PHP - ASP - JSP

PHP - ASP - JSP
2008-03-07T20:11:18+01:00
2009-05-04T12:10:26+02:00
2022-10-28T17:41:52+02:00
 • Márpedig a webes feladatok döntő többsége nem terjed túl a fórum-blog-webáruház szentháromságon, sőt még csak el sem biztos hogy éri azt.

  Egy átlag szolgáltatónal, ahol alacsony forgalmú átlag weboldalak tömegei vannak, amiket átlag designerek és átlagot sem elérő félprogramozók tákoltak össze bagóért, a PHP a megfelelő környezet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy statkikusan tipizált kódot könnyű natívra fordítani, egy dinamikust, főleg ha gyengén típusos is, már nem.

  És ez még csak az egyik ok ami miatt a dinamikus típuskezelés kitalálóit be kellett volna zárni egy csendes intézetbe ahol nyugtalan uralkodókat ápolnak, amíg el nem múlik nekik ez a bajuk.

  Oké, de kérdem én, hogy ki fog milliós ciklusokat használni WEB-en? Mar egy olyan ciklus is ritkaság, amely 100-ig elmegy.

  Ez azért főleg akkor igaz ha a project nem igazán terjed túl a fórum-blog-webáruház szentháromságon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • na nem olvastam végig, de csak ideböfögöm a véleményem és tapasztalatom.
  nem szeretem a jávát. lassabb, nehézkesebb, körülményesebb benne fejleszteni, és nem utolsó sorban itt-ott elmarad ám az a hires sebesség. tehát egy agyonoptimalizáló hiperforditóval és szétdebuggolt kóddal, és 4x annyi fejlesztési idővel és 8x annyi fejlesztési költséggel képes lenyomni a php-t alapbeállításokkal. gratulálok.

  amúgy ez nem a nyelv hibája. php-ben is lehet olyan lassú tróger kódot írni hogy ihaj. ettől függetlenül feltett szándékom alaposabban megismerni ezt az izét, amit istenítetek, de amennyire ismerem, annyira nem szeretem.

  ja igen, még valami, hogy nagy rendszerek jávát használnak és azért megy nagy terheléssel is. ezzel erősen vitáznék. nem azért megy, és főleg nem az van hogy mással nem menne
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Figyelj már, a legkomolyabb erőfeszítéssel sem fogod elérni, hogy a php-t védjem a java-val szemben :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A web esetében legtöbb esetben nem a php vagy a jsp/asp a szűk keresztmetszet a sebesség tekintetében, hanem az adatbázis.


  Meg az api amin keresztül eléred az adatbázist.. Pl hasonlítsd össze a doctrinet hibernate, jpa val. Arról ne is beszéljünk amikor a doctrine eljut a rekordok feléig aztán leáll mindenféle hibajelzés nélkül. Persze van más orm cucc php-re amik szintén nem sokat érnek.

  Ami a php-t illeti, a szolgáltatók számára sajnos ez a megfelelő nyelv. Rendkívül könnyű fürtözni, és nem foglalják a memóriát feleslegesen a már feleslegessé vált munkamenetek objektumainak tömegei.


  Konkrétan milyen fürtöző megoldást tudsz ami olyan egyszerű és jó?

  A java gc sokkal fejlettebb mint ami a phpben valaha lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végigrágtam a rovatot, lenne pár észrevételem.
  Először is, a Java persze, hogy gyorsabb, de ennek az alapvető oka a php dinamikus típusaiban rejlik.
  Egy statkikusan tipizált kódot könnyű natívra fordítani, egy dinamikust, főleg ha gyengén típusos is, már nem.
  Sőt talán nem is érdemes.

  Voltak számolgatások lentebb milliós ciklusokkal.
  Oké, de kérdem én, hogy ki fog milliós ciklusokat használni WEB-en?
  Mar egy olyan ciklus is ritkaság, amely 100-ig elmegy.

  A web esetében legtöbb esetben nem a php vagy a jsp/asp a szűk keresztmetszet a sebesség tekintetében, hanem az adatbázis.
  Okos adatbázis felépítés és kódolás itt sokkal többet nyom a latba, mint hogy milyen nyelven programozol.
  php/jsp/asp-t futtató gépet bármennyit fürtbe köthetsz, de az adatbázis méretezése már keményebb dió.

  Ami a php-t illeti, a szolgáltatók számára sajnos ez a megfelelő nyelv. Rendkívül könnyű fürtözni, és nem foglalják a memóriát feleslegesen a már feleslegessé vált munkamenetek objektumainak tömegei.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha tegyük fel én tervezem azt a weblapot (ami az eredeti), tehetek bármit előrelátás jelleggel, hogy későbbi munkája során valaki (aki majd a gyűjtemény oldalt csinálja) kényelmesebben boldogulhasson ?


  Ebben az esetben a legjobban azzal könnyíteheted meg a másig weblapgazda életét, ha előállítod helyben a kép kicsinyített változatát, egy adott nevű fájlba.
  Ha a fájlnevet nem változtatod, csak felülírod a régit, akkor a másik weboldalon csak, egy sima <img src=..... utasítással megoldódik a beillesztés. Illetve egy meta refresh-el, és némi cache kontrollal, tudja követni a frissített képet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint előttem is megemlítették, vannak rendszerek, amik évek óta stabilan működnek, és éppen SQL szerveren image mezőben tárolják a képeket irgalmatlan mennyiségben. És mivel ez a topic nem az SQL szerverekről szól, szerintem hagyjuk is ennyiben.


  Más. Weblapok egymásba illesztése. Ezt is a tudástárba akartam eredetileg írni, de egye meg a fene, igazából nincs konkrét kérdés. Inkább csak helyzet felmérés. Az meg ide passzol jobban.

  Adva van egy weblap, ami egyetlen képet mutat, és redirectelgeti magát mondjuk 10-15 másodpercenként (a webszerveren alkalmasint változik az a kép, és mindig újra letölti). Namost az a kép egy 640 x 480 x 24 bites jpeg. Nem kicsike darab, de amíg másnak úgyse kell elférnie a weblapon, jól megvan ott egymagában.

  És jön a móka. Azt a weblapot bele kellene integrálni egy weblap gyűjtemény oldalba, és részint meg kellene őrizni a redirectinget is, részint a kép mérettel is csinálni kellene valamit. Pld miniatürizálva arányosan 80 x 60 x 24 bites helyen remekül elférhet, de gyűjtemény oldalon egy 640 x 480 x 24 bites képnek ugye méreti okok miatt nincsen helye.

  Meg lehet ilyet csinálni ? Ha tegyük fel én tervezem azt a weblapot (ami az eredeti), tehetek bármit előrelátás jelleggel, hogy későbbi munkája során valaki (aki majd a gyűjtemény oldalt csinálja) kényelmesebben boldogulhasson ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • semmi.

  dolgozom egy projekten, több mint 40e termék képeit tároljuk IMAGE mezőben. naponta kapjuk külföldről, tehát sajnos nem tudjuk kikerülni, de komolyabb gond nincs vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mert nézzétek csak meg, mit művel a windows, amikor 16000 (!) file-t kell kezelnie egyetlen könyvtárban


  Azt is néz meg, mi lesz egy MSSQL táblával ha ugyanzet image-ként beleteszed

  Rendszerezni kell, ahogy mondták már előttem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • persze az is hozzatartozik a feladathoz, hogy rendszerezed a file-okat:) ez linux alatt is gany, ha 16000 file-t raksz be egy konyvtarba:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki windowst telepit szerverre, az megerdemli!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tippeket. Akkor ezen a lehetséges problémán már nem is aggódom tovább. Amúgyis csak egy lehetséges jövő zenéje.

  SQL egyébként azért fog kelleni, mert nézzétek csak meg, mit művel a windows, amikor 16000 (!) file-t kell kezelnie egyetlen könyvtárban. Amikor simán csak belépnék abba a mappába a desktop felületen, lefagy az egész win. 16k file kicsike jpegben (~10k/db) alig 160 mega, amit 1 file formájában megeszik 4 másodperc alatt, de ha 16k darabban van, egy sima mappába belépésnél elmegyek kajálni valamit, utána még a fórumokon is végiglesem a topicokat, és már nagyon sok perc eltelt, de még mindig erőlködik. CTRL-ALT-DEL-el kell megkeresnem a folyamat azonosítót, és ledurrantanom, de még arra is csak fél perccel később kezd el reagálni. Bárhova szervíz jelleggel be kell kukucskálni, ledöglik az egész oprendszer. Na egy ilyen SW rendszert képtelenség rendben tartani. Ha valaha ennyi képet kezelnetek kell, előbb próbáljátok ki, mielőtt kézpénznek veszitek, hogy az a világ legtermészetesebb dolga. Akadnak a windowsnak ritka idegesítő butaságai.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  A leírás alapján semmi spéci nincs a feladatban, csak a tárterületigénye nagy.
  Ezért sztem felesleges Windowsos hostingot MSSQL-el fizetni.

  Részemről PHP-ben csinálnám, és a képeket semmiképp sem tenném adatbázisba, csak az elérési útjukat.

  Ehhez elég egy mezei hosting csomag + tárterülettel, és a kivitelezéshez sem kell semmi extra.
  A webalbum megjelenítéséhet esetleg pár JS, AJAX, CSS effekt, netán Flex.

  A képek feltöltése nemtudom része-e a feladatnak, ha igen, akkor az lesz az érdekesebb rész sztem. Ehhez én lehet, hogy fejlesztenék egy kliensoldalo feltöltőprogit, vagy a júzerek hozzáértésétől függően VirtualFTP-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bármelyikben megoldható a feladat.
  Mivel tisztán MS környezetről beszélünk (SQL kiszolgáló, oprendszer és webszerver) a legkényelmesebb talán az ASP.NET lesz. Ha egyikben sincs gyakorlatod, akkor szinte mindegy melyikben kezded el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindharom kepes ra:) Apro eszrevetel, hogy ha ilyen sok kep van, akkor azokat filerendszer szinten tarold, ne sql szerverben. Bar igazabol kevesebb kepnel is erdemesebb a filerendszer szintu tarolas a kepekre es sql-ben csak a kepfile azonositasahoz szukseges adatokat tarolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy elméleti kérdésem lenne. Gondoltam rá, hogy talán tudástárba írom, de nem igazán passzolt volna oda. Ide viszont tökéletes lesz.

  A feladat egy fotó album alkalmazás létrehozása. Az albumban nagyon sok kép van, minden napi dátumról is több 1000 talán. Ezek különféle forrásokból származó fénykép sorozatok (időben nagyon hosszú sorozatok). Ezeket a fénykép sorozatokat egy SQL szerver tárolja. Valószínűleg MSSQL, és image típusú a mező, de igény szerint lehet más is. Onnét kell a képeket visszahívni. A visszahívás azt jelentené, hogy kiválasztani egy adott naptári nap valamelyik sorozatának valamelyik pozícióját kezdő képnek, és onnantól 2-3 másodperces időléptékkel lepörgetni a képeket egymás után. A sorozaton belül persze ismerni kell az aktuális kép pozícióját, és gombnyomásra mondjuk 100 képet előre / hátra ugrani a lejátszásban. Mindezt webform alkalmazásban. Persze van a háttérben webszerver is, valószínűleg IIS, de igény szerint lehet más is.

  A topic címben szereplő fejlesztő eszközök közül melyikkel lehet kényelmesebben egy ilyen alkalmazást kivitelezni ? Amúgy biztos mind3 képes lehet ilyen alkalmazás létrehozására ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én az ASP/ASP.NET legnagyobb hátrányának a azt látom, hogy Magyarosrszágon, kevés és drága hozzá a hosting. A külföldi hosting-tól meg sokan még idegenkednek.
  Mivel évek óta fejlesztek C#-ban windows alkalmazásokat, kacsingattam már weben is a .NET felé, de mindig a hostingon akadt meg a projekt, vagy nemvolt, vagy drága volt a megrendelőnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello Benjy!

  Gyors válasz: A Sense/Net 6.0 egy ASP.NET alapú Portál és (E)CMS rendszer, ami hazai fejlesztésű, és Open Source. Ezzel megy pl a malev.hu is. Letöltés: www.sensenet.hu/download (milyen meglepő, mi?)

  A GotoWeb egy egyszerű online weboldalépítgető, inkább amatőröknek (azaz nem fejlesztőknek) való, ha ebben a fórumban írsz, neked ez kevés.

  Ha a Kitörés érdekel, még van hely a Prémiumban, oda jelentkezz! Röviden: Kapsz oktatást, egy feladatot, és írnod kell valamit Sense/Net 6.0-ra, majd az eredményt feltenni a CodePlex-re mint open source, és az eredményt üzemeltetheted egy virtuális gépen, amit ingyen kapsz, admin jelszóval. (Persze torrentet nem lehet rajta futtatni )

  A Kitörés célja, hogy felpörgessük a hazai .NET, azon belül is .NET open source közösséget, illetve gyakorlati tapasztalatot adjunk az egyetemistáknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, a videókat nem is láttam, majd megnézem.
  Persze, asp.net -re gondoltam, bár semmilyen .net tapasztalatom sincs, éppen hogy az OO felületét karcolgattam idáig :)

  PHP-val már foglalkoztam elég sokat (C,C++ most), és kiváncsi vagyok, hogy az asp mit tud, bár perpillanat még nem sokat tudtam kihozni belőle :)

  Próbálom összehozni egy mysql szerverrel a kapcsolatot, talán vmi odbc-n keresztül, de egyelőre az operator overloading sem sikerül, bár most olvasom, hogy ilyen nincs is? Elég érdekes :)

  Nem értem, az miért jó nekem ha html "objektumokat" így adok meg:
  asp: <asp:DropDownList runat="server" ID="cmbSections"></asp:DropDownList> ? (pont most kezdem sejteni, talán ha kódból akarom feltölteni? )

  Az a baj sok tutoriallal hogy VB-s, bár a lényeget ki lehet belőle hámozni, vagy soknál szinte semmi magyarázat nincs, azt érzem hogy a Response.Write() százszor le van írva például, de, hogy egyéb dolgok mire jók az nem annyira.

  Mondjuk minden kezdet nehéz:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ASP-t felejtsd el, helyette ASP.NET.

  Ez akkor jó neked, ha már van .NET tapasztalatod vagy szeretnél elmerülni benne.

  A C# igen jó választás :), és szerintem semmivel sem nehezebb mint egy VB.NET, csak tömörebb. Amit kapsz a PHP-val szemben, az egy erősen típusos, modern nyelv. Az erős típusosság drasztikusan csökkenti a hibalehetőségeket, és gyorsabb is lesz. Továbbá normális OOP van C#-ban és generics, meg hát még sorolhatnám.

  Egyébként is, szerintem kezdőként (már ha jól vettem ki a szavaidból) nem túl jó típustalan nyelvvel kezdeni. Majd, ha már tudja az ember, hogy mi folyik a háttérben egy típustalan nyelvben.

  Nem minden hívásnál fordít az ASP.NET, sőt itt JIT-elt kód fut, ami nagyságrendekkel gyorsabb, mint a PHP.

  A www.asp.net-en van egy rakás videó, ha tudsz angolul, akkor szerintem jó kiindulásnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv, szeretném kicsit fellendíteni a témát :)
  Szerintetek melyik/miért jobb, az ASP vagy a JSP?

  Most szeretném megtanulni, vagyis próbálgatni az ASP-t, ha már van rá lehetőség, bár perpillanat nem tudom mennyire éles ez a cucc: MS kitores

  Milyen nyelvet használtok ASP programozáshoz, illetve melyiket ajánljátok, olyas valakinek aki se a Basicet se C#-t nem ismeri. Én őszintén megvallva inkább a C# felé hajlok :)

  Az asp is olyan, hogy legenerálja a kódból a futtatható részt, és nem minden lehívásnál fordít (mint a php)?

  Valaki ismeri/vélemény ezekről a progikról: Sense/NET Go2Web/A Visual WebDeveloper?
  Töltöttem ilyen StarterKiteket (talná az asp.netről), hát az minden volt csak nem starter kit :) (túl összetett)

  Megéri egyáltalán ASP-vel foglalkozni, ha a webprogramozás érdekelne, vagy inkább másban kéne gondolkodni?

  Remélem kialakul valami normális beszélgetés/nem túl rosszak a kérdéseim :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak , miert ne? :D (nem seretem a jsp-t :) )

  Divide and conquer
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor is fel lehetett volna osztani pld php - java reszre


  Mi ertelme lett volna?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azt hittem hogy sima desktop alkalmazasrol beszelsz.
  akkor is fel lehetett volna osztani pld php - java reszre
  php webes felulet kialakitasa, flash grafikonok (pld googl analytics), java (webservicek, komunikacio az eszkozokkel, BPEL)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nosza, rajta, vedd meg a .net becsuletet!


  Álljak be az sg.hu-ra a számat tépni? Kb olyan az egész, mint amikor az egyszeri Back Street Boys rajongó elmegy a Pendulum fórumra osztani, hogy miért sz4r a Black Sabbath.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez webalkalmazas ajax-al,xhtml-el, csak van egy kis kliens hozza a kartya terminalokhoz webservice-al kommunikalva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez mas de az elobb meg webalkalmazasokrol volt szo
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, ez egy olyan klinikai rendszer, ami raktarkeszlet nyilvantartastol kezdve mutet elojegyzesig, smartcard kezelesen at sok mindennel foglalkozik (kulonbozo kimutatasok,leletezes ,paciensmanagement). Mostani allapotaban az uj MRI-nket kell megszolitsam vele...
  Ehhez az iwiw a skalazast leszamitva (mivel a rendszerunket meg nem hasznaljak mas klinikak, csak a sajat) kismiska.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 500 file ez a Java atka
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd