Megjelent a Számlasegéd 1.0 beta !
2008-04-17T15:07:56+02:00
2008-04-18T17:31:35+02:00
2022-07-26T01:12:22+02:00
 • A kis bt is ki tud pegetni 30 ezer forintot egy Vista Home Basic-re. Aki meg P2-t használ annak nem lopott XP-ja van hanem win98-a 100 éves DOS-os számlázóval. És nagyon nem fognak linuxra váltani, már csak azért sem mert nincs rá szakemberük aki beállítja nekik az ADSL-t, az openoffisszal nem tudják elolvasni a partner cég által küldött legújabb windows-szal írt doksit, a linuxos Skype úgy 5 évvel van a windowsos mögött lemaradva és még számtalan olyan ok van ami miatt az emberek rühellik a linuxot.

  Másrészt te vígan megírod a papírt, idáig ok. Aztán elmész dolgozni a MekDonalds's-be gondolom. Csak aztán jönnek a support problémák, a cégek akiknek már benne van 10000 számlája a rendszeredben de akarnak ezt és ezt, persze ingyen, állam bácsi kitalál pár új dolgot amit szintén végig kellene vezetni a rendszeren, stb. stb. Ezek a dolgok akkor is vannak ha nem openszorsz a dolog, csak akkor főállásban ezt csinálod és nem a 8 óra hamburgerárusítás után esel le a gép elé még 4 órát ráhajtani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az,hogy nyílt forrású-e vagy sem tkp. teljesen lényegtelen, senki nem fog nekiállni beleturkálni a forrásba és átirogatni, se a könyvelő, se Jucika, se más. A lényeg itt az ingyenesség. Nagyon rendes vagy, hogy küldesz igazolást, de ha az említett problémák bármelyike előfordul, akkor téged ugraszthatnak és rohansz megoldani? Vagy ezt külön pénzért vállalod? Akkor viszont már gyakorlatilag nem ingyenes és máris ugrott a programod legfontosabb jellemzője, ami vmi módon kiemelné a mezőnyből. De ha tényleg ellenszolgáltatás nélkül ugranál is, ki merne erre számítani? Aztán az ügyviteli programok nem azok, amelyekkel meg lehet váltani a világot, eleve egy számlázóprogramnak nekiállni szerintem halott ötlet (már ha nem csak szórakozásnak szánod), tele van a piac számlázóprogrammal, amiket olyanok fejlesztenek, akik sok éve ezzel foglalkoznak, vannak pénzügyi-, adó- és jogi szakértőik, stb. Cégként eleve nem ruháznék be olyan redszerbe, ami nem tudja követni a cég esetleges növekedését (több felhasználó, több telephely, + modulok, upgrade lehetőség nagyobb változatra, stb.). Ha örömködni akarsz a programozásban és esetleg még azt is szeretnéd látni, hogy mások is örömmel és elégedetten használják a munkád eredményét, akkor szerintem az ügyvitel az egyik legkevésbé megfelelő terület.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nem való nekem a programozás. Zenélni kell. "
  ha ez a diplomamunkad, akkor azert ne add fel ilyen konnyen :)

  Ha nem szivod mellre az itt irottakat, es egy lepest hatra lepsz, akkor azert lathatod, hogy eleg sok jo tanacsot kaptal.

  ui: es igen, programozni alapvetoen jo, dolgozni nem szeret az ember :)))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól még, hogy open source, lehet supportot nyújtani a programhoz!
  Csak a teljesség kedvéért, az eredeti elképzelésem így nézett ki: adott egy kis Bt, vagy Kft, ami áll 2-3 főből. Számlázóprogramra van szükségük, viszont az irodában lévő kis P2-es gépre nem kéne rakni, merthát a Zoli hozta az ikszpét rá, és nem biztos, hogy szerencsés lenne illegális vindózon számlázni. Neadjisten jön az APEH egy ellenőrzésre, és lebukunk azzal, hogy "nemeredeti" oprendszer fut a gépen. (Próbáltam most kicsit életszerűbben gondolkodni, remélem sikerült.)
  Az ilyen és ehhez hasonló esetekben szerintem jó megoldás lehet egy ingyenes program használata. Csak felraknak egy Ubuntut vagy akármelyik Linux disztribúciót, letöltik a Számlasegédet, majd írnak nekem egy mailt: "XY vagyok a Dilis Majom Kft-től, szeretnék kérni egy nyilatkozatot a programhoz". Én megírom a cég részére (mert névre szólóan kell, ha jól tudom), elküldöm neki emailben vagy postán, ez már részletkérdés. Ha megkapta a nyilatkozatot, felrakja a programot, és boldogan használja, míg meg nem hal. És persze mire ezt megéri a projekt (ha megéri), lesz komplett telepítőkészlet, ami mindent megcsinál magától. Telepítés után rögtön működni fog a program.

  Erről mi a véleményetek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majd ha 1-2 kölök rohangál melletted és rájössz, hogy a villanyt meg a gázt nem lehet opensource letölteni, akkor te is elgondolkozol .
  A programozás az elején katarzis, hisz megadatik az alkotás öröme, amikor a semmiből állítasz elő valami hasznosat, jót, szépet. Olyasmi mint például a költészet. Csak ha tanultál irodalmat akkor tudod: azok a költők, akik ebből akartak megélni igencsak megszenvedtek a napi betevőért és már nem volt annyira katarktikus a műalkotás.

  Nagy cégek (értsd: multik) valóban nem fogják ezt a progit használni, legalább is nem ebben a formájában. Jó pár év múlva, amikorra esetleg több hozzáértő is csatlakozik a projectedhez és lesz belőle valami komoly rendszer, akkor van rá esély, hogy a középvállalatok beszállnak. Addig maximum Marika néni használhatná, vagy egy kísérletező kedvű Pitypang Bt. Ámde a pénzügy nem az a terület, amit support nélküli alkalmazásra merne bárki is bízni.
  Hisz gondolj bele: mi van, ha van egy adatvesztés? Egy adatbázis hiba? Vagy egyszerűen csak nem stimmel valami? Kit hívhat fel Julika, hogy segítsen neki kibogozni az összekavarodott lábakat? Mi történik, ha simán egyszerűen nem indul el a progi? Eleve: egy könyvelő hogy a fenébe fogja ezt telepíteni? Sok embernek a Next, Next, Finish is problémát okoz (pl. amikor el kell fogadni az EULAt ). Hogy fognak ezek az emberek MySQL szervert telepíteni és konfigurálni?

  Egyszóval: sok víznek le kell folynia még a Dunán ahhoz, hogy egy opensource ügyviteli progi sikeres legyen. Az opensource geek-eknek való és nem laikusoknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel nem valószínű, hogy nagyobb cégek használni fogják ezt a programot (nekik ott az SAP),


  Azért sok olyan cég van, akik nem SAP-ot használnak, és szükségük van akiknek hálózatos működésre!
  Te mit nevezel nagy cégnek?

  Továbbra is úgy látom, hogy nincs gyakorlati tapasztalatod a témában, nagyon elméleti oldalról közelíted meg a témát!

  mint pénzkeresési lehetőség. Én, amikor egy programot fejlesztek, azt örömmel teszem


  Azért van amikor a kettő szerencsésen találkozik.
  Kíváncsi lennék mi lenne a véleményed 10-20 évnyi programozás után. Vannak unalmasabb részei is a programozásnak.
  Pusztán csak örömködésből nem lehet megélni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az eredeti elképzelésem az volt, hogy többfelhasználós lesz a program, ezért is választottam a MySQL-t, de most elgondolkodtam picit. Mivel nem valószínű, hogy nagyobb cégek használni fogják ezt a programot (nekik ott az SAP), ezért megpróbálkozok inkább egy SQLite használatával. Most néztem is a .net-es assemblyt, igazából nem lenne nagy meló átírni a kódot úgy, hogy működjön sqlite-tal.
  A MySQL-nek meg biztosan vannak hibái, de ha tényleg ilyen rossz, mint amilyennek mondják itt páran, akkor miért használja többezer cég világszerte?
  Kezdem azt érezni, hogy rossz helyen dobtam fel a témát... itt 99%-ban olyan olyan emberek vannak, akik számára a programozás nem más, mint pénzkeresési lehetőség. Én, amikor egy programot fejlesztek, azt örömmel teszem, és nem csak azért, mert egyszer majd pénzt fogok kapni érte és az hű de jó lesz...
  Lehet, hogy túlzottan megfertőzött az "openszorsz" jelenség, no meg folyton elfelejtem, hogy Magyarországon vagyunk... Talán tényleg el kéne felejteni ezt az egészet. Szakdogaként megállja a helyét, de már nem vagyok biztos benne, hogy van jövője vagy egyáltalán létjogosultsága egy ilyen projektnek Magyarországon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Több dolog is van a helyedben amit elfelejtenék:

  1. Open source. Ebből idehaza soha nem fogsz megélni, a szakmán belül (ha sikeres leszel) mindenki utálni fog aki azon a területen dolgozik, ha meg nem (ez a valószínűbb) akkor felesleges időpocsékolás. Tanulni zárt kódú projecttel is lehet - még többet is. Magából az openszorszból persze lehet tanulni, de nem a Pistike által indított miniprojectekből hanem a multik által finanszírozott nagyobb dolgokból. De kezdőként ez nem a legkönnyebb olvasmány. Ha tanulni akarsz inkább nézegess microsoftos videókat. De a legjobb ha úgy 5 évre elmész valamelyik fejlesztőcéghez, elég sűrűn keresnek itt a prog.hu-n is junior programozókat.

  2. Adatszerkezet. Ezért mondom hogy menj el valahova dolgozni. Szép dolog amiket a könyvekben megtanulsz az adattáblák normalizálásáról de van pár dolog ami a könyvekből hiányzik.

  3. Adatbáziskezelő. Igen, a MySQL erre a célra hiba volt, már csak a licensze miatt is. Az SQLite már jobb, bár az is elég távol áll az adatbáziskezelőtől. Én alapból MS-SQL szerver express-t használnék erre, vagy a beágyazott verziót ha nem akarok adatbázis telepíteni, esetleg access-t ha szigorúan single júzer, de a Firebird sem rossz megoldás, jó kis .NET-es providere van, illetve ha nem kell Visual Studio design time support és komolyabban akarsz adatbáziskezelni akkor postgresql.

  4. Multi-platform. Felesleges. Senki nem keresi a linuxos programokat (én csak tudom, az elmúlt 4 évben többplatformos dobozos progik fejlesztéséből/eladásából éltem, mindenkinek a windowsos verzió kellett, volt pár elszánt bozótharcos aki kezdetben linuxozott de pár hónap / egy-két év után szépen megkérdezték hogy ugye a program működik windows alatt is ugyanazzal az aktiváló kóddal... És én erre jóságosan bólintottam: igen . Mire nagy sóhaj ).

  5. GTK#. Hülyeség. A mono-ban viszonylag jó a windows.forms implementáció, a datagridview vacak még egy kicsit, és a databindingnek híja van de ezt a GTK# listán is vagy 4 éve csak ígérik. Cserébe viszont nem kell monodeveloppal és a beleintegrált steticcel szívni.

  6. Monodevelop. Felejtsd el. Nincs integrált debugger, a kódszerkesztője nevetséges, ez 2008-ban nagyon karcsú. Ott a Visual Studio Express ingyen, azt csinálsz vele amit akarsz akár fizetős akár open-source akár bármilyen kódot.
  Ha ki tudod csengetni egy videokártya árát egy Vista OEM-re akkor megvan a komplett fejlesztői környezeted (Visual Studio Express, Visual Web Developer, MS SQL 2k5 Express), ráadásul .NET 3.5 ami a 2.0-hoz képest amit a mono még mindig nem támogat teljesen elég nagy ugrás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak épp az GPL deklaráltan olyan licensz ami garantálja hogy a fagyi mindig is ingyenes marad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Perlben készült és elég rossz lett
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1.: A MySQL-el alapból bajom van. Szerencsére csak egy hónapig volt alkalmam találkozni vele, de az elég is volt... :)) Bár aki Mari néni kalácssütödéjének a honlapját fejleszti, annak tökéletes. (huhh - most fognak offolni a mysql pártiak...)
  2.: nem értem, hogy egy egy felhasználós, single desktop alkalmazáshoz mi a fenének kellene hogy az ügyfél feltelepítsen magának egy adatbázis szervert.

  Bár ha tévedek, javíts ki, én úgy láttam az eddig általam elolvasott anyagokból, hogy egy felhasználós.

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem igazán értem ezt a negatív hozzáállást a MySQL-lel kapcsolatban

  Pont az, amiért az SQLLite jobb

  Látatlanban mondom:
  Ha már opensource, és rdbms váltáson gondolkozol, akkor inkább iktass be BL/DL-t. Egy jól dokumentált (és tervezett) interface-el mindenki olyan rdbms-re ír új layert amilyenre csak akar. Így legalább kitűnik valamiben a többi ilyen terméktől és lehet jövője a dolognak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem igazán értem ezt a negatív hozzáállást a MySQL-lel kapcsolatban, de biztosan van valami oka.
  Egyébként úgy néz ki, SQLite-ot fog használni a program. Kisebb, egyszerűbb, nem kell külön telepíteni és a célnak tökéletesen megfelel. Már csak azt kéne tudni, hogy Monóval lehet-e használni. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem, a MonoDevelop még csak nem is hajlandó felvenni az assemblyt a referenciák közé.
  De majd még kísérletezek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tévedés, azok az ikonok a GTK-hoz tartoznak, ami a program grafikus felülete lényegében. Szóval nem lettek azok kiszedve sehonnan, ezek gyári, beépített ikonok.
  Egyébként egész véletlenül ráhibáztál, Ubuntu alatt fejlesztek.
  Most picit jobb a kedvem, megnéztem az A La Carte-ot, megintcsak érdemes volt. Ugye Ti is néztétek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Belenéztem a honlapba (az eddigi hozzászólásokból azt vettem ki, hogy mysql-t kellene telepítenem hozzá, ez eszemben sincs...

  Csak egy villámkérdés: az Ubuntuból minden ikont kiszedtél? :))))


  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben nem kellene lennie Moszkvának is? :))))))))

  Amúgy szerintem a kritikáért nem kell feladni. Én pont két hete találkoztam életem első GUI-s programjával, és munkatárssal fél órán keresztül röhögtünk rajta...

  Morzel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hol volt ilyen?

  Nem osztogatjak hanem fosztogatjak es nem a fagyit hanem a parkoloban az autokat.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikor kinyit egy cukrászda eleinte ingyen osztogatják a gombóc fagyit, de egy idő után a dobostortáért már fizetni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez bizonyára így van, bár én nem tudtam, hogy LC nem kedveli az open source projekteket (nem vagyok rendszeres látogatója az oldalnak).
  Nem fogok most aprólékos önelemzésbe kezdeni, de tudom magamról, hogy a lelkem mélyén egy nagyon kitartó, ragaszkodó és - sajnos - makacs ember vagyok. Éppen ezért, minden marad a helyén, és viszem tovább a projektet! Aki úgy gondolja, hogy van kedve részt venni a fejlesztésben vagy a tesztelésben, annak jelentkezését továbbra is várom!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ne dobd ki! Ez egy vélemény volt olyan valakitől akinek köztudottan nem a szíve csücske az open source. Ne feledd az sql ledger-t is megírták, nem is lett rossz. Ráadásul php-ban készült
  Szerintem a nyelvről, lehetőségeiről, a problémáról sokat tanulhatsz egy ilyen projectel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezt mind értem, már fel is adtam az egészet...
  De mondjuk nem értem, mi bajod az adatbázisommal... ha minden igaz, legalább második normálformán van, felesleges adatismétlődés nincs... rengeteget dolgoztam vele, nem értem mért kell ilyen lenézően beszélni arról, amibe szívemet-lelkemet beleadtam, és napi 7-8 órákat foglalkoztam vele kb. 2 hónapon keresztül.
  Nah mindegy, a cipész maradjon a kaptafánál, szokták mondani. Nem való nekem a programozás. Zenélni kell. Már többen is mondták hogy művészlélek vagyok, hát lehet hogy tényleg így van... bocs az offolásért, de kikívánkozott belőlem.
  Azért én még mindig bízom abban, hogy lesz olyan, aki esetleg besegít... ha meg nem, akkor megy a kukába az egész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem szerencsés ötlet magáncégként kezdeni az életet kezdőként. Ennél még az is jobb ha elmész a garázs bt-hez PHP-MySQL-t fejleszteni, de persze még jobb ha komolyabb szoftvercéget keresel magadnak, és eltöltesz ott mint projectben dolgozó ember úgy 5 évet legalább. Ha jó helyet találsz akkor van esélyed arra hogy megtanuld hogy hogyan is kell egy ilyen programot csinálni. Erre openszorszosként nem sok esélyed van.

  Openszorszban számlázót (és egyáltalán ügyvitelt) fejleszteni szvsz halott ötlet. Amíg a dolog kihívást jelent addig nincs meg az a tapasztalat hogy értelmes kódot csinálj - szvsz ha 5 év múlva ránézel erre az adatbázisszerkezetre sikítani fogsz, és nem a gyönyörtől. . Amikor pedig már eljutsz arra a szintre hogy ezek a dolgok már nem jelentenek kihívást akkor már hülye vagy ha ilyesmit csinálsz ingyen amikor jó pénzért is teheted centire ugyanezt. És addigra már az a jó pénz is fontos.

  Az openszorsz pedig nem feltétlenül szerencsés dolog, a linuxos fejlesztés meg pláne nem. Ha úgy indítasz hogy ingyen csináltál valamit, akkor a folytatás is az lesz hogy ócsított programot várnak tőled, ha meg linux akkor pláne - aki az oprendszerért nek akar fizetni az a teljes rendszerért sem nagyon fog. És persze ugyanúgy elvárja garanciát és toronyórát lánccal mint ha rendesen megfizeték a dolgot, és te egy nap arra ébredsz hogy benne ülsz a taposómalomban és fél év alatt nem keresel annyit mint a hülye általános iskolai haverod aki végül szobafestő lett egy hónap alatt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs benne ironia.

  Latszik a rendszerterv, felhasznaloi tapasztalat hianya. (ez minusz)
  Viszont latszik a munka es akarat is. (ez plusz)

  A jo programozonak minden feladat megoldasa utan latnia kell, hogyan kellet volna csinalni, illetve legkozelebb hogyan csinalja. (ez a fejlodes)

  Nyilvan mire eljutottal idaig te is sok mindent mashogy csinalnal.
  Hat hajra...

  Tanulj a hibaidbol es talan az itteni hozzaszolasok is hasznodra valnak.

  Viszont kokanyolni, toldani/foldani nem erdemes.

  Rendszerterv majd new project...  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én általában értem az iróniát... de ezt most mégis hogy kell értelmezni?
  Miért lenne jó eredmény, hogy elölről kell kezdeni? Nem értelek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jol halad a program. Oly annyira, hogy mar erdemes elolrol kezdeni.

  /ez nem bantas, az mar jo eredmeny ha egy fejlesztest erdemes elolrol kezdeni.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, hogy kipróbáltad a programot, épp egy ilyen "elemzést" vártam, hogy tudjam, mit érdemes fejleszteni ahhoz, hogy használható legyen a program. Azt azért vedd figyelembe, hogy ez egy most indult projekt, és egyébként sem az a célom vele, hogy megváltsam a világot.
  Mindenesetre köszi, a kérdés továbbra is nyitott: vajon lesz valaki, aki besegít nekem a fejlesztésbe? Van egy olyan érzésem, hogy vagy egyedül csinálom végig, vagy elfelejtem az egészet a francba.

  Nyugtassatok meg, hogy van még olyan "balek" Magyarországon, aki hajlandó időt és energiát áldozni egy ingyenes program fejlesztésére...

  Ui.: kicsit sikerült elkeserítened, de nem gáz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ötleteket, véleményeket várok a témával kapcsolatban


  Adsz igazolást annak, aki ezt akarja használni? Az ÁFA törvény szerint a felhasználónak rendelkeznie kell a fejlesztő igazolásával, miszerint a program megfelel a jogszabályoknak.
  (Szerk: Most látom, hogy a nyomtatáson kint van, hogy adóigazgatási azonosításra nem alkalmasak.)

  A mi felhasználóink szerintem sikítanának (nem örömükben) ha így kellene számlát rögzíteniük.
  Három ablakba van szétdarabolva a szálmakészítés: partner-cikk-határidő(meg egyebek).
  Ezt egy ablakban is meg lehet oldani. A tételek felvitelekor nem látja eddig mennyi a számla összege, a mennyiség mező kicsi, a mennyiségi egység nagy, viszont kint van a Besorolási szám, ami senkit sem érdekel számlázás közben. A partner kiválasztása után csak a nyomtatási képen látja ha véletlenül elütötte azt.
  A számlák kezelésében nem látható a teljesítés dátuma és a partner. Úgy látom, ez az ablak a menüből rögtön feljön. Hogy keresel meg bármilyen feltétellel egy számlát? Mi van ha egy partner kér még egy példányt? Hogy keresed meg, ha már van egy pár ezer számlád?
  A számlarögzítés 3 ablakát 1-ben is meg lehet oldani áttekinthetően.

  Készletadatbázis: a megnevezése teljesen életszerűtlen. Senki sem fogja tudni, hogy ez tulajdonképpen a cikkeket-szolgáltatásokat jelenti.
  Törzsek felvitelnél ha nem töltök ki minden mezőt, csak figyelmeztet erre, de nem áll rá a kérdéses mezőre! Új felvitel után közli, hogy sikerült. Minek? Ha nincs hiba, akkor csak álljon rá a felvitt adatra.
  Az irányítószám/adószámba be lehet írni betűt is, de utánna figyelmeztet, hogy csak számot lehet!
  Ha valaki előre elüti a saját adószámát, akkor sehogy sem tudja kijavítani akkor sem ha még nincs egy számla sem kiállítva!

  Számlázásnál, ha nagyobb mennyiséget írok be mint ami készleten van, akkor szó nélkül kijavítja a készlet mennyiségére!

  Csak a nyomtatásban látszik a számla bruttó/nettó értéke, sehol máshol nem!
  Átutalásos számlánál nem kell kerekíteni 5 ft-ra, mivel utalni lehet 1 forintot is!!!

  Nincsenek benne listák, kimutatások.


  Összegzésképpen: ez egy elméleti munka, eléggé távol ál az életszerű használattól, legfeljebb évi néhány számlát kiállító cégnél tudom elképzelni a használatát!

  mert lenne még mit fejleszteni.

  Bőven van mit fejleszteni rajta!

  Ui: remélem nem keserítettelek el nagyon a véleményemmel!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Röviden felvázolva, ezt hogyan kell használni? Csak bemásolom a DLL-t a programom könyvtárába, beállítom a referenciát és utána hogyan tovább?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Belátom, nem kerestem elég alaposan.
  Mindenesetre köszi, rögtön meg is nézem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd