A számítógépi programalkotások jogi védelme

A számítógépi programalkotások jogi védelme
2002-12-05T16:21:08+01:00
2003-02-05T15:02:01+01:00
2022-11-02T08:05:36+01:00
 • A játék nevét védjegyzetetni kell, a "ruleset"-jét ha jól sejtem mire gondolsz, akkor szabadalmaztatni. Vannak szabadalmi ügyvivők - de legalábbis valami ilyesmi nevük van - ezek mindkettővel foglalkoznak, legjobb ha megbízol egy ilyet.

  Hogy mennyibe kerül az attól függ hány országban akarod, és országonként is eltérő a tarifa (viszont pl. az EU kábé egy országként jelenik meg).
  100 000 Ft-os *nagyságrendű* a költség darabonként.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello !

  Engem egy konkrét kérdéskör érdekelne: létező, saját szoftver copyright-ja, nemzetközi szinten. Egy (és több) PDA játékról van szó. Ha jól tudom, akkor a játék nevét és *ruleset*-jét kell illetve érdemes levédeni. Hogy kell ezt pontosan csinálni, és mennyire nagyon sokba kerül ?

  Stewe
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a munkaszerződésedben nincs benne, hogy kifejezetten lemondasz azokról, akkor szerintem - bár nem vagyok jogász - akkor sem tarthat igényt a munkáltatód a szerzői jogvédelem alá eső alkotásaid felhasználási vagy egyéb jogára, ha azokat munkahelyi eszközökön, munkaidőben hoztad létre. Természetesen a másik oldalon viszont a megfelelő munkajogi szabályok megszegése miatt kártértítést követelhet tőled a munkáltatód.

  Bár ezeket a kérdéseket inkább a jogiforum.hu-n kellene egy megfelelő szakembernek feltenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem vagyok fejlesztő, igazából olyan dolgokat ügyködök, amelyek az én, illetve az én munkakörömben dolgozók munkáját könnyíti meg. És nem csak munkahelyi környezetben csinálom, hanem otthon is, vizsgákra készülve igyekszem ilyen beadandó munkákat csinálni, pl az említett eset is Excel vizsgamunkám volt, és otthon készült. Ilyenkor mi lehet a helyzet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És mi van azzal, ha mondjuk én a munkáltatóm szoftverével munkaidőben írok egy programot? Lemondathat-e engem a szerzői jogaimról a munkáltató egy szerződésben?

  Ez teljesen attól függ mi van a szerződésedben, bár főállásban fejlesztőket nyilvánvalóan mindenhol úgy foglalkoztatnak, hogy a munkáltató megbízásából létrehozott alkotásaik felhasználási jogáról és a kapcsolódó találmányi díjakról azok lemondanak (a szerzői jog ettől még egyébként az alkotót illeti, de mivel ő a továbbiakban nem rendelkezik semmilyen tekintetben sem a szoftver licenszeléséről, ez inkább csak formaság).

  Mindenesetre ha munkaidőben, céges eszközökkel végezted egy szoftver kifejlesztését, akkor nem kérdéses, hogy kié a felhasználási jog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És mi van azzal, ha mondjuk én a munkáltatóm szoftverével munkaidőben írok egy programot? Lemondathat-e engem a szerzői jogaimról a munkáltató egy szerződésben?
  Mondjuk egy konkrét példa, csináltam egy nem egyszerű Excel táblát, amit egy ideig a mi részlegünk használt, utána egy "felsőbb", bár inkább egyenrangú részleg betiltott, majd fél év után az a bizonyos részleg nagy kegyesen átnyújtott, hogy nesze, csináltunk egy táblázatot, használjátok egészséggel... (Persze az "Adatok" között szerepelt a program szerzője, ami történetesen én voltam. Az ok, hogy erkölcsileg nem egészen tiszta a dolog, de vajon sérültek-e a szerzői jogaim?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szoftveripar katasztrófasújtott terület.
  Utánanéztem a dolognak, megdöbbentő ami kiderült, Sting még óvatosan fogalmaztál.

  A katasztrófa okozója az USA. A törvényhozás a nagy cégek és a jogi cégek zsebében van. 1995 körül olyan törvényt hoztak, ami alapján az USA-ban évente 20 000 szoftver szabadalmat jegyeznek be. Gyakorlatilag nem lehetséges olyan szoftvert írni, ami ne sértené valaki szabadalmát!

  A kis cégek fölött ezáltal folyamatosan ott lóg a halálositélet, hiszen ha valaki perbe fogja őket, a perköltségtől és a perre fordított végeláthatatlan munkaidő miatt midnenképp csődbe mennek. Ha valóban megvizsgálnák ezeket a szabadalmakat döntő többségük érvénytelen volna, de ez sem segít a kiscégen, mert ennek megállapításához neki kell bírósághoz fordulni.

  Olyan abszurd szintig elmentek, hogy ha kiscég tényleg kitalálna valamit, a törvény segítségével ellophatják tőle a nagyok egy éven belül!

  A kör bezárult a tőkeerős cégeknek teljes egészében ki van szolgáltatva az összes többi: free szoftverfejlesztő, shareware író, a kis és közepes vállalat.

  Japán átvette a szabályozást és az EU vezető testülete is hajlik rá.

  Google-n rá kell keresni, "software patent copyright", van bőven információ. Kezdem érteni az antiglobalista tüntetőket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A magyar (és általában az európai) szerzői jog nem is teszi lehetővé algoritmusok és eljárások levédését, csakis konkrét alkotásokét, tehát nálunk - egyelőre - szó sem lehet olyan dolgokról, ami sajnos a tengerentúlon megtörténik, hogy valami cégnek a feladatának elvégzésére tökéletesen alkalmatlan szabadalmi hivatal megad egy szabadalmat (patent) egy már régóta közismert, és közkincset képező teljesen általános algoritmusra (lásd pl. a veszteségmentes képtömörítéssel kapcsolatos sztorit), és onnantól kezdve élet és halál ura az illető.

  A dolog ott mára odáig jutott, hogy gyakorlatilag nem lehet úgy szoftvert létrehozni, hogy ne sértsd meg valakinek a szabadalmát vele. Így amikor kezdesz kényelmetlen lenni az illetőnek, akkor egyszerűen bemegy hozzád, és közli veled, hogy vagy hagyod magad felvásárolni, vagy tönkretesz a szabadalmi perekkel.

  Sajnos egyébként már az EU-ban is vannak törekvések ez irányba (pedig már egyértelműen látszik, hogy ez ebben a formájában, összességében inkább árt neki, mintsem védi az innovációt), de szerencsére ezeket egyelőre a nagy technológiai cégeknek (akiknek leginkább érdekükben áll ennek megvalósulása itt is) még nem sikerült átverniük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, amire te gondolsz az nem a copyright (szerzői jog)- amiről yó kis cikkek olvashatók itt - , hanem az a fajta levédés, amit találmányoknál használnak. Tehát le lehet védeni szavakat, logókat, ötleteket, és ezek pontosságától függően kell fizetni x ezret. (persze minél hosszabb időre véded annál drágább)

  Ahhoz, hogy tudd, törvénysértést követtél-e el, tudnod kéne, hogy mit védetett le Peter Norton bácsi .

  Különben általában így nem védik a szoftvereket - pl. a FAR(és RAR) írója (Eugene Roshal) se hiszen, hogy engedélyt kért volna - , inkább a tömörítési/kódololási algoritmusokon van a hangsúly! (és persze ezek szabványosításán)

  Lényeg:
  Ha megváltoztatsz egy szoftvert a szerző engedélye nélkül, akkor szabályt sértessz, de ha újra megírod ugyan azt, és úgy módosítod, akkor nem !!!általában!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pontosítók, tehét a tipikus fizetős szoftverek esetére gondolok. Maradjunk a Norton Commandernél, azt legalábbis aki idősebb mind ismeri. A Norton Commander rendes fizetős szoftver volt, nálunk is meg lehetett venni. Volt ingyenes meg shareware klónja is. Ami szinte pont ugyanúgy nézett ki, mint az eredeti, de persze maga a kód egyáltalán nem volt koppintás. (Most jut eszembe én is csináltam egy NC klónt, félév végi assembly feladat volt )

  Ez most akkor legális vagy nem?

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem attól lesz jogvédett valami, hogy beleírod, hanem attól, hogy TE hoztád létre, és nem ruháztad át a felhasználási jogot másra (pl. munkáltatóra). Az egyetlen számodra felmerülő probléma a dologgal kapcsolatban annak bizonyítása, hogy TE vagy a szerzője egy adott programalkotásnak, valamint, hogy egy másik alkotás ennek részben vagy egészben másolata.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello!
  Lenne egy kérdésem: ha mondjuk írok egy programot, akkor mit kell valahova beleírni, hogy más ne tudja felhasználni, vagy valami. Tehát a legtöbb programnál Copyright cégnév, év szokott lenni. Ez pontosan mit jelent?
  Üdv: DeV
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Történetesen ez a kérdés nagyon egyértelműen rendezve van nálunk a Használat feltételei szerződésben, amit ráutaló magatartással minden az oldalt használó látógató, a fórumba regisztrálók pedig explicit nyilatkozattal elfogadnak. Egyébként érdekes, hogy ehhez hasonlót még egyetlen hasonló oldalon sem láttam...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem mondtam ezzel ellentétest Sting. Arra próbáltam rávilágítani, hogy egy licensszerződés tisztázza ezeket a dolgokat.

  Például közzéteszel egy fórumon egy forráskódrészletet, azt lehet ráutaló magatartásként értékelni anélkül, hogy a kód licenszeléséről egy szót is ejtenél.

  A jog fogalmam sincs, hogyan rendelkezik efelől, gondolom a publikáló szellemi tulajdonát védi, ugyanakkor valószínű ez bíróságon támadható lennél a publikálás mögötti szándék miatt (ha publikáltad, akkor miért nem akartad, hogy más is megnézze, stb.)

  péjter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor is a Tiéd, ha nem adsz mellé licenszt, más kérdés, hogy ilyenkor nehezebben védenéd meg bíróságon egy peres ügyben az álláspontod -- gondolom én.

  Szerintem rosszul gondolod. Neked csak egyetlen dolgot kell tudnod bizonyítanod: azt, hogy az illető forrás-/tárgykód, eljárást, stb. a TE alkotásod. Ha ez megvan, akkor onnantól kezdve már a felhasználónak kell bizonyítania azt, hogy joga volt egy példányt birtokolni és használni abból. Ha nincs (licensz)szerződés ami ezt engedélyezné számára, akkor elbukta, mert a bizonyítási kötelezettség őt terheli onnantól kezdve, hogy magát a használatot/birtoklást rábizonyították.

  Tehát ha egy programhoz nem adnak licenszet, az nem azt jelenti, hogy bárki bármire felhasználhatja, hanem éppen azt, hogy senki semmire nem használhatja fel, nem másolhatja, nem birtokolhatja, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ne :) Mi is binárist terjesztünk a programunkból, de azért a forráskódunk keményen copyrighted, még ha nem is open source :)

  Az elkészült forrás és a bináris is a Te szellemi tulajdonod, hacsak másra át nem ruházod a jogait.

  Akkor is a Tiéd, ha nem adsz mellé licenszt, más kérdés, hogy ilyenkor nehezebben védenéd meg bíróságon egy peres ügyben az álláspontod -- gondolom én.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • bocs: GPL nem GNU ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szoftverek nel tobb kategora van (gondolom)
  - van ahol magat a megoldast (esetleg alogot is )levedenek.(suritok)
  - van ahol csak a binaris (fizetos szoftverek)
  - van ahol semmit de koteleznek arra ha hasznalod te is eZt tedd.(GNU)
  - es a semmi fele kotelezettseggel nem biro progik is leteznek (sajnos ritkan ugyanis egyprogramozonak is fizetni kell a sarki ABC-ben[egyenlore!])

  szabolch

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szoftver esetén tulajdonképpen konkrétan mi a védett? A forráskód és a végrehajtható bináris kód? Mi a helyzet az egymáshoz hasonló szoftverekkel (teljesen más forráskód, de hasonló funkcionalitás), mint például a sok norton commander klónnal?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd