Java
2008-04-16T18:36:48+02:00
2008-06-25T12:44:15+02:00
2022-07-25T23:17:27+02:00
 • Java ME-re forditott class library nalam gond nelkul hasznalhato Java SE projectbol is. (Felteve, hogy nem hivsz meg csak az egyik platformra jellemzo osztalyt, vagy annak metodusat.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Most mar latom mi kell nekem.

  A "felhasznalo" csak a kisj osztalyt tudja importalni.
  A kisj osztalyban meg csak az lesz amit mar megcsinaltam JVM-ben is.
  Ha meg pc-n kell akkor egyszeruen "atiranyitom" az eredeti class-ra. (gondolom ezt tudja a java, ha nem akkor irok a sun-nak, hogy toroljek a projectet mert vak vagany)


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • j2me-ben az "m" az micro, nem mobile.
  Van floating point, a CLDC1.1/MIDP2.0 ota(gyakorlatilag az elso "nem bunkophone" mobil ota).
  Egyebkent mostmar a j2*e elnevezesi konvenciot levaltja a Java SE, Java ME es Java EE.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sok sikert
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Úgy érzem menni fog.
  Egy kérdés maradt: Milyen kopirájt dolgokra kell figyelnem?

  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Beélesedet a dolog.
  Vagyis még nem kezdtem el. De mostanában...
  A javaforum.hu-n is feldobtam a témát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • lehet.
  de mennyivel utosebb, ha azt mondom a nepnek javaban lehet ra programokat irni (esetleg elinditok valami mobil jatekot) mintha az mondom, hogy pawm vagy VKJ+++ (Visual KisJ)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nyilvan valahogy a mobiltelefonra fejlesztok is keretek kozze vannak zarva a mobil kepesegei

  Igy van. Ezt ugy hivjak J2ME. (java mobile edition vagymi) Lebutitottak az osztalykonyvtarakat, nincs floating point brrr... Nem is az a kerdes, hogy megoldhato-e, csak annyi a kerdes, hogy mennyit kell ehhez tokolnod. (Lehet, hogy nem sokat, franc tudja. Csak ez a Pawn ugy tunt, hogy pont a te problemadra van kitalalva.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Merjunk nagyot almodni....

  En ugy gondolom, hogy valami modon skalazhato a java.
  Nem hinem, hogy a gagyi mobilokon fullra futna minden ami a 100 megas windows javaruntime-okon.

  Nyilvan valahogy a mobiltelefonra fejlesztok is keretek kozze vannak zarva a mobil kepesegei, vagy a megirt jvm alapjan.

  Vagy nem?

  En is annyit engednek a fejlesztoeszkoznek ami meg van irva a lejatszoban.  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajat bevallasuk szerint:  Why pawn now that there is Java, Lua, REXX, and countless others? Well, when I needed a language toolkit whose executable code can be embedded in resource files or animation file formats, that had a good interface to native functions, that added little overhead to the main application and could run on platforms and microcontrollers with (very) little RAM, and that was pretty fast, I could not really find an existing toolkit that fitted my needs. See also a list of language features.

  Unlike many languages, pawn is not intended to write complete full-scale applications in. pawn's purpose is to script the functionality provided by an application or by a device. It is in purpose similar to Microsoft's "Visual Basic for Applications", only quicker and smaller (and without the installation hassle).


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akarlak lebeszelni a Java-rol, mivel szertem a JAva-t, es foleg abban dolgozom. De lehet, hogy tul sok munkadba kerulne, mire teljes tudasaval beuzemelned a Java/t a rendszeredbe. Pontosan persze nem tudom megmondani mennyi melo, mivel en meg nem portoltam a JVM-et sajat platformra.
  De el tudom kepzelni, hogy van lightweight-ebb megoldas. Azert a JAva eleg sokat tud, es annyira nem kicsi, kulonosen, ha a standard osztalykonyvtarat is figyelembe veszed. (Persze tudom, hogy az az elonye is....)

  Rakerestem a problemakorre, es ezt a scriptnyelvet talatam:

  Pawn

  Elso ranezesre ugy tunik, hogy eloszeretettel hasznaljak embedded rendszerek scriptelesere. Egy nagyon kicsi rendszer ansi C-ben implementalva (szoval Ansi C forditot mindenkeppen kene csinalnod, ha nincs, mondjuk szerintem ez ma mar az abszolut alap akaemilyen platformra). Gyanus, hogy kevesebb meloval erhetnel el ezzel eredmenyt, szoval szerintem mindenkeppen erdemes megvizsgalni ezt a lehetoseget is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A renszer zart es vedett, abban sem assemblyben sem masban nem tud programot irni senki.
  De igyen van valami script/macro nyelven egyszerubb alakalmazasokat irni.
  Pl valami konyvtar kezelo, vagy valami szamologep szeru.
  Erre biztositanek lehetoseget.
  A Java az jol hangzik. Iletve a forras is vedheto.(egy script nyelvel szemben).

  En (nem ismerem a javat) ugy kepzelem kivalaszthato valahogy a platform. pl nokia mobil telefon.
  Gondolom van valami korlazozas ami nem enged kilepni a kivalasztott platform lehetosegeibol.
  Pl nem tolt be egy akarmilyen libet. Megadott kijelzo felbontas...
  Ezt C++ -nal nehezebben tudom elkepzelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ... vagy neked igazából az kellene, hogy a fejlesztőeszköz lefordította bytecode-ra, amit a te házi VM-ed futtat majd? És mondjuk megtiltanád, hogy bármi más standard java csomagot használjon a tiéden kívül (ezt egyébként nemigen lehet)? Hát, még így is neccesnek tűnik (ha elcsattan egy instanceof operátor, vagy egy Class.forName() )...

  De: lényegében arról beszélünk, hogy lehetőséget akarsz biztosítani valakinek arra, hogy egy idegen architektúrára, amit ráadásul csak assemblyben lehet használni, futtatható rutinokat készítsen, amelyekben a te eszköztáradat is használhatja. Vagyis: kell egy nyelv, fejlesztőkörnyezet, natív fordító vagy futtató rendszer - minél kisebb erőforrással.

  Mi van, ha a nyelv a C - az architektúrához közel áll, sokan ismerik, fejlesztőkörnyezet kipipálva, csak a te include-jaid vannak, tehát limitálás rendben.

  Szerintem érdemes lenne utánanézni a lex / yacc cuccoknak, amik (homályos ismereteim szerint) meg tudják csinálni a forrás lexikai elemzését, és vissza tudnak hívogatni rád - a te feladatod a nyelvi elemekhez a megfelelő assembly szintű utasítássor hozzárendelése. Ezzel gyakorlatilag lefordítottad az ürge C szintaxisban megírt "scriptjét" assemblyre - akár a forrást is generálhatod a gépi kód helyett. Platformváltásnál ezt a hozzárendelést kell megfelelően megváltoztatni.

  (ötletroham vége)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meglevo java fejlesztohoz adhatok-e hozza sajat funkcio konyvtarakat


  Mármint: a saját rutinjaidat szeretnéd a javában írt program számára elérhetővé tenni? Igen, a megoldás a Java Native Interface.

  Viszont az, hogy a fejlesztőeszköz fejlesztésének kiváltása miatt a javát vedd elő, elég nagy overhead, szerintem legalábbis annyira eltér a filozófiája (class loading, Object, GC, a nyelv mérhetetlen eszköztára) az assembly környezettől, hogy nem sokat nyernél vele.

  Ha én leülök a rendszered elé appletet írni, néhány sor után előveszek egy HashMap-et, Java5 esetén template-ezek, csinálok néhány util class-t... egyszerűen azért, mert javában ez így megy. Nagyon hatékony, gyorsan lehet kódolni, nagyon átlátható is (ha az ember ésszel csinálja) - az a néhány mega, amibe ez kerül, elfér a gépen.

  Nem jobb, ha adsz egy C-s include csomagot? Azzal kijöttél egy elterjedtebb nyelvbe, fordítani tudsz, a fejlesztőkörnyezet lehet akár ugyanaz, mint a javánál (Eclipse, NetBeans, stb.) - de nem teszel erőszakot sem magadon, sem azon, aki használni akar...

  (my 2 cents)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • meguntad ugyanazt a keretet n-edszer assemblyben implementálni,


  Nem untam meg az assemblyt, azt nem lehet...
  (illetve tul jol megy nekem ahoz.)

  De felmerult egy assembly alapon mukodo rendszeren a felhasznaloi appletek igenye.

  Elso gondolat sajat script nyelv. Masodik gondolat VB. Most java-ban gondolkodom.

  Igy meguszhatnam a fejleszto eszkoz keszitest.

  Meg egy kerdes. (Bar a valaszt sejtem, hogy igen).
  Meglevo java fejlesztohoz adhatok-e hozza sajat funkcio konyvtarakat.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hűha... meguntad ugyanazt a keretet n-edszer assemblyben implementálni, inkább csinálnál javában egy hordozható szolgáltatásréteget, amire kódolni szeretnél - hogy ha architektúrát váltasz, akkor csak a virtuális gépet kelljen implementálni?

  btw: ha a kérdést jól értem, a java fordítva üzemel. Ad neked egy virtuális gépet, amin keresztül "látod" pl a képernyőt. Az a VM feladata (ha te írod, akkor a tiéd), hogy a progam kérdésére (pl: képernyő felbontás) korrekt választ adjon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szoval publikus.
  Ez nem jo hir mert akkor csinalhatom....
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • PC/windows viszonlatban van-e olyan java fordito amit tudok testreszabni.


  A Sun-fele JDK nagy resze openszorsz, lasd OpenJDK.

  (vagyis hw tulajdonsagokat meghatarozni, pl kepernyo)


  Szerintem az mar a virtualis gepre tartozik.


  Illetve a generalt jar/jad formatum mennyire publikus?


  Ennyire.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen a kerdes egyenlore filozofiai.

  De.

  PC/windows viszonlatban van-e olyan java fordito amit tudok testreszabni. (vagyis hw tulajdonsagokat meghatarozni, pl kepernyo)

  Illetve a generalt jar/jad formatum mennyire publikus?
  Ralehet-e szoritani egyszerusegre a fordito programot.
  Vagyis, pl a genaralt program 100 alatti "utasitast" tartalmazzon.
  Mennyire tamogatja a sun/microsoft vagy barki, sajat virtualis gep fejleszteset?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól függ... soktucat cuccra készült már JVM, amelyet egy ember tart karban (mint a Mysaifu JVM), s mivel a JVM forrásának nagy rész nyilt, s a JVM igen nagy része maga is Java nyelven íródott, csak egy apróbb kernelt kell megvalósítani C/C++ nyelven.
  --
  Sorry - this page has moved
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Futtatni meg olyan platformon tudod, amire implementálták a Java Virtuális Gépet.


  Olyan platformon futtatja, amire tudja forditani. A SUN forditoja Java-ra fordit, de pl a GNU GCJ tud egy csomo CPU gepi kodjara is forditani.

  Tehat szerintem ket lehetosege van: java gepen futtatni (virtualis gepen, vagy ld PicoJava), vagy arra a bizonyos platformra forditja a forraskodot. (Ha meg nincs, akkor kell irjon virtualis gepet/forditot arra a platformra...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te valami filozófusféle vagy? Nem létezik, de Te használni akarod rajta... Ez valami elmélkedés arról, hogy mi a semmi?

  Elvileg azon a platformon fejleszted, ahol akarod. Futtatni meg olyan platformon tudod, amire implementálták a Java Virtuális Gépet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Leszögezném az elején, nem vagyok képben java-ban.

  Mennyi esélyem van egy nem létező platformra java fejlesztő eszközt használni?
  Illetve mekkora kaland a még nem létező platformon jar/jad programokat futtatni?

  A java elvileg erről szól. (vagy nem?)

  szerk:
  Illetve egy már létezö jar/jad fájl-t (pl egy mobil játék) szeretnék "futtatni".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd