Számalk, GDF, OKJ...mit tegyek?
2008-10-19T00:51:59+02:00
2008-10-25T20:52:55+02:00
2022-07-25T20:11:17+02:00
 • nálunk ez a rangsor ennyi idő alatt nem alakulhatott ki.


  Attól, hogy ötévesről bolognai rendszerre állt át a felsőoktatás, még nem cserélték le az oktatókat, nem változott meg az egyetemek felszereltsége, az oktatás színvonala. Igenis van különbség egy XYZ és egy ABC között (most szándékosan nem írok konkrétumot, mindenki képzelje oda az általa két végletnek tartott intézmény betűjelét).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jelenleg van olyan hogy BSC és MSC. Azok a sulik amelyek ezt a tudás szintet adhatják akkreditáltak oktatóik pedig megfelelnek egy minimum követelménynek.
  Amerikában fontos az hogy Harvard meg MIT és ilyen apró sulik, de nálunk ez a rangsor ennyi idő alatt nem alakulhatott ki.
  A topic-ban felvetett kérdés inkább úgy értelmes hogy OKJ vs BSC.
  Ha valaki van olyan ostoba hogy - fejvadász vagy munkaadó létére - máshogy értelmezze, az nem érti a rendszert és nagy csalódásokban lesz még része.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahol csak a papír dönt ott persze nyilván, hisz a GDF magában csak az alapokat adja meg és ha valaki nem tanul mellé semmit az úgy marad. Ugyanakkor másik iskolát is ki lehet bliccelni úgy, hogy enyhén szólva sem a legújabb technológiákat tudja az illető, de persze ott nagyobb rá a garancia, hogy többet tud. Ez inkább a munkavállalót kereső céget minősíti nem a GDF-et.

  Általában állami cégnél kell a papír, de ott nem nézik honnan van, csak legyen adott végzettség oszt jól van. GAMF-ról is simá felvettek ismerősömet rendszergazdának állami céghez, aki életében akkor látott először szervert. Papírja van azt kész, majd belejön.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de itthon tőlem még bemutatóba se kérték egyik papírt se inkább teszt feladatok voltak, vagy azok se.


  Többnyire a felvilágosultabb országokban (cégeknél) ez a helyzet - szerencsére. Ezernyi példa van, hogy egy többdiplomás valaki bunkó, műveletlen, és még a saját szakmájában is tudatlan, mig más mindenféle papir nélkül jó szakember (programozó, ács, vagy bármi), korrekt. Vagyis igazi ember. Én is ezt a vonalat támogatom. Csak azért írtam amit írtam, mert a kérdés amolyan "ha már papir, akkor milyet" formában volt megfogalmazva. És (sajnos) elég élesen él az emlékekben a GDF-es emberkék értékelhetetlen teljesítménye, (tisztelet a kivételnek!)szóval ha papir, akkor bármi, csak ne gdf.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már nem tartom vele a kapcsolatot (osztálytársam volt), de van rá egy fogadásom, hogy azóta is angliában dolgozik. Profi az illető, szóval, ahol esetlegesen a papír miatt utasították el, magukkal toltak ki. Nem tudom kint mi a helyzet, de itthon tőlem még bemutatóba se kérték egyik papírt se inkább teszt feladatok voltak, vagy azok se.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "mert ott ugye a GDF papírt is elfogadják."

  márahol. Utoljára kb 1-2 éve volt, hogy egy nemzetközi fejvadász cégnél az ÖSSZES informatikai poziciónál kitétel volt, hogy GDF nem. Persze ez nem volt hivatalos, de aki az önéletrajzába beleírta, be sem hívták interjúra. Maga a nemzetközi cég zárkózott el,hogy ilyeneket alkalmazzon, nem a fajvadász, de ezt hivatalosan nem szabadott kimondani.Pl a Nokia keresett 25 embert, még a kolozsvári Bábes-Bólyai mat-fizika szakost is elfogadták (nulla programozó tudással!), már 3éves is mehetett, de a gdf-esek közül senkit. Azért volt fontos, hogy ez kiderüljön már Pesten, mert a mélyinterjú Finnországban volt, és a jelentkezőknek a Nokia fizette a repülőjegyet.(Ez csak 1 példa volt, meg vélhetően - remélem - azóta változott a helyzet.) Két erdélyi ismerősőm van, egyikük a Samsungnál, másik a Sony-nál dolgoznak (szintén skandináv országok), egyik 5-öd, a másik 3-ad éves. A kollégám szintén jelentkezett az állásra, én adtam meg a jelentkezési helyet, Kandós papír kevés volt.Már a pesti fejvadász irodánál sem jutott tovább - persze, lehet, hogy más volt a baj.

  Jelenleg oktatás szintjén legfejlettebbnek a finneket és a norvégokat tartják, és ameddig a magyar diákok a teszteken rendre 68-75.-ik helyeket foglalják el, addig nem sok tekintélye van a magyar papiroknak (tudom, van ellenpélda is).

  És milyenek a tesztek: 6.osztályos tanuló feladata:
  1 pohár félig van 20 fokos vizzel. Egy másik szintén félig, 40 fokos vizzel. Mennyi lesz, ha összeöntöm? Magyarok több mint fele tud számolni: 20+40=60 ! De gondolkodni már nem.(ugy-e?) Vagy pl 4.osztályos (általános) magyar diákok többsége (!) szerint, a növény nem élőlény, mert nem mozog.

  Én elhiszem, hogy nehéz ezt elhinni, meg a hibáinkkal(van, akinek nincs?) szembesülni, de azért ne felejtsétek el: rengeteg külföldi él hazánkban, és ők haza-haza látogatnak, és mesélgetnek ezt-azt. Többek között, hogy a magyar diákok(munkavállalók)milyenek. Nem mind persze, de egyesek.(Mónika show, Balázs, stb, stb - ők is embeerszabásúak, ők is dolgoznak valahol)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olyat lehet csinálni, hogy ami jövőre lesz tárgy, felvenni és abból levizsgázni?

  Na olyan viszont van. Egyik "gyerek", aki profi PHP-s 2 év alatt járta ki a 4 évet és angolul írta a DM-et! Most szerintem már rég kint dolgozik, mert ott ugye a GDF papírt is elfogadják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Iggenis! Értettem! :) Nem voltam rossz ezen az OKJ-s izén amúgy (2 legjobba benne voltam :)) ). Háh, látom mindenki szívott azért. :)

  Olyat lehet csinálni, hogy ami jövőre lesz tárgy, felvenni és abból levizsgázni? Ha már nem adják meg csak úgy, hogy ne kelljen vele az időt elszabni. Mellesleg az rtlhirek.hu megdöglött.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én elektronikából mentem át, így az analóg technika nem hozott újat. A digitális viszont igen, de abszolválható volt, aránylag egyszerűen. Előtte is csináltam már ezt-azt pascalban, azt simán vettem 5-össel.
  A matek kemény volt, nem úsztam meg a különórákat sem. Volt assembly, java, php, persze nem túl sok, épp megismerkedni volt elég. Hálózati ismeretek, ez volt a kedvencem, most is errefelé tendálok, no ez lehetett volna több. Meg a word-excell-t odaadtam volna egy kis plus SQL-ért. De nem lehet személyreszabott főiskolát csinálni.
  Rolika neked meg kitartást, menni fog ez...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én úgy mentem át a programozási tárgyakon mint kés a vajon. Bár az assembly vizsgát én is megszívtam mint a torkosborz, picit részegen mentem be vizsgázni (ehhez nekem elég egy korsó sör éhgyomorra), így csak kettes lett. De én is elszégyelltem magam, aztán a következő vizsgán már józanul megcsináltam ötösre, persze anélkül hogy egy percet is tanultam volna...

  A matek ezzel szemben igencsak toxikus volt, nem azért mert annyira nehéz lett volna, hanem mert ez volt az első évfolyam és a könyvek úgy néztek ki hogy volt valami nyitott egyetem és annak a könyveit használtuk. Csakhogy mi nem 5 évig tanultuk a matekot, úgy hogy ki volt adva hogy az x könyvből az 50-120, a 150-180 és a 200-210 oldal kell. A gond csak ott volt hogy ahhoz hogy megértsd mi van az 50. oldalon el kellett olvasnod a 20. oldalon lévő dolgokat is... Ugyanez volt fizikával. Az elektromos tárgyak viszont piszokul nehéz voltak - nekem. A digitális elektronika még csak-csak, na de az analóg... Akik viszont olyan területről jöttek azok félkézzel megcsinálták, ők viszont a szoftveres résszel szívtak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2005-ben végeztem és szerintem közepes volt a színvonal. Mondjuk az elektromos tárgyak szintje össze se volt hasonlítható a Kandóval, de az direkt arra volt kihegyezve.

  Engem speciel már nem nagyon érdekel mennyit ér a papír. Mint mondottam normális cégnél nem foglalkoznak vele akármilyen híres-neves magyar suliból jött az illető, viszont alapozni jó volt. Az is nyomott a latban, hogy voltak garázs projectjeim is, ezzel tűntem ki az egy kaptafára írt CV-k közül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bizony, bizony ! Ilyen a profitorientált oktatás. Hagyd magad és előbb szabadulsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eddig úgy gondoltam talán elég amit a többi kolléga írt, de most úgy érzem nekem is ki kell egészítenem a dolgot.
  Én is többéves (3 éves) programozói tanfolyamra jártam. Akkor (elég rég) az tényleg felsőfokúnak számított. Mikor beiratkoztam a GDF-re már több mint 10 éve programozó voltam, nem kértem semmilyen tárgyból "felmentést". Jól tettem, először megbuktam Pascal-ból. Kicsit félvállról vettem. Aztán kevésbé és akkor kettessel átmentem. Aztán kérdezte a feleségem: Hát te milyen programozó vagy? Akkor elszégyelltem magam, és a következő vizsgán (vagy megismételtem ugyanezt vagy volt Pascal 2) átmentem ötössel. A tanulság az volt számomra, hogy ne bízza el magát az ember még akkor se ha már több éves tapasztalattal rendelkezik.
  Még akartam hasznos dolgokat írni, de talán ennyi is elég.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még mielőtt bárki azt hinné, hogy megsértődtem...nem. De innentől hiteltelennek tartom az informatikai oktatást, és nem kívánom további 1 millió forinttal támogatni ezt a...ezt.


  10-15 évvel ezelőtt a GDF ott vágta el magát, hogy a befizetett lóvéért cserébe szinte automatikusan járt a diploma és ezért a hallgatóknak elég csekély erőfeszítést kellett tenniük. Aztán tele lettek az álláshirdetések "GDF-esek kíméljenek" tartalmú cikkekkel, nem véletlenül.

  Azóta talán a GDF is észbekapott és megpróbál főiskolai szintű követelményeket támasztani, de az biztos, hogy még mindig nem tudott igazán rangot és elismerést szerezni magának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így van. Hasonló harc megy azoknál, akik a 4 évet 8 év alatt se tudják elvégezni és kirakják őket, ha nincs meg az összes vizsga. Harc helyett tanulni kéne!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még a nagyok is összekeverik a szóhasználatot.

  Ha nem hiszel nekem, hivatalos fórumokon utánanézhetsz a különböző kategóriáknak és besorolásoknak. Azonban felhívnám a figyelmedet, hogy a félév 7. heténél járunk és te még mindig ezen harcolsz, holott ha valóban jól tanultál a tanfolyamon, akkor az ott tanult tárgyakból lesz a legkevesebb problémád. Meg kell csinálni őket és kész, nem nagy dolog. Vannak azonban húzós tárgyak is, nem ártana az energiákat oda koncentrálni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csökkentenem is kellett a méretét 80 körül lett ígyis... 120-at sem nehezebb írni mint 50-et...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • http://www.gr-szechenyi.hu/aktualis/kepzesek/sztechn_prog_ismert.pdf

  Itt is a felsőfokú megnevezés szerepel. 2004-2006-ig még ez 4 félév volt, nem 3.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 50 oldal? Asszem 120-200-ig van a GDF-en melléklet nélkül!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit én végeztem, szintén 2 éves volt. És nem ilyen hétvégi akármi, hanem napi 5-6*45perc.
  Államvizsgával. Tehát kellett írni egy programot, egy legalább 50 oldalas szakdolgozatot, volt szóbeli, aztán az irományt meg kellett védeni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit te tanultál, az nem felsőfokú szakképzés, hanem emelt szintű. Bár hasonló, könnyen összekeverhető fogalmakról van szó, lényegesen különböznek egymástól.

  A felsőfokú szakképzés (FSZ) szorosan kapcsolódik a felsőoktatási rendszerhez. Időtartama 2 év, a végzett hallgatók választhatnak, hogy munkába állnak vagy pedig továbbtanulnak a felsőoktatás BSc szintjén. Mivel az FSZ és a BSc tantárgyi programja tudatosan össze van hangolva, így az FSZ-ben teljesített tantárgyak eredménye beszámításra kerülhet a felvételi pontszámok meghatározásakor vagy a további BSc tanulmányok során.

  Az OKJ szám felépítése is tükrözi a különböző képzési szinteket. A te esetedben az első két számjegy (54) emelt szintet jelöl, az FSZ képzések pedig 55-tel kezdődnek mind a régi, mind az új nyilvántartási rendszerben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez is felsőfokú szakképzés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így igaz. A Kandón találkozhattál Zsom Tanár Úrral Nos, ő mondja mindig, hogy "...bocsássanak meg nekem a NASA-nak bedolgozó hallgatók, amiért untatom őket...majd a vizsgán bejönnek, gyorsan megválaszolják a kérdéseket, én beírom az indexbe a jelest és aztán viszontlátásra..."

  Amúgy pedig a topik indítója által megjelölt OKJ szám egy sima számítástechnikai programozó képesítést takar. Főiskolán és egyetemen pedig hivatalosan csak olyan tárgyakat lehet elfogadtatni, amelyeket felsőoktatásban vagy felsőfokú szakképzésben szerzett a hallgató, pl. műszaki informatikai mérnökasszisztens vagy villamosmérnök asszisztens képzésben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ez azért megnyugtató dolog. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Magyarországon az MSCI-Barra messze a legjobban fizető cég. Én legalább 3 GD-ről érkezett fejlesztőt ismerek. A BMF semmivel sem hobb csak elfogadottabb. Tanulj és nem lesz problémád. Ha valaki arra fogja hogy nem vesz fel, hogy a SZAMALK és a GDF nem diploma az nem tudja miről beszél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A GDF állami cégnél jó, mert:
  -papír legyen, szakirányú felsőfokú végzettség
  -fizetést erre adják + nyelvvizsga stb.

  Vállalkozásnál inkább a gyakorlat, szaktudás a lényeg. Ha szépen mosolyog valaki lehet plusz pont egy BMF, vagy más papír, de nem sokat nyom a latban az se. Nálunk a fő coder is a GDF-et végezte, de programozni nem ott tanult meg, igaz ő már vagy 10 éve tolja a szakmát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Azért nem mindig a GDF a bűnös. Aki komolyan veszi a tanulást, bármilyen más sulit is el tud végezni utána, vagy érvényesülni tud a munkahelyen (miután bejutott). Mert továbbtanulni nemcsak GDF diplomával érdemes, hanem bármilyen más fősuli után is. Vidéken a legtöbben azért járnak GDF-re, mert a munkahelyük miatt csak hétvégén tudnak tanulni. És a legtöbben maguk igénylik a továbbtanulást, szakmai fejlődés szempontjából.

  Mi a miskolci GDF-re jártunk és majdnem ugyanazok az emberek tanítottak, mint később a kiegészítő műszaki informatika szakon az ME-n. Nálunk a felmentési kérelemhez csatolni kellett az indexmásolatot és a tantárgy-leírást is("Tantárgyi útmutató"). 75%-os egyezés kellett az elfogadáshoz, volt, aki megadta, volt, aki nem. Volt olyan tanár is, aki aláírás alól adott felmentést. Annak is örültünk, mert az aláíráspótlás nem egyszerű kategória.

  Egy műszaki tárgyat oktató tanár első előadáson közölte, hogy GDF-esek ne is kérjenek felmentést. De aki felkészült a vizsgákra, átment, nem számított, ki honnan érkezett. És a csoport nagy többsége időre és jó eredménnyel elvégezte a szakot, felmentések nélkül is. Pótzh-k, iv-k és cv-k nyilván akadtak, de ez mindenhol így van, küzdöttünk rendesen. És ha ez "vigasztal", az aktívan villamosmérnökként dolgozó csoptársunknak is vizsgáznia kellett a felmentésért elektronikai tárgyakból (volt valami különbözeti vizsgája).

  De egy biztos, nem adják "ingyen" a levelező diplomát sem, több éjszakámat töltöttem beadandó feladatokkal és tanulással, mint alvással. A levelező/távoktatás azoknak ideális, akik tényleg szeretnek és tudnak önállóan tanulni, csak nincs rá lehetőségük, hogy nappali tagozatra járjanak (munkahely, egyéb körülmények). Üdv Anna
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én pont fordítva voltam. GDF után Kandó, nekem sem adtak felmentést, de a legtöbb programozási tárgyból, de ha beszéltem a tanárral, adott vizsgafeladatot, megcsináltam ott előtte, megajánlotta a jegyet, és el volt felejtve a tárgy.

  De azért akkor is végighallgattam, őket, hiszen más tanár, más szemlélet. Néha még új dolgokat is mondtak...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem másik főiskolán se lehet csakúgy elbliccelni a tárgyakat, mert OKJ papír van. Ha annyira megy, tessék levizsgázni, ha pedig nem megy, akkor az gáz. Elvégeztem én is a sulit becsülettel, előtte meg a Kandón voltam (ipari elektronika). Nem kértem felmentést se elektró, se digit, se más tárgyakból, hanem megcsináltam normálisan úgy, hogy még korrepetáltam is pár embert. 3 év elektromosságtan után nem okozott gondot 1-2 ilyen tárgy. Akinek nem volt ez előtt soha EÁK az szívott, de hát ez van. Ez olyan mint a biciklizés, kis gyakorlással visszajön. Tessék erőt venni magadon, meg eldönteni azt, hogy mit akarsz. Ha még a GDF-et se tudod elvégezni, akkor hagyd abba ezt a szakmát!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, leteszem, csak ugye elég bántó dolog, hogy jártam egy olyan intézménybe amit ez a cég alapított, és fogalmuk sincs mit oktattak, de adtak egy papírt...mi a garancia, ha elvégzem a GDF-et, akkor utána nem-e így járok, hogy fogalmuk nem lesz mit jelent ez a diploma, és megmondják menjek el máshova tanulni a GDF után.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd