Ház mérete+hő+tápegység

Ház mérete+hő+tápegység
2004-03-18T13:36:02+01:00
2004-03-19T22:09:30+01:00
2022-11-01T18:10:42+01:00
 • aszem túlfeszre gondoltok

  Bocs. Vegyész vagyok...

  De miért kéne az egyenáramokat szabályozni? 220V-ból csak egy van. Ha kapok elosztóval, kapcsolóval, ledekkel és minden csodával allátott 220V-os túlfesz védelmet - kisker áron - pár ezer forintért akkor mindez a sallangok nélkül - termelői áron - nem kerülhet többe 2-3 ezernél. Ennyit szerintem megér...

  Üdv,
  stl
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A túláram valóban nem sűrű eset, de a gagyibb tápok (pl Vargáné és Társa Bt.) nincsenek felkészítve ellene. Amennyivel magasabb jön be annyival magasabb is távozik belőle.


  aszem túlfeszre gondoltok

  az meg aztán szinte akármelyik tápon átmegy. Hogy miért? mert egy védőeszköz ára (a böcsületes neve supressor) ebben a teljesítménytartományban sacccra 4-8 e Ft, és h jól tudom 4 fesz van, lehet számolni!

  amiben az olcsóbb tápok gyengébbek, az a megfutás - azaz amikor a táp maga csinál túlfeszt akármiért is.

  (nem kérek pontot )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tulajdonképpen kaptál választ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kinek adjam a pontokat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is ez volt a célom Csak a tapasztalat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tőlem származik

  "A processzorok füsttel működnek.
  Ha kijön belolük a füst, nem működnek tovább."

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, ne inditsunk Intel vs AMD flame-t, mert abbol jo nem sul ki.:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na igen. Egy Intel proci lehet, hogy fagy, sőt a P4 leveszi az órajelét, ha melege van. De egy AMD rögtön adja a füstjeleket. Valamikor a THG oldalán volt egy videó feltéve, amin Intel és AMD procikat teszteltek úgy, hogy menet közben levették róluk a hűtést. Nagyon tanulságos volt
  Arról nem is beszélve, hogy az olcsóbb alaplapok többek között pont azért olcsóbbak, mert az ilyen védelmeket kispórolják belőlük. Láttam mér olyan noname monitort, ahol a hálózati zavarszűrő tekercsek helyén sima rövidzárak voltak.

  Nem kell felni, nem mindennaposak a tularamok. :)

  Na mondjuk erről is tudnék mesélni néhány érdekességet, de ez már nem ide tartozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért én ettől jobban paráznék!

  Volt olyan tápegységem amelyik amikor elszállt még utolsó lehelletével kinyírta a CPU-t, a HDDT-t és az alaplapot.
  A Celeron 400-as lehet, hogy télen és jó házhűtéssel elmegy 2 órát, de próbálj meg egy 1800+ AMD-t 3 percig üzemeltetni hűtés nélkül (az Etna ahhoz képes kismiska, amekkora kráter keletkezik benne)

  A túláram valóban nem sűrű eset, de a gagyibb tápok (pl Vargáné és Társa Bt.) nincsenek felkészítve ellene. Amennyivel magasabb jön be annyival magasabb is távozik belőle.

  Üdv,
  stl
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell felni, nem mindennaposak a tularamok. :) Ha meg normalis tapja van az embernek, akkor rendszerint az benyeli az egeszet, es nem fogja ratolni a lapra. :)
  A tapokban meg van hokioldo, ha tul melegszik, akkor az durran el, es nem olvad szet az egesz. Ha jol tudom a procikban is van, ha tulmelexik a proci, akkor ecceruen leall, h ne karosodjon.
  Regebben a 400-as cerkam kb 2 orat ment minden hutes nelkul (meg borda se volt rajta), es nem volt gond. Igaz, kicsit sokat fagyott a Q3, de semmi tobb. :)
  Szoval nem kell nagyon parazni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem max. +/-10%. Ezt még minden egységnek ki kell bírnia és a proci magfeszültségét előállító áramkör is le tudja kezelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a hozzászólásokat. Végül is beletetettem a régi házba, szerintem kényelemsen elfér.
  Bár az éjjel nyitott házzal működött a masina a proci hőmérséklete 45 fok fölé nem ment.

  Arra azért kíváncsi lennék még, hogy a különböző tápfeszültségi értékek mennyire ingadozhatnak? Mekkora ingadozás fogadható még el?

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy gyengeb tap bizony tonkre szokta tenni a gepet. Pl havernak a Varganya tapja kicsit megsult majdnem minden vele ment. Asszem a halokartya, a monitor, es a kismeghajto elte tul. Meg a billa is elszallt. :) Egy ugyanilyen varganya tap nalam viszont kb feloras uzemet kibirt hutoventi nelkul. Igaz, valszeg ez okozhatta, h nehany kondi felpuosodott a lap, plussz 2 fesszabajzo tranyo forrasztasa elengedett.
  Szoval, erdemes nem gagyi tapot venni, mert ha repul, es visz magaval mast is, akkor bizony komoly karokat tud az ember beszivni. Ha igazan peches, akkor a vinyot is viszi.
  Tehat a tap legyen azert minosegi.
  Az, h a lap egy resze belog valami mas ala, annyira nem gaz, ha elfer. Nalam is (meg sok mas gepnel lattam mar) a proci a tap alatt van, es nincs semmi gond (meg :)). A kabelekkel meg csinalhat barmit az ember, az gyurodni fog. Sajnos erre nem talaltak ki normalis megoldast.
  Szoval emiatt ne vegyel uj hazat, csak a tapot erdemes cserelni. Ha meg zavar a ho, akkor hagyd nyitva a hazat, akkor kelloen szellozik, igaz ekkor a ventik jobban koszolodnak, hamarabb mennek tonkre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát az attól függ, hogyan megy tönkre. Ha nem megfelelő a légáramlás, akkor általában "elmelegszik" a tápegység, ilyenkor többnyire valamelyik tápfeszültség stabilizátora csendben "megfő" (ez a jobbik eset).
  Van, amikor a hálózati feszültség "megszaladása" miatt megy el a tápegység (ez a veszélyesebb). Ilyenkor egy feszültséglökés szalad végig a tápegységen, amit sajnos a stabilizátorok nem mindig képesek hatásosan levágni. Ez tovább szalad az alaplap felé és gondolom el tudod képzelni azt, amikor egy 1.5 - 2 Volt magfeszültségre méretezett processzor kap egy 5 - 10 Voltos lökést
  Szerintem arra kell figyelni, hogy a tápegység oldalain lévő rések szabadon maradjanak és a tápegység ventillátora megbízhatóan működjön. Persze egy jobb minőségű tápegység sem árt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos tönkrement az alaplapom, amit egy másik - hasonló tudású működőképes gép segítségével állapítottam meg. Mivel nem szándékoztam nagy összeget rá áldozni, így hát egy használt alaplapra gondoltam. Amikor elvittem a szerzízbe, közölék, hogy ez a ház, túl kicsi, nem fér el benne az "új" alaplap, aminek következménye egy új ház, új táp és persze az alaplap.
  Jobban szemügyre véve az alaplap magasságban pont e háznak mérete. Mélységben pedig valóban a CD alá lóg, kb 1 cm-t.
  A szervízes szerint azért nem építhető be, mert a vezetékek helyzete, no meg ugye a keletkező hő tönkre fogja tenni, nem is beszélve a tápegység alacsony minőségéről.
  Azzal egyetértek, hogy a hő nem egészséges, a vezetéknek sincs túl sok hely, de azért mégiscsak belefér az alaplap.
  Ami elgondolkoztatott, hogy érzésem szerint nagyon sok ilyen mértetű ház van forgalomban, és mégsem megy olyan rövid idő alatt tönkre, vagyis e hibaforrásnak a felnagyításáról van szó, hiszen ha sikerül meggyőzni, akkor plusz bevételre tesz szert a kereskedés.
  Kérdésem: Mekkora veszélyforrást jelent ez? Egy gyengébb tápegység tönkre szokta-e tenni a többi kütyűt egy esetleges hiba esetén, vagy pedig csak csendben egyedül tönkremegy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd