Elte programtervező informatikus
2008-01-31T11:06:30+01:00
2012-12-15T22:31:48+01:00
2022-07-23T17:51:18+02:00
 • Üdv

  Nem akartam új témát nyitni szóval itt kérdezem:
  ELTE PTI MSC tényleg nem indul és ahogy néztem soha nem is indult levelezőn? Valami okát is tudja esetleg valaki?

  Munka mellett se a nappali se az esti nem jöhet sajna szóba. Esetleg ilyen "egyéni tanrend" lehetséges? Szakiránynak a modell alkotó szakirányt választanám bár nem tom ezt így engedik e.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a válaszokat, megnézem az oldalakat, ötleteket. Angol azért megy, főleg szövegértés. Azért lenne jó, ha könyvből tanulnám, mert ragadna a szakmai angol is. Nem magyarul akarom csinálni, ha már úgyis Angliában vagyok, meg úgyis hasznosabb angolul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Programozni a fun kedvéért, egyszerű kígyós játékot csinálni, mihamarabb kreatívkodni, meg úgy általában elkezdeni programozni:

  Én ezt a siteot ajánlanám (magasan veri a mezőnyt szerintem):

  http://www.khanacademy.org/cs

  (Kezdd a bemutató videóval.)

  Zseniális, hogy vizuális programokkal foglalkoznak, és ahogy menetközben módosítod a kódot, a program is változik menet közben!, sőt bizonyos dolgokat a kódban GUI-val, csúszkákkal, változtathatsz, pl. színeket, képeket (és real-time változik a szín a programban...). De ennek ellenére teljes a szabadsáod, szóval nem valami lebutított game makerről van szó. Ha az angol nem megy, legalább szakmai angolul tanulj meg mihamarabb, mert rendszerint a jó (új) cuccok angolul érhetőek el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tanulj Java-t és swinget első körben. Ennek hasznát is fogod venni egyetemen,(relatíve) könnyű is és temérdek mennyiségű anyag van neten. Könyvre nem költenék a helyedben, de van akinek úgy könnyebb elindulni. Ha nagyon nem megy netről akkor nézz valami kezdő szintű könyvet.
  Az eclipse fejlesztőkörnyezettel is érdemes megismerkedni. Igaz egyetemen nem nagyon lehet használni de ha dolgozni fogsz nagy az esélye hogy azt kell majd használnod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a választ! De akkor is kellenek tippek, hogy mi az, amivel alaptudásról elindulva, egyszerű 2d-s játékprogramokat lehet csinálni (mondjuk akár ilyen snake). Mert az még picit érdekelne is. Adatbázisokat is nagyon szeretem, de ott szerintem kevesebb kreatív feladat van, de ha van valami jó könyv, azt sem vetem meg.
  Nincs nagy háttértudásom ebben a dologban, sőt. Elkezdhetek találomra egy nyelvet könyvből, de nem biztos, hogy ezzel a tudással az jó, hasznos a későbbiekben, stb... Ezért kértem segítséget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyakorlatilag az informatikán belül foglalkozz azzal, ami érdekel, az egyetem úgyis nulláról kezdi az oktatást. Ha akármi olyasmiben szerzel tapasztalatot, ami érdekel is, az segíteni fog, szerintem fölösleges speciálisan egyetemre készülve programozást tanulni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, még annyit, hogy SQL-t is tanultunk, márha az, hogy ACCESS-ben ott írjuk a lekérdezést, és nem tervező nézetben, az annak számít. Na abban nagyon jó voltam, gyors, és pontos. Szerettem is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok! Idén felvettek az ELTE-re, de halasztottam egy évet, most Angliában vagyok, jövő nyáron kezdem. Nem szeretném, ha elhagynám a nehezen megszerzett eddigi tudásomat, matekból már meg is van a könyv, amit tanulni fogok, az még elvileg fejleszt is (legalábbis vannak benne olyan dolgok, amikről én nem hallottam emelt szinten). Viszont programozásból is szinten akarok tartani, sőt fejlődni. Azt is emelt szinten tanultam, ha volt időm, az emeltszintet is végig tudtam csinálni max 1-2 figyelmetlenségből adódó hibával. Amúgy viszonylag lassú voltam, de szerettem akár órákat is próbálkozni, töprengeni, hogy mit rontottam el, aztán jó volt rájönni. A vége fele már nem is nagyon kellett, mert ment, de 1-2 feladat azért így is mindig lemaradt. Milyen programozási nyelvvel tudnám továbbfejleszteni magam? Mit érdemes, ami hasznos lehet később ElTE-n is? Jó lenne, ha valami alap 2d-s játékokat tudnék programozni, de ne valami program csinálja meg helyettem a nagy részét a dolgoknak. Időm van, elhatározásom is, csak valami irány kéne, amerre elinduljak.

  Előre is köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köszönöm a válaszokat, azt hiszem, felveszem a tárgyat, illetve jelentkezem, aztán meglátjuk hogy bejutok-e, mert elég nagy a túljelentkezés
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az A és C szakirányokon kötelezően lesz számítógépes grafika tárgy, ami mellé egy azonos nevű gyakorlat is tartozik. Ez általában DirectX és Opengl és shaderekkel is szoktak szórakozni meg minden és bár én nem vettem fel a tárgyat mert az nem tetszett az "oktatása", azért értelmes dolgok is vannak.

  Aztán van ez a szabadon választható tárgy (3D grafika), ami főleg szoftveres renderelésről szól, van egy játékfejlesztés tárgy, ahol (jelenleg) XNA-val fejlesztgethetsz. Ezek mind olyanok, amiket bsc alatt is fel tudsz venni és ezen felül msc-n van egy komplett grafika blokk is, ami annak ellenére is be szokott indulni, hogy sokszor az egész multimédia szakirány már nem indul be.

  Szóval vannak lehetőségek, ha ezzel akarsz foglalkozni és linalgon meg egyéb hasonló tárgyakon is érdemes azért odafigyelned az érdekes részeknél ha ezzel akarsz foglalkozni. Mindenesetre érdemes az embernek magától is utána járnia a dolgoknak, mert nem attól leszel profi, hogy ezeket elvégzed ötösre, hanem ez csak amolyan plussz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én úgy tudom semminek nem előfeltétele a tárgy, volt valami XNA-s dolog ami erre épített, de nem volt ott se feltétel.
  Amikor én csináltam(1 éve), akkor a programnyelvet még nekünk lehetett kiválasztani. A lényeg, hogy pontot tudj rajzolni, és ezzel elvileg minden további dolog megoldható.
  Matekból nem vészes (kis lineáris algebra), de csak akkor vedd fel, ha valamennyire már tudsz programozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kössz.
  És mennyire erős a matek illetve mennyire kell tudni programozni? Elsősként szívás felvenni a tárgyat? (Amúgy C++?)

  Illetve arra lennék még kíváncsi, hogy mennyire megy ez a 3d-s téma az eltén, foglalkoznak vele később is vagy csak mutatóba tették be?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszerű szoftveres rajzolás, tehát semmi opengl vagy direxctx.
  Első órákon 2D, utána mátrixok és 3D. Táblás óra, otthon ki lehet próbálni az elhangzottakat + 2 vagy 3 beadandó amiből jegyet kapsz.
  De ezeket elmondja a tanár úr, vedd fel, menj be első órára, aztán ha nem jön be, leadod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem jártam az ELTE-re de ne álmodj, hogy majd Crysis 2 enginet fogtok írni rajta. Gondolom alap 3D-s vágások meg sok más már - már unalmasan egyszerű dologról lesz szó benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hali

  A 3d grafika című tárgyra járt valaki mostanában? Milyen, érdemes felvenni? A tanárról (Horváth László) semmi info nincs a tanszék weboldalán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok, az MSc szóbeli eljárásról szeretnék érdeklődni. Aki már átesett rajta korábbi években. Arra vagyok kíváncsi, h milyen a menete, olyasmi mint egy záróvizsga, vagy nem kell olyan mértékben tudni a dolgokat és inkább csak egy elbeszélgetés, h felmérjék, h mégis mi az amit tudok és mit nem.

  Válaszotokat előre is köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm.
  Egyáltalán nem bonyolult a használata számomra, mindössze annyi történt, hogy a hozzászólás megírása közben jutott az eszembe ès így inkább megkèrdeztem ezt is. Tudom, a lustaság nem nagy erèny... S nem akarok más szakmát választani. Vagy ez, vagy a matematika szak. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Államilag támogatotton csökkent a létszám kb. 400-ra, ezáltal oda nehezebb bejutni, ebből adódóan, ha fizetősre jelentkeztél, akkor oda több az esély.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk itt? Nem bántásból, de szerintem inkább keress más szakmát, ha a google használata is bonyolult számodra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Idén felvételizem, s arra lennék kiváncsi, hogy szerintetek fog-e, s ha igen akkor mennyire, emelkedni a ponthatár ezen a szakon? (ANA) Ahogyan én láttam 2009-től 2010-re 9 pontot emelkedett, ami azóta nem változott. Ezen kívül még azt szerettem volna kérdezni, hogy hol lehet megtekinteni a felvettek átlagpontszámát? A hvg különkiadásában láttam, hogy van, de nekem az a szám nincs meg, s èrdekelne, hogy online fellelhetö-e?

  Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem emlékszek külön költségre a felvételi miatt (de ha van, akkor nem valami sok), a modellalkotó pedig amennyire tudom mindig be szokott indulni minden évben. Egyrészt matekról is mennek át szerintem páran modellalkotó msc-re, meg az elte-ik bsc-ről is feltöltődik az induláshoz szükséges keretszám, mert a végzettek között mindig van azért annyi ember, akit komolyabban érdekeltek a matekosabb (anal pl.) tárgyak is és érzéke is van hozzá.

  A multimédia szokott nem beindulni egyébként, de abból viszont a grafika blokkot fel lehet venni külső blokknak, mert azt külön indítják.

  Szóval röviden összefoglalva a Szoftvertechnológia mindig beindul sok emberrel, infórendszerek is beindul, de kevesebb emberrel és a modellalkotó is eddig mindig beindul amennyire én tudom. Utóbbiak 10-20 fővel talán, de nem akarok hülyeséget mondani, viszont nem nagyon ingázik a létszám, elég stabil, szóval lehet rá számítani, hogy most is lesz ha erre akarsz jelentkezni

  ui.: Egyébként elég friss információ szerintem és mivel érinthet pont téged ezért még ideírom, hogy az ELTE-GE(General Electric) egyesség is a modellalkotó szakirányra van főleg szabva (mármint az ahhoz ajánlott tárgyak ott vannak főként ha jól tudom)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Nem tudjátok, hogy ELTE PTI MSc felvételinél kell még a felvételi vizsgáért is plusz díjat fizetni? Olyat mint pl. a corvinusra ha jelentkezik az ember? Illetve a modellalkotó szakirány mindig szokott indulni?

  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem olyan rossz az a gazinfó, főleg ha mégis közgazdász szeretnél lenni, megoldható onnan egy gazdasági msc.

  Fővárosi helyeket nem tudom, de Pannon Egyetemen (Veszprém) a gazdaságinformatika, programtervező informatikus és mérnökinformatikus szakok közös metszete elég sok tárgyat takar, nincsen informatikai szempontból eget verő különbség a 3 szak között. Ha érdekel a gazdaság, egyértelműen a gazdaságinformatikát válaszd, vagy a műszaki menedzsert BME-n.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont azt tudom, hogy 2009ben az esti költségtérítésesre 191 pont is elég volt, és ha ez kicsit magasabbra tolódna még az se okozna gondot.


  Az a "kicsi" minimum 240 lesz.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A BSC rendszer miatt ugyan ugy 180 kreditet kell teljesitened, mint a nappalisoknak.

  inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/tantervek/Lapok/tantervihalok.aspx
  itt a 2008-tol levot nezd, osszehasonlithatod, hogy a tobbihez kepest miben kulonbozik.
  Illetve ezen a portalon talalod az ekvivalencia tablazatot, az azt jelenti, hogy mennyivel konyebb vagy nehezebb a targy mas szakiranyokon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok, én még új vagyok itt, és a ti segítségeteket szeretném kérni. A programtervező informatikus szak érdekelne, csak a probléma az, hogy nincs elég pontszámom, közel se elég a nappali képzésre.

  Viszont azt tudom, hogy 2009ben az esti költségtérítésesre 191 pont is elég volt, és ha ez kicsit magasabbra tolódna még az se okozna gondot.

  Kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a nappali és az esti között?
  Azon kívül hogy késő délután/kora este kezdődik az oktatás miben más? Most ezalatt azt értem, hogy kevesebb óraszámban tanuljuk ugyan azt? Csak azért kérdezem, mert gondolom ha be kell menni pl 17:00-ra akkor csaknem tartanak bent éjfélig. De ha meg kevesebb óraszámba tanuljuk, akkor gondolom nem is kérnek vissza annyi mindent.

  Meg még annyit, hogy ha ránézek az idei költségtérítéses táblázatra akkor a következő látható:

  Programtervező Informatikus BSc nappali
  32 000 Ft alapdíj + felvett kredit x 6 500 Ft
  összesen: 227 000 Ft

  Programtervező Informatikus BSc esti
  37 000 Ft alapdíj + felvett kredit x 8 000 Ft
  összesen: 220 000FT

  Drágább az esti alapdíja és a felvett kreditek is többe kerülnek. De összességében még így is kicsivel olcsóbb. Ergo ebből arra következtetek, hogy kevesebb dolgot lehet felvenni. De pontosan mennyivel kevesebbet, és miket?

  Szóval az óraszámok mennyisége, és a tudásban visszakért tananyag mennyiben tér el a nappalitól. Sajnálom, hogy ilyen hosszúra sikeredett és ennyiszer ismételtem magamat. De köszönöm, hogy vetted a fáradságot és elolvastad. Remélem tudsz segíteni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na a lényeg, itt nincs szájbarágos programozás oktatás, azt szépen otthon fog rádragadni.
  Ami a matekot illeti, Az első félévben még hasznát veheted a középiskolai "mateknak". Aztán egyértelműen az addig tanultakra épitesz. így azt kell mondanom, ha van érzéked a matekhoz és tudsz küzdeni, akkor van esélyed elvégezni.

  Kérdés: Pontosan az informatikán belül hol látnád szívesen magad? Mert az ELTE elméletis és nulla villamosság oktatás, azért a BME-re kell menni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ambícionálod a számítástechnikát/számítástudományt/programozást?

  Ha egyértelműen igen, ebben szeretnél tevékenykedni, akkor el fogod tudni végezni, kell hozzá kitartó szorgalom, és motiváció.

  Ha nem egyértelműen igen, akkor keress magadnak olyan szakot/területet/egyetemet, ami neked megfelel. Mert nehezen fogsz tudni azonosulni egy olyan dologgal, ami nem tetszik annyira. Ha szorgalmas vagy, és jól teszed a dolgod, akkor sztem csak el tudsz érni valami ösztöndíjat, vagy ilyesmit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Lenne pár kérdésem hozzátok a pti szakról. Idén fogok felvételizni és nem igazán tudom, hogy mi lenne a jó megoldás. Eddig a gazdasági szakok vonzottak, de a támogatás megszüntetése miatt arról le kellett mondanom, az informatikával csak hobbi szinten foglalkoztam. A Gazdinfó szakról nem sok jót hallottam, ezért az hamar a kukába került. Maradt tehát a programtervező informatikus.
  Van egy cégvezető ismerősünk, aki mélyen ajánlja ezt a szakot, mert nagy rá a kereslet és jó fizetés is van.

  A kérdésem az lenne, hogy érdemes e úgy belevágni ebbe, hogy soha nem programoztál? Sajnos semmi féle előképzettségem nincs ilyen téren. Infobol van egy 95% os közép érettségim de tudom, hogy az a semmivel egyenlő. Matekból nem vagyok rossz, de az sem kiemelkedő.

  Van e egyáltalán így esélyem ezen a szakon?

  Válaszokat előre is köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "esti", legalábbis ELTE-n tudomásom szerint olyan, mint a neve mutatja, heti több alkalommal is van órád, csak azok az erősen délutáni időbe esnek. Így, ha bejössz Pestre rendszeresen akkor lehetséges csak*.

  De estist még csak messziről láttam, így az információ erősen megerősítésre szorul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd