Weboldal design
2008-03-24T20:03:15+01:00
2008-03-26T10:58:25+01:00
2022-07-26T01:52:22+02:00
 • Hali!

  Egy kiadvány dizájnja összetett "valami", sok dolog befolyásolja:
  - megrendelői igény (amit bizonyos határok között lehet - és az esetek nagy százalékában kell - terelgetni),
  - az adott cég, szervezet, szolgáltatás, termék színvilága (ha van ilyen),
  - mi a "célmédium" (nyilvánvalóan, vannak különbségek nyomtatott és elektronikus forma között),
  - kik a célközönség (fiatalok, idősek, gyengén látók, üzleti vagy magán-szegmens, stb.),
  - saját ötletek (ha - valamennyire - szabad kezet kapsz).
  Ezek között kell megteremteni az egészséges kompromisszumot. Minden elég képlékeny (főleg ma). Persze, azért vannak egyetemes szabályok (illetőleg, szabálynak tekinthető elvek), amiket érdemes szem előtt tartani. Ilyen pl. a tipográfia (akit érdekel, annak ajánlani tudom
  Virágvölgyi Péter - A tipográfia mestersége számítógéppel
  című művét).

  Az olvashatóság. Nincs olyan "törvény", hogy valami olvashatóság szempontjából jobb általánosan (nagyon szélsőséges esetek kivételével). Itt is több dologra kell figyelni (nagy részét az előző posztomban már érintettem):
  - élettani sajátosságok (a "szem állapota", életkor),
  - a környezet (fényviszonyok, megvilágítás),
  - az eszköz (papír, monitor - sőt, elég nagy különbségek adódhatnak a monitorok típusa szerint is).

  Tehát, nem szabad egyértelműen kijelenteni, hogy a világos alapon sötét szöveget könnyebb olvasni (vagy az ellenkezőjét). Vannak jó és rossz példák mindkét megvalósításra (pl. a mai, "trendi" nyomtatott kiadványok legtöbbször nem azzal szúrják el, hogy sötét alapon világos betűkkel készülnek, hanem, hogy ezt "kombinálják" fényes papíron történő megvalósítással - ami, nem megfelelő használat esetén még világos alapon sötét betűk használatával sem szerencsés), ráadásul - mint említettem -, pl. az sem mindegy, "hol olvasol" (próbáljatok meg huzamosabb ideig, verőfényes napsütésben - pl. nyáron kint a kertben - könyvet olvasni - egy idő után elég (szem)kápráztató érzés lesz).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • wáháhá Róka törvényen kívüli lett
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy másik dolog, hogy a hírportálok, keresők, és a nevesebb cégek weboldalai 99%-ban a világos alapon sötét szöveg kategóriába tartoznak.
  Ugyanakkor a játék, warez, torrent tracker és erotikus oldalak nagy része pedig a sötét alapon világos betűket használja.

  Természetesen mindkét vonalon vannak kivételek, de mint érdekesség megemlítettem ezt is.
  Lehet hogy a gondolatmenetem téves, de olyan mintha a sötét designt inkább a kevésbé törvényes tartalmak szolgáltatói alkalmaznák. (Most ne menyjünk bele, hogy melyik mennyire törvényes. Csak nem találtam jobb szót.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy eszembe jutott közben: a Windóz nagy kontrasztú sémája is, ami direkt látáskárosultaknak készült, sötét alapon fehér.
  A National Geogtaphic magazinban is előfordul fekete alapon fehér szöveg és szerintem azt kifejezetten jó olvasni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részemről ha egy hosszabb szöveget kell elolvasnom akkor szivesebben olvasok sötét háttér előtt világos betűket, ugyanis a szemem nem fárad el olyan hamar. Pl. most ez a szöveg/oldal is kicsit "folyik össze", de sötét alappal valószinűleg nemtenné ezt. (nembeszélve arról, hogy a sötét oldal a monitort is védi )

  Persze a világos oldalnak is vannak előnyei, talán komolyabban is veszi az olyan szöveget a látogató, mert megjelenésében olyan mintha nyomtatva lenne, mintha újságot olvasnánk.
  Mondjuk ha arra gondolok, hogy fekete alapon olvassak hireket, vagy hirdetéseket.. kicsit másabb lenne.

  Nyomtatott sajtó esetén azért is használják a fehér alapon fekete betű stilust, mert drága a festék. Drágább újságoknál azért merészebbek. Bár van amikor túl lőnek a célon, régen az 576 kbyte-ban voltak olyan cikkek amiket a háttér miatt nemlehetett elolvasni. Amúgy ugyanigy jó kérdés, hogy szerencsés e a szöveg mögé valami képet rakni vagy sem. De úgylátom nemszoktak csak egy-két amatőr aki összedobja élete első oldalát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ügyesen levezetted műszakilag, de ha elolvasol 4 A/4-es oldalt sötét háttéren világos betűvel, akkor megváltozik a véleményed.
  Szerintem.
  Olvasni nem való a sötét háttér világos betűkkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg a fekete alapon fehéret könnyebb olvasni. Ennek több oka is lehet, az egyik, ha pl. elképzeljük, h a szemünk egy CCD (ami a jelenlegi hasonlatban jó közelítés). Nézzünk egy fehér háttéren fekete i betűt. A fekete nyilván azt jelenti, hogy közel 0 a fény ott. A fehér viszont csak a fény minőségére (frekvencia-spektrumára) utal. Ha elkezdjük növelni a fényerőt, lassan akkora lesz a fényááram, hogy az i pontja, vagy vékony szára vékonyodni kezd, elűnik. Ennek oka CCDn, hogy a szomszédos pixelek túlcsordulnak, és a fekete pixelekbe is "beleragyognak". A szemmel ez ugyanígy van, csak ott a retina kicsi, de nem nulla fényvezetése miatt van, illetve idegi alapon is csatoltak a közeli neuronok. Inverz, feketén fehér szövegnél a hatás ellentétes, ahogy nő a fényerő, nő az olvashatóság is, mintha vastagodnának a betűk.
  Persze ez csak vékony vonalakra vonatkozik, nagyobb részleteknél a hatás elhanyagolható és az ízlés dönt.
  Érdemes a rendszámtáblákra gondolni, amik már többnyire fehérek, de régen, vagy angliában pl fekete alapon fehér volt a szabvány.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Szerintem, elsődlegesen ízlés kérdése, megfelelően kombinálva az oldal jellegével.

  A világos alapon sötét szöveg gyaníthatóan a nyomtatott média "öröksége" (ahol, főleg régebben, ügyeltek arra is, hogy a lehető legkontrasztosabb legyen a nyomat - olvashatóság szempontjából ezt ma sem árt szem előtt tartani).
  Bizonyos megkötésekkel mind nyomtatott, mind elektronikus média esetén érdemes szem előtt tartani:
  1. Idősebbek vagy gyengén látók könnyebben olvasnak sötét háttérre világos betűkkel írt szöveget. Azonban a világos háttéren lévő sötét szöveg - felmérések szerint - jobban "vezeti" a szemet (valamelyik dizájnnal foglalkozó oldalon olvastam - most nem találom, keressetek rá).
  2. A kontraszt mellett fontos a megfelelő színek kiválasztása (hiába kontrasztos két szín egymáshoz viszonyítva, ha az összkép "ingerlő"). Sőt, néha érdemes a nagyobb kontraszt rovására tenni (kerülendő a rikító betűket vagy hátteret).
  3. Szintén fontos (ha nem a legfontosabb), a szöveg "paramétereinek" megfelelő megválasztása:
  - megfelelő betűnagyság (font size - értelemszerűen, a nagyobb betű könnyebben olvasható - viszont a dizájnba illeszkedjen),
  - megfelelő betűtípus (font family - kerüljük a "cirádás" típusokat - max. díszítőelemnek, kiemelésnek -, vannak olyan vélemények, hogy monitoron kerülendők a talpas típusok is - szvsz, ez inkább dizájn szempont, mint olvashatósági),
  - megfelelő betűjellemzők (font type - dőlt vagy bold betűk nehezebben olvashatók - persze, sok függ a betűk méretétől),
  - megfelelő betűközök (letter spacing - ügyeljünk a kellően nagy betűközre, persze nem szabad túlzásba menni),
  - megfelelő sorközök (leading - általánosan elfogadott, hogy a sorköz ideális mérete a betűméret 25-30%-a),
  - megfelelő sorszélesség (line width - ez nagyrészt kompromisszum(ok) eredménye, de vigyázzunk arra, hogy se túl rövid (rendezetlen hatást kelt), se túl hosszú (nehezíti az olvasást azzal, hogy nehezebb megtalálni a következő sor elejét) ne legyen),
  - megfelelő igazítás (paragraph justify - talán, könnyebb olvasni, a szemnek "szebb" a sorkizárt szöveg, azonban egyre inkább terjed - szvsz, dizájn szempontból - a szimpla, balra igazított szövegek használata (az igazítás szoros összefüggésben van mind a betűmérettel, betűtávolsággal, sorközök méretével, sorszélességgel) - középre vagy jobbra igazított szöveget lehetőleg csak kiemelésre, figyelemfelkeltésre használjunk).

  Amúgy, mindent te döntesz el, aztán a látogatók, hogy tetszik-e nekik avagy nem.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • fehér alapon fekete a hivatalos (mint a papíron), persze fekete alapon is csináltam már oldalt, ez inkább oldalfüggő, black metalos bandának nyilván nem fehér hátterű oldala lesz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én személy szerint jobbnak tartom a sötét alapon világos betűket. hogy miért a másikból van több. talán azért mert a default fehért alapon fekete betű
  :paw:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most hirtelenjében csak ezeket találtam, de talán látszik mire gondolok:

  Szerintem mindkettő jól olvasható, és esztétikus (bár ez ízlés dolga).

  Sötét
  Világos
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De nem túl kényelmes a fehéret nézni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Inkább az alényeg hogy ne legyen tul sok eltérő szín, pl a prog.hu szerintem nagyon jól olvasható de pl a blackravens.hu is, viszont ha valaki emlékszik a gamepod.hu indulasara akkor szerintem az szörnyű volt a forum olvashatosaga szempontjabol, viszont a prohardver jó. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legjobban olvasható a fehér alapon fekete betű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Barátim!

  A kérdés egyszerű, de a válsz mégsem olyan egyértelmű:
  Világos hátterű weboldal sötét betűkkel, vagy sötét hátterű weboldal világos betűkkel?

  Úgy látom hogy az oldalak 90%-a az előbbi kategóriába sorolható, de vajon miért?
  Jobban olvasható, vagy könnyebben átlátható?
  Vagy mert szinte mindenkinek ilyen van, ezért inkább ilyet csinálnak?

  Üdvözlettel
  kjaron
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd