Nem (teljesen) összefüggő adatok tárolása (MySQL)
2008-10-29T21:04:03+01:00
2008-10-29T22:13:31+01:00
2022-07-19T04:37:41+02:00
 • Rendben, köszönöm az ötletébresztést.
  Gyorsan átgondolva két dologra jutottam, amit tovább kell gondolnom.
  1) Átfogom nézni bővebben az XML előnyeit, hátrányait.
  2) nemo1: text típusban biztosan nem fogok tárolni mindent. A táblába minden mező sem hinném, hogy eléggé hatékony. Ezek alapján inkább létrehozok választípusonként pl. 4 táblát (szám,igen/nem,szöveg,memo), és a válaszok id-jét a típussal együtt bejegyzem a válasz mellé.

  A linkeket köszi, átfogom futni a forrást, hátha segítenek valamit. Aminek még utána fogok nézni, hogy mennyivel lassabb a fájl I/O a MySQL-nél. A userek száma nem sok, a kérdőívkitöltők viszont annál többen vannak. A végső lekérdezés nem érinti a kérdőívek kitöltőit, így náluk a lekérdezés sebessége nem szempont.

  -vision-
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az xml igazából azért jó, mert tudsz mellé xslt -t csinálni, amik templatek Azonkívül tudod egy táblában tárolni, parse-olva vagy anélkül, kihasználhatod az xquery előnyeit, osztán nem reklámozom tovább
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • e ez esetben pl. egy szám adatot is szövegmezőben tárolok? Lehet, hogy lesz 5-600 karakteres kifejtős is.


  Nos erre két megoldást látok (maradván az egy kérdések tábla elvnél)

  1. a válasz ntext típusú, így bármit megeszik, és beírásnál/kiolvasásnál úgyis a típus alapján validálsz

  2. a válasz táblába minden adattípusból csinálsz egy mezőt, és abba teszel csak adatot, ami a típusnak megfelel.

  Esetleg meríthetsz ötletet másoktól:
  KLIKK
  KLIKK2
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy én vagyok már a lassú ilyenkor, de ez esetben pl. egy szám adatot is szövegmezőben tárolok? Lehet, hogy lesz 5-600 karakteres kifejtős is.
  Igen, én is ezért vetettem fel a témát, mert ha az adatbázisban találnék megfelelő helyet erre, akkor kerülném a fájlokat.

  Blado: az XML még eszembe sem jutott, mindjárt utána is nézek, alkalmazható lenne-e a problémára. Template-ben nem tudom, megéri e gondolkoznom, mert igen vegyes kérdőívek lehetnek. Pl. januárban egy A szám- B szám-C szöveg-D szám, februárban pedig egy A szám, E szöveg, F igen/nem.

  -vision-
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért nem template-ket használtok? A másik kérdésem, hol fogják tárolni a felhasználók a formokról bekért adatokat? Az XML előnyeit miért nem használjátok ki?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részemről ellene vagyok a fájlos megoldásnak, sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják ez egyszerűbb hatékonyabb vagy gyorsabb, nos bizton állíthatom egyik sem igaz.

  Az adatbázis mindíg korszerűbb,gyorsabb, biztonságosabb mint a natív IO.

  És egy jól megtervezett adatbázisból bármilyen statisztika/összesítés/keresés megvalósítható, és a megvalósításnál az adatbázis "dolgozik".

  Nem kell választípusonként külön tábla, csak egy mező, ami jelöli a típust.

  pl:
  válaszok tábla
  - id
  - valasz_szoveg
  - tipus (vagy újabb táblára kapcsoló, vagy sima ENUM/szöveg)
  - statusz
  .....

  Kapcsolótábla a kérdések/válaszok közt:
  - id
  - kerdes_id
  - valasz_id
  - statusz
  ....

  Kérdés felvitel menete:
  - kérdés tábla adatainak megadása
  - kapcsolótábla kitöltése (a válaszlehetőségek id-jét írod be)

  Kérdés megjelenítés:
  - kérdés kiírása
  - kapcsolótáblán keresztül (JOIN) kiszeded a kérdéshez tartozó válaszlehetőségeket
  - a válaszlehetőségeket típustól függően a megfelelő GUI elemmel és ellenőrzéssel megjeleníted
  - válasz/válaszok tárolása
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy érted, választípusonként egy tábla?
  Nem igen lesz kérdés-ismétlődés, nem "neve/címe/kora" típusú kérdőívekről van szó. Különféle adatokra leszünk/lesznek kíváncsiak, de a kérdőívek elképzelhetőek, hogy időről-időre újra felhasználásra kerülnek (változáskövetés).

  Visszatérve. Mintegy "ötletébresztőként" vetettem fel a kérdést, átgondoltam már sokszor. Úgy tűnik, a fájlos módszert egyszerűbb lenne kezelni. 4-5-x táblát használni egy kérdőív kedvéért, nem beszélni a lekérdezésről, összesítésről, úgy vélem, nem kifizetődő, sőt.

  Köszi a válaszokat! Ha van még ötleted, szivesen várom :)

  -vision-
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos akkor komplikáljuk:

  Az egészet szét kell robbantani a legkisebb egységeire, és mindent külön táblába, +egy kapcsolótábla.

  A "mindenféle" verzió miatt a válaszlehetőségeket is kénytelen leszel táblába foglalni, a típusával együtt. De ezzel egyuttal nyersz is, mert ezeket bedobhatod közösbe.
  Vagyis mikor a júzer megdja a lehetséges válaszokat, kkor ebben tallózhat, és csak akkor kell újat felvinnie, ha nincs még ilyen válasz, és a megjelenítő részt is könyebb megírni, a kérdés típusa a alapján. (combo,radio,check,multi,list...stb)

  Esetleg a kérdésekkel is közösködhetsz, mert gondolom nem elképzelhetetlen az ismétlődés (pl.: mia neve, hány éves ... stb.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 3 tábla, és ömlesztve az összes. Megfordult a fejemben, de erősen gondolkozom rajta. Bármilyen kérdés lehet: csak szám, szöveg, eldöntős, igen-nem, ... Jelezhetném a típust egy mezőben, és szövegben várok minden választ, de... és itt a de. Ez nem túl "elegáns" és nem túl optimális.
  Az egyik kérdőív lehet, hogy csak 1 mezős, a másik meg 20.

  -vision-
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sztem lenne 3 táblád:

  1. kérdőívek:
  -id
  -nev
  -user_id
  -datum
  -statusz
  ...

  2. kérdések:
  - id
  - kerdoiv_id
  - kerdes_szoveg
  na itt jön az érdekesség, mert nemtudom milyen kérdésekere számítasz (eldöntendő, kiválasztós, kifejtős...stb)
  - statusz
  ....

  3. válaszok
  - id
  - kerdes_id
  na itt megint a fenti kérdés
  - user_id
  - statusz
  ....

  Szterm ennyi...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Szeretnék egy-két tanácsot, ötletet, véleményt kérni az alábbiakhoz.
  Adott egy jelenleg még tervezés alatt álló információs rendszer. A rendszer interneten keresztül lesz elérhető (PHP,MySQL), alapvető célja egy adott belső (de nem egy helyen dolgozó) csoport (30-50 fő) mindennapi munkáját támogatni, segíteni (egyszerű dokumentumkezelés, véleményezés, fórum, eseménynaptár, stb).
  Mindehhez jönne egy egyedi feature: szükség lenne egy olyan modulra, melynek segítségével bárki létrehozhat egy egyedi kérdőívet. Ezt a kérdőívet adott (korlátozott jogosultságú) személyek tölthetik ki, kérdőívenként max. 1500-2500. Az egyes kérdőívek a rendszeren belül maximum 1 táblához kapcsolódnának, a többihez nem. A kérdőívek funkciója, hogy a rögzítések végén összesítéseket, jelentéseket lehessen készíteni.

  Kérdésem, hogy véleményetek szerint nyissak-e minden kérdőívnek egy új táblát (szerk.: táblákat), vagy célszerűbb, ha a felvitt adatokat egy-egy fájlban tárolom? 20-30 kérdőív után úgy vélem, kis zűrzavar lenne az adatbázisban, és mivel a kérdőíves adatok lényegében nem szerves részei a teljes adatbázisnak, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.
  Vélemények?

  Köszi!

  -vision-
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd