Diploma értéke
2008-12-14T12:58:26+01:00
2008-12-28T21:51:48+01:00
2022-06-29T07:20:26+02:00
 • grat hozza, latod, nem eri meg massal megcsinaltatni, de ez egyebkent massal is elofordul, akar csak egyszeru idohiany miatt.
  szebeni te az egyetemen tanultál meg programozni

  Az egyetem mellett 4 evig fokozatosan tanultam a Javat hobby szinten, utana az utobbi ket evben dolgozom is vele, eloszor kicsiben, most nagyban. A lenyeg a fokozatossagon van es megszamlalhatatlanul sok estem telt el "tak"-olgatassal, demok irasgatasaval egy-egy javas technologia megismeresere.

  Azert buszke vagyok arra,hogy en vagyok a legfiatalabb 60 programozo kozul a cegnel Szegeden (es nem vagyok junior), de nem vagyok elszalva, es nagyon fontos a tobbiek tisztelete...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de meglehet, csak nem mindenkinek sikerül. látom ezt sok informatikus évfolyamtársamon, nem tudják használni pl. a google-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jajj de kiforgatjátok a szavaim :D ezzel a 17 éves dologgal annyit akartam, hogy van egy barátom, aki úgy programtervező informatikus, hogy soha életében nem programozott, a kötelező programokat elkéri felsőbb éves ismerőseitől, mert nem érti, mi micsoda és nem is érdekli. Meggyőződésem, hogy el fogja végezni a PTI-t úgy, hogy rájönne mire jó a main fgv első argumentuma és így fog munkát keresni. Ennél a fajta programtervezőnél SZERINTEM jobb választás lenne egy 17 éves fiú, aki él hal a programozásért, mint egy olyan aki lesz.arja nagyívben. Persze a legvalószínűbb az, hogy nem a diplomájával fog elhelyezkedni.

  ui: szebeni te az egyetemen tanultál meg programozni úgy?:)

  uui: szebeni lehet, hogy én is iratom a kötprogokat, de csak az algát, mert azt utálom.:D amúgy a múltkorit 16pontosra sikerült megírni első feltöltésre, örültem, mint majom a farkának.:D:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért beszélgetnek vele
  van ismerősöm 20 éves orosz középfokkal. Diplomához pont elég, de annyit sem tud mint én vizsga nélkül...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nyílván, de egy szóbeli középfokú nyelvvizsgát nem tud kipuskázni az ember! ezért van mögötte - elég biztosan - tudás, az már, hogy mennyire tudja használni, mennyire felejti el más dolog, de akkor abban az időben tudott x nyelven középfokon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egy nagy vicc, hogy egy 17 eves nagyon jol tudna programozni.
  Ilyen nincs, ugyanis a minoseget olyan meroszamokkal merik, amikrol meg csak nem is hallhatott.
  Egy 17 eves vagja barmennyire is az OOP-t es gondolkodhat akarmennyire is absztraktan, addig, amig meg nem tanul elegans kodot irni (ertsd ez alatt, hogy pl. a Javanal maradva, betartja a Sun nev konvencioit es ajanlasait, mindent megfeleloen dokumental, csak ott, de ott alkalmazza a Design Patterneket, ahol kell, nincs tele a kodja "vendor lock-in"-nel, a kodjaban minimalis a Checkstyle hiba (azert mert nem tokeletes a Checkstyle...), es a PMD sem panaszkodik es emellett meg le is fedi a kodjanak 90%-t JUnit tesztekkel, ne adj isten meg performanciateszteket is csinal...), addig nem fog jol programozni.
  Ez ilyen egyszeru: egy tapasztalatlan tizen eves az esetek tobbsegeben alig tud par fokkal jobb kodot irni az egyszeru spagettinel.

  Nem is beszelve egy egesz heterogen architektura atlatasarol...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a nyelvvizsga mögött több tudás van. ÉS HASZNÁLHATÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Ez egy nagy tévedés. Éppen ezért a nyelvvizsgát soha sehol nem fogják tőled kérni. Az sem fog senkit érdekelni, hogy hány órában tanultad a nyelvet, már ha egyáltalán iskolában tanultad.
  Ha nem lett volna kötelező, akkor soha nem is nyelvizsgáztam volna le. Kidobott idő és pénz..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, meg azért kell a diploma, mert kérik
  Ilyen egyszerű ez. Lehet hinni a 17 évesek hihetetlen programozási képességei nevű mítoszban, de ha én hr-es lennék, biztosan tutira mennék. Más munka miatt programozni és más kedvtelésből...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az önállóságot egyedül is meg tudod tanulni, nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • és önállóság, sok szopással.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem hasznontalan tudás, hiszen ha nem tanítanák akkor többezer egyetemi tanár maradna munka nélkül, ezért nem változik a felsőoktatás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazat adok neked mindenben, de sajnos CSAK AZÉRT kell mamár a diploma, hogy egyáltalán bekerülhess valahova, mert a magára valamit adó cégek diplomás embereket keresnek, mindegy, hogy egy 16-17 éves programozásnak élő kamasz jobban programozik náluk.

  A diploma jelentése tehát: "aki sok haszontalan dolgot képes megtanulni"

  és ha haszontalant meg tud tanulni, akkor biztos hasznosat is. szerintem egy gondolkodnak a cégek. viszont én is remélem, hogy ez változni fog, egy jó kis szakmai interjún kideríthetnek mindent. számomra a nyelvvizsga nagyobb kincs, mint egy diploma, már utóbbi még nincs meg, de már tudom előre, hogy a nyelvvizsga mögött több tudás van. ÉS HASZNÁLHATÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt még elfelejtettem leírni neked, hogy az egyetemi tananyagon kívül, akármilyen is legyen az, ezeket autodidakta módon otthon nem tudja senki sem megtanulni:
  - szakmai kapcsolatok építése
  - csapatmunka
  - kommunikációs készség fejlesztése

  Szóval a papíron kívül ezért érdemes egyetemre járni.
  Lehet, hogy valaki otthon autodidakta módon a legeslegjobb programozó lesz a világon, de ez semmit nem fog érni, ha nem fog tudni emberekkel együtt dolgozni, nem lesznek kapcsolatai, ismerősei a szakmában, és nem fogja tudni a jövendőbeli munkaadója felé kommunikálni, hogy ő mire képes, milyen készségei vannak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert jó a hangulat, meg sok az ismerős odabent.


  Ebben igazad van Nekem nagyon sokat jelentett, hogy volt pár olyan évfolyamtársam, akik jobban programoztak nálam, és el is lehetett tőlük kérni tanulás céljából a programjaikat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert jó a hangulat, meg sok az ismerős odabent. Ja meg van egy csomó csaj más szakokon.

  Komolyra fordítva a szót: nem az "Élet véleményezés" topikba írtam a hozzászólásomat, és senkit nem kértem, hogy jó tanácsokkal lásson el, hogy mit hogyan tegyek, szóval kérném ezt mellőzni.

  Nyilván nem írtam le minden részletet, hogy attól még, hogy ezen a vonalon akarok elhelyezkedni, nyilván nem csak ehhez értek, vagy nem tudom ki olvasta-e, de azt írtam
  a tananyag nagy része nem illik a képbe
  , tehát nagy része, van egy csomó érdekes órám még attól, ahol a tanárok nem szívatnak, meg én sem értek hozzá, és megtanulom. De a többi, a "Tanárok szívatnak" illetve a "Semmi haszna sem lesz" tárgycsoportnál muszáj, mert ugye ezekre további tárgyak épülnek, amiki talán fontosak, és nem szeretnék éveket csúszkálni itt a diplomáig.

  Ja, megtaláltam itt is írtam, hogy használhatatlan és elavult anyagot:

  próbálok minden használhatatlan és elavult anyagot minél fájdalommentesebben letudni, vagyis puska meg ilyesmi
  .

  Tehát mindenki ismételje magában:

  használhatatlan & elavult anyag != teljes egyetemi tananyag

  És már csak azért se véleményezzen senki se engem, se a tanulási módszeremet, mert senki sem tudja, mivel nem írtam le, hogy mik ezek a tárgyak, és mit tanítanak azokon.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sok haszontalan tudástól


  csak az a tudas haszontalan amit nem ertesz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, hogy más szakterületeken teljesen elfogadott, hogy csak olyan embereket alkalmaznak, akiknek megvan a szakirányú felsőfokú végzettségük. Példa erre a mérlegképes könyvelő, a jogász, az orvos stb. Nem szívesen feküdnék oda olyan sebész kése alá, aki otthon, a sufniban tanulta ki a sebészkedést...

  Nekem van felsőfokú végzettségem, és nem mondanám, hogy csupa haszontalan dolgot tanultam volna az egyetemen. Lehet, hogy valaki jó programozó papír nélkül, és sajnos sok a főiskolát végzett kutyaütő is. De ettől még kár szapulni a felsőfokú oktatást, legfeljebb még nem látod, hogy mire is lehet majd használni az ott tanultakat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez olyan jó, hogy minden híres kibukottat felsoroltok, nyilván nincs Wikipédia-cikk a vállalkozásában is sikertelen kiesőkről:)
  Igazándiból az egész alapproblémát nem értem, a mostani bsc képzésben (programtervező informatikus) egyáltalán nem látok gyakorlatban használhatatlan dolgokat (konkrétan mi az?), msc-t meg az csináljon, akit érdekel a tudomány is. Mellesleg sok olyan terület van, amihez kell egyetemen szerzett tudás(pl. képfeldolgozás, kriptográfia), azért az informatika kicsit több a kódolásnál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...én tudom, hogy milyen irányban akarok tovább menni, és a tananyag nagy része nem illik a képbe.
  Jelenleg a suli mellett dolgozok is, php-mysql-css-javascipt-html vonalon... Ugyanazt tanítják a fenti témakörökből az egyetemen amit én is tudok, sőt már azokon rég túl vagyok...
  Ezen kívül a nyert szabadidőmben, amit nem hülyeségek tanulásával töltök, dolgozok...


  erről beszélek, akkor minek jársz oda? ha abból, ami fontos lenne (abba ne menjünk bele, h vajon tutira php+mysql-ből akarsz-e megélni életed végéig) nem tudnak újat mutatni, a többit meg szkippeled, akkor mi értelme?
  tudom: mert sok helyen papír nélkül nem állnak veled szóba... de beteg dolog ez...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hogy a témába is vágjak: én a "nem szükséges a diploma" oldalon állok. voltak/vannak körülöttem diplomás hülyegyerekek és diploma nélküli profik. önmagában a tény, hogy van-e vagy nincs diploma, kevés infót hordoz.
  sok helyen megkövetelik, de remélem ez változni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • puskáztam fősulin, de soha nem voltam rá büszke. arra meg kifejezetten mérges voltam mindig, aki összepuskázott egy 3-ast vizsgán, de ment reklamálni, h szerinte az 5-ös.

  ja, művészet, és? az miért mentség?

  miután végeztem és elkezdtem dolgozni, rendszeresen találkoztam (szinte nap mint nap) olyan kihívásokkal, melyek mellett (egy-két szélsőséges esetet leszámítva) minden puskázással megúszott megmérettetés eltörpül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Karmakk is otthagyta az egyetemet. Csak butították volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem buktatnak meg úgy, hogy nem tanulsz, akkor az egyetem hibája :)

  Ha épp eleget tanulsz ahhoz, hogy ne bukj meg, és ez neked így jó, akkor ez senkinek sem hibája.

  Ha annyit tudsz, hogy az egyetemen végigmész tanulás nélkül, akkor hol itt a hiba? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én nem tanulok semmit az egyetemen, de végigviszem és megvalósítom az álmaim. a kettő együtt is mehet, miért ne?

  ui: azért se tanulok semmit, mert semmi hasznosat nem oktatnak. én hibám?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vannak olyan állások, amelyeket nem adnak oda olyanoknak, akiknek nincsen felsőfokú végzettségük. Ahol igazán komoly dolgokat lehet művelni, azok sajnos ilyenek

  Szóval nincs menekvés, meg kell csinálni. Egyébként meg egyetemista programozónak lenni is egy feeling Nem óhatatlanul rossz ez. "Haszontalan tudás" pedig szerintem nem létezik.

  Persze végeredményképp mindenki a maga szerencséjének a pogácsa
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább azért befejezem, ha eddig eljutottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az állásajánlatok egy jó részénél, csak szorgalomból írják oda a felsőfokú végzettséget. Nekem nincs, nagyon szeretek programozni, de nincs felsőfokú végzettségem belőle -egyszer belevágtam, de egy idő után a sok hülye tanártól és a sok haszontalan tudástól undorom lett -, mégis el tudtam helyezkedni többször is, sikeresen, programozóként.

  Amelyik cég meg diploma nélkül szóba sem áll az emberrel, ahhoz meg én őszíntén szólva nem is szívesen megyek. Ott valami akkor nagyon el van cseszve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként szerintem az, hogy ki tud melózni suli mellett, és kinek sikerül álmait megvalósítani, nagyon sok mindentől függ.
  Életkörülmények, kivel él együtt, hány éves, mennyi hobbija van, hova jár egyetemre/fősulira, vérnyomás, cukorszint, nincs-e vitaminhiánya, stb.
  Szóval ne veszekedjetek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sztem a neked szóló üzenete odáig tartott, hogy:

  Linkelj be párat a referenciáidból, majd én lefikázom neked Vagy még jobb, mutass forrást, lássuk mi is a kedvenced!


  a többi része, az egész közösségnek szólt, és nem különösebben neked.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát kb ennyi a lényege, de semmi több, szvsz :D
  legalább is egy programozó terén, egy könyvelő terén semmiféleképpen nem keresnék olyan könyvelőt, akinek nincs diplomája :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd