Szoftver szerzői jog
2008-03-20T14:18:06+01:00
2008-03-20T23:02:55+01:00
2022-07-19T05:02:05+02:00
 • a számomra nem túl biztató) választ!

  Tedd magad a cég helyébe. 8 éven keresztül dolgoztál neki, ő mindazért megfizetett és akkor te most elakarod vinni azt, amiért fizetést kaptál? Ha egy pénzgyárban dolgozik valaki 8 évig és azután el akar menni, akkor jogosult arra, hogy elvigye a matricákat, azért mert ő tervezte?
  Lehet ez egy kicsit durva példa, de ha belegondolsz, ugyanez a helyzet a te esetedben is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • >annak nyugodtan átadhatod a kódját. Úgy is téged fognak megkérni a további fejlesztésekkel.
  Az a gond, hogy van egy kollégám, akit már beavattam a program "titkaiba", ő is bele tud nyúlni a programba, mert valamilyen szinten ismeri már. Így nem biztos, hogy engem fognak első körben megkérni a módosításokra, hanem gondolom őt, aki ott marad. Esetleg, ha nem tudja megoldani a feladatot, akkor kérhetnek meg engem, aki rutinosabban tudok hozzányúlni a progihoz.

  >felajánlod a cégnek ingyen (immáron kód nélkül)
  amennyiben az utódom is el tudja látni a fejlesztési feladatokat, úgy már hiába kínálom én a portékámat.

  Köszi mindenesetre (a számomra nem túl biztató) választ!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről a ptk rendelkezik. Ha a fősulis jogi órákra jól emlékszem (és azóta nem változott a tv) akkor ha a munkaköri leírásodban az szerepel, hogy te programozó vagy, akkor a cégé minden jog.
  Ha nem programozó vagy, de munkaidőben készítetted a szoftvert, akkor is a jog őket illeti, de a továbbértékesítésből részesedés jár neked.

  Ha meg rám halgatsz: ha 8 évig fejlesztettél egy progit, annak nyugodtan átadhatod a kódját. Úgy is téged fognak megkérni a további fejlesztésekkel.
  Ha okosan csinálod akkor egy kicsit aktualizálod, kibővíted és általánosítod a dolgot, majd kiadod mint sajátot, illetve felajánlod a cégnek ingyen (immáron kód nélkül). Ha "megeszik" akkor a jövőbeni fejlesztéseket már tuti te kapod és még máshová is mehetsz vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáltam utánajárni (itt a prog.hu-n is), hogy mi a jogi helyzet egy cégben alkalmazottként megírt szoftver szerzői jogaival, de nem tiszta előttem a kép, ezért szeretnék tájékozódni. Arról van szó, hogy ha pl. egy programozó 8 évig fejlesztett egy szoftvert egy cégben, a cégből való távozásakor köteles-e átadni a program forráskódját, vagy csak a program használatára jogosult a munkaadó? Szerződésben, írásos formában nem lett definiálva ez a kérdés munkábaálláskor és azóta sem. Vagy a cégből való távozáskor a cég jogosult a forráskód(om) felhasználására, módosítására? Ha tudtok ez ügyben pontos információval szolgálni, annak nagyon örülnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd