Postscript fehér csík
2009-06-09T13:05:10+02:00
2009-06-12T11:19:23+02:00
2022-07-31T10:50:29+02:00
StickLake
Sziasztok!

Változó adatokat szeretnék generálni. Létre is hoztam erre egy postscript függvényt, amely oldalanként legenerálja az adatokat, amiket kérek tőle. Ezzel nincs semmi baj.
Az adatokat (legyen most sorszám) mondjuk 3 oszlopba, 4 sorba generálom az oldalra elosztva valahogy így:
1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11 12
Ez sikerül. De amikor ki akarom nyomtatni, akkor az azonos sorban levő számok között egy fehér csík látható, és eltakarja a master oldalt (az alap oldal, amire a változó adatokat akarom kinyomni).
Ha a számokat másmilyen sorrendben írom ki, akkor is ugyanez a helyzet az azonos sorban levő számokkal.
Tehát:
1 5 9
2 6 10
3 7 11
4 8 12
Itt is csak vízszintesen van probléma.

Ötlet esetleg?

Vagy ha valaki tud egy ingyenes jól használható programot, ami változó adatok nyomtatására képes, akkor légyszi írja meg.
+ ráadás: Corelben nem lehet valahogy generálni ilyet?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Értem. Szerintem, ha már amúgy is Corelezel akkor maradj a Corelnél. Annó én is csonáltam hasonlót és nem nehéz, a Corel VBA-val nagyon egyszerűen manipulálhatod az objektumokat. Elég jó
tutorialok is vannak.

De a VBA helyett más programozási nyelvet/eszközt is választhatsz és akkor kívülről vezérled a Corelt COM-on keresztül. Ehhez szinte bármilyen modern Windowsos nyelv alkalmas, de legkönnyebben scriptnyelveken lehet megoldani, mint a VBS vagy Python.

A kettőt keverve megoldhatod úgy is, hogy a Coreles VBA scipt hív be egy Excel fájlt vagy az Exceles VBA indít egy Corelt. Ez mind COM.

Én nem vagyok nagy VB-s, így én erre biztos Pythont használnék és abból nyitnám meg az adatforrást és vezérelném a Corelt is, de válassz tudásod szerint.
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • - Biztos valid a PS kódód?
    - Tegyél fel egy akármiylen PS nyomtató drivert, és nyomtass fájlba, akármilyen Windowsos programból, akár Corelből is, bár úgy emlépszem a Corel egyenesen is tud PS-be exportálni.
    - Mit értesz azalatt, hogy "program, ami változó adatok nyomtatására képes"... ?
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Maga a probléma:
    Adott mondjuk 600 belépő, melynek egyéni a sorszáma. Maga a belépő ugyanaz mögötte (ez a master állomány, ami alul van), ez Corel-ben megvan, csak még mellette van ugye az egyéni sorszám.
    Lehetőség van vdp nyomtatásra (variable data printing), ami azt jelenti, hogy egyszerre nyomtatja ezt a master állományt, és felé még egy másikat, amit bármi más programmal le kell generálnom. Ez nem feltétlen kell legyen postscript, lehet pdf, corel, bármi.
    Corelben azért nem tudom ezt megcsinálni, mert nem tudom generálni a számokat, és 600 darab belépőt egyenként megsorszámozni elég necces, pláne, hogy több ilyen munkám lesz a közeljövőben.
    A ps-t azért választottam, mert itt egy for ciklussal oda tudom írni a számokat a megfelelő helyre, létre tudom úgy hozni a lapokat, ahogy nekem tetszik. Az első lapra kifér 6 belépő, ennek megfelelően a helyes pozíciókon ott lesz 0001-0006-ig a sorszám, a következő oldalon 0007-0012-ig, stb...


    Tehát olyan programra lenne szükségem, ami egy bármilyen adatbázisból (például excel táblából) kiszedi az adatokat, és a megfelelő rekordot, cellát a megfelelő helyre pozícionálja a lapon.

    A ps kód biztosan jó, átkonvertáltam pdf-re itt ott is jó, csak ezzel a fránya fehér csíkkal van a baj.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Hali!

    Milyen programnyelven/eszközzel kellene, eddig mivel próbálkoztál?

    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Eddig postscriptben próbálkoztam, meg még konkrétan erre készült programokkal.
    Az egyikkel az volt a baj, hogy fizetős, és túl sok a korlátozás benne.
    A másikkal minden jó volt, kivétel az, hogy ott az egész címke alapja fehér volt (vagy bármilyen más szín, amit beállítasz), és amikor a másik adat felé rakta be a printer programja, akkor az oldalon létrehozott 12 címke eltakarta majd az egész oldalt, holott csak egy kis számocska volt minden oldalon.

    Most lehet majd Corelben akarom megcsinálni, ott talán lehet visual basic-el alkotni valamit, habár korábban még nem programoztam ilyen nyelven, meglátjuk.
    Ha sikerül, akkor ez lesz a legtökéletesebb eszköz számomra, mert általában a master anyagot is corelből nyomjuk ki, így az ott levő adatokból azonnal helyesen tudom pozícionálni a változó adatokat.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Értem. Szerintem, ha már amúgy is Corelezel akkor maradj a Corelnél. Annó én is csonáltam hasonlót és nem nehéz, a Corel VBA-val nagyon egyszerűen manipulálhatod az objektumokat. Elég jó
    tutorialok is vannak.

    De a VBA helyett más programozási nyelvet/eszközt is választhatsz és akkor kívülről vezérled a Corelt COM-on keresztül. Ehhez szinte bármilyen modern Windowsos nyelv alkalmas, de legkönnyebben scriptnyelveken lehet megoldani, mint a VBS vagy Python.

    A kettőt keverve megoldhatod úgy is, hogy a Coreles VBA scipt hív be egy Excel fájlt vagy az Exceles VBA indít egy Corelt. Ez mind COM.

    Én nem vagyok nagy VB-s, így én erre biztos Pythont használnék és abból nyitnám meg az adatforrást és vezérelném a Corelt is, de válassz tudásod szerint.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Köszi a választ, ezt fogom megvalósítani.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Csak hogy mindenki okuljon belőle, változó adatokat Corelben is lehet generálni, semmi programozó tudás nem kell hozzá.
    Print Merge funkció.

    Itt bővebben utána lehet nézni:
    Printing unique information on each copy of the document
    Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd