SPAM-telenítés másképp
2009-01-20T10:47:48+01:00
2009-04-10T18:59:04+02:00
2022-07-25T15:11:17+02:00
 • Nekem kb. 2 hónapom ment rá mire jól bekonfiguráltam a céges smtp szervert (postfix, mely sok domain levelezéséért felelős), _teljesen új elv_ alapján, amelyet elég sok fejtörés után ötlöttem ki. Bevált! Ezt megtámogatja a nagyon hatékony dns alapú rbl szűrés, valamint postgrey és víruskereső. Nincs spam!, azaz ezerszám kerülnek a nekik fenntartott postafiókba.
  Nagyon sok múlik a rendszer finomhangolásán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van ennél jobb szolgáltatás - a nevét elfelejtettem, bocs - mert találkoztam vele marketingesként :).
  A lényege - ahogy kiküldöm tömegesen a leveleket, egyes postafiókoknál (akik a szolgáltatásra be vannak regisztrálva) jön egy válasz levél, hogy nyugtázzam le a küldést, addig nem kapja meg a címzett a levelemet. Hoppá!

  Nem pénz kell ide, csak regeljetek be egy hasonló szolgáltatónál - a spammerek, akik százezres levélszámot küldenek, úgysem fognak a nyugtázásokkal vacakolni, a levelük a elvész a kibertér egy mély bugyrában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A másik lehetőség pedig az, beregisztrálnak 200000000 gmailes meg hotmailes címet (a captchat indiai és tajvani szerencsétlenek fejtegetik minimális pénzért, és megy az adatbázisba. Ha nincs benne, akkor megy ezeknek, és aztán már megvan. Egyébként meglepően erősek ezek a captcha szerverek, emlékeztek a clickclickclick.com-ra? Azt is automatizálták, és első is lett hazánk :P)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ingyen tárhely smtp eléréssel, majd egy php mail() az adatbázisban lévő címekre korlátlan mennyiségű levelet tud küldeni (ha a szolgáltató is engedi a végtelen mennyiségű levélküldést). Tudtommal szolgáltató nélkül nem lehet levelet küldeni, max. ha van egy saját szervered a célra és te vagy a saját "szolgáltatód".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennek a technikája érdekelne....csak mert az isp-k ritkán engednek ki olyan e-mail-t, amit nem a saját ügyfelük küld a mail szerverükön keresztül, de a spammereket hamar letiltják ám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legfontosabb:
  Szolgáltató nélkül is lehet levelet küldeni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a gmailes címeimre nulla spam jön.

  A céges emilcímemet is átirányítottam egy gmail-esre, úgyhogy már ott sem látok spamet... Tehát meg lehetett ezt oldani pénzek ide-oda utalása nélkül is.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia szigorú!
  Nick-edhez hűen elég szigorú vagy.

  Ez a whitelist nem lehet valami elterjedt, meg népszerű, mert én speciel még nem hallottam róla, de lehet hogy csak azért, mert sajnos nem forgolódok olyan körökben, ahol ez szóba kerülhet. Tudatlanságomat a Wikipedia-n csökkentettem, remélem ez az, amiről te is beszélsz.

  Whitelist - Wikipedia, the free encyclopedia

  Ha ez az, hát nem vagyok tőle elájulva. Ez voltaképpen nem más, mint a SPAM-szűrők fekete listájának "inverze", bevonva ebbe az ISP-ket, és némi tőkét. Az én ötletem (illetve álmom), valamint nadamhu ötletei is legalább annyira jók, mint ez. Főleg azért, mert ez leginkább csak a "nagyoknak" ad igazi előnyt, a mezei felhasználók zöméhez ez el sem jut. Egyszerűen nem tudnak róla, mint ahogy én sem tudtam.

  De javíts ki, ha tévednék!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos el cagy maradva. Létezik a telefonos spam és a real spam, ami a postaládákban jelentkezik. A feladó fizetése nem jó. Van erre ingyenes megoldás, a white list.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jókat mondasz.
  Lehet, hogy ilyesmi inkább az üzleti életben terjedne el, és magánhasználatra nem annyira. Nem tudom. Az üzleti életben ponthogy jót tenne, ha az e-mail kicsit kevésbé lenne névtelen, jelenleg annyira súlytalan, hogy sokszor fel sem tudod venni a kapcsolatot egy céggel e-mailben, mert el sem olvassák, és telefonálnod, faxolnod stb.. kell, hogy komolyan vegyenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a nagy cégeknek nem lenne szüksége rám.
  Ha egy ilyet meg akarnának csinálni, akkor megcsinálnák maguk.
  Egyébként ha valamelyikőtök abban gondolkodik, hogy ilyesmit csináljon, akkor természetesen felhasználhatja bármelyik ötletemet, én mint felhasználó örülnék, ha egy ilyen elterjedne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az is komoly problémát jelent, hogy az internet lényege pont a szabadság, a névtelenség és az ingyenes tartalmak. sokan vesznek internet-előfizetést, de ha a levelezésért is pénzt kellene fizetni, akkor az internet alapelveit ásnánk alá. azért jöttek létre az ingyenes levelezőrendszerek, hogy kötöttségek nélkül használhasd őket. ha az internetes levelezésért küldeményenként kellene fizetni, nem a szolgáltatásért, akkor megjelenne valami új, ami felváltaná a rendszert. a spam nem okoz akkora problémát, hogy egy _világszerte_ elismert és működő rendszert fel lehessen váltani. szerintem az egyetlen megoldást a spammerek pénzbírsággal történő büntetése jelentené, de az megint az internet alapelveit ásná alá: a névtelenségét:)

  valamint gondolj bele ebbe a két dologba is:
  1. nem csak az smtp levelezés van. remek példa a prog.hu levelezőrendszere, vagy a közösségi oldalak. az internetes levelezésem mérete az iwiw és a myvip megjelenése óta kb a negyedére csökkent, a közvetlen ismerőseim ezeken keresztül leveleznek.
  2. minden hírlevélért fizetned kellene? mert 10 embernek elküldeni egy kis levelet havonta, az havi 5 cent az esetedben, ez természetesen belefér a web-adminoknak. de pl az internet alapvető szolgáltatásai is fizetőssé válnának. pl tegyük fel, hogy a youtube 10000000 felhasználója kér hírlevelet. az heti 50000 dolláros kiadás a youtubenak. vagy a myvip a napi 3000000 hírlevelével napi 15000$-t költsön a körlevelekre, amit a tagok kértek? ezekért mindért pénzt szednének be a felhasználóktól, és az nem napi 0,5 cent üzemeltetési költség lenne..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Tök szuper lenne az egész, csak azért nem csináltam meg, mert úgy érzem, hogy nagyon nagy cégek mögéállása nélkül nem lehet elterjeszteni ilyen dolgot, mert óriási kritikus tömeg kellene az elterjedéséhez."


  És azt nem próbáltad meg, hogy összefogsz egy "mail-multival"? Tekintettel arra, hogy az ötletgazda te vagy, és egyben még szakmabeli fejlesztő is, így gondolom nem hagytak volna ki a dologból. Lehet, hogy nagyon is jól jártál volna.

  Pl.: Google-Mail. Érdemes lenne beavatni, mint "multi"?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még annyit, hogy sokan felhozták ellenérvnek, hogy mi van ha valaki direkt spamnek jelenti a haverja levelét, csak azért, hogy 20 centet keressen. Ha belegondolunk ez olyan, mintha ellopnád a pénztárcáját, vagy pofonütnéd: ilyet nem csinálunk, és ha valaki ilyet csinál, akkor 20 cent bukta, és nem állunk vele szóba többet. Ha pedig idegenről van szó, akkor igenis hadd döntse ő el, hogy zavartuk-e a megkeresésünkkel, és igenis kockáztassunk 20 centet, ha idegeneket keresünk meg random dolgokkal. Szóval szerintem jól ki van ez találva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így van, a spam megtérülési költsége nagyon alacsony, maximum néhány cent. (A kéretlen nem célzott reklám a legértéktelenebb szemét, főleg a mai tenndenciák tükrében, amikor a nem célzott reklám értéke rohamosan csökken.) Ha a spammelés költsége néhány cent fölé kerül, akkor megszűnik a spammelés. Ez totálbiztos.

  Amikor gondolkodtam, hogy megvalósítsam ezt a dolgot, akkor a dolog kb így ment volna:

  20 centet helyez a rendszerben letétbe a küldő minden küldéskor.
  0.5 cent a rendszer üzemeltetésére megy, meg ebből él az infrastruktúrát biztosító cég.
  Ha a címzett visszaigazolja, hogy a levél nem spam, akkor 19.5 cent visszamegy a feladónak.
  Ha viszont spam, akkor a 19.5 cent a címzettnek utalódik: ez a kárpótlás azért, hogy kénytelen volt elolvasni egy spamet.

  Minden user szabadon állítgathatja a tresholdját, a 20 cent csak egy default ajánlás: akinek nagyon drága az ideje, az feljebb veheti.

  Milliószor végiggondoltam, és a spammereken kívül mindenki egyértelműen jól járna. Az egyetlen baj a dologgal kizárólag az, hogy hogyan lehet egy ilyet elterjeszteni. Akiket megkérdeztem profi üzletembereket, egy idő után mind csak az elterjesztés nehézségét látta problémának. Lecserélni valami elterjedt szabványt iszonyúan nehéz dolog.

  Én egyébként úgy terveztem, hogy marad a régi SMTP protokoll, csak a levelező kliensekhez akartam plugint fejleszteni, illetve egy website-ot, ami egy 'bélyeg service' (talán redmauritius.com - nak akartam elnevezni), amihez a pluginek csatlakoznak, hogy elintézzék az adminisztrációt, a pénzutalásokat, a bélyeg validitás ellenőrzését (a bélyeg egy n karakteres string lett volna).

  Tök szuper lenne az egész, csak azért nem csináltam meg, mert úgy érzem, hogy nagyon nagy cégek mögéállása nélkül nem lehet elterjeszteni ilyen dolgot, mert óriási kritikus tömeg kellene az elterjedéséhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolom nem
  "SMPT szerver"
  -t akartál írni, hanem SMTP szervert nem?

  "...annyi levelet küldhetek vele amennyit akarok, ingyen!"

  Naés? Ha nem fizettél mail-enként érte, akkor a címzettek úgysem kapnák meg. Vagyis nem érsz el vele semmit.  Szerk.:
  "Ha már fizetni akarsz az email-ért akkor a címzettnek fizess, hogy fogadja azt!
  De ez már majdnem koruptcíó? vagy Bélyeg pénz? "

  Pont azért a szolgáltatónak fizetnék, és nem a címzettnek, hogy ne lehessen korrupcióra fogni az egészet. És ahogy nadamhu is írta, hiteles (vagyis fedezett) levél megérkezésekor visszautalnám a lóvét a feladónak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok SPAM-mer, így fogalmam sincs, hogy ezzel mennyit keresnek a hirdetőktől, de azért feltételezem, hogy messze nem keresnek annyit, hogy sok milliószor 10, azaz sok tízmilliót fedezne... Egy igazi SPAM-er igazán felvilágosíthatna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A probléma csak az, hogy a saját számítógepemen elindítok egy SMPT szerver programot és, annyi levelet küldhetek vele amennyit akarok, ingyen!
  (napi 200-2000 levélig nagyon könnyü megoldani a levélküldés ingyen)

  Ha már fizetni akarsz az email-ért akkor a címzettnek fizess, hogy fogadja azt!
  De ez már majdnem koruptcíó? vagy Bélyeg pénz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt vannak spamhívások, legfeljebb még nem értek el vele ("telefonos munka" néven hirdetik, és keveset fizetnek érte), másrészt a spammer hirdetőnek nincs ingyen a spam! Valakinek, aki rendelkezik sokmillió valós címmel, fizet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "...kaucióba kellene fizetni a dohányt, ha a fogadó visszaigazolná, hogy nem vagy spammer, akor a pénzt visszakapnád."


  Igazad van! Ez eszembe sem jutott.
  Így a felhasználók nem lennének anyagilag megfosztva, csak némi "pénz-kereskedelemben" vennének részt.
  Nagyon jó ötlet!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy nagy cégnél nem ismeretlen a napi több 100 olyan beérkező e-mail, aminek a címzettje még nincs benne semmilyen címlistában, és nem is lehet, hiszen a cég sem tudhatja a világ összes felhasználójának összes e-mail címét. Így egy ilyen nagy cégnek "Engedélyezés" címmel nagyon sok SPAM-et lehetne küldeni, mivel úgysem győzné azt mind letiltani.

  Hidd el, csak a pénz az, ami itt moderálni tud...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  SPAM szürésről csak annyit, hogy az emberek tehetnek csak róla!!!

  miért?

  Fel kellene állítani két alapvető szabályt:
  1. Csak attól kaphatók levelet aki benne van a címlistámba vagy elfogadtam partner ként.
  2. Ha nem "én" vagyok a levél címzettje akkor autmatikus törlés!

  Persze még kellene hozzá egy egy engedélyező rendszer is, hogy fel lehessen venni új felhasználót a címlistába.

  pl: Ha tárgy = "Engedélykérés" akkor azt a levelet is megkapjuk, kivéve ha le lett tíltva a felhasználó.

  Ha ez a szabályrendszert csak pár százezer felhasználó használná, akkor már egyből megváltozna minden! ???

  Ugyan is ettől kezdve mindeninek be kellen tartani a szablyokat, vagy nem kapnák meg a leveléd!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Volt már erről szó, például:

  itt

  Mondjuk anyival kiegészíteném, hogy kaucióba kellene fizetni a dohányt, ha a fogadó visszaigazolná, hogy nem vagy spammer, akor a pénzt visszakapnád.

  Én egy időben komolyan gondolkodtam ennek a megvalósításán.

  Jelenleg az a véleményem, hogy egy ilyen dolognak nagy sikere lenne, ha nagyobb cégek komolyan mögé állnának, de kis cégként ilyen világmegváltásba kezdeni elég reménytelen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Tegnap éjjel megálmodtam, hogy miként lehetne tényleg megszabadulni a SPAM-ektől, és a gondolat azóta sem hagy nyugodni, ezért ezennel kikérném a véleményeteket, esetleg további ötleteiteket és kritikáitokat. Vizsgáljuk meg a témát minden lehetséges nézőpontból, és vonjuk le a konzekvenciát...

  Szóval minden e-mail szolgáltató arra törekszik, hogy a lehető legtöbb felhasználót maga köré tömörítse. Ezt egyrészt nemcsak ingyenességgel és böhömnagy tárhellyel, hanem másrészt egyre tutibb SPAM szűrőkkel kívánják megvalósítani. Ezek jók (sőt, egyre jobbak), de ettől még nem fogynak az interneten a hülye SPAM-ek, csak legfeljebb egy másik szegmensébe kerülnek a postaládáinkban.

  De miért is ennyire "népszerű" a SPAM? A válasz egyszerű: mert az interneten az e-mail küldés teljesen ingyenes. Így az agyament SPAM-küldők akár több milliós példányszámban is elküldhetik ugyan azt a kéretlen reklámlevelet. Ez egyrészt a SPAM-hoz folyamodó hirdetőknek csak jó, mert villámgyors (bár egyre kevésbé hatékony) módszert nyújt a reklámozásra, másrészt a felhasználóknak meg csak bosszúság, akik (mint pl. én is) legszívesebben elfelejtenék a SPAM szó jelentését.

  De ott a világ második legnagyobb kommunikációs hálózata, a telefon. Ott miért nincsenek kéretlen reklám-hívások? Hát a válasz egyszerű: mert a telefonhívásért kő keményen fizetni kell.

  Én azt álmodtam meg, hogy van az interneten lenne egy olyan mail szolgáltató, amelyhez szintén ingyenesen beregisztrálhatnak a felhasználók, csak éppen addig nem kapják meg a nekik szóló e-mail-eket, amíg annak feladója ki nem fizet a szolgáltatónak mail-enként mondjuk 10 Ft-ot. Ennyit tényleg mindenki ki tud fizetni, és biztosan ki is fizet, ha valóban levelet akar küldeni a címzettnek.

  A SPAM-küldők, akik több millió ugyanazon levélért "felelősek" biztosan nem fizetnének ki 10-szer több milliót, hiszen ennyit a reklámozással biztosan nem keresnek. Így a postaládába tényleg csak azok a levelek jutnak el, amelyek valóban számítanak.

  Ez a fajta SPAM szűrés oly módon működne, hogy a szerver minden beérkező levelet adatbázisban átmenetileg eltárolna mindaddig, amíg a küldő személy (melyet az e-mail cím azonosít) számlaegyenlegén nem áll rendelkezésre 10 Ft minden levélhez. Egy bizonyos idő eltelte után pedig a nem fedezett mail-ek automatikusan törlésre kerülnének az adatbázisból.

  Vagyis ez a fajta SPAM szűrés nem a feladókat gyűjtené össze "karanténba", hanem a leveleket gyűjtené össze azok fedezetei alapján.

  Ez a megoldás álmomban drasztikusan csökkentette a SPAM-ek számát, és egyre több e-mail szolgáltató nyújtott lehetőséget erre a megoldásra is. Azt viszont már nem álmodtam meg (vagy nem emlékszem már rá), hogy ezen megoldású e-mail fiókkal mégis mennyire nagy számú felhasználó élt.

  Azon felhasználók számára, akik az utolsó garasukat is sajnálják kiadni online szolgáltatásokért, azokat -eleinte- bizonyára elriasztana az ötlet, de aki hajlandó mail-küldésenként 10 Ft-ot kifizetni, az biztosan nem habozna annyit. Nagyvállalati környezetben (vagy inkább berkekben) a mail-enkénti 10 Ft nevetségesen kis összeg ahhoz, hogy komolyan vehessék a szolgáltatást...

  Na kíváncsian várom a véleményeiteket. Roppant mód érdekel, hogy mekkora marhaságot (vagy éppen jót) álmodtam meg. Érdekel minden érv/ellenérv.

  Előre is köszi mindenkinek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd