Vállalkozás-Tutorial
2009-01-08T17:50:18+01:00
2009-01-13T12:57:08+01:00
2022-07-25T17:56:15+02:00
 • Többen leírták már, de én is csak ezt tudom mondani:

  Egyrészt ennek nagyon kicsi lenne a piaca (angolul nem rendesen tudó, de a tanulásért a neten fizetni hajlandó magyar programozók)

  Másrészt, hogy meggyőzz embereket, ahhoz fel kellene mutatnod valamit, vagy sok már befektetett munkát, vagy pénzt, stb...

  ---

  Én annyira nem látok ebben nagy pénzt a magyar piacon, de ha már hasonlót csinálnék, akkor community rendszerűre csinálnám:

  Elkészítenék egy oldalt, ami csak az infrastruktúrát nyújtaná. (videók feltöltése, letöltése, fizetés, keresés, stb...)
  A tartalmakat userek tennék fel, persze erős moderációt, illetve minőségellenőrzést alkalmaznák. És persze bizonyos százalékot leszednék a tartalmakért kapott pénzért, illetve egy egységes marketinggel támogatnám meg az oldalon lévő tartalmakat.
  Persze az első tartalmak elkészítését esetleg magam csinálnám, vagy az első tartalmakat pénzért elkészíttetném, mert kell egy kritikus tömeg egy ilyen beindulásához.
  A tartalmakat sem feltétlenül szorítanám programozási témákra, bár kezdetben valószínűleg igen, mert akármit nem tudnék leellenőrizni...

  De az ösztönöm azt súgja, hogy ennek az egésznek nincs elég nagy piaca ahhoz, hogy ezt igényesen és rentábilisen lehessen csinálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Amúgy kiváncsi vagyok hogy működne a dolog. Regisztrálok, minden tutorial "zárva", és ha valamelyiket meg akarom nézni akkor X forintot befizetek érte, utána ha belépek azt a tutorial bármikor megtudom nézni -évek múlva is?"

  Nekem már a letöltésnél felmerült az, hogy kifizetek x összeget, aztán megszakad a töltés, akkor mi van? Vagy akármikor, akármennyiszer letölthetek onnantól kezdve,vagy hogy van ez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak halkan jegyzem meg, hogy vannak programok amikkel a képernyőn "bármit" fel lehet venni videóra, igy megoldható a videó "lementése" saját gépre -ha másként nem is.

  Van egy "tutirialos" oldal, ott az anyagot CD-n elküldik az ember cimére, és közlik, hogy a videóban el van rejtve valami személyes információ, amivel utólag azonositani lehet, hogy ki vásárolta meg. És ha felteszik mondjuk Torrent-re akkor ki lehet deriteni kinek a példánya volt.
  Ez kicsit azért visszatartó erő, ugyanakkor csak kellemesebb hogy ha kiadok X forintot akkor kezemben az anyag és bármikor megnézhetem ott is ahol nincs internet.

  Amúgy kiváncsi vagyok hogy működne a dolog. Regisztrálok, minden tutorial "zárva", és ha valamelyiket meg akarom nézni akkor X forintot befizetek érte, utána ha belépek azt a tutorial bármikor megtudom nézni -évek múlva is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mintha az flv nem lenne az...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az flv videóknak lehet jó is a minősége. Az a baj ha avi stb társai az letölthető....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amíg a láthatárod a PHP és a Pistike webáruháza körül van addig nincs is ezzel semmi gond. Ha eljutsz a 100 000 sor környékére akkor majd rájössz hogy a RAD, a verziókövetés, urambocsá' a CASE nem annyira nagy marhaság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz elég reménytelen a dolog, méghozzá alapvetően négy ok miatt:

  1. Kis ország vagyunk, ami azt jelenti hogy viszonylag kevés programozó van. Ezért aztán az XP kezelése teljesen hülyéknek 10 nap alatt című könyvre még esetleg találhatsz érdeklődőt, de C++-os programozóból Pl. már nincs annyi hogy dunát lehessen vele rekeszteni. Ez a baj egyébként a szakkönyvpiaccal is.

  2. A legtöbb programozó előbb-utóbb megtanul angolul olyan szinten hogy ne legyen rászorulva a magyar könyvekre. Ez szükségszerű: amíg a "helló világ" környékén tartasz addig van magyar nyelvű infó, de még a legmezeibb területeken is viszonylag hamar eljutsz arra a szintre ahol már csak a gugli a barátod, és ő többnyire angolul mond okosakat. Amúgy pont emiatt vagyok nagyon mérges arra hogy a legtöbb gépen a .NET framework magyar - ami azt jelenti hogy ha a programod visszaadja a lelkét a teremtőjének akkor általában olyan üzenetet fog visszamondani amire a gugli garantáltan nem fog neked egy árva találatot visszaadni. Ilyenkor aztán jön a visszafordítás magyarról angolra, azaz ki kell találni hogy vajon mi lehetett az eredeti üzenet (ami tekintve az igencsak fantáziadús fordításokat nem mindig egyszerű) és azt kerestetni angolul.

  3. Aki programozó az általában diplomás. Az pedig nemigen megy mostanság nyelvvizsga nélkül. Ez utóbbi pedig általában angol. Aki meg régebben végzett az lásd 2. pont.

  4. Képtelenség mindent lefordítani. A fodítók általában igencsak fáziskésésben vannak a technológiához képest. Mire kiadnak egy 3.5-ös .NET könyvet magyarul addigra már itt a 4.0. És ez még egy viszonylag elterjedt dolog, olyan egzotikusabb területre mint Pl. Qt, GTK, wxWidgets pláne nehéz naprakész infót találni, illetve nem bolt ilyeneket naprakészen tartani mivel viszonylag kevés embert érdekelnek abból a pár programozóból is aki az országban van.
  Azaz ez is oda vezet hogy a programozó angol nyelvismeret nélkül félkarú óriás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, hogy ASP.NET, WPF, Silverlight, esetleg XNA alkalmazást írtál e már. Ezeket vizuális fejlesztő eszköz nélkül szinte lehetetlen összehozni, vagy legalábbis nincs sok értelme. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem érti a háttér kódot, csak azt, hogy hatékonyabb a fejlesztés, tesztelés, debuggolás stb. Érdemes kihasználni a fejlett eszközöket és nem bekötött szemmel elvakultan ragaszkodni a régi dolgokhoz. Az, hogy ebből asm lesz előbb-utóbb az már részletkérdés manapság már GPU programozásnál is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem valami igény lenne egy ilyen dologra. Azt mondjuk én nem hiszem, hogy csak ebből kényelmesen meg tud élni valaki. Főleg több ember. De ha van e mellett rendes munkád és ezt a mellett csinálnád akkor működhet a dolog.

  Annyi fizetőképes látogató biztosan akadna (ha van tartalom és reklám), hogy a tutorialok elkészitésének az ára visszajönne. Még pozitivba is fordulhat az egyenleg. Én a helyedben megcsinálnám (csináltatnám) a weboldalt, keresnék embereket akik tutorialokat készitenének, ők megcsinálják, megkapják érte a kis pénzüket (vagy igéretet, hogy majd fizetsz), utána meg nem kell már osztoznod senkivel.

  A kezdők azért sokan nincsenek olyan szinten az angollal, hogy tökéletesen megértsenek egy angol nyelvű szöveget, szóval kezdőknek mindenképen hasznos lenne a dolog. Mondjuk ha megtalálják a módját hogy lelpoják az anyagot az oldalról, akkor jó esélyel másolgatni fogják és nem megvenni. De még igy is sokan megvehetik, megnézhetik.

  Mondjuk erre a "Flash video" dologra kiváncsi lennék, mert a Flash videók minősége elég gyenge, és nem ugyanaz, mintha egy 800x600-as videót nézne az ember teljes képernyőn -tömöritési hibák nélkül. De ha valaki megtudja ezt Flas-el oldani akkor szóljon.
  Az meg kizárt, hogy nem tudják lelopni a video anyagot, azt ne is reméld. (Mondjuk a video közepére irhatod a felhasználó nevét akinek szól, és ha a neten rátalálsz akkor tudod hogy kit kell perelni)

  Ha meg meg akarsz ebből élni: köss szerződést az iskolákkal, hogy mindenhol a te tutorialodat vetitsék. (Illetve a minisztériumot fűzd meg -meg kell kenni valakit- és azok majd kiadják az utasitást.)

  Másik ötletem: mi lenne, ha 4-5 nyelven is elérhető lenne minden szöveges és videó anyag? Csak 2-3 ember kell, aki profin -és olcsón- leforditja a szövegeket. És akkor máris sokkal több országot lehet megcélozni.

  Azon is gondolkodtam, hogy mi lenne a jobb. Egy profi oldal, kevés de profi tutoriallal, vagy egy átlagos oldal, rengeteg
  -de gyengébb minőségű tutoriallal. Egy kezdő talán ez utóbbinak örülne jobban, illetve kevesebb befektetést igényel. Meg szerintem hamarabb be is indulna. Egy oldal hiába nagyon szép és profi, ha csak fél évente van rajta valami új tutorial akkor évek kellenek hozzá mig beindul -ha beindul. De ez az én véleményem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello Javi!

  Nem az a kérdés, hogy találsz-e társat az ötlethez, hanem az, hogy:

  1. Te egyedül mit tudsz megvalósítani belőle szakmailag,
  2. találsz-e működőképes üzleti modellt, ami nyereségessé teheti a vállalkozást és
  3. megtalálod-e azt a piaci szegmenst, aminek, akiknek szükségük van szolgáltatásodra?

  Minden társ csökkenti a vállalkozás rád eső nyereségét, ám nem biztos, hogy annyit hozzá tesz, mint amennyit elvisz.

  Neked leginkább amire szükséged van, az a marketing és nem a különböző - ezen a fórumon lecsapódó - "internet tinédzserek" alapot nélkülöző, hozzászólásai, "tanácsai".

  Ha ilyenekre hallgatott volna Edison, ma gyertyával, vagy petróleum lámpával világítanánk.
  Edison u.i. remek feltaláló, de annál is jobb marketinges volt. Ellentétben kortársával, Teslával (aki jobb feltaláló volt Edisonnál, de nem volt marketingje). Így Tesla szegényen halt meg.

  Webtinédzserek! Lehet kiakadni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nincs gond a notepaddal, főleg a ++ változatával. Én továbbra sem barátkoztam meg azzal, hogy kattintok 3-at, máris kész a kód. Ami viszont lehetne mindjárt gépi kód is, mert ugyanúgy nem értem. Addig persze jó, amíg nem kell belenyúlni. De ha meg nem kell, akkor meg nem elég nagy ahhoz, hogy kelljen másnak is.

  Bár a cakephp bakery-je tetszik. Ott legalább értem amit elkészített és nem hiányzik a video, mert annyira nem bonyolult.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem véletlenül ajánlottam azt bizonyos a könyvet. Ha beleolvasol, meg fogod érteni,hogy miért nem jó ötlet amit kitaláltál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egyébként erős a gyanúm, hogy ami programozás témában nem található meg ingyen a neten, azt nem is érdemes keresni."

  Szegény ember torrentezik, úgyhogy valóban itthon ennek nem sok értelme van. Kint viszont vannak profi kezdőknek való tutorok szép számmal és veszik is őket, ahogy waffen te is írtad: digital tutors (az XNA fület tessék nézni!)

  A magam részéről egy profin összeállított, rendezett anyagot jobban preferálok egy ingyenes, szanaszét fejlesztett vacak helyett.

  Sok videó tananyagot néztem programozásból is és szerintem ugyan úgy van értelme, mint a grafikánál, hiszem manapság már nem arról szól a fejlesztés, hogy a notepadba gépelgetünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy programozás terén működhetne-e ez a modell, nem valószínű, de 3D/VFX témában ma már szinte kizárólag két nagy tutorialfejlesztő cég, a gnomom és a digital-tutors videoanyagait használja mindenki tanuláshoz. (Ebben van flash is) Akik ezeket a kiadókat alapították, ma már milliomosok. De az anyagaik se házilag barkácsolt láma fosok, hanem vérprofi videotutorialok, amiket az iparban jegyzett arcok készítenek. Élvezetes stílusban, érdekesen adnak elő.

  Igaz, hogy maga a műfaj sokkal vizuálisabb, nem is lehetne máshogy bemutatni, mint videón, ellentétben a programozással, ami lévén alapvetően szöveges cucc, sokkal alkalmasabb a html/pdf alapú tutorial a bemutatására. De a 3D-s fórumokon is állandó jelleggel azon pörögnek a kezdők, hogy honnan lehet leszedni magyar tutorialokat, mert nem vágják az angolt. Ebből gondolom, hogy a programozóknál is nagyjából ugyanolyan lehet az arány.

  Ilyen profi minőség előállítására az esély nulla, kicsit savanyúért meg a magyar se fog fizetni. Egyébként erős a gyanúm, hogy ami programozás témában nem található meg ingyen a neten, azt nem is érdemes keresni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arról nem is beszélve, hogy már maga a "fizetős" szó eltántorít. Ha csak 1 Ft-is kérsz, akkor a látogatók 90% azonnal odébb áll (ahogyan én is).

  Ezt már jó sok alkalommal kitárgyalták hozzáértők. A Fizetéskor nemcsak az összeg, hanem a fizetési tortúra is elrettent.

  Inkább nézek át a google által adott több oldalt ingyen, mint egy oldalon regeljek, meg hitelkártyázzak stb.. és lehet nem is találom meg a választ. Ugyanis még az is közrejátszik, hogy általában ritka az, hogy a fejlesztő egy problémáját egy tutorial lefedi az elejétől a végéig. Általában több oldalról, fórumról lehet összeollózni a megoldást, mert nem mindenkinek ugyanaz kell.

  Csak a full kezdőknek van szüksége teljes leírásokra. Magyar, full kezdő, fizetni hajlandó programozók, akik csak ezen az oldalon találnák meg a keresett témát igen szűk kört képeznek. Vajon hány embernek kellene fizetnie, hogy egy normális összeg összejöjjön havonta?

  1 Ft-ért nem adom meg senkinek az adataimat, 500 Ft meg már túl sok.

  Arról nem is beszélve, hogy ezek a tutorialok cseppek lennének az óceánban. Miért pont ezekért fizessünk? Lehet szépen összeszedve lenne, de ha egy fórumon már valaki odavakarta a megoldást, akkor kit érdekel a többi?

  Szerintem is nagyon sok sebből vérzik ez az ötlet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit én látok:
  Kerestél valamihez magyar nyelvű leírást (itt a prog.hu-n).
  Nem találtál és megsértődtél.
  Kitaláltad, hogy rossz az Internet és ezen változatni kell.
  Partnereket keresel, akiknek van tárhelye és tudnak magyar nyelvű publikációkat a rendelkezésedre bocsátani. (ha pont abban a témában, amit te is kerestél akkor dupla öröm)

  Sikeres lehetett volna a project, ha így kezded:
  Gyerekek, van egy csomó saját készítésű oktató anyagom, illetve amit az én rendelésemre (értsd: fizettem érte) készítettek. Ezeket szeretném publikálni a netten.

  De a te felállásod "vonós négyesembe keresnék 4 hegedűst".

  minőségien, és nem utolsósorban lépésről-lépésre történik az oktatás


  Ezzel becéloztad a célközösséget.
  Akinek lépésről lépésre kell szájba rágni az műkedvelő. Annak nincs pénze fizetni érte.
  Aki már egyszer megtanult valamit, amiből meg is tud élni (vagyis lenne pénze fizetni) annak meg nem kell a szájba rágós módszer.
  Látogass el egy könyvesboltba. A gyermek részlegen minél képesebb egy könyv annál drágább.
  Műszaki tudományoknál ez fordul.
  Komoly könyv nem színes ábrákkal (értsd: gyermeki módszerrel) dolgoznak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel tényleg csak én lennék így? Vagyis hogy szívessebben hallgatom magyarul , mint angolul...nem hiszem...

  Olcsóbb s magyar... mi a kérdés?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • még ha a magyar mentalitást félretesszük, akkor is szerintem bukta ez az ötlet. A legegyszerűbb ok, hogy kevés ember beszéli a magyar nyelvet. Akit pedig érdekelne, az úgyis tud angolul, így inkább a lynda.com -nak fog fizetni, nem neked.

  van egy könyv, a címe: hol a pénz az interneten. Érdemes beleolvasnod szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom... De egyre jobban utálom a magyar mentalitást. Én kint éltem külföldön (Német o.) Az életbe nem érünk fel odáig. Sajnos. De mintahogy én is, úgy másoik vannak akik sokminden másképp gondolnak, mint a "tanyasi paraszt magyarország réteg".
  Szerintem, ha valami minőségi és jó akor talán van értelme. De elgondolkodtadtál, valahogy fel kéne ezt mérnem. talán egy üres oldallal. Amit a google bead magyar oktatóvideók címszóra... S számlálhatnám hányan esetleg egy kérdőív rá....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát néztem, de az az oldal nem egy összeszedett jó oldal, én komplett projektre gondoltam, ahol jól , minőségien, és nem utolsósorban lépésről-lépésre történik az oktatás. Az ár nem lenne magas, kifejezetten azért h ne tántorítsa el az embereket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki érdekel injon privibe vagy hát akár nyilvánosan.


  Akkor inkább nyilvánosan - "vagy hát".

  Anélkül, h reklámot csinálnék bárkinek is, hasonló már van, ilyen kezdeményezésről itt a fórumban is olvashattunk.

  Igaz, nem online, "csak" megvásárolható v értékesítésre szánt oktatóvideók formájában.

  Egy online dolognak sztem az a buktatója, hogy nem valószínű: lesz rá kellő számú és főleg fizetni is hajlandó jelkező, mert ismerve a magyar mentalitást, főleg manapság...
  félő, h előbb-utóbb lenyúlják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • progtut.net is ilyen projekt (csak free)
  ...bár nagyon ideje lenne már újraírni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már régóta van ilyen honlap:
  www.tutorial.hu

  Fizetős oldalnak nem sok értelme van, abból nem lehet megélni, mert a csóri magyar fejlesztő nem szeret fizetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi kétszer ment el..valami gebasz:) S otromba lassúság
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Társakat keresek egy olyan projekt megvalósítására, amiben jelentős ráció lenne sztem. Egy magyar tutorial oldal elkészítése. Fizetős elven müködne, nem túl nayg ár-jó minőség. Hasonloan a Lynda.com -hoz. Sajnos magyar tutoriálokbol nagyon kevés van s a legjobb módja sztem, az autódidakta tanulásnak. Gondolok itt PHP, Flash, AJAx s egyéb más oktatására szakértői szinten. Php-és flash videó alapon menne az oktatás, intelligens beazonosítási alapon, hogy a videok ne terjedhessenek, a világhálón ingyen. Aki érdekel injon privibe vagy hát akár nyilvánosan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd