Microsoft Cloud
2008-10-03T13:47:12+02:00
2008-10-28T12:42:57+01:00
2022-07-25T20:06:16+02:00
 • Magával az SQL DS-el is komoly problémák vannak: itt a FAQ. Idézem:

  Currently, SDS supports relational database queries like select, joins, Top, OrderBy. Blobs and standard data types are supported. Full text search will be supported. Data model is simple and schemaless. In future, we plan to support aggregates, distributed queries, schemas, projections, relationships and other relational database capabilities.


  Jól látjátok, még relációkat sem támogat! Tegyük fel, hogy mire az Azure RTM lesz, ezeket is fogja. Kliens kontextus, ne adj Isten EF integráció tuti nem lesz, ha addigra nem jön ki a .NET 4. Mivel a CTP meg az egész .NET 3.5-ös, szerintem nem is fog. Magyarul .NET 4-ig ez csak játszani lesz jó. Kár, nem kellene mindent így elsietni, bőven rá értek volna kiadni a W7-tel együtt, addigra tuti kész lesz normálisan az egész, és akkor lehetne belőle egy használható v1.

  Félreértés ne essék: nem azért károgok, hogy milyen ratyi az Azure, hanem azért, hogy nem kéne már megint egy CTP-t RTM-nek kiadni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mórickás ez még nagyon. CTP-nek megfelel, de a nagy fájdalma az, hogy az SQL Data Services még igen-igen minusz alpha verzióban leledzik, és ez a .NET 4.0-ig nem is lesz másképp.

  - Nincs hozzá semmiféle adatkötésre, státuszfigyelésre alkalmas kontextus. Van REST + SOAP + Service Bus endpoint, de a klienst, amit használni kéne ugye az alkalmazásunkban ... meg kell írni. Detto, mint az ADO.NET Data Service v1-gyel is ez a legnagyobb gond: például ez. Itt mindössze annyi történik, hogy lekérsz két datot, és beállítasz egy asszociációt (FK az adatbázisban). Öt kilométer kód, mert ez a kliens, ami van hozzá, durván 3 perc alatt született, és halál másnapos volt, aki írta. Ehhez képest az EF v1 kontextus valóságos csodaeszköz (mondjuk az tényleg nagyon jó is).
  - Nincs hozzá ADO.NET Entity Framework Provider, az EF még nincs is abban az állapotban, hogy ha lenne, akkor is értelmesen fel lehetne használni
  - Az SQL DS entitásmodelljének felépítése nem teljes, lényegében egy entitás amolyan property bag, azt szevasz. Ez még az EDM v1-gyel sem kompatibilis, EDM v2 pedig még nincs is.

  Most olyasmi lesz, hogy adnak valami ADO.NET Data Services féle főgagyi, teljesen használhatatlan kliens kontextust hozzá, aztán szenveggyé. Magyarul az Azure alatt nem lesz használható adatplatform még egy darabig, hiába írják rá egyszer csak, hogy RTM. Adatplatform nélkül meg az egész beteg, mert így majdnem olyan gagyi (majdnem), mint a Google Data Services. Nagyobb alkalmazások nagyobb adattárházához ilyet még a mazochisták sem fognak bérelni, az tuti. Jó hír, hogy a Windows 7 - .NET 4 verzióra természetesen ezt megcsinálják normálisan.

  Az Azure a szokásos MS nóta lesz, ha kiadják 3.5-höz is. Lesz a v1, ami még CTP igazából, játszani jó. Aztán lesz majd a v2, amit aztán be lehet vetni komolyabb dolgokra is. Hozzászoktunk már ehhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak nehogy öntudatára ébredjen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meglassuk mi sul ki belole. Egyenlore erdekessegnek megfelel, de hogy rakattan-e majd a celcsoport, az szerintem meg tobb ev mire kiderul.
  Meg persze az arakra is kivancsi leszek majd.
  Nagy meglepit mindenesetre nem tudtak okozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows Azure lesz a végső neve. Most folyik a keynote: www.microsoftpdc.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jol latom a programot, akkor ma delben mar van eloadas a Cloudrol. Szoval azutan mar elarulhatod amit tudsz chick? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • This is Strata!!!

  Bocsi, nem bírtam kihagyni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De kár, hogy PDC-ig nem szabad osztani az észt, hogy mi is lesz ez az egész valójában.


  Amit lehetett, már kiosztottunk. :) De már csak pár hét, és lesz itt ámulás-bámulás :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De kár, hogy PDC-ig nem szabad osztani az észt, hogy mi is lesz ez az egész valójában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát milyen link volt scottgu blogjában? :)

  Amazon Web Services Blog: Coming Soon: Amazon EC2 With Windows
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár hét múlva CTP ... \o/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, de ilyen szolgáltatást kaphatsz bármelyik szerverhostingnál. Szerverbérlésnek hívják.


  Igen is, meg nem is. Amikor szervert bérelsz, akkor kapsz egy komplett szervert, és azt csinálsz vele amit akarsz. Ha a progid nem használja ki a szervert, akkor felesleges. Ha többet használna, akkor nem tudsz skálázni.

  Amiről itt (és az Amazonnál, nomeg a Google-nél) szó van, az nem szerver bérlés, hanem CPU-memória-sávszélesség-háttértár bérlés. Van egy oldalad, amit kedves szüleiden kívül a kutya nem néz, akkor nagyon olcsó, sokkal olcsóbb egy szerver bérlésnél. Amikor felkerül Digg-re, akkor hirtelen skálázódni kell, 10-15 procit lefoglal arra a pár napra, amíg le nem cseng a látogatottsági hullám. Na, ez az, ami az ilyen Cloud OS-nél nem probléma - akár rövid vagy hosszú távon sem.

  Amúgy a szerver bérlést is megreformálja a virtualizálás, kedvencem, amikor azt mondod, hogy "New Server", X memóriával, ilyenolyan SQL serverrel, és két perc múlva belogolhatsz a vadonatúj szerveredre. De ez a fajta cloud OS az még e fölé lő egy nagyságrendet, szinte minden szemponból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És nem kell egyből milliókat beleölni (dollárban!) egy olyan szerverparkba, ami bírja a terhelést, mert mi van, ha nem jön be a cucc?

  Érdekes, de ilyen szolgáltatást kaphatsz bármelyik szerverhostingnál. Szerverbérlésnek hívják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azannya, túl pici volt az irónia smiley és nem vettem észre, mert túl nagy volt mellette a comment. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a Cloud dolog szerintem tökéletesen beleillik MS barátunk törekvéseibe, olyan platformhoz juttatja magát, amivel idővel elég komoly versenyelőnybe kerülhet Google barátunkkal szemben.
  Az utóbbi időben egyre szimpatikusabb az ami MS-nél folyik - mármint fejlesztésre gondolok -, már amit én látok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Ha cloudra gondolsz, akkor komolyan mondod, hogy PHP + MySQL alapon "közepes vassal" megcsinálod az új facebookot?


  Semmit nem gondolok komolyan ebben a témában. Talán nem kell magyarázni:
  Az utóbbi idők tendenciáját nézve itt a Prog.hu-n...

  ...
  :pici_irónia_szmájli:


  Minimális fogalmam van a témáról (még a nagy titkolózás mellett is): olvastam itt és más portálokon infókat (meg, mint kiderült, tévinfókat) a "felhőről". De nekem ennyi elég is (nem kifejezetten érdekel a dolog). A posztom teljesen más okból született, talán van, aki érti...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most komolyan: miért van szükség ilyenre technológiára?


  Mármint milyen technológiára? a .net-re v. a cloudra?

  Ha cloudra gondolsz, akkor komolyan mondod, hogy PHP + MySQL alapon "közepes vassal" megcsinálod az új facebookot?

  Ez - többek között - arról szól, hogyha facebookot vagy bármi egyéb, tényleg nagy dolgot akarsz csinálni, akkor elkezdhesd kicsiben. Nem lesz gondod a skálázódással, mert ahogy nő a látogatottság, úgy nő a rendelkezésre álló terület, proci, stb. És nem kell egyből milliókat beleölni (dollárban!) egy olyan szerverparkba, ami bírja a terhelést, mert mi van, ha nem jön be a cucc? Ugyanakkor a saját kis alkalmazásodat, szolgáltatásodat is hostolhatod, igen-igen ócsóért (ha nincs erőforrás-igénye), nem kell web tárhelyet venni, nem kell szervert venni és betenni az ISP-hez, berohangálni ha kihal a vinyó, vagy a táp...

  Megvan a komoly rendelkezésre állásod, megvan az automatikus backupod, a hw-meghibásodás esetén automatikusan megy tovább a programod, sőt még geo-redundancia is van. Persze ezt így vagy úgy tudják más cloud platformok is, de hidd el, elég komoly durranás lesz. A Microsoft igazából platform cég, és most ezt a tudását viszi tovább a felhők közé. Ha .net alapon akarsz Software + Services-t v. SaaS-t csinálni, akkor érdemes lesz alaposan megfontolni ezt a Cloud dolgot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Egyébként ez az egész Cloud mindenestül .NET. Aki nem .NET fejlesztő, annak semmi oka sincs az egész miatt füstölögni, nem neki szól a dolog.


  Már "hogy a ménkübe' ne"! Az utóbbi idők tendenciáját nézve itt a Prog.hu-n (és egy kis képzavarral élve): ilyen az, amikor a hóhért akasztják.

  Most komolyan: miért van szükség ilyenre technológiára? Amikor Linux-on, közepes vassal, Delphi (Kylix), FPC+Lazarus vagy méginkább PHP alapon, MySQL-lel támogatva meg lehet oldani? Tudom, hogy nem erről szól a téma, de akkor is! Hagy böfögjem már bele ezt, még ha senkit sem érdekel, más volt a témanyitó szándéka, stb-stb... :pici_irónia_szmájli:

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, az miért zavar, hogy a Clouddal az MS-hez kötöd magad, ha egyszer már a .NET-tel úgyis oda kötötted magad?

  Publish to Cloud = Publish to Windows Server (.NET)

  Mint mondtam sokszor:

  Microsoft = .NET

  Van azonban egy olyan pikantériája a dolognak, hogy nem kötelező.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudnék most vitatkozni, mivel én láttam pár dolgot, amiről nem beszélhetek. Még arról sem beszélhetek, hogy láttam, szóval ez maradjon köztünk.

  Azóta jobban átnéztem az Amazon cuccait. Mondjam? A cél ugyan az, a megvalósítás azonban ég és föld.

  Ez mar a "fanatizmus" kategoria, ami nem egeszseges.


  Soha egy szóval sem állítottam, hogy nem vagyok fanatikus! Kikérem magamnak!

  Ez az MS Cloud miert ujdonsag egyaltalan? Messagingre vagy 1 eve lattam a betajukat, storage is van mar regota, es cloud SQL szerverrol is latom a betat mar fel eve legalabb.


  A Cloud, és az azon futó szolgáltatások két külön dolog, ne keverd össze! Még nem nyomta meg Ballmer a power gombot ...

  A PDC-ig pedig kussban is van mindenki (kivéve én, ugye).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Amazon EC2-n supportalt az Oracle, MySQL, legalabb 1 Linux disztribucio es 1-2 honapon belul a Windows server is az lesz (pont a heten kaptam rola mailt).
  Tovabba amit Amazonon megvalositasz, azzal nem kotod magad hozzajuk, barmikor be tudod tenni egy szerverparkba ha akkorava no a ceged, hogy nem fer bele egy ilyen kulso fuggoseg. Ugyanis az igazan komoly cegek szerintem nem kapnak olyan SLA-t egyik cloud szolgaltatotol sem, ami kielegitene komoly igenyeket.
  Az MS cloudba "hostolt" szolgaltatas feltetelezem MS-hez fog kotni orokre. A cloud nagy gondolkodoi ezert is vetik meg a goolge megoldasat, mert nem nyilt.
  Szerintem MS ezen a piacon nehezen tud majd labdaba rugni. Nem az o jatektere, legalabbis nehany evig meg biztos nem.
  Neked meg csak egy aprocska javaslat: Amellett, hogy hatalmas .net es MS guru vagy, nem art nyitott szemmel jarni a vilagban. Az Amazont vakon leszoltad, anelkul hogy tudtad volna valojaban mit nyujt. Ez mar a "fanatizmus" kategoria, ami nem egeszseges.
  Es meg egy kerdes:
  Ez az MS Cloud miert ujdonsag egyaltalan? Messagingre vagy 1 eve lattam a betajukat, storage is van mar regota, es cloud SQL szerverrol is latom a betat mar fel eve legalabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, ezt nem láttam, csak a hosting részt. Ok, igazad van, legalább könnyű lesz megmagyarázni, hogy mi az a Cloud:

  Microsoft Cloud = Amazon *.*

  csak jobb.

  Persze ezt a csak jobbat úgy értem, hogy ha .NET fejlesztő vagy, és VS 2008-cal dolgozol. Egy Java/Netbeans/Eclipse/PHP-re építő cégnek a Cloud fabatkát sem ér ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként ez az egész Cloud mindenestül .NET. Aki nem .NET fejlesztő, annak semmi oka sincs az egész miatt füstölögni, nem neki szól a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem sok köze van a Cloudnak az Amazon EC2-höz.

  Ő..., szóval nem konkurrenciái egymásnak? Vagyis az Windows Clouddal nem lehet skálázható webes alkalmazást / webes szolgáltatást kiépíteni, (olyat mint az Amazon Booksotre) fillérekért?

  Bár nem használtam, de ahogyan én tudom, az Amazon sem csak "virtuális szerver host", hanem mindenféle szépen csengő dolgok vannak még. Távol áll tőlem a marketingduma, inkább tisztán szeretnék látni, de ha már a Microsoft marketing eléggé helyet kapott itt a topikban, akkor egy kis marketingszöveg az Amazontól:

  developers working with small- to mid-sized companies can take advantage of Amazon Web Services (AWS) such as the Simple Storage Service (S3), Elastic Compute Cloud (EC2), Simple Queue Service (SQS), Flexible Payments Service (FPS), and SimpleDB to build web-scale business applications. With AWS, Amazon offers a new paradigm for IT infrastructure: use what you need, as you need it, and pay as you go.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ezzel a microsoft legalább annyira mellé lőtt, mint a vista-val.


  Mondod úgy, hogy a világ sem tud (még) semmi konkrétumot az egészről. Mindenki találgat, össze-vissza írják a marhaságokat online médiumokba (mint ez a cikk).

  Nincs valós igény az ilyen jellegű alkalmazásokra, ha van megfelelő asztali alternatíva.


  Az a szó, hogy Service, mond neked valamit??? Nem hinném. Kevered a Google Online Office-szával a Cloudot. Az MS Office Services nem egy böngészőben futó AJAX-ra butított Word, hanem egy online Sharepoint szerű dolog. Eddig ezért kemény pénzeket kellett adni, ahhoz vehettél vasat, oprendszert, MS Office Server szoftvereket, bérelhetted a tyúkbelet, alsó hangon 3 miller egy ilyen, amit egy kis cég képtelen megfizetni, pedig milyen jól ki tudná használni a legutolsó Pistike Bt. is ezeket a szolgáltatásokat ...

  Ettől még Desktop Office ugyan úgy fog kelleni az egészhez. Sacc 10 év, amíg olyan erősek lesznek a gépek, és akkora lesz a sávszél, hogy egy desktoppal megegyező rendelkezésreállási idővel rendelkező és funkcionalitású szoftver képes legyen hostolni a Cloud.

  nadamhu:
  Nem sok köze van a Cloudnak az Amazon EC2-höz. A Google App Serviceshez meg aztán végképp semmi, a cikk miatt jöttem elő ezzel.

  Ez nem egy virtuális szerver host, hanem egy .NET alapú alkalmazásplatform, ami igaz, hogy a skálázódó vasat is adja (mint az Amazon), de az egész runtime/adat/infrastruktúra/identitás/kommunikációs/*.* környezetet is biztosítja. Úgy kell rá gondolni, mint egy hatalmas 'ámítógépre, ami .NET-es programokat futtat párhuzamosan a felhőben, chipek helyett platformszolgáltatások biztosítják az infrastruktúrát, PCI/USB portok helyett pedig REST/SOAP felületen lehet vele kommunikálni a külvilágról, ugyanakkkor a platform szolgáltatásait .NET-es névterekkel is lefedik, hogy házon belül ne kelljen szuttyogni a WSDL és a RESTful XML-ek wrappelgetésével.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, ez a szakma tele van hype-okkal, és csínján kell velük bánni.

  Már Az Oracle elnökének is volt egy kifakadása, ahol a női divathoz hasonlította a szakmát, és van igazsága:

  the interesting thing about cloud computing is that we've redefined cloud computing to include everything that we already do. I can't think of anything that isn't cloud computing with all of these announcements. The computer industry is the only industry that is more fashion-driven than women's fashion. Maybe I'm an idiot, but I have no idea what anyone is talking about. What is it? It's complete gibberish. It's insane. When is this idiocy going to stop?


  Ettől függetlenül pl. az Amazon EC2 egy jó kis cucc, ha olcsóan akarsz kijönni egy szolgáltatással, aminek a terhelését nem tudod előre megjósolni, (pl. lehet, hogy befuccsol) és gyorsan akarsz adaptálódni a terheléshez a szerverek számának gombnyomásra való változtatásával. (És lehet, hogy ez a Microsoft Cloud is jó cucc lesz erre, ezt nem tudom.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, ezen a cikken én is hangosan rötyögtem. :)

  Ha a kedves újságíró vette volna a fáradtságot és utánanéz pár fogalomnak, megnézi a PDC nyilvánosságra hozott előadásainak címét, belegondol, hogy mit jelent a managed kód, a VS, továbbgondolja azt, hogy az MS százmillió, sőt milliárd dollárokért épít adatközpontokat, legalább egy whitepaper-t elolvas a Hyper-V-ről, akkor már lenne sejtése arról, hogy miről is van szó.

  De nem csak a hazai újságírás van teljes homályban, sőt:
  Microsoft's Windows Cloud Smells Funny.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A feljlesztőknek kell egyre nagyobb teret biztosítani, hogy ha pl egy kis cégben valakinek elszáll az agya, akkor ne kelljen milliókat költeni szerverre, ha egy skálázható .NET szerver-/adat-/szolgáltatásplatformot akar az ötlete alá, lehetőleg fillérekért.


  Akkor ez kb. az Amazon EC2 -nak lesz a konkurrenciája ha jól értem. Az Amazon EC2-ben gyakorlatilag real-time gombnyomásra, vagy a programodból vezérelve terhelés függvényében megmondhatod, hogy akkor csókolom én most ebből az image-ből kérek még 20 számítógépet ebben a percben, oszt fillérekért óránkénti használatért számláznak. Névtelen Kovács 113 János szoftvere automatikusan skálázhatja magát terhelés függvényében gyakorlatilag akárhány gépre.
  Az Amazon EC2-ben nem kell Python-t használnod, azt raksz a Linuxos gépre, amit akarsz. (Én Java-t raknék, de azt csinálsz a gépekkel amit akarsz). És régebben üzemel, mint a Google App Engine, szóval nem értem, miért a Google App Engine-el kell összehasonlítani ezt a Microsoft Cloudot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd