Adatbázis kezdetek

Adatbázis kezdetek
2008-10-28T14:56:06+01:00
2008-12-27T12:24:41+01:00
2022-10-29T04:50:36+02:00
 • Igazából ha már az ingyen világban élünk, akkor fogod magad és írsz/íratsz/keresel a neten egy PHP MySQL wrappert/tunelt és bármilyen ingyenes szolgáltatóhoz felteheted a cuccot.

  Ez tulajdonképp annyit csinál, hogy nincs szükség az adatbázis kinyitására, hanem a te programod a php-vel kommunikál, annak küldi az adatbázis utasításokat, majd az visszaadja a választ.

  Persze egy ilyan dolognál fontos a megfelelő hitelesítés, és titkosítás, esetleg egy kis szappan (SOAP) sem árt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg kérdezz rá 1-2 magyar cégnél is, hogy mit tudnak ajánlani, ha neked csak MySQL kell? integrity.hu amit most próbálgatok, mondjuk csak abszolut statikus oldalra.
  (Így évi 3k, php+mysql meg évi 10k körül, pontosan nem tudom mennyi. Ami valszeg gond lehet, hogy kifele nem szívesen nyit senki sql szervert.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  A táskás szatelit-et teljesen kizárod?
  Én készítettem egy cégnek egy pici adatgyűjtő, rögzítő progit Visual Studio-val, MsSQL 2005 express támogatással.
  A központ tárolja az aktuális adatbázist, erről készít egy másolatot (backup) és elküldi a rögzítőknek.
  Azok telepítik, majd feltöltik a saját adataikkal és visszaküldik a központnak - ám nem a teljes adatbázist, csak annak adott tábláiból a változásokat.
  A központban az így kapott adatokat összefésülik a meglévőkkel, kész az aktualizálás.
  Persze jöhet a kérdés, miként történik az összefésülés?
  Minden backup előtt készül egy statisztika ami tartalmazza a ( rögzítők által) frissíthető táblák MaxID-jét és GepID-jét.
  A rögzítők csak olyan rekordokat törölhetnek, módosíthatnak, amelyek a Statisztika tábla szerint újnak minősülnek (megtehetnék, hogy régit törölnek, átírnak, de nincs értelme, mert az összefésülésből úgyis kimaradnak).
  Ami még fontos, hogy a rögzítők csak nyitott statisztikával rendelkező adatbázisba rögzíthetnek, vagyis egy visszaküldés után várni kell a központból érkező, aktualizált adatbázisra.
  E holtidő nagysága az üzemeltetők gondosságától függ.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megjöttem

  Az 1-es opciót választottam. Mint írtam korábban, az első verzió egyszerű, igazából csak 1db táblába kell beírni az adatokat, csak a valódi szerverről történő adatbázis hozzáférés volt újdonság számomra. Ezt sikerült a Lazarus/MySQL párossal megoldani. Viszont lenne egy összetettebb feladat is, ami már nehezebb, több tábla, ... Jelenleg a www.freesql.org -on van az adatbázis, de ez free cucc (amint az az üzemeltető is írja) csak arra jó, hogy gyakoroljuk rajta a MySQL-t egy igazi szerveren. Általában elég stabil, de havi 1-2 leállás van és semmilyen garanciát nem vállalnak semmire. Ellenben ingyen van.

  A következő generációs AB-t már szeretném stabilabb szerverre tenni, de hosszas googlizás után sem találtam igazán jót. Nagyon csekély igényeim vannak, 10MB bőven elég lenne, napi forgalom kb. 1kB feltöltés, 100kB letöltés, 2ember használja. Egyedül annyi számít, hogy lehetőleg stabil legyen és könnyen használható. Úgy látom, hogy a szolgáltatók inkább a nagyobb halakra hajtanak. Én meg erre a csekély igény kiszolgálására max. havi 1000Ft-ot szánok, és hűségnyilatkozni eszem ágában sincs. Szóval most egy olyan AB hosting céget keresek, ami a fenti elvárásoknak megfelel. Jó külföldi is, tudok kártyával fizetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én kíváncsi vagyok talán még ír ide
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja hát a mysql doksija az jó nagy shit, a példáknak még talán van valami értelmük ott, de amúgy mintha nem is lenne...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem egy hónap alatt már a következő lehetőségek egyike van:

  1.: már haladt annyit hogy vagy kész van, vagy már úgysem éri meg technológiát váltani.
  2.: dugába dőlt. Ekkor nem hiszem hogy újra próbálkozna...

  Természetesen a két eset kizárja egymást.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdemes lehet megpróbálni az Oracle Application ExpressOracle Application Express megoldását. Segítségével pillanatok alatt össze tudsz rakni egy webes alkalmazást, még kódot sem nagyon kell írni. Teljesen ingyenes, benne van az Oracle Database Express Edition-ben is. Van magyar hosting cég is, akinél lehet próbálkozni az eszközzel: Apexhosting Ha kérsz, biztos kapsz ingyenes próbaidőt.
  Lajos
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Haladok, már majdnem működik
  Már Lazarus alatt tudok MySQL -el dolgozni, SQL parancsokat futtatni, lekérdezések eredményeit táblába rakni. Egyelőre még csak localhost módban, de az adatbázisszerveres megoldás lesz a következő lépés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A probléma az vele, hogy pont fordítva terheled az internet kapcsolatot.
  Az insert, ami általában kevesebb és kisebb mennyiségű adatot jelent (most már tudjuk: napi max 10 rekord) használja az asszinkron sávszélesség nagyobbik részét, a SELECT - ami sűrűbben előfordul és nagyobb mennyiségű adatot használ - használja a a sávszélesség kisebb szeletét (ha az szerver oldali előfizető szemszögéből nézzük, akkor ez az up).

  Ezen felül routert kell configolni, mentésről gondoskodni (a mentést meg más helyen illik tárolni), stb.

  Mindkettőnek megvan az előnye meg a hátránya, talán 3 kliens esetében működne a dolog, de ennél többet semmiképp nem tennék rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OK, akkor PHP felejtve, de a többi javaslatom szerintem helytálló, és én a sját gépet részesítem előnyben az adatbázishosztinggal szemben. Pláne ha üzleti adatokról van szó. A net adott, sztem van olyan gép is ami folyton megy, vagy minimális pénzből beszerezhető egy ilyen, a rendszeres mentést én CobianBackup -ra szoktam bízni. Így szinte minden ingyenes és házon belül van.

  Persze csak tippeket adok, a végszó a tiéd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elhiszem, hogy a php lenne a tutti, de ahhoz egyáltalán nem értek.

  Egyébként nem értem, miért kellene nagy adatmennyiségnek utaznia? Ha jól értem az adatbázis szerver működését, akkor a kliens programban beírom az edit boxokba az adatokat és nyomok egy küldést. A háttérben egy insert into ... fut le a mezőkkel. Ez nem sok. A lekérdezések nagyobb forgalmat generálnak, de lefelé az ADSL is gyorsabb és egyébként is időrenben lévő adatokra vagyok kiváncsi, általában max. 1 havi bevitelnél nagyobb táblát felesleges látnom. Tehát párszáz, max 2-3ezer cella lenne a lekérdezett adatmennyiség. Ha jól gondolom, a műveletet az szerver elvégzi, csak az eredmény táblát küldi, nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A napi felvett adatmennyiség 3-10 rekord, kb 25 mezőből áll egy rekord. Jelenleg azért megy el 1-2 óra ezzel, mert excelbe többféle szempont szerint rendezve írom be az adatokat, de így nagyon nagy a redundancia. Így jön össze 7 tábla, de ezekben rengeteg adat közös.

  Adatbázisba max 10-15 perc lenne a napi adatbeviteli munka. Elég lenne 2 helyen működnie (tehát 2 ember használná)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2 telephelyről kellene használni, 10km a távolság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Cserébe nem sallang nélküli adatok, hanem egy csomó felesleges formázás (is) utazik a felhőben

  ez igaz

  Próbáltad már? Ha nem, szerintem ne tanácsold.

  Próbáltam, nem volt gond vele, főleg nem ilyen kis számú kliensnél.
  Én konkrétan Ubuntu Live CD-vel csináltam, de volt, hogy windXP-vel és dyndns.org -al, mert nem volt fix IP.

  Szerinted mi lehet a gyengéje? (a biztonságon kívül)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem utaznak az adatok az adatbázis és a GUI közt a felhőben, csak szerveren belül

  Cserébe nem sallang nélküli adatok, hanem egy csomó felesleges formázás (is) utazik a felhőben

  csinálj bent a cégnél egy adatbázisszervert

  Próbáltad már? Ha nem, szerintem ne tanácsold.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem fontold meg a PHP megoldást, olcsó gyors, nem utaznak az adatok az adatbázis és a GUI közt a felhőben, csak szerveren belül.

  Ha ez mégsem szimpatikus, akkor szerintem csinálj bent a cégnél egy adatbázisszervert.
  Kellékek:
  - egy ócska gép, amin elmegy valami minilinux és egy Mysql
  - fix IP, vagy ha ingyen akarod, akkor dyndns vagy no-ip vagy hasonló DNS szolgáltatás

  A programot mindegy miben írod, de ha már mindenre írtam erre is javaslok nyelvet: C#
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hoszabban?
  - problémás lehet az adatbevitel, mert az otthoni interneteknek a feltöltés nem az erősségük. Rögzítésnél meg ugye a feltöltés sebessége számít
  - elvileg ugye 3 kilences a rendelkezésre állásuk (ennyit vállalnak). De mi van, ha mégsem? Esetleg egy hátig nem elérhetőek? Ekkor neked egy csomó károd keletkezhet (nem tudom, hogy mennyire alapozod az üzletmenetedet erre az adatbázisra), ők meg visszafizetik a tárgyhavi díjat (de ezt is csak erős fenyegetés hatására).
  - stb
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • és hosszan?

  Most olvasgatom a firebirdöt, mintha ez kezdőknek jobban kedvezne. Legalábbis több beginner -el kedződő doksi van rajta. Tudása pedig bőven elég nekem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Röviden: igen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na de úgy már működik, hogy pl. innen bérlek egy pl. data-1 -es csomagot és írok egy progit pl. delphiben vagy lazarusban, ami küldi a szervernek az sql parancsokat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz a tanácsokat. Az a baj, hogy 7db excel táblába mennek az adatok, erre már jobb lenne egy adatbázis. Nem beszélve az bevitel ellenőrzésekről, elegánsabban lehet megoldani, mint excelben. Ráadásul vannak feltételes elágazások, mikor pl az egyik adat meg van adva, akkor az kizárja a másikat, stb. Tudom, excelben is lehet ilyeneket csinálni, de adatbázis jobb volna.

  A gond az, hogy el is tudnám készíteni dBase táblás verzióval 1 gépesre (winchesterről)

  Csak jobb volna, ha mindannyian hozzáférnénk. Egyébként napi 1-2 óra munka van az adatbázissal, még lehet, hogy az lesz a vége, hogy a dbase táblákat felteszem egy ftp -re és megbeszéljük, hogy ki mikor fér hozzá. Szemaforos megoldással, mint a vasúton. Pritív, de jó.

  Ha már 2 helyen menne, az elég volna, de ez a minimum.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Felejtsd el - így ebben a formában.
  A freeweben van ugyan MySQL támogatás (meg még sok helyen), de az csak a szerveren belülről érhető el. Kívülről nem. Ehhez meg PHP-ban kell írnod egy webes alkalmazást. Kliens progival ez nem fog menni.

  Amit te szeretnél, ahhoz MySQL hosting kellene. Ez legjobb tudomásom szerint ingyenesen nem létezik. Annál már egyszerűbb, ha vagy virtuális szervert, vagy rack szekrényt bérelsz valahol egy szerver hosting-al foglalkozó cégnél. Ezek egyike sem olcsó.

  Megoldás lehet még egy szerver gép elhelyezése az irodában és egy fix IP segítségével már lehet is VPN kapcsolatot kiépíteni. A kollegák bekapcsolódnak és dolgozhatnak az adatbázison. Ez azonban nem lesz túl gyors.

  Nem tudom, hogy pontosan mit szeretnél, de ennyi ismerettel én nem vágnék bele a helyedben.Rengeteg cég és vállalkozó van,aki megírja helyetted a progit, úgy, hogy az működjön is.
  Ha te magad szeretnéd - ennyi tudással - akkor az jó pár hónap szenvedés lenne, gyakorlati eredmény nélkül. Akkor már jobb az Excel (szvsz).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ez a topic hamar le lesz zárva....

  Ha van felvétel szóljatok, beugrok ötödiknek és összerittyentünk valamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyen kérdésekre reflexből lehet válaszolni: Apache+PHP+MySql
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Olyan problémám van, hogy a cégnél, ahol dolgozom, 4 ember dolgozik, de távol egymástól. A munkával kapcsolatos adatokat eddig excelbe táblába gyüjtöttük úgy, hogy emailbe küldték nekem vagy telefonon lediktálták. Ezt szeretném lecserélni adatbázisra úgy, hogy mindenki beírhassa a saját adatait.

  Eddig csak dBase táblákat készítettem (dbf) amiket Delphi/Lazarus alatt használtam, SQL parancsokat nagyjából ismerem.

  Viszont fogalmam sincs, hogy kezdjek neki ennek a feladatnak, kliens-szerver adatbáziskezelésben abszolút kezdő vagyok.

  Úgy gondoltam, hogy Lazarus alatt vannak MySQL komponensek és a freeweben láttam, hogy támogatja a MySQL-t. Letöltöttem a mysql doksiját, de 2008 oldalas, nem állnék neki elolvasni úgy, hogy még abban is bizonytalan vagyok, hogy ez kell nekem.

  Másrészt azért tetszik a Lazarus, mert ahhoz már valamennyire értek és ingyenes. Jó volna ingyenes adatbáziskezelő is, nem egyértelmű számomra, hogy a MySQL ilyen célú felhasználása ingyenes-e?

  Még olvastam a ZEOS -ról, de egyelőre nagyon nem látom át, hogy kell/jó nekem, vagy sem?

  Egyszerű, de fejleszthető megoldás érdekelne. Későbbiekben egy picit összetettebb több táblás adatbázis is kellene, ezért olyat szeretnék tanulni, aminél egyszerű, könnyen tanulható, de mégis alkalmas összetettebb feladatokhoz is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd