Cakephp

Cakephp
2009-02-03T15:43:00+01:00
2009-02-15T08:04:40+01:00
2022-10-28T21:35:33+02:00
 • Okok, amiért a keretrendszert használják:
  1.,
  Ki ismeri roliika kódját?
  Olyan klassz lesz, amikor otthagyod a céget és néznek ki fejükből, hogy most mit includoltol hová. Melyik külső javascript fájl miatt csinál teljesen váratlan dolgot az text html elem. Mi az a 100 feltételt feldolgozó IF özön, ami eldönti hogy hogyan tovább.
  2.,
  Kb 5 perc alatt meg tudsz csinálni egy teljes user admnisztrációt? Alapból jelenjen meg egy táblázat, ami tartalmazza a usereket. Ez a táblázat rendezhető legyen, esetleg ajaxosan. A táblázat soraiban a jobb oldalt legyen egy link a user módosításához, törléséhez. A törlés, módosítás is belefér az 5 percbe. Ez egy igen sokszor előforduló feladat, nemcsak a usereket karbantartó résznél. Hanem szinte az összes feladat erre vezethető vissza. Amikor írsz egy saját cms-t, akkor is ez van. Létrehozol cikkeket, amik címét és még néhány adatát valamilyen táblázatban jeleníted meg. Ezek egy linkkel szerkeszthetők, törölhetők, stb. Egyébként lehet hogy nem 3 napig csinálsz egy ilyen karbantartó felületet (pláne nem 2 hétig), mert esetleg van egy saját előre elkészített kódod erre, amit másolgatsz. De ebben az esetben, ha nem teszed ki a netre és nem ismerteted meg a technikád a nagyközönséggel, akkor visszakanyarodhatunk az első ponthoz.

  Szerintem vedd a fáradságot, nézd meg a cakephp-t, ha már php-val foglalkozol. Egy hetet szánj rá az életedből, hidd el nem fogod megbánni. Ráadásul ha eddig is objektumorientáltan dolgoztál, nem sokat kell ismerkedned vele. Semmi nem lesz idegen, 1 hét alatt át is látod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor te nagyon csak a felszinesen ismered a php-t

  amugy meg nehany cegnek azert kell cms mert a kezdetekben gyorsabban lehet haladni es nem biztos, hogy nagyon specko dolgokat akarnak, inkabb csak minnel elobbi webes megjelenest.

  az ilyen cms-ek alapbol tudjak a user regisztraciot, jogosultsag kezelest es a van mar hozza par modul tehat igeny szerint 1-2 nap alatt megvan az alap amire mar csak design kell. Egy ilyet mindig alapoktol megirni hosszadalmas, unalmas es nincs benne semmi kihivas.

  ha pld egy olyan cegnel dolgozol ahol weblapokat kell csinalni alltalaban ott sem ugy van, hogy kapsz egy projectet es szepen nekiulsz megirni elejetol kezdve mert nem tudnad betartani a hataridot es gyakrabban fordulnanak elo bugok. Persze az ilyen cegeknel sajat rendszereket hasznalnak es fejlesztenek, ez sokkal kifizetodobb mert egy ido utan rendelkezel jo par modullal es csak osszerakod mint a legot.

  Emlitetted az osztalyok hasznalata erre itt van pld a ZendFramework, ez egy keretrendszer ami megkonnyiti a munkadat de igy is marad sok olyan dolog amit ismetelten meg kell irnod, alltalaban az ilyen frameworket felhasznaljak sajat rendszerekhez.

  Masreszt meg nem art ha megnezel pal cms-t vagy frameworkot mert sokat lehet beloluk tanulni es ihletet adnak.

  na ennyi, mar nem akarodzik irni ... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Php fejlesztő rencccer..aham..hát most nem kicsit nézek hülyén.

  Azon mit kell fejleszteni? Nem egy agysebészet a php. Még az5ös sem.

  Drupal..stb...kaptam rá választ előbb haveromtól inkább nem osztanám meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Ha állást keresel, akkor már tudom miért nem találsz.

  A CakePHP egy fejlesztői keretrendszer.
  A Drupal, Joomla, PHPNuke CMS-ek, azaz tartalomkezelő rendszerek.
  A Smarty egy template motor.

  A CMS-eknek, template motoroknak, fejlesztői keretrendszereknek semmi közük egymáshoz.

  Én is szét tudom választani a dizájjnt a kódtól, ösztönösen CSS-t használok és include-okat.

  Konkrétan az MVC nem a CSS HTML-től való elválasztásáról szól, hanem az üzleti logikát és a nézetet választja szét.
  A sok include meg belassítja a kódot.

  De így mi értelme? Pláne elvárni mástól, hogy ismerje azt a rendszert amit adott esetben én találtam ki.

  Mi értelme van elvárni mástól, hogy megtanulja az általam kitalált programnyelvet?

  Látom a tudásszinted is nagyon negatív.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Lehet maradi vagyok, vagy nem értem a lényeget, de miért is jó a cake, vagy a drupal...vagy bármi más CMS és pláne 1es cégek miért várják el?

  Mi az a gond ami miatt feltétlen CMS-t kell használni? Mennyivel nehezebb egy saját kódot írni ahol tudom, hogy mi micsoda, és hibamentes?

  Én is szét tudom választani a dizájjnt a kódtól, ösztönösen CSS-t használok és include-okat. Moduláris újrafelhasználható kódok.

  Állást keresek, és szomorúan tapasztalom, hogy hú a smarty meg a drupal deegy faxa dolog. Átnéztem mit tudnak...gyakorlatilag semmit. Példányosítás, template-ezés. Oszt ennyi.

  De teszem azt irok egy index.php-t benne include-olt php/txt/akármi, külső css file, külső JS fiel...miért várják el, hogy megtanuljak smarty-ul, vagy egyéb más "koncepció" nyelven?

  Bocs ma nagyon negatív vagyok.

  Ha lenne egy osztály ami a komplett paypal számlázást megoldja BIZTONSÁGOSAN, nekem csak a változókat kell beírni akkor azt mondom ok. De így mi értelme? Pláne elvárni mástól, hogy ismerje azt a rendszert amit adott esetben én találtam ki.

  (nagyon negatív Roland )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • cakephp static views
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ok koszi
  de azert nyilvan nem lehetettlen, h egy oldalon ne legyen mysql kapcsolat. pl egy egyszeru kapcsolatok vagy elerhetoseg minek db?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól még, hogy nem használ adatbázist, nem statikus egy oldal. Statikus a sima html.
  Cake-ben szerintem ne nagyon próbálgass adatbázis nélküli oldalakat írni, mert nem sok értelme van.
  Tutorial meg itt van, korábban is belinkeltem:
  link
  Ez az első része, van több is rész is az oldalon, magyarul, egész korrekten, érthetően le van írva egy egyszerű oldal elkészítése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1so lepesben, Ugy ertem, h statikus, h nincs alatta db, csak linkek ide-oda. Hogy lassam h is mukodik, hova teszem a templateket, es hogy all ossze az egesz
  Amugy nem kell, h minden oldal mysql kapcsolattal rendelkezzen, ugye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Statikus oldalt? CakePHP-vel?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • koszi, nem is rossz 5let
  Valaki tudna ajanlani egy olyan tutorialt, ahol egy adatbazis nelkuli oldal osszerakasatol indul a dolog?
  Ezt olvasgattam:
  http://book.cakephp.org/hu/view/313/Controllers
  de nem mondhatnam tutorialnak

  Nem igazan ertem meg, mi miert van. Bongeszobe beirom:
  ip/proba
  erre azt mondja csinaljak egy proba kontrollert, mondom jovan, csinalok
  erre azt mondja nincsen neki tablaja a db-ben? kerdem en: miert kene tabla? statikus oldalt szeretnek csinalni...

  Szoval egy tok kezdo leirasnak orulnek. A configon mar tul vagyok, de tovabb nem jutottam :(

  koszonom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! Én pld. a lekérdezések során legtöbbször join-olt táblákra már eleve készítek view-kat az adatbázisban. Ilyenkor csak egyetlen táblára kell select-et kiadnom a lekérdezés során
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • főleg ha 8 táblát kapcsolsz össze. Mindenből mindent lekér, aztán állíthatod a memory limitet az éghez. Vagy kapcsolhatod ki-be a kapcsolatokat, ha oda(hasMany)-vissza(belongsTo) be vannak kapcsolva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben alapvetően igazad van, de az hogy egy rendszer rugalmas mindenképp nagy előny. Persze botorság volna nem a felkínált eljárásokat használni, de biztos lehet találni olyan esetet amikor a probléma megoldásának nem az a célravezető útja, és ilyenkor "öröm", hogy nem kell az egész rendszert megkerülni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  amennyire én látom (bár nem vagyok a témának szakértője), tetszőleges bonyolultságú lekérdezést végre tudsz hajtani a Model::query függvény nélkül is - legfeljebb több lépésben.

  Elvégre egy ORM eszköznek az a célja, hogy ne írj direkt SQL lekérdezéseket...

  Ha nem kikötés, akkor szerintem felesleges template rendszerekkel integrálni a CakePHP-t, mivel lényegében ez is template-ező eszköz.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • koszonom szepen a hszeket, megvizslatom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • -ha paranoid vagy, és bátorítalak hogy légy az, akkor a kapcsolódáshoz használt usernek explicite ne adj írási jogot, ha nincs rá szüksége.
  Saját adatokat a keretrendszer adatbázisban nem tárol, kivétel ha határozottan azt mondod neki, hogy tegyen így.

  -összetett lekérdezésekre a Model class query metódusa szolgál. Ez egyetlen string paramétert vár a futtatandó sql-lel.
  Az meg, hogy ezt honnét hívod meg (controllerből, modelből, vagy behaviorból) már rád van bízva. (Érdemes az MVC patern ajánlásait azért betartani, a józan ész határain belül.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • koszonom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  - Smartyval így lehet összehozni: link
  Itt még találsz róla sok hasznos leírást.

  - Igen, elég csak kicsomagolni, és beállítani az adatbázis kapcsolatot

  - A cake nemigazán nyúlkál az adatbázisba magától, szóval nem értem mire gondolsz

  - A join-ok, subselectek, hasonló dolgok megvalósítása Cake-ben engem is érdekelne, ha van valakinek tapasztalata az írjon
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szervusztok!

  Nezegetem a temabeli dolgot, hat eleg idegen meg. Egy siteot szeretnek atirni majd, modern eszkozok hasznalataval. Azt olvastam, h a cake-et eleg kicsomagolni egy konyvtarba es mukodokepes, igy elsore szimpinek tunik, de sehol lnem talalok emlitest, h ossze lehetne-e hozni pl smarty template rendszerrel... Valakinek van tapasztalata ebben?
  A masik, h lehetseges-e megvalositani egy mar uzemelo mssql-lel, ugy, h a weboldalak csak olvashatoan szedjenek adatot, vagyis semmilyen formaban ne akarjon letrehozni a db-ben semmit. (Akar ugy is, h a sajat adatainak egy mysql-t hozok letre)
  A harmadik, h mennyire alkothato vele, 'tulbonyolitott' sql lekerdezes (ugy ertem joinok, subselectek)
  koszonom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd