Microsoft SQL alapok

Microsoft SQL alapok
2008-03-20T09:07:35+01:00
2008-04-01T12:03:17+02:00
2022-10-29T18:35:38+02:00
 • Sziasztok!

  Adott egy MS SQL adatbazis es egy Delphi7. Mar egy ideje probalkozom osszehozni az adatbazishoz a hozzaferest, megjelenitest, valtoztatast. Nem tul sok sikerrel. Az lenne a kerdesem, hogy valaki tudna e nekem segiteni ebben. Akar MSN-en vagy itt a forumun. Ha valaki tud ram szanni egy kis idot dobjon egy e-mailt a seszo85@gmail.com ra, vagy MSN - koca@inamil.sk.

  Elore is koszi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - Otthon csinálsz egy backup-ot az adatbázisról (ez mehet a pendrive-ra) és egy másolatot a kliensből.
  - Fogsz bent egy szerver gépet. Feltelepíted rá az SQL Server-t (ha 5-nél többen nem akarnak rajta egyszerre dolgozni akkor jó az Express is)
  - A szerveren csinálsz egy restore-t (adatbázis visszaállítása mentésből) és az access progidat pedig telepíted a kliensekre.
  - valahol még be kell állítani a connection stringet (vagy újra fel kell venni a táblákat - nem tudom melyikutat választottad).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Fizetős verzióban létezik job. Tudod időzíteni.
  2,3. A .NET az a .NET Framewrok és nem egy nyelv. Ez alá rengeteg nyelven lehet fejleszteni (C#, VB, Delphi, J#, F#, stb). Tehát a VB és a .NET nem zárja ki egymást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. pl.(backup)
  persze ez csak a jéghegy csúcsa, ismerkedned kell még az időzített programindítással, script-ek készítésével, futtatásával stb..

  2. A VB-nek most több megjelenése közt válogathatsz,
  pl. VB6, VBA vagy pl. VB.Net. Ezek közül a VB.Net a menő..
  Ám ha .Net -ben gondolkodsz, sokan fogják ajánlani a Csarp-ot (C#).

  3. Visual Basic - A Wikipédiából, a szabad lexikonból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont mint nem gyakorló nem SQL-es én is kérdeznék a gyakorlóktól 1-2 kérdést:

  1. Az SQL alatt léteznek valamiféle ügynökfélék? Azaz: ha azt akarom, hogy valamit ne a kiliens végezzen, hanem azt, hogy egy program időzítve, vagy valamely feltétel esetén fusson le a szerveroldalon, akkor az lehetséges?
  2. Korábban azt írtátok, hogy a kliens program pl .NET legyen. Lehte VB is?
  3 egyáltalán mi a különbség a VB és a .net között?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint nem gyakorló SQL-es válaszolok:

  Ebben a felállásban 3 játékos van:

  1. az adatbázis,ami az adatokat tartalmazza (adat)
  2. az adatbátisszerver (MS SQL), ami kiszolgálja a kliensprogram (most éppen Access) kéréseit, és átadja számára a kért adatokat
  3. A kliensprogram (Access), amely lekérdéseket intéz az adattbázismotorhoz (MS SQL), fogadja az eredményt, mókol rajta valamit, majd az eredményt megjeleníti a felhasználó számára.

  A fentiekből következően nem elég csak a kliensprogramot (3) magaddal vinned, de a munkahelyen is fogadni kell egy SQL szervernek a kéréseket, és ott kell lennie az adatbázisnak is.

  Viszont az adatbázisszerver általában külön gépen szokott futni, az a ritkább, ha ugyan azon a gépen fut, mint a(z egyik) kliens.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sikerült megcsinálnom. köszi.

  Lenne egy általános kérdésem ha én egy itthoni gépen megcsinálom a progit, és fogom az egészet felmásolom egy pendrive-ra beviszem a munkahelyemre felmásolom, akkor működnie kell ott is? vagy az ottani gépre is fel kell telepíteni a microsoft sql servert és ott létrehozni az adatbázist?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, valaki biztos!

  Szívesen!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!!!

  Űrlapkészítésben elakadtam tudna valaki segíteni?

  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No akkor:
  (2000-es Access-em van, tehát a leírás nem biztos, hogy az újabb verziókban is él)

  Megnyitod az mdb-t, majd a Tables részben jobb klikk egy üres területen. A Gyorsmenüben: Link Tables... menüpont.

  Megnyilik egy open file dialog. Itt válaszd ki a típusból az ODBC-t. A Machine Data Source fülön klatty a New-ra, majd a System Data Source-ra.
  A varázsló végigvisz a lépéseken (meg kell adnod egy kapcsolat nevet, a szerver elérhetőségét, majd az adatbázist).

  Ha ez megvan akkor kiválaszthatod atáblákat, amiket csatolni szeretnél. Ezek után ugyan úgy használod, mintha Access-ben hoztad volna létre.


  A másik lehetőség pedig a Project használata:
  ahogy Javacoder2 leírta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A témát áttettem a társalgóba, mert itt annyi kérdés lesz, hogy a pontozás lehetetlen lesz. Mindegyik kérdésnek pedig nem kéne 0 pontos témákat nyitni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos az sql server adatbázist nem sikerült megadnom. teljesen üres minden beállítás. (felhozza az "adatkapcsolat tulajdonságai" az 1. pontban jelöljön ki vagy adjon meg egy kiszolgálónevet üres, valamint a 3. pont is ahol a jelölje ki a kiszolgálón lévő adatbázist név van)
  Az ms sql server management studióban létrehozott adatbázisom egy sdf kiterjesztésű fájlba menti el(ha jól látom). Valamit biztos nem állítottam be még...
  Elég kezdőnek tünhetek:D:D de még a hálózatokkal csak most ismerkedem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Új fájl, Fájl megnyitása, Projekt (meglévő adatok).
  Itt adatforrásként meg kell adni egy SQL Server adatbázist.
  Így az Access-t használhatod SQL Server-kliensként.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló

  nagyjából megvan a megoldás. Tehát letrehozom ugyanazt a táblaszerkezetet ms sql-el (ez eddig sikerült), majd az access-en keresztűl használom. Viszont ha nyitok egy új üres accesst, a táblák fülnél hogy lehet csatolni az sql serveren létrehozott adatbázist? valamint egy lekérdezésnél pl select * from ? where stb a ? helyére mi kerül, mert alapesetben táblanév.oszlop. (bár lehet ha már sikerül csatolnom jobban átlátom)

  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a Management Studio-ban az Object Explorer-ben kapcsolódsz egy adatbáziskiszolgálóhoz, a létrejövő fának van egy olyan ága, hogy Management.
  Ha rákattintasz jobb egérgombbal erre az elemre, az Import Data funkció segítségével lehet importálni Microsoft Access adatforrásból (data source) is.
  Lehet, hogy ez segít neked.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen felesleges példát írni rá.
  Pontosan ugyan úgy történik minden, mint amikor az mdb-ben tárolod a táblákat, csak ekkor először létrehozod az SQL szerveren, majd csatolod az mdb-ben a szervern lévő táblát (ugyan ott, ahol egyébként létrehoznád).

  Persze azért különbségek lesznek, de egy ilyen példánál nem jön elő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért nem az Access súgóját nézed?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ott van az MS mintaadatbázisa (northwind.mdb) és annak adp-s verziója (northwindcs.adp). Használd azokat. Location of the Northwind sample files in Access 2003
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló.

  Előszőr is köszönöm a gyors válaszokat.
  Ha nem lenne túl nagy kérés tudnál nekem arra válaszodra egy példát írni hogy meglévő access alkalmazás adatbázisát az ms sql kezeli. Elég lenne egy egy oszlopból áló adatbázis, és egy teljesen egyszerű űrlap egy adatbeviteli mezővel vagy lekérdezéssel, mindegy csak lássam az alap megoldást amiből már ki tudnék indulni

  Segítségedet előre is köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az SQL Server - mint a neve is utal rá - Adatbázis-kiszolgáló.
  Legfőbb feladata az adattárolás és visszanyerés.
  SQL parancsokkal tudod "programozni", de felhasználói felület készitésére nem való. Azt .NET-ben vagy esetleg Delphiben kell megoldanod.
  Magát az SQL Servert az SQL Server Management Studio nevü "programmal" tudod kezelni kényelmesen. De parancssorból is tudsz SQL parancsokat adni az SQLCMD.EXE-vel.

  Van olyan hogy MS SQL Server 2005 Express Edition, ez full ingyenese és bőven elég a legtöbb ilyen esetre ami neked kell.

  pár link (olvasnivaló):
  MS SQL Server
  RDBMS
  SQL
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az SQL Server van amiben többet tud (sokkal) és van amiben kevesebbet mint az Access (konkrétan: semmit).
  Ez a termék csakis és kizárólag adattárolásra szolgál. Access-hez képest annyival tud többet, hogy lehet benne tárolt eljárást és triggert is írni (meg még sokkal több mindent is, de téged most max ez érdekel).
  Ami Access-ben a Tábla volt az itt is Table, ami Lekérdezés az itt View (azzal a különbséggel, hogy nem lehet paraméteres lekérdezésed).
  Ami Access-ben az Űrlap és a Makró, az itt nem létezik.

  Ha van egy kész Access alkalmazásod mindenestül akkor a legegyszerűbb talán az lenne, ha fogod az Access táblákat és létrehozod ezeket az SQL szerveren, majd Linkelt táblaként felveszed az Access-ben. Innentől az adattárolás SQL-en megy, a felületet meg az Access adja.
  Szinte biztos, hogy ez ilyen egyszerűen nem fog menni, de ez jár a legkevesebb melóval.

  Következő szint, hogy nem mdb-t csinálsz felületnek, hanem Access project-be vágod a fejszédet. A legszebb azonban az, ha kidobod a felületet is és csinálsz helyett egy .NET-es kliens progit. Ez viszont rengeteg meló és tanulás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló mindenkinek.

  Nem biztos hogy ide kellene írnom, de remélem tud nekem valaki válaszolni. Készítettem egy ügyfélnyilvántartó rendszert accessben adatfelvitelle szép űrlapokkal lekérdezésekkel stb. utólag kiderült, hogy az access ha egyszerre többen használják akkor belasúl. Több ember tanácsára, és a topicokat olvasva feltelepítettem a Microsoft SQL server 2005-öt. A nagy problémám hogy én még ezt a programot nem láttam, és elsőre nem tűnik vmi egyszerűnek. Ha válaszolna nekem vki az alábbi kérdésekre azt nagyon megköszönném
  Gondolom sokak számára elég vicces lesz a kérdésem
  Pontosan mire való a feltelepített program? úgyanúgy lehet benne programozni mint az access-ben? pl ugyanolyan grafikus felületekkel? ha én otthon készitem el a programot, és behozom egy már működő hálózatra (Munkahelyemre), akkor ugyanúgy fog működni (mármint elindítom mint egy alkalmazást és kész)? A már meglévő access programomat (űrlapokat stb..) át lehet vinni ms sql-be?
  Valamint ha tudna nekem vki küldeni kész mintaprogramokat amikből el tudnák indulni, (csak hogy tudjam hogy épül fel egy ilyen), vagy vmi kis bevezetőt vagy vmilyen tananyagot, azt nagyon megköszönném
  e-mail címem: nagyzoltanz@gmail.com

  Mindenki segítségét szivesen veszem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd