Mikrokontroller programozás
2008-10-01T16:27:53+02:00
2014-12-14T11:35:50+01:00
2022-06-29T06:51:54+02:00
 • Látom vegyes érzelmek vannak ebben a topicban 
  Általában az emberek azt dicsőítik, amit használnak, ami logikus, hiszen ahhoz értenek a legjobban.
  És mivel minden oldalon (PIC/AVR/ARM/Propeller ... stb) vannak ilyen vélemények, szerintem egyiket sem lehet a másik fölé helyezni.
  Ha az ember csak programozni akar tanulni mcu-t (mondjuk C-ben), akkor feleslegesnek tűnhet az asm, de ha nem tudja a hardver felépítését, amit programoz, az szerintem elég gáz.
  Az asm pedig betekintést nyújt az mcu lelki világába, amikor írja az ember a programot, tudja mit miért csinál. C-ben (és társaiban) pedig csak valami lila köd van, hogy annak úgy kell működnie, aztán ha mégse, akkor lehet pislogni, hogy miért nem jó.
  Node ez csak az a tanulás részre, illetve az egyszerűbb programokra vonatkozott. A bonyolult programok, mint pl. USB, SD kártya fájlkezelés, illetve a 8 bitesnél nagyobb rendszereknél már a C és társai indokoltak, mert azokkal hatékonyabban lehet dolgozni, levesznek egy csomó terhet az ember válláról. 

  Dehogy elfogult legyek, én a PIC-et ajánlom. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kandón az utolsó évesek Atmega128 T-Bird2  kártyára írnak C-ben programot.
  Ha ehhez hasonló kártyán tudsz programozni  akkor bármin.
  Szerintem kezd ezzel.
  Assemblert felejtsed le.
  Csak az időd megy el vele.
  2013/14-1 Mohos Pál
  Atmega, AVR -> HW segédpanelok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak hogy hozzászóljak én is a "mi a jobb µC" témához.

  Az a legjobb autó amihez kulcsod van.
  Értem ez alatt, hogy az a jó mikrovezérlő ami (ki)tudsz hasznáni.
  Egyrész van hozzá felszerelésed. Másrészt a (leginkább intuitív módon) megszerzett tudás. Tapasztalatból tudom, hogy "megtanulni olvasni a dokumentációt" - akár 500+ oldal - nem 1-2 nap.

  Kezdőknek pedig ezt tudnám javasolni, minőséget kínálnak. Bedugod és már villog is. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a kérdést, hogy kell érteni? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos a gyári shield-ek rámennek, a tüskék illeszkednek, de adat nem megy rajta: például a gyári enternet shield nem jó hozzá. 

  Engem is érdekel: "Marmint...par kbyte memoja van csak egy ilyen cuccnak, mivel tolti programozo emberunk a munkaidejet?"!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1000 korul..vagy alatta van hozza USB shield....az csakjo. Nem tudom ilyen microt nem vettem, simam van. Egesz kellemes, hamar van sikerelmeny. Vettem ilyen JTAG-es AVR programozot is..az se egy agysebeszet, csak jol kell beloni a frekit, meg a portokat, aztan nagy baj nem lehet...jo jatekok ezek. :) 

  Aki ilyenekre fejleszt havi szinten, mert ilyen a munkaja, o mit csinal? Marmint...par kbyte memoja van csak egy ilyen cuccnak, mivel tolti programozo emberunk a munkaidejet? Bocs a hulye kerdeseert de meg nem lattam ilyen munkakorben dolgozo senkitsem. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arduino mini/micro 900Ft-ra jön ki kínából rendelve, 10db-tól már csak 750Ft. Teljesen kompatibilis önmagával (shield-ekken nem biztos!), csak az USB driver nem jó hozzá, de azt is adnak.

  Én már egy 5 eszközből álló hálózatot hozta össze I2C-vel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arduino uno, vagy arduino uno mini, ezek nagyon olcsok, vagy meg ami olcsó es elterjedt a Raspberry PI.
  Az arduino unot azert javsolnam, mert nem kell hozza semmi, sajatmagan kivul. Sok az IO portja, 3000ft alatt beszerezhető , es sok pelda van hozza, valamint kutyuk olcsoert(1-200ft ért mozgaserzekelo, radio adovevo, stb)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Banyek, nem is erre gondoltam!

  TIF4000 - a tiny FPGA Board
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a gyári árát látom $79-ért, ráadásul 8 bites
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • STK500-at rendelsz ebay-ről, ez úgy 1000 Ft.

  Majd veszel bármilyen Atmel MCU-t és mellé teszel egy kristály, és két kondit, ill. egy ellenállást a földre, és kész. :)  2000 Ft alatt maradtál és programozhatod az eszközödet. Szerintem nincs versenytársa... de ahogy gondolod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenképpen az Atmel termékeket ajánlom.Tapasztalatom van Intel / Atmel / Microchip / Texas Instruments mikrovezérlőkkel, és ezek közül az Atmel a legjobb ár/érték arányú,ill. mára a legelterjedtebb is.


  Hobby projektek szintjén elképzelhető, de másutt erősen kétséges. De még hobby szinten sem vagyok benne biztos, mert pl. a TI programozóval/debuggerrel szerelt evalboardokat kínál gyakorlatilag fillérekért, amelyek nem csak tesztpadként hanem saját áramkörök programozására is alkalmasak. Nem láttam Cortex-M4 evalboardot $13-nál olcsóbban egy másik cégnél sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!  Mindenképpen az Atmel termékeket ajánlom.

  Tapasztalatom van Intel / Atmel / Microchip / Texas Instruments

  mikrovezérlőkkel, és ezek közül az Atmel a legjobb ár/érték arányú,

  ill. mára a legelterjedtebb is.  A legnagyobb riválisa a PIC. Az Atmel támogatottsága nagyobb ( lásd: linux / win / mac os ),

  1 Mhz = 1 MIPS architektúrájú, ezzel szemben egy 16 Mhz-es külső órajelű PIC maximum 4 Mhz-en tud majd dolgozni. JÓVAL ólcsóbbak az Atmel termékek. Sokszor fele annyiba kerülnek a nagyjából azonos képességű mcu-k. Sok a netes támogatás is, lásd: arduino, AVR-Freaks... rengeteg fórum, hackelés. :) Instructables projektek.. és had ne soroljam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello

  Én ebben írom a szakdolgozatomat.
  Ajánlom a pickit 2 programozót és mellé az Mplab-ot.
  Mind2 Microchip gyártmány szóval nem lesz nehéz az illesztés a géphez. Viszont ehhez ki kell magadnak alakitani a PIC-et tartalmazó áramkört egy próba panelen. Vagy ne pickit2 hanem Microsticket használj, ezen már rajta van a programozó chip viszont a soros kommunikáció nincs benne.

  Valamint elérhető egy támogatói programcsomag(Missisipi egyetem jóvoltából) ami nagyban leegyszerűsíti a programozást Mplab környezetben. természetesen C nyelven.

  Ha kérdésed van PM, tudok küldeni anyagokat is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia rhn!

  Meg szeretném kérdezni, hogy amit használsz és magad is a kezdőknek ajánlasz annak mi a neve? Hol lehet beszerezni?

  Üdv:
  Gábor
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Atmelhez <=1000 forint programozót építeni, legalábbis úgy néz ki az enyém műxik...
  A pickitet pedig a chipcadnél rendeltem 5200+áfa volt, azért tetszik mert USB-ről is tudom használni, ergó laptopomról is megy(atmelhez amit összeraktam az LPT-portos).

  Pitkit nekem csak a programozó miatt kellett igaziból, mert USB-set így volt legegyszerűbb beszerezni, és nem volt drága. Azt fog az ember egy breadboardot, kiszedi a pickitből a felprogozott cuccot, azt lehet illesztgetni amit akarsz úgyis. Persze ilyen szép kitek azok jók lehetnek, csak nekem elég lóvé nincs rá úgy egyszerre...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elfelejtettem 2 dolgot:

  1: az RA0 beállításainál elfelejtettem megemlíteni, hogy használhatom akár akarakteres LCD, akár a grafikus LCD meghajtására, adatkommunikációra.

  2:a board létezik atmel változatban is. Picit más, nincs rajta a két analóg jel bevezetésénél a két potméter, viszont tartalmaz egy JTAG konnektort, és egy SD/MMC kártyaolvasót. Sajnos nincs rajta a PS2 port, és ICD áramkört sem tartalmaz.

  Egyébként, ami még mindkettőre igaz: a kristálya kivehető (nem forrasztva van), és használható más sebességű, valamint ki van építve foglalat valamilyen digitális hőmérőnek, pl DS18xx
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a magam részéről nem ajánlom a PicKit2-t kezdőknek. Ha jól hallottam, a legújabban már a soros kommunikációt képernyőre "kirajzoló" modul is van. Van rajta 1 gomb, 4 led, oszt jónapot.Egy 40 lábú ic-nek meg van 35 lába, amivel rengeteg sokmindent lehet kezdeni. Én kezdőként egy olyan boardot használok, ami:

  a: van rajta 36 led
  b: van rajta 36 button
  c: van rajta 4db 7 szegmenses LED kijelző
  d: fogadja a 6 lábú-tól a 40 lábuig az összes PIC-et, adapterrel dsPIC-et is.
  e: van rajta 2 X 16 karakteres LCD
  f: 128 x 64 grafikus LCD-hez kiépített tüskesor
  g: ugyan ez nyomásérzékelő fóliához is(touchscreen)
  h: külső reset áramkör
  i: 2 db USB port, soros port, ps2 port
  j: az összes láb ki van vezetve tüskesorra, portonként (A,B,C,D,E)
  k: a ledek mind előtét-ellenállással vannak bekötve
  l: az összes button-ról eldönthetem, hogy felhúzó legyen, vagy pozitívot adjon
  m: van rajta 2 potméter, amivel analóg bementre adhatok feszültséget, frekvenciát, zenét, bármit
  n:még az LCD-k kontrasztját is potméterrel állíthatom! (mindkettő háttérvilágításos is lehet!)
  o: ráépített tápáramköre van, 6-15V-ig bármivel táplálhatom, ha az USB-s nem lenne elég(ilyen még nem fordult elő)
  p: összes láb felíratozva, majdnem mindegyik bárhová jumperelhető

  elmondom pl, hogy mondjuk az RA0, lehet akár analóg bemenet, az 1.potméteren keresztül. De köthetek rá buttont is, akár felhúzóellenállással,(és akkor a "0" a megnyomás), akár fordítva. De használhatom a 7 szegmenses kijelző első tagjának közös anódjaként is, de ha akrom, ráköthetem a LED diódát is a beépített felhúzóellenálláson keresztül! És mindezt kábelek nélkül, csak simán DIP switchekkel!

  q: programouható Basic, Pascal, vagy assembler nyelven, az általad választott fordítót adják hozzá példaprogramokkal, leírásokkal együtt.
  r: Működik w2k, xp, és Vista alatt is.
  s: Saját égető szoftvere van, melyből közvetlenül állíthatók a config-bitek.
  t: Tartalmaz InCircuitDebuggert is, ami egy kezdőt nagyon tud segíteni!
  u: visszajelző LED POWER, LINK, PROGRAM, RS232LINK, stb állapotoknak
  v: külső, 8MHz-es kristály ráépítve.

  (elfogytak a betűk, pedig még egy csomó feature van rajta!)

  Ezekhez képest, hol van a picKit2?
  Ja, és mennyiért? 35 ezer forint alatt. Dobozzal, 1 USB, 1 rs232 kábellel, cd-vel, leírással. Na ezzel, el lehet kezdeni programozni. Persze a picKit2-vel is, de kiváncsi lennék, hogy hogyan csinálsz meg egy 8 ledes futófényt, ahol a C-bit figyelésével oldod meg az irányváltást... lemegy a 4 led, aztán hozzáképzelsz még 4-et, és várod, hogy majd csak jön visszafelé?
  Én nem akarom lehúzni a pickit2-t, nagyon hasznos jószág, megvan a maga létjogosultsága, és helye. És tudni kell, hogy az hol van, és arra kell használni.
  Hidd el, saját tapasztalatból mindom: nem kezdőknek való!Legalábbis nem tanulásra, tanításra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ASM-hez nem értek, de gondolom meg lehet őket hajtan C nyelven is


  Meg de nem erdemes...
  De van ra tobb fajta basic fordito is.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2x postoltam véletlen, sorry
  [töröl]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ehhez tudnál nekem adni egy linket?

  -5200ft+postaköltség+áfa(érte lehet menni pesten, ha úgy olcsóbb), de lényeg: szerintem nem drága...


  Kerestem én de nem ennél jóval drágábba találtam.

  Olvastam, hogy tervezed kipróbálni az Atmel -t is.
  Ehhez is találtál esetleg valami "starter kit" -et?

  ASM-hez nem értek, de gondolom meg lehet őket hajtan C nyelven is.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • KisJ: egy rugóra jár az agyunk, azt csináljuk már :P

  vackor: köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Itt mindent megtalálsz A-Z ig, ami a PIC-hez kell.
  www.hobbielektronika.hu
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LED villogtatas.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • KisJ: Kezdeti lépéseknek akkor mit tudsz ajánlani?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Naja...

  A program feltores is annyibol all, hogy elinditjak a crack.exe-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Manapság?? Örüljünk, hogy nem kész robotot vesznek a boltban...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valszeg Pickit2-t fogunk használni, a srácnak van olyanja. Van még ötlet bőven a tarsolyban, mindenképpen elkezdjük böngészni a netet a tutorialok után


  Lehet én, vagyok az elavult, de én úgy gondolom, hogy egy leendő mérnöknek nem kittekből, tutorialokból kell robotot összerakni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv,

  senki: köszönöm az eszmefuttatást. Természetesen nem holdjáró robotra gondoltam kezdésnek, mindent az alapoktól, valami kerekeken gördülő masinát, ledsorral például. Egyébként BME-VIK ;)

  Összeszerelni sztem a srác tudja, ő villanyra jár, amúgy is állandóan forraszt valamit a szobájában. Jómagam infós vagyok, csak a programozás része érdekel a dolognak - főleg mivel létezik C fordító PIC-re, így még izgalmasabbnak néz ki. Valszeg Pickit2-t fogunk használni, a srácnak van olyanja. Van még ötlet bőven a tarsolyban, mindenképpen elkezdjük böngészni a netet a tutorialok után.

  Köszönöm a felvilágosítást és az információkat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd