Fizetések

Fizetések
2004-03-17T10:43:37+01:00
2004-03-28T18:17:59+02:00
2022-11-01T17:55:34+01:00
 • De a hozzászólásom lényege ettől függetlenül az volt, hogy a magyar fizetések nagyon alacsonyak, szerintem az ország 40%-a létminimum alatt él.

  Igen, azzal en sem vitatkoznek, hogy a nyugati atlageletszinvonal joval magasabb. Ebben kozrejatszik, hogy a lakasarak es a szolgaltasasok ugyan viszonylag dragak, de nehany dolog a keresetekhez kepest sokkal-sokkal olcsobb mint Magyarorszagon: Pl a kaja a kozertben , muszaki cikkek, benzin, stb..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tapasztalataim szerint a joedelem/lakasar tenyezo nem kulonbozik sokkal a Budapestitol mas, hasonloan 'frekventalt', kozponti szerepet betolto nagyvarostol.


  Ebben igazad van, az európai nagyvárosok többségében nagyon drága az élet. Állítólag Svédországban annyira drága, hogy olcsóbb külföldre utazni, mint otthon maradni... Én csupán idéztem Samuelson ide vonatkozó felmérését a jövedelmek és lakhatási költségek viszonyáról, ami a fejlett országokban hozzájárult ahhoz, hogy az emberek nem feltétlenül akarnak lakást birtokolni. De a hozzászólásom lényege ettől függetlenül az volt, hogy a magyar fizetések nagyon alacsonyak, szerintem az ország 40%-a létminimum alatt él.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ertem, en az hittem, ennek semmi koze az eletszinvonalbeli elvarasoknak. A fizetesi elvarast a munkaeropiaci kinalathoz kell igazitani.


  Hát igen, kétféle hozzáállás van, a pénzügyesé és a marketingesé. A pénzügyes mindig azt hajtogatja: "csökkenteni kell a kiadásokat". A marketinges pedig: "növelni kell a bevételeket".

  Szóval a kívánatos életszínvonal kétféle módon is meghatározza a béreket. A munkáltató részéről azért, mert általában a bérek megállapításának az egyik legfontosabb etikai normája (kellene, hogy legyen), hogy az adott bérből meg lehessen élni. Itt most nem a Sóher Rt.-ről beszélek, hanem egy tisztességes cégről, amely megbecsüli az alkalmazottait. Különben is "a humán tőke egy olyan vállalati erőforrás, amely este hazamegy és nem biztos, hogy reggel visszajön". Szóval a fluktuáció szinten tartása érdekében érdemes nem nagyon alulfizetni az embereket.

  A munkavállaló oldaláról azt hiszem magától értetődő, hogy a vágyott életszínvonal határozza meg a fizetési igényeket. (Nem a fizetéseket sajnos...) Ha valakinek igénye van arra, hogy elköltsön havi 150 ezer forintot, például mert enni kell adnia a gyerekeknek, viszont a "munkaerőpiaci kínálat" csak 70 ezer nettó, akkor ehhez nincs mit igazodni. Olyan, hogy "munkaerőpiaci kínálat" amúgy sem létezik ilyen statikus formában, vannak jobb és rosszabb lehetőségek, mindenki maga dönti el (az elvárt életszínvonala alapján), hogy melyikkel elégszik meg. Nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Közös költséggel és rezsivel együtt ez kb. 75.000 ha takarékosak. Ebből ugyebár egyszerű szorzás útján megállapítható, hogy 300.000 nettót kell keresnie egy férfinak ahhoz, hogy Amerikában érezze magát. Ehhez képest a magyar diplomás átlagfizetés azt hiszem 130 ezer bruttó..."
  Ok leirtad a Budapesti helyzetet, de nem irtal hasonlitasi alapot egy (nyugati nagyvarost). Nincsenek adataim, de kotve hinnem, hogy New Yorkban, Parizsban, Zurich-ben hasonlo szamolast veghezvive ne hasonlo eredmenyt kapnal. Tapasztalataim szerint a joedelem/lakasar tenyezo nem kulonbozik sokkal a Budapestitol mas, hasonloan 'frekventalt', kozponti szerepet betolto nagyvarostol.

  En konkretan eltem Hamburban. Ha ott egy atlagkeresetu apa a 2 gyermeket es feleseget 2 szobas lakasban szeretne eltartani egy normalis lakonegtedben, akkor tuti, hogy a jovedelmenek tobb mint a negyedet kolti lakasra. Es az meg nem is annyira draga varos.

  Egy Horvat pincer ismerosom pedig 'szobatrsakkal' berel lakast Hamburgban, pedig csak magat kell eltartania, na jo, o mondjuk nem diplomas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magyarorszagon mindenki az hiszi, hogy nyugaton mindenkinek sajat lakasa van. Az ingatlanarak az egesz vilagon nagyjabol attol fuggenek, hogy mennyi penzuk van az ott elo embereknek. Szoval nyugaton sincs mindenkinek sajat lakasa, meg egeszen jomodu csaladokat is ismerek akiknek nincs.


  Azt viszont tegyük hozzá, hogy legalábbis a mikroökonómia könyv szerint az a "normális" háztartási egyensúly, ha az ember a jövedelmének 25%-át költi lakásra. És persze jobb helyeken egy férfi el tudja tartani egyedül is a családját. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha veszünk egy kis kétgyermekes családot, akkor 2 szobás lakás az alsó nyomorküszöb. (Szobánként max. 2 fő és két generáció nem lakhat egy szobában.) Jelenleg egy ilyen lakás havi bérleti díja kb. 50.000 Ft Budapesten. Közös költséggel és rezsivel együtt ez kb. 75.000 ha takarékosak. Ebből ugyebár egyszerű szorzás útján megállapítható, hogy 300.000 nettót kell keresnie egy férfinak ahhoz, hogy Amerikában érezze magát. Ehhez képest a magyar diplomás átlagfizetés azt hiszem 130 ezer bruttó...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • SMokey: persze, rengeteg féle életút van, sok minden(ki) alakítja az ember sorsát. És ez tényleg magánügy. Szerintem a Te hozzáállásod teljesen normális.

  Én csak arról a mentalitásról beszéltem, amikor valaki úgy próbálja kompenzálni a kisebbrendűségét, hogy fitymálni kezdi azt, amit valamilyen oknál fogva nincs lehetősége elérni, pedig titkon maga is vágyik rá. Csak magának csinál rosszat egyébként, mert a reakciók tovább fokozzák a rossz érzéseit. Persze ha ez oda vezet, hogy végül megpróbál valamilyen általa korábban lenézett "papírhoz" jutni, akkor van értelme az ilyen vitáknak... De hogy egy diplomást nem fog meggyőzni arról, hogy a papírja nem ér semmit, az 99.99%. Nem azért tanul valaki öt évig, hogy utána lenézően beszéljen a saját tanulmányairól. Programozni pl. egészen jól meg lehet tanulni könyvből, ha valakinek van tehetsége hozzá és jó könyveket fog ki, akkor még jó programozó is lehet bárkiből néhány év alatt, pláne ha sikerül egy jó munkahelyet kifognia, ahol értelmes emberekkel dolgozhat értelmes projekteken. Pl. Bill Gates-nek sincs diplomája... :) De ez mégsem ok arra, hogy lebecsüljük a diplomát vagy a diplomásokat.

  De ez teljesen más viszony, mint a munkaadó-munkavállaló dolog. Más helyzet, más kívánalmak. Nagyságrendekkel nagyobb stressz.


  Ezek szerint nem dolgoztál még munkavállalóként. Különben igazad van, nem egyszerű dolog vállalkozást indítani, és még nehezebb életben tartani. De nyilván egy vállalkozó is ki tudja számolni, hogy milyen életszínvonalon szeretne élni, és hogy ehhez -- leszámítva a terheket -- mekkora bevételre kell szert tennie.

  Sok sikert amúgy a cégedhez!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyugaton" mindenki annyit keres, amennyit akar.

  Persze, foleg, ha talal munkat... Pl. Kaliforniaban a dot-com boom utan sokkal nagyobb volt a programozo munkanelkuliseg, es a bekerulesi kuszob, mint pl. Magyarorszagon. De ugy altalaban is MAgyarorszagon meg eleg konnyu programozoi munkat talalni valszeg. az alacsonyabb berek miatt.

  Ja es a lakasvasarlasrol. Magyarorszagon mindenki az hiszi, hogy nyugaton mindenkinek sajat lakasa van. Az ingatlanarak az egesz vilagon nagyjabol attol fuggenek, hogy mennyi penzuk van az ott elo embereknek. Szoval nyugaton sincs mindenkinek sajat lakasa, meg egeszen jomodu csaladokat is ismerek akiknek nincs. Ha megnez valaki mondjuk Parizsi ingatlanarakat, akkor rajon miert...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem ertek veled teljesen egyet.
  A fizetesekrol valoban tabutema beszelni kulonosen a kapitalista orszagokban. Azonban azt tudni kell, hogy ez egyertelmuen a munkaltatok erdeke, (oszd meg es uralkodj), ugyanis mindig vannak, akik egy kicsit alul vannak fizetve a tobbiekhez kepest, es ez igy a munkaltatonak jo.
  Aki kicsit tul van fizetve, annak szinten nem nagyon erdeke, hogy a munkatarsai errol tudomast szerezzenek. Persze bejatszik az irigysegtol, es a folosleges ellentetektol valo felelem is.
  Szoval nem egeszen uriembersegrol van szo, inkabb az emberek onvedelem-bol nem beszelnek a fizetesukrol, vagy mert tiltva van nekik.
  Termeszetesen valakinek szemelyesen nekiszegezni ezt a kerdest valoban csak akkor nem bunkosag, a nagyon kozeli a kapcsolat.
  Az, hogy egy nyilt forumon, anonim modon ezt paran megirjak (mint az inertia-n), mindenkeppen egy hasznos dolog munkavallaloi erdekvedelmi szemszogbol.

  karriermenedzsment könyvek mindegyike figyelmezteti az olvasót, hogy fizetési elvárásait ne a baráti társaságban hallott beszámolók alapján lője be, hanem inkább írja le az óhajtott életszínvonalhoz szükséges állandó és változó kiadásait, és ezek alapján alkosson képet a saját elvárásairól.

  Nem ertem, en az hittem, ennek semmi koze az eletszinvonalbeli elvarasoknak. A fizetesi elvarast a munkaeropiaci kinalathoz kell igazitani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A járható út szerintem az, hogy el kell menni néhány multi céghez állásinterjúra csak a próba kedvéért


  ez így jól hangzik, csak két informatikus ismerősöm hónapokig kerestek munkát, hogy _jó_ állást kapjanak (találtak). Én egyszer voltam interjún, multicég (nem informatikai) feladott hirdetést, hogy keresnek elemzőt, benn kiderült hogy minden létező informatikai tevékenységet végezni kell, kivéve egyetlen egyet: elemzést Ennél talán egyszerűbb, ha szépen mindenki ideírja részletes információval. De mondjuk jobb lenne anonim, rendes nickkel én se írom ide.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részben igazat adok neked.

  Tényleg sokat számít a papír, ha munkavállalóként akarsz dolgozni.

  Nekem bizonyos dolgok miatt félbe kellett hagynom az egyetemet, most egy induló cégem van, úgy néz ki ígéretes jövővel.

  És én soha nem hozakodom elő a partnereimmel azzal, hogy nincs diplomám, nekik meg nincs pofájuk megkérdezni. Ugyanis eddigi tapasztalataim szerint ha nekik van is, akkor se ér sokat... valamint ez csak pár nagyságrenddel kisebb, mintha a pártállásomról vagy a szexuális hovatartozásomról kérdeznének. Semmi közük hozzá.

  De ez teljesen más viszony, mint a munkaadó-munkavállaló dolog. Más helyzet, más kívánalmak. Nagyságrendekkel nagyobb stressz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PS.

  pl. mindenki tudja, hogy a papír nem ér semmit


  ... mármint azok közül, akiknek nincs "papírjuk". Erről a témáról már rengetegszer volt szó ezen a fórumon. Egy diplomát, amely mögött 4-5 év (ha nem is megfeszített...) munka áll, a diplomások szemében kb. annyira bántó egyszerűen csak "papír"-nak nevezni, mint pl. amikor valaki új házasok előtt nevezi a házasságot "csak papír"-nak. Fölösleges szítani a diplomások vs. diploma nélküliek vitáját, nem származik belőle semmi jó. Akinek nincs "papírja", az törje magát egy kicsit, hogy legyen neki is. Az én titkárnőm is 3x évesen kezdett el főiskolára járni.

  eanna
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ne haragudj, de arra a kérdésre, hogy "miért nem kérdezünk ilyet?", nem válasz az, hogy "mert úriember nem kérdez ilyet", pláne, egy olyan fórumon, ahol az emberektől elvárható némi objektív szemlélet. ;)


  Nem csak arról van szó, hogy a fizetésekről nem illik beszélni (fejlett kapitalista gazdaságokban különben pláne nem), hanem arról is, hogy a fizetésekről szóló beszélgetés nem jó másra, csak arra -- amint azt helyesen megállapítottad --,

  hogy utána magukban mérgelődhessenek/ utálkozhassanak a másikon. :)


  A karriermenedzsment könyvek mindegyike figyelmezteti az olvasót, hogy fizetési elvárásait ne a baráti társaságban hallott beszámolók alapján lője be, hanem inkább írja le az óhajtott életszínvonalhoz szükséges állandó és változó kiadásait, és ezek alapján alkosson képet a saját elvárásairól.

  Egy fokkal jobb a helyzet a független szervezetek, pl. az egyetemi karrierirodák tájékoztatóival, mivel azokat a nagy cégek által hivatalos úton rendelkezésre bocsátott adatokból készítik. Persze ez is csak a piac egy szeletéről nyújt felvilágosítást. Ezeknek különben kb. annyi a lényege, hogy a kezdő munkaerő nettó 150e körüli összegre számíthat, utána pedig annyi féle konstrukció, karrierút és általában sors van, hogy lehetetlen általánosítani. Mindenesetre ebből annyi általában véve leszűrhető, hogy aki nettó 150e alatt visz haza egy hónapban, az a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve keveset keres. Ez nem az ember leminősítése, csak egyszerű gazdasági ténymegállapítás.

  Létezik egyébként a programozásban olyasmi, mint a grafikusoknál a kamarai ajánlás? Amelynek egyébként tapasztalatom szerint megközelítően a felét hajlandóak kifizetni a jól fizető megrendelők.

  Ettől függetlenül a topiknyitó szándékát megértem, mert ahogy látom jelenleg teljes a káosz a hazai IT munkaerőpiacon. A járható út szerintem az, hogy el kell menni néhány multi céghez állásinterjúra csak a próba kedvéért -- és hogy szokja az ember az interjút --, utána kialakulhat egy reális önkép. Például hogy melyek az ember legfőbb hiányosságai, milyen területen kell az alapvető kompetenciákat fejleszteni ahhoz, hogy mint programozó versenyképes maradhasson. Ha valaki bizonytalan abban, hogy az éppen aktuális munkahelyén jól keres-e vagy nem, akkor a legegyszerűbb, ha beadja a cv-jét néhány számára kívánatos helyre, és várja a hatást...

  eanna
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ne haragudj, de arra a kérdésre, hogy "miért nem kérdezünk ilyet?", nem válasz az, hogy "mert úriember nem kérdez ilyet", pláne, egy olyan fórumon, ahol az emberektől elvárható némi objektív szemlélet. ;)
  illetve nem tudom, hogy burkoltan válasznak szántad-e az irigységet, mert az inkább arról ad negatív képet, aki a másikról ilyet feltételez. szerintem legalábbis az emberek azért tájékozódnak erről, hogy tudják, meddig mehetnek el, és nem azért, hogy utána magukban mérgelődhessenek/ utálkozhassanak a másikon. :)

  hogy miért keres valaki annyit, amennyit az szintén tanulságos lehet. a szaktudás milyen mértékben számít, mennyire kell "rátermettnek lenni", mit számít a szerencse + ismeretség. pl. mindenki tudja, hogy a papír nem ér semmit, felvételnél mégis mindenhol elvárják. stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A kérdést jobb lett volna úgy feltenni, hogy kinek mennyi hiányzik a terveihez és mennyi hiányzik a szerinte normális élethez. Per hó! "

  meg 200e, es egyenlore es minden rendben lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nyugaton" mindenki annyit keres, amennyit akar. Értem ez alatt, hogy egy kis pluszmunkával előrébb léphet és a megszokott hitelei mellé bevállalhat egy másikat.
  Mo-n pedig sokan küzdenek azért, hogy megéljenek. Most vettem fel 20 évre lakáshitelt. 45 éves koromig fogom fizetni és a fizetésem fele (!!!) rámegy. Kocsi? Az is még egy törlesztőrészlet lenne. Nem megy.
  A pénzügyi kérdés jogos, hisz nem 400e és 800e-s fizetéseket hasonlítunk össze.
  A kérdést jobb lett volna úgy feltenni, hogy kinek mennyi hiányzik a terveihez és mennyi hiányzik a szerinte normális élethez. Per hó!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos az irígység és az ilyen irányú kíváncsiság erőteljesen magyar tulajdonság, amiket az EU "előszobájában" állva illene elfelejteni, de minden esetre nem bevinni.


  érdekes lenne pl. a tőzsde, ha minden bróker diszkréten kezelné milyen áron kíván adni-venni

  És a statisztikai hivatal is munkanélküli lesz az EU-ban, mert az irigy kutyák bizony folyton ilyen kérdéseket tesznek fel A különböző üzleti tanácsadókról nem is beszélve, akik jó pénzért adják az ilyen információkat. Na de ők nem is úriemberek az igaz (inkább úrihölgyek)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos... Úriember nem kérdez ilyet, maximum az állásközvetítőtől. Sajnos az irígység és az ilyen irányú kíváncsiság erőteljesen magyar tulajdonság, amiket az EU "előszobájában" állva illene elfelejteni, de minden esetre nem bevinni.

  De hogy mondjak valamit a kérdésedre... Az itthoni viszonyok elég vegyes képet fognak adni, a minimálbérre bejelentett zsebbe fizetett szakemberektől kezdve a milliós jövedelmekig sokmindennel fogsz találkozni.

  Előttem írták, hogy 2-3 év szakmai gyakorlat a legtöbb helyen követelmény. Én azt is hozzátenném, hogy az első 5-6 évet javasolt több helyen eltölteni, mert ezzel egyrészt anyagilag, másrészt szakmailag járhatsz jól. (Olyan ez, mint a céhvilágban a mesterré válás előtti vándorlás)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jesszusom! :) ilyet sem hallottam még, pedig nem afrikában élek :)
  mit kell ezen tolerálni? és milyen fajgyűlöletről beszélsz?? ;))

  miért bűn megkérdezni? nekem pl. nincs ismerősöm/kollégám, sőt egyszerűen nem tudok olyan emberről, aki titkolná a fizetését, nemhogy hozzád hasonlóan felháborodna egy ilyen kérdésen..
  ezzel az erővel az, hogy hol dolgozol, ugyanannyira "magánügy". nem? (és akkor arra ki sem térek, hogy itt egymás számára csak 1-1 nick vagyunk)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy kis izgalom nem árt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a munkahelyen meg legfeljebb megtudjak, hogy masik munkahelyet keres, es lehetove teszik neki hogy egesz nap azt csinalja (gy.k. kirugjak ))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Szerintem az, hogy ki mennyit keres mindenkinek a megánügye. Sajnos (vagy szerencsére) nem függ a végzettségtől. A diploma és a nyelvtudás szerintem a belépő szint. Diploma után ki kell húzni néhány évet, hogy meglegyen a 2-3 éves tapasztalat. Ha ez megvan lehet vadászni a zsíros állásokra.
  A fizetés nagyságát azonban nem a saját igényeinkhez, hanem a piaci kínálathoz kell mérni. Aki úgy érzi keveset keres és sokat dolgozik az adja be a CV-t egy fejvadászhoz. Ha sikerül olyan helyet találni ahol többet kap kevesebbért akkor tényleg nem volt megfizetve, ha nem talál ilyet akkor meg jó helyen van.

  Üdv,
  stl
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak az vigasztal, hogy többet keresek így is, mint a párom, akinek 2 egyetemi diplomája van.


  Hát ha téged ez vígasztal :(.

  Annak viszont tényleg örülhecc, hogy a szakmádban sikerült elhelyezkedned.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én egy nagy (150fő) magyar ipari elektronikai cégnél dolgozom, mint tervező mérnök. napi 8és fél órát kell nyomni, túlórázni lehet illetve néha kell, de azért nincsen + zsé.
  sajnos pont rosszkor végeztem (tavaly a bmf-en), az én meglátásom szerint a piac eléggé telített, általában projectekre keresnek embereket, min 2-3 éves tapasztalattal. szóval én most örülök, hogy kb 4 hónapi melókeresés után dolgozhatok valahol és "tapasztalhatom a dolgokat". ennek megfelelően a fizum röhejes (150), csak az vigasztal, hogy többet keresek így is, mint a párom, akinek 2 egyetemi diplomája van.
  ja meg szerencsére rendes alkalmazott vagyok, ami a mai világban szerintem nem rossz dolog...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen elszúrtam a társalgóban kellett volna létrehozni a témát...de majd a moderátor átrakja v. törli...


  Megnéztem a http://inertia.d2.hu/hu/forum.phtml?f=showtopic&n=2052 egész jó hozzászólásokat találtam csak majdnem 1 évesek a piszkos anyagi részek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • rendben van tudomásul veszem , hogy ez is egy vélemény...nem kötelező olvasni ezt a topicot!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értem mi bajotok, aki nem akarja megmondani, az nem mondja meg, aki meg akarja, az megmondja, nem látom sehol a kényszerítő tényezőt. Az inertia.hu-n van egyébként egy topik, ahova be lehet írni ilyeneket (fizetés, munkaidő, körülmények, stb.) névtelenül, egy külön erre a célra regelt, nyilvános jelszavú nick-kel (bárki beléphet azon a nick-en és beírhatja a fizetését).

  Viszont tényleg társalgóa való a téma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről nem illik sem kérdezni, sem beszélni. Legalábbis IRL nem. Gondolom azt gondoltad, hogy a neten viszont mér ne. Hát elárulom: itt sem. Ez kb olyan, mint pl a fajgyűlölet. A neten sem tolerálják jobban, mint IRL.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  És most annak adod az 50 pötyött aki a legtöbbet keres?

  Én a cégnél, ahol dolgozom havi 43ezret keresek. Fejlesztésvezetői munkakörben.

  + a megbizási szerződések, és egyébb jutalékok. (Nem az elsőből élek)

  Ivn
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mivelhogy ehhez szvsz senkinek semmi köze.

  akár le is lehet zárni a témát a moderátor által...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd