business (hence its name) and financial programs.

  Tán ki is próbálhatnád..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A FoxPro-s dolog az biztosan nem jó, de a másikat meg fogom próbálni, köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, igazad van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de a másikat meg fogom próbálni,

  Én a cobol letöltésre, s azt követőkre gondoltam.
  Sok sikert!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez már volt egyszer, nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tartok tőle, hogy doksi nélkül igen kemény szopásnak nézel elébe...
  A COBOL-nak nem volt a mai értelemben vett adatbázis formátuma. Ez egy szimpla 3. generációs(?) programnyelv volt, aminek az egyetlen spec. tulajdonsága, hogy (legalábbis az általam használt változatok) tudtak kezelni ú.n. indexelt file-okat. Ez kb. annyit jelentett, hogy a file-ok szerkezetét a programodnak kellett ismernie, az adatokat meg általában egy adat+egy(sok) index file-ban tárolták. Az index-ben a kulcsok voltak összeláncolva, mellettük egy cím, hogy a hozzá tartozó adatrekord pontosan hol található az adatfile-ban.
  Később megjelentek olyan variációk is, amik képesek voltak külső adatbáziskezelővel együttműködni. Ha ilyen programba botlottál, akkor viszont az adatbáziskezelőt kellene kideríteni és ettől kezdve - ahogy mások is írták - az a tény, hogy COBOL program, már nem számít.

  ----
  pardon. Most látom, Zeusz1967 már 1:1-ben leírta ugyanezt. N mind1.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egy dolog, hogy egyszer már volt.
  Viszont az, hogy még arra sem méltat minket, akik időnket és energiánkat arra áldoztuk, hogy tanítsuk és segítsünk megoldani a problémáját, hogy visszajelzést adjon. Pl.: ez és ez jó volt, ez és ez nem, vagy működött vagy bármi.
  De semmi visszajelzés. Az ilyenek kerülnek nálam feketelistára.
  Pedig még COBOLban is tudtam volna segíteni. Meg indexfájlokban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy dolog, hogy volt? Én akkor írtam neki, hogy küldjön egy file-t indexszel és feldobom a microfocus cobolt - mert ez annak a formátuma tuti - és megnézzük mire megyünk. Ez kb. fél- egy éve lehetett...és cobolban is tudnék neki segíteni, de nekem sem bökött vissza. Hát...szerintem is főjön a levében aki ilyen!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elnézést kérek mindkettőtöktől, hogy nem válaszolok/válaszoltam. Ez azért van, mert a főnököm más munkát adott. Ez egyenlőre függőben van. Én szeretnék a végére járni, de nem tőlem függ. Köszi még egyszer a segítséget, MINDENKÉPPEN visszajelzek, ha lesz valami. Ja, és ezelőtt nem én indítottam hasonló/ugyanilyen témát, nekem ebben a tárgykörben ez az első.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok !
  Elnézést hogy csak most kapcsolódtam be a dumcsiba.
  Gondolom hogy már csináltam hasOLLÓt.
  MicroFocus-MBP COBOL-MS COBOL-FOXPRO
  HA még aktuális ez a COBOL meg a DAT dolog,
  akkor:
  kérem küldd el nekem a DAT fájlt, vagy ha nagyobb mint 6 MB
  akkor csak a DAT fajl elejét!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd