Bin, rpm.bin stb hogy is van ez?

Bin, rpm.bin stb hogy is van ez?
2004-03-19T18:57:03+01:00
2004-03-20T09:30:42+01:00
2022-11-01T18:10:41+01:00
 • Ha az rpm.bin is csak egy tömörités mint a tar.gz ahogy mondod akkor mivel tudom kitömöriteni hogy rpm-em maradjon?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aztán van a rpm.bin (ez egy java lenne) beirom hogy ./java.rpm.bin nem történik semmi rpm -i java.rpm.bin akkor azt kapom hogy cannot be installed.
  Az rpm.bin nem egy különleges rpm (hiszen a file kiterjesztése .bin) Itt ez annyit jelent, hogy egy önkicsomagoló fileba egy rendes rpm van belecsomagolva (mint a tar.gz mai egy olyan gzip-pel tömörített file, amiben egy tar file van) Tehát a csomag amit telepíteni lehet az az rpm. A forráskódot tartalmazó csomagokat az src-vel jelölik, ezt nem egyszerűen telepítenikell,hanem lefordítani és fordítás után telepíteni. A fordítást automatikusan megcsinálja neked a csomagkezelő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A linuxon az egyes programok általában csomagban vannak. Egy csomag tartalmazza a programot, a konfigfájlokat, stb, valamint hogy mire van szüksége a futáshoz (könyvtárak, esetleg proci igény, stb). Azaz egyfajta telepítő, csak itt nem setup.exe és setup.dat van, hanem ez tulajdonképp úgy működik hogy van egy setup.exe (ez az rpm nevű program) és van sok setup.dat (ezek az akarmi.rpm fájlok).
  Amikor egy programot felteszel (rpm -i parancs) akkor a csomagkezelő (az rpm parancs) először is felméri hogy a csomagnak amit fel akarsz tenni mire van szükséke, ha ez nincs meg akkor visít hogy van egy rakás failed dependecies azaz olyan dolog amire a programodnak szüksége van de nincs telepítve. Ezt felül lehet bírálni a --nodeps kapcsolóval de ezt akkor érdemes ha tudod mit csinálsz. Ugyancsak megnézi hogy nincs-e már fenn az adott csomag: ezt a --force paranccsal lehet felülbírálni.

  Ha minden Ok, az rpm-ban lévő fájok bemásolódnak a (/usr/bin, /usr/share, stb) könyvtárakba, majd bejegyzésre kerülnek az rpm adatbázisba. Törléskor vagy frissítéskor hasonló a helyzet, a csomag megnézi hogy mi az ami őt használja és figyelmeztet hogy ha megölöd őt akkor esetleg más programok is vele halnak. Így lehet elkerülni a M$ rendszerekben szokásos "dll pokol /idézet a M$-tól/" jelenséget. Amúgy ha jól tudom hasonló a W$ alatt is van mostanság, ott msi-nek hívják.

  A source rpm egy forráskód, ezt az rpm -i paranccsal tudod feltenni, majd belépve a /usr/src/RPM (vagy Redhat vagy ahogy épp az adott distro hívja) és ott kiadni az rpm -bb SPECS/csomagod.spec parancsot. Ennek hatására ha szerencséd van az RPMS/i586 (vagy a procid architektúrájának megfelelő könyvtár)-ban megjelenik a bináris rpm.

  Még egy dolog lehet esetleg lényeges: az rpm csomag tud olyat hogy a telepítés előtt / után elindít scripteket, ezek szintén az rpm csomagban vannak. Az rpm csomagba a legyegyszerűbben a mc-vel lehet belenézni, de több grafikus nézegető is van. Aztán vannak olyan rendszerek amik arra is képesek hogy automatikusan feloldják a függőségeket, ilyet Pl. az apt-get RPM-es verziója vagy a Mandrake rpmdrake.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként a futó programokat (processzeket) a ps ax paranccsal tudod kilistázni (rootként).
  Nem csak rootként. Meg ott van a topés kde/gnome alatt is vannak processz megjelenítők.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az rpm valójában egy speckó fejléccel ellátott tömörített cpio állomány ha jól tévedek, minden esetre pl. a Midnight Commander-ben, ha enter-t nyomsz egy rpm-en, akkor látod a tartalmát, létod, hogy milyen fájlokat, milyen könyvtárba fog felmásolni.
  Van még telepítés előtti, utáni, illetve uninstall előtti/utáni script is a csomagban, azt is meg tudod így nézni, illetve az rpm kézikönyvlapja (man rpm) is egész sok kellemes parancssori kapcsolóval ismertet meg ))

  Az src.rpm az a forráskód, illetve a fordításhoz és az azt követő telepítéshez, illettve a bináris verziót tartalmazó rpm-csomag elkészítéséhez szükséges spec-fájlt tartalmazza. Ez általában a /usr/src/rpmbuild (régen használtam rpm-alapú rendszert, a /usr/src az tuti), alá "települ, ott a spec (ha jól emlékszem) könyvtárban találni fogsz egy spec-fájlt, arra azt mondod, hogy rpm -ba specfile_neve, ekkor a forráskódot lefordítja, majd a lefordítás után összeállít egy telepíthető rpm-csomagot (ahol nem src.rpm, vagz srpm a fájlnév vége, hanem arch.rpm (az arch mutatja, hogu milyen architektúrára (i386, sparc, ppc, stb.) lett lefordítva az adott csomag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért, mert feltettél egy csomagot, az még nem indul el, el kell indítani. Ha olyan programról van szó, aminek a háttérben kell futnia folyamatosan (daemon), akkor biztosan létrehoz egy indító szkriptet a /etc/rc[1..6] könyvtárakban. Szóval először ott keresgélj. Egyébként a futó programokat (processzeket) a ps ax paranccsal tudod kilistázni (rootként).
  Ha jól tudom a bin kiterjesztésű rpm csomagok öntelepítőek, csak adni kell nekik futási jogot (x).
  Az src rpm-ekről sajnos nem sokat tudok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Fedora linuxom van fent és felmerült (megint) néhány kérdés a csomagok telepitésével kapcsolatban.
  Kezdem az RPM-nél elinditum bekéri a root jelszot és ki irja hogy most a ez és ez a csomag ennyi helyet foglal.Ok folytatom szépen fel is megy gond nélkül.De utána hová kerül? Ugyanis azt sehol sem irja.
  Mondjuk pl feltettem a kaspersky antivir for linux-ot az is RPM-es volt.A fájl keresőben beirom hogy kav van au etc-ben van a var-ban meg van etc/doc de nincs pl a /usr/bin-be akkor hogyan inditom el?
  Ha nem is kell elinditani honnan tudom hogy fut-e és scannel-e?
  Aztán van a rpm.bin (ez egy java lenne) beirom hogy ./java.rpm.bin nem történik semmi rpm -i java.rpm.bin akkor azt kapom hogy cannot be installed.
  Aztán meg az rpm.src-ről már nem is beszélek mert azt se tudom hogyan lesz abbol sima rpm hogy fel tudjam tenni.
  Azért kérdeztem hogy honnan tudom hogy mondjuk a kaspersky fut-e mert a windows-ba pl látom az ikont hogy ott van és real-time fut stb.
  na de linuxba nem tudtam róla meggyőződni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd