Nixie-cső + mikrokontroller
2009-02-09T12:15:27+01:00
2009-02-09T15:07:23+01:00
2022-07-19T05:12:52+02:00
 • Hobbielektronika - PIC-es megoldás + forrás
  Hobbielektronika - PIC-es megoldás DCF77-tel + forrás
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy összerakjak egy Nixie-csöves órát, és ehhez szeretnék segítséget kérni. A végcél mindössze annyi lenne, hogy megjelenítsük a dátumot a szokásos négyszámjegyű év-kétszámjegyű hónap-kétszámjegyű nap formátumban, illetve az aktuális időt, kétszámjegyű óra-kétszámjegyű percként. Opcionálisan még lehet, hogy az aktuális Unix időt is megjeleníteném, de ez utóbbit kettes számrendszerben, apró, pici ledekkel, amikre rá lehet csukni egy fedőt, de persze elképzelhető, hogy ez már túlzás. :)

  Mivel azonban ha már ilyen kütyüt csinálok, azt is gondoltam, nem ártana összeismerkedne valami eddig számomra felfedezetlen technológiával, és arra jutottam, hogy talán jó ötlet lenne a mögöttes logikát egy mikrokontrollerrel csinálni. Itt jön az a kérdés a képbe, amire egy csomó Internetes kutakodás után sem találtam a hozzám hasonlóan műveletlenek számára egyértelmű választ (és elsősorban ehhez szeretném a segítségeteket kérni): milyen mikrokontrollert lenne érdemes választani ehhez a feladathoz?

  A másik kérdésem az lenne, hogy vajon mennyi esélyem van ezt körülbelül két hónap alatt kivitelezni, ugyanis jópofa születésnapi ajándéknak találtam ki a dolgot. Néhány éve Java EE fejlesztőként működöm, már láttam C-t, meg assemblyket (Commodore 64, x86), illetve már csináltam jópár analóg meg digitális kapcsolást, amik működtek :) Tehát én első körben azt gondoltam, hogy valószínűleg a mikrokontroller programját is meg tudom írni, illetve a Nixie-csövekhez illesztést is meg tudom oldani, de ha ezen a területen teljesen másképp működnek a dolgok, mint én azt sejthetném, akkor kérlek, szóljatok.

  További szép napot,
  PalacsintaEE
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd