Az NTFS fájlrendszerről - dióhéjban

Az NTFS fájlrendszerről - dióhéjban
2002-11-13T09:54:29+01:00
2002-11-29T02:39:27+01:00
2022-11-02T09:20:36+01:00
 • Elmondom még egyszer, mert látom nehéz a felfogásod: a szóban forgó cikk a Prog.Hu egyik alapító szerkesztőjének, nevezetesen Bérczi Lászlónak az alkotása. A cikk végén szereplő szöveg ennek egyetlen betűvel sem mond ellent.

  A felesleges vádaskodást pedig javaslom szüntesd be, mert egyébként könnyen a megszokottal ellentétes oldalán találhatod magad a tárgyalótermi padoknak, hitelrontás miatt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szep neve van:
  "A cikk, a PC World 1999. decemberi számában található meg. A kiadó és cikkíró engedélyével jelentettük meg. Minden jog fenntartva, IDG Magyarország Lapkiadó Kft és ProgHu - Magyar Programozási Oldalak"
  Lelkem, Rad mar a gyerekes szo sem illik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cikk a Prog.Hu egyik alapító szerkesztőjének alkotása.

  Kicsit gyerekes vagy, nem gondolod?.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak kerdezem:
  Minden cikket loptok, vagy veletlenul csak olyanokat olvastam?
  Udv
  Di@m
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt ún. lemezkvótának (disk quota) hívják, és a sajátgépben a kötet betűjelén kattintva a Quota fülön tudod engedélyezni, beállítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Halihó lenne egy kérdésem az NTFS-el kapcsolatban, ha tud valaki segíteni azt megköszönném. Szó volt róla, hogy win2000 alatt az NTFS-nek van egy olyan tulajdonsága, amivel beállíthatom mekora lemezméretet engedélyezhetek egy USER-nek. Sajnos azt a tulajdonságlapot nem sikerült előcsalogatnom, ahol ezt beállíthatnám. Hol keressem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban, mindenki backupoljon szorgalmasan, az sosem árthat! Nekem sem ártott volna, akkor nem lett volna olyan izgalmas pentekem. Történt ugyanis hogy elindítottam egy NTFS defragmentálást a laptopomon, de az valahol idő közben túlmelegedett (hja, P4...) és kikapcsolt. (Ezt persze megakadályozhatjuk azzal hogy nem hagyjuk a gépet az ágyon pihenni miközben ezerrel dolgozik.)

  Innentől az XP már fel sem állt, szerencsére a rendszer így is két partícióból állt, plusz volt még a HD végében valami SuSE 8.0 amitől gyorsan megszabadultam és felraktam oda egy másik XP-t, ami alól el tudtam menteni a pótolhatatlan dolgokat hálózaton. Majd mikor már minden biztonságban volt és le akartam formázni a primary-t, akkor jött a fekete leves: 1.2G környékén olyan badsectorok röppentek be hogy formázhatatlan az XP telepítőből, FDD-m meg nincs, de az se segítene rajta. Végül úgy leheltem életre a kis drágámat hogy egy 1G-s boot+swap partíció után 500 megás kihagyás van, majd jöhet a többi hasznos terület.

  Ez persze nem az NTFS filerendszer hibája, mindenesetre okos ember más kárából tanul, tegyetek így, mert egy vagyonba kerülnek a laptop HD-k...

  Hát ez történt kérem.

  Dale
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az előttem szólókkal együtt csak megerősíthetem az NTFS fájlrendszer biztonságosságát. Valóban egy régebbi cikk a most megjelent és érdekes kérdés lenne a hard/symlink és a többi új 5-ös szolgáltatás. Ha lesz rá idő kiegészítjük.
  De a lényeg, hogy kedves Olvasók mentsétek a fontos adatállományaitokat! Backup-oljatok.
  Mert amíg egy FAT partíciót (pontosabban az adatokat 90%-ban, amik rajta voltak) simán vissza lehetett hozni, ha elment a partícióstábla vagy netán a Win9x ráköhhintet a FAT-ra (táblára), addig az NTFS-t nem fogja senki oly könyedén visszaállítani, pl. egy hardver hiba esetén.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Régebbi NT-ken még ment a "dir $mft /ash", de NT4 meg W2K alatt már nem nagyon. Ez egyébként is egy rendszerfájl, aminek nem feladata, hogy jelen legyen a felhasználó számára is látható fájlrendszerben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen igen engem is érdekelne :)
  Viszont amit nem értettem a cikkből, azaz volt, h hogyan kell az $MFT fájlt kilistázni? nekem nem sikerült, jó láma vagyok ;>
  rs
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg fene tudja, kit érdekelne

  Hát, az értékelések száma és eredménye alapján szerintem elég sokakat.

  Igaz, emberek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az NTFS nem az a témakör, ami annyira nagyon vonzana :)

  Ötvenedkész állapoban van egy cikkem a szálak gyakorlati használatáról Delphiben, de nem jutok el addig sohasem, hogy folytassam.

  Meg fene tudja, kit érdekelne :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jobb ötletem van: írj egy cikket a témában magad is, és mi szívesen leközöljük...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól még támogatja POSIX-kompatibilitási okokból. Az NTFS 5 reparse/junction/mount pointokról (symlink/hardlink) elég keveset hallani, ezért szerettem volna kiemelni. Annyira nem hallani róla, hogy junction pointot csak reskittel linkd-vel lehet csinálni (vagy megirjuk ugye), mountot azert a mountvol-al lehet.

  Sting, legyetek naprakészek és akkor majd nem kötözködök :)

  péjter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ntfs roxx. Soha nem volt semmi gondom vele mint filerendszerrel.

  Egy dolog amiben jobb a win mint a jelenlegi stabil linux. Nincs 2T particio meret korlat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A case-sensitive dolog csak a POSIX-nél jön elő, így az azért nincs benne. Hardlinket pedig csak az NTFS5 tud (ha jól emléxem), ez a cikk pedig jóval annak megjelenése előtt készült. (Nézd meg a végén a dőlt betűs szöveget!). Csak éppen most került fel az új Prog.Hu-ra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit hiányzolom a cikkből, hogy kimaradt az NTFS POSIX támogatásának bemutatása, pl. hardlink, case-sensitive/insensitive támogatás, reparse points, ilyesmi.
  Bizony, van hardlink!

  péjter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak rosszat hallottam róla! Nem egy haveromnak elszállt az NTFS particíója! Én ha tehetem kerülöm!

  Én meg hallottam, hogy a Föld lapos. Szóval én a hajókat ha tehetem kerülöm. A végén még leesek a világ szélén a semmibe...

  Na, de komolytalanra fordítva a szót: a hibás merevlemez ellen semmi sem véd (pedig az NTFS a kritikus adminisztrációs területeket redundánsan tárolja a lemezen a kisebb hardverhibák kivédésére), de amúgy teljesen megbízható az NTFS. Sőt, journaling fájlrendszer, ami azt jelenti, hogy az adatbáziskezelők tranzakcióihoz hasonlóan gondoskodik a konzisztencia megőrzéséről elszállás esetén is, sőt, az NTFS 5 már erős titkosítást is tud alkalmazni. Komolya vehető embertől rosszat még nem hallottam róla, és magam sem tapasztaltam semmi ilyent (leszámítva mondjuk, hogy némivel lassabb, mint a FAT, de ez nem hiba, hanem a lényegéből ered)...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem is jól megszerkesztett dologról van szó, csak az az irónikus, hogy inkább Linuxot használok xfs filerendszeren
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem nincs es soha nem is volt vele gondom, igazsag szerint explicite particioelszallast egyetlen ismerosom se mondott meg. FAT32-nel lattam ilyet utoljara, azota se NTFS, se ext2/reiser/akarmifs-t nem lattam megfekudni.

  Persze olyan van, hogy vinyo kidol valami alol :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi! Én csak rosszat hallottam róla! Nem egy haveromnak elszállt az NTFS particíója! Én ha tehetem kerülöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd