Delphi VS C++

Delphi VS C++
2002-10-28T22:01:19+01:00
2002-11-19T15:05:21+01:00
2022-11-02T09:35:34+01:00
 • igen, a personal edition, asszem. tudok rola, de szerintem nem merheto az 'ingyenes forditokhoz' a tudasa. egy c++ fordito + platform sdk-val, vagy esetleg javac + Jakarta projekt (Tomcat, JBoss), ill. egy c# + .net framework-kel nem merheto ossze. persze meg van a lehetoseg, hogy lehuzom a psdk-t, es majd dll-import-on keresztul hivogatok bele, de azert megiscsak kenyelmesebb a seggem ala pakolt header-fileokkal es libekkel / jar-okkal / assembly-kkel dogozni.

  Az SDK az nem a "fordító tudása", tehát ezt ne keverjük bele, az ingyenes fordítókhoz meg valóban nem mérhető, mert a nyomába sem érnek a Delphi-nek a RAD IDE hiányában.
  Egyébként én egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kellett magamnak API függvényeket importálni, mert nem volt letölthető valahonnan egy komplett unit (pl. delphi-jedi.org). Ezzel nem akarom azt mondani, hogy nem előnyösebb ebből a szempontból a C, mivel a legtöbb SDK-t C-ben adják ki. Csak azt, hogy ez nem egy kardinális kérdés, és más jellemzők egy fejlesztésnél sokkal fontosabbak is lehetnek (és általában azok).
  A .net-hez megint nem kellene hasonlítani a Delphi-t, mert időbeli eltolódás van a kettő között (ti. VS.NET van már, Delphi.NET még nincs). Majd, ha jövőre kijön a Delphi.NET, akkor lehet hasonlítgatni!

  hmm. en ugy emlekeztem, hogy a free pascal nem tudott object pascal-t, sot meg a turbo pascal-lal is gondjai voltak, inkabb az eredeti, Wirth-fele pascal-ra mentek ra. ezek kb. 2-3 eves informaciok, utoljara akkor nezegettem, ugyhogy, ha naprakeszebb infojaid vannak, akkor ird mar meg legyszi, hogy most hol jarnak.

  Én kb. 3 éve szálltam ki a projektból. Már akkor _legalább 1 év óta_ simán tudott Delphi 3 kompatibilis kódot fordítani, és éppen az interface (COM) támogatást heggesztették benne. Azóta nem nagyon követem a dolgokat, de a Free Pascal - Advanced open source Pascal compiler for Pascal and Object Pascal - Home Page-on mindenki megnézheti merre járnak.

  egyebkent melyik verzio ota? a 3-asban anno mintha kerestem volna ugy remlik, es akkor talan meg nem volt

  Szerintem abban is benne volt, mivel, hogy a Delphi elődjéhez, a TP-hez is már adták.
  A Delphi-ben egyébként többek között pont az a lényeg, hogy nem tudod eldönteni, hogy adtak -e hozzá make-t, vagy sem. Azért, mert nem kell ilyen ****ságokkal törődnöd, hanem koncetrálhatsz a fejlesztésre. A fordító meg mindent elintéz helyetted.

  ja, makefile: mind a c++, es (ha a delhpi-s make hasonlit hozza), akkor a delphi-nek van meg hova fejlodni: jakarta-ant projekt, javahoz

  Ahogy azt már fent is írtam: a make a Delphi-ben egyáltalán nem szükséges, igazából csak a fejletlenebb kapcsolódó eszközök miatt (mint pl. resource compiler, help compiler, stb.) miatt van benne. A Delphi, és egyáltalán a Pascal fordítók maguktól végzik a build szervezését, a linkelést, és nincs szükségük holmi makefile-okra ehhez. Ennél tovább - már ami a fordítást illeti - nem nagyon lehet fejlődni.

  nem azt mondtam, hogy hulye lesz tole, hanem, hogy egy kezdonel esetlegesen rossz, hogy csak ezt latja, es a hatteret kevesbe.

  Szerintem meg pont ezért jó kezdőnek, mert hagyja, hogy alkosson már az első néhány perc/óra után valamit, és nem kell benyalni egy tízkötetes sorozatot mielőtt a Hello world-öt meg tudja írni. Gyorsabban nyújt sikerélményt, és így jobban támogatja a kezdőket.

  masreszt meg annyira nem jo a vcl, hogy eltakarjon mindent, ezert megis szukseg lesz arra a tudasra is.

  Szvsz ez nem a "jóság", hanem a rugalmasság kérdése. Nincs olyan eszköz ami mindenre jó és könnyű is használni, mert ez a két dolog egymás ellen dolgozik (a sokrétűség egyszerű kezelhetőséggel párosítva ugyanis egyben bonyolultsággal is jár, ugye). A Delphi ebben a helyzetben azt a kompormisszumot köti, hogy az általános alkalmazásprogramozói feladatok megoldását támogatja, és a speciális feladatokhoz meghagyja a "kiskapukat", ahol a programozó ugyan magára van utalva a VCL-hez képest. Viszont legalább nem köti meg a kezét, hasonlóan mondjuk egy VB-hez, ahol azokat a feladatokat amiket nem épített bele a fejlesztőrendszer magassszintű részébe (=nincs komponens rá), gyakorlatilag nem is tudod megoldani (vagy csak vért izzadva). Tehát a Delphi egy nagyon sok rétű eszköz, ami csak meg van fejelve egy RAD IDE-vel, de nem utóbbi az ami meghatározza azt, hogy mit lehet benne és mit nem.
  Ennek ellenére sok mindent nem lehet vele. A nyelv szerkezetéből adódó korlátokkal itt nem érdemes törődni, mert ezek a legtöbb feladatnál nem számottevőek, és a nyelv lényegéből adódnak (hogy ti. pl. nincs markózás, template-ek, mert ezek ellentétesek a Pascal szigorú szerkezetével), de pl. a linker és a fordító "összedrótozásának" köszönhetően néhány feladatra nem alkalmas a Delphi, amire egy C fordító alkalmas lehet.

  en tobbszor csinalok ilyeneket, es erre a c++-t alkalmasabbnak (pontositsunk: nekem kezreallobnak) tartom.

  Azt elhiszem, hogy neked kézreállóbb, de azt nem, hogy alkalmasabb. Egyszerűen csak konzol alkalmazásoknál nyilván nem tud besegíteni a RAD IDE a Delphi-ben, de ettől még rosszabb nem lesz, mint egy sima parancssori fordító. Csak a plusz dolgaiból nem érvényesül szinte semmi. (Mellesleg azért konzol alkalmazásnál is lehet komponenseket használni, és azért nem mindegy, hogy pl. a kezdeti property-ket kódból kell beállítani, vagy három kattintással konfigolom fel őket az IDE-ből. Persze egy nagyobb projektnél ezek az előnyök nem számottevőek, de ettől még kellemes kis apróságok.)

  a masik gyakran felhozott pelda a Delphi mellett, a rengeteg letoltheto ingyenes komponens. ezekkel nagyon rossz tapasztalataim vannak

  1. Ez nem kényszer, ez csak egy lehetőség. Ha nem tetszik nem kell használni őket. A VCL maga megbízható (bár vannak "hülyeségei", de egyszerűen csak ismerni kell, meg főleg elolvasni a dokumentációt), és én rengeteg megbízható 3rd party komponenst is használtam már.
  2. Ezeknek a komponenseknek a minősége nem a fordítót/nyelvet minősíti, így nem értem miért jön egyáltalán fel itt ez a dolog. Szar kódot minden nyelvben lehet írni.

  template, const tagfuggveny, tobbszoros virtualis oroklodes - ami asszem nincs Pascal alatt, javits ki, ha tevedek - a c++ javara szolnak

  A template-ek valóban jó dolgok - és ahogy már fent is írtam - azért hiányoznak a Delphi-ből, mert ellentétesek a Pascal szigorú típusosságával. Magyarul nem illenek a nyelvbe.
  Van egy másik dolog amit irigylek a C-től: ez pedig a for ciklus, aminek azonban gyakorlatilag csak a neve ua. mint a Pascal-ban, mert valójában teljesen más eszköz. Mindenesetre ezek egyike sem olyan dolog, ami miatt átváltanék C-re, mert igaz, hogy adott esetben pl. a template-ek sok munkát spórolhatnak meg az embernek, viszont ez az "adott eset" elég ritkán következik be, így nem számottevő a dolog egy nagy projekt esetén.

  Na, annak szerintem kb. annyi koze lesz a Delphi-hez, mint a VB6-nak a VB.NET-hez: a nyelv alapjai maradnak, a tobbit atirjak, ill. a komponens-konyvtarat 'kidobjak' - nem tudod hasznalni oket, hacsak nem portoljak azokat is CLR ala. akkor meg mar tokmindegy, hogy milyen nyelvrol van szo, es a c#-ot pedig nehez lesz funkcionalitasban utolerni, azt nagyon jol kitalaltak a .net fole.

  Már, bocs, de
  1. talán várjuk meg mi lesz belőle mielőtt nyilatkozunk. szerintem egyébként simán megcsinálhatják a mostani osztályokat, mint wrappereket a .NET köré, és simán fordítható lesz a mostani Delphi kód alatta is. persze nem minden módosítás nélkül, de a lényeg, hogy csak apró finomításokat kell majd végezni. ez egy portolásnál normális
  2. a mai fordítókban már eleve nem a nyelv számít, hanem az amit köré építenek. az RTL, a standard könyvtárak és az IDE az ami _elsősorban_ meghatározza, hogy egy adott feladatra egy adott eszköz mennyire jól használható. Nem pedig az, hogy milyen nyelvi szerkezettel írunk le egy ciklust, vagy egy elágazást.
  3. a C# szvsz semmi extrát nem tud bármilyen más nyelvhez képest, ami nem a .NET-ből adódik. Magyarul bármilyen más nyelv amit a .NET-hez igazítanak pontosan ugyanolyan jó lesz meghajtani azt. A tudást nem a nyelv adja, hanem a kiterjedt .NET kódbázis alatt. Ez egyébként ugye összecseng a 2. pontban írottakkal.

  asszem nem volt zajmentes a kommunikacios csatorna - valszeg az en keszulekem a hibas, rossz egy picit a leado :).

  Vagy a vevő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphi pénzbe kerül ugyan, de van ingyenes, valamint nagyon olcsó (99 dolláros, ha jól emlékszem) változata is. Persze ezek nem olyan okosak, mint a nagyobb változatai, de az átlagalkalmazáshoz (amit általában ingyenes fordítókkal is még jól lehet csinálni) kiválóak.

  igen, a personal edition, asszem. tudok rola, de szerintem nem merheto az 'ingyenes forditokhoz' a tudasa. egy c++ fordito + platform sdk-val, vagy esetleg javac + Jakarta projekt (Tomcat, JBoss), ill. egy c# + .net framework-kel nem merheto ossze. persze meg van a lehetoseg, hogy lehuzom a psdk-t, es majd dll-import-on keresztul hivogatok bele, de azert megiscsak kenyelmesebb a seggem ala pakolt header-fileokkal es libekkel / jar-okkal / assembly-kkel dogozni.

  Ettől függetlenül egyébként vannak a Delphi-vel többé-kevésbé kompatibilis ingyenes, nyílt forrású, multiplatform fordítók is (pl. Free Pascal), de ezeket hatékonyságban (IDE hiánya, vagy Delphi-hez képest gagyi IDE) nem mérném össze vele.

  hmm. en ugy emlekeztem, hogy a free pascal nem tudott object pascal-t, sot meg a turbo pascal-lal is gondjai voltak, inkabb az eredeti, Wirth-fele pascal-ra mentek ra. ezek kb. 2-3 eves informaciok, utoljara akkor nezegettem, ugyhogy, ha naprakeszebb infojaid vannak, akkor ird mar meg legyszi, hogy most hol jarnak.

  Fordítani Delphi-ben is lehet parancssorból is, sőt, még make-t is adnak hozzá. Makefile-t persze írni kell.

  oke, oke, mea culpa meg minden.

  egyebkent melyik verzio ota? a 3-asban anno mintha kerestem volna ugy remlik, es akkor talan meg nem volt - vagy en voltam megabena - , amikor mostanaban az 5-ost hasznaltam, akkor meg nek nagyon kellett, szintiszta GUI-volt a program, ketten dolgoztunk csak rajta, ugyhogy nem volt ertelme kulon build szerver-t csinalni (tenyleg, masik kerdes, van JUnit, ill. JavaDoc-szeruseg hozza? nem kotekedeskent mondom, nativ kivancsisag, de szamomra peldaul ezek sokkal fontosabbak, mint barmilyen IDE. ha esetleg integralva vannak bele, akkor az persze plusz pont).

  ja, makefile: mind a c++, es (ha a delhpi-s make hasonlit hozza), akkor a delphi-nek van meg hova fejlodni: jakarta-ant projekt, javahoz (ill. a .net-es kistestvere, a nant). na, ezek fenyevekkel kulturaltabbak a make-nel, ha lehet, ezert valasztok olyan nyelvet, ahonnan hasznalni tudom.

  A GUI, illetve inkább a RAD környezet pedig nem kényelmesség tesz, hanem megspórolja neked a felesleges gépelést/kódolást. A RAD IDE használatától senki nem lesz hülye, viszont ugyanazt a feladatot adott esetben akár 25-30 százalékkal kevesebb idő alatt tudja megoldani, mint egy hagyományos fordítót használó programozó. A komponens alapú építkezés szintén ezt a folyamatot erősíti.

  1. nem azt mondtam, hogy hulye lesz tole, hanem, hogy egy kezdonel esetlegesen rossz, hogy csak ezt latja, es a hatteret kevesbe. masreszt meg annyira nem jo a vcl, hogy eltakarjon mindent, ezert megis szukseg lesz arra a tudasra is.
  2. ez a 25-30% igaz - GUI keszitesre. amennyiben mondjuk szerver-oldali kodot keszitesz, vagy olyan formot, ahol keves a form / control, es tobb a logika alul, ott mar joval kisebb lesz ez az arany. en tobbszor csinalok ilyeneket, es erre a c++-t alkalmasabbnak (pontositsunk: nekem kezreallobnak) tartom. ezert mondtam, hogy attol fugg mire kell, es hogy ki hogyan gondolkodik.
  3. vizualis kompnensekre gondolsz, ugye? ugyanaz a helyzet, mint a 2. pontnal. a 'normal' komponens alapu epitkezesnek meg megint nincs sok koze a RAD eszkozokhoz (legalabbis nem gyorsitjak meg tulsagosan a fejlesztest). ide kapcsolodik a masik gyakran felhozott pelda a Delphi mellett, a rengeteg letoltheto ingyenes komponens. ezekkel nagyon rossz tapasztalataim vannak, mert szinte mindegyikkel volt valami olyan nyig, hogy hasonlitott ugyan egy std windows-os controlra, sok dologban fel volt javitva, de nem / rosszul reagalt egyes szabvanyos viselkedesi formakra (pl. az olyan dropdown, ami nem csinal semmit az alt+le kombinaciora). nem azt mondom, hogy nem szabad letolteni semmit az internetrol, de nem is szabad esz nelkul megbizni a mukodesukben, es ha ilyen control-lal megy ki egy termek a vevohoz, akkor az bizony jogosan fogja hasznalhatatlannak tartani a dolgot, egy-ket ilyen kvazi-szabvanyossagi hiany miatt, fuggetlenul a funkcionalitasra (es ezt - sajnos - velem megtortent esetre alapozom :( ).

  A Delphi nyelv / fordító teljesen független az IDE-től, csak IDE nélkül nyilván szint teljesen elveszti RAD jellegét az eszköz, és egy egyszerű hétköznapi fordítóvá vedlik vissza.

  igazabol ugy lenne korrekt osszehasonlitani a nyelveket, tehat az Object Pascal-t a c++-al. mindkettonek van olyan nyelvi funkcioja, ami a masikbol rohadtul hianyzik. pl. template, const tagfuggveny, tobbszoros virtualis oroklodes - ami asszem nincs Pascal alatt, javits ki, ha tevedek - a c++ javara szolnak. az OP metaadat-tipusai - amik viszont a c++-bol tudnak rohadtul hianyozni neha - ugyancsak hasznosak birnak lenni. (nem emlekszem mar pontosan rajuk, arra gondolok, amikor egy osztalyt (tipust) valtozokent tudsz hasznalni, valami Type of, Class of, vagy valami ilyesmi volt)

  (en azert nem akarom a Visual C++-t a Delphivel, mint kornyezeteket osszehasonlitani, mert - mint asszem mar kiderult - kicsit idegenkedek az ilyenektol, kb. egyforman mindkettotol. ezt az osszehasonlitast valaki mas azert megteheti, de mondjuk nalunk (tejfel, Sting, en) kevesbe 'elfogult' embernek kellene :) ).

  Ja, és még egy dolog: Delphi-ből jövőre ki fog jönni a natív .NET kódot fordító változat.

  Na, annak szerintem kb. annyi koze lesz a Delphi-hez, mint a VB6-nak a VB.NET-hez: a nyelv alapjai maradnak, a tobbit atirjak, ill. a komponens-konyvtarat 'kidobjak' - nem tudod hasznalni oket, hacsak nem portoljak azokat is CLR ala. akkor meg mar tokmindegy, hogy milyen nyelvrol van szo, es a c#-ot pedig nehez lesz funkcionalitasban utolerni, azt nagyon jol kitalaltak a .net fole. ezt csak azert csinalja a Borland szerintem, hogy ne vesszitse el a vasarloit, de ez mar megint inkabb egy marketing-oldali pofon. ezzel nem azt gondolom, hogy nincs ertelme, csak a (termek bevezetese folotti) dontes hatteret vitatom. a .net egyebkent se olyan allatfaj, amit egy atlagos delphi-programozo (vagy vb, vagy c++, vagy akarmilyen - talan a javasokat leszamitva, ok elonyben vannak) csak ugy megtanul, es hipp-hopp ket nap alatt atter. a .net framework egy olyan massziv valami, amit eleg sokaig kell az embernek bongesznie, mire expertnek lehetne nevezni.

  PS: Ezzel nem azt akarom mondani, hogy "Delphi über alles", csak tételesen cáfolni az általad felhozott dolgokat.

  asszem nem volt zajmentes a kommunikacios csatorna - valszeg az en keszulekem a hibas, rossz egy picit a leado :).

  nem azt akartam kihozni, hogy a delphi rosszabb lenne. azt mondtam, hogy az en szemleletemnek, az en fejlesztesi szokasaimnak nem felel meg annyira. ettol fuggetlenul, ha egyik nap azt mondjak, hogy: na, mostantol delphi, akkor nem kezdek el sikitozni (ami mar egyaltalan nem igaz, ha VB-t tolnak elem).

  az utobbi 4 evben sokat kellett dolgoznom (abc-rendben:) mind c++-ban, c#-ban, Delphi-ben, Java-ban, Perl-ben, Python-ban es VB-ben is, ebbol csak az utolso, amiben fizikai fajdalommal jar a kod irasa (egyedul ott nem tudom garantalni a kulturalt minoseget, allitom, hogy meg Perl-ben is tobb lehetosegem van ra, pedig azt nem arra talaltak ki). ha mondjuk ram bizzak az eszkoz valasztasat, akkor termeszetesen nagyban fogg fuggni a feladattol, de magamtol valoszinutlen, hogy a Delphit preferalnam - a total a GUI-kra kihegyezett progikon kivul nagyon keves olyan feladatot tudok elkepzelni, amihez _szamomra_ hatekonyabb eszkoz lenne az osszes tobbinel.

  sztupi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmmmm... Köszönöm hozzászólásokat! Egyenlőre ott tartok mint az elején!! :))) Megkérdeztem néhány programozót már személyesen ( a meló helyemen C++ ban fejlesztenek elég komolyan) de eddig sajnos (vagy szerencsére) senki se tudta azt mondani hogy: NA EZ KELL NEKED!!!!!!.
  Igazából nem bánom...
  Várom a további véleményeket! (bár egy részét baromira nem értem a hozzászólásoknak :)))) )
  Van köztetek olyan aki bizonyos problémákat ez egyik, másokat a másik programnyelvel oldják meg???? Vagy ez hülyeség????? Ha igen miért?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphi pénzbe kerül ugyan, de van ingyenes, valamint nagyon olcsó (99 dolláros, ha jól emlékszem) változata is. Persze ezek nem olyan okosak, mint a nagyobb változatai, de az átlagalkalmazáshoz (amit általában ingyenes fordítókkal is még jól lehet csinálni) kiválóak.

  Ettől függetlenül egyébként vannak a Delphi-vel többé-kevésbé kompatibilis ingyenes, nyílt forrású, multiplatform fordítók is (pl. Free Pascal), de ezeket hatékonyságban (IDE hiánya, vagy Delphi-hez képest gagyi IDE) nem mérném össze vele.

  Fordítani Delphi-ben is lehet parancssorból is, sőt, még make-t is adnak hozzá. Makefile-t persze írni kell.

  A GUI, illetve inkább a RAD környezet pedig nem kényelmesség tesz, hanem megspórolja neked a felesleges gépelést/kódolást. A RAD IDE használatától senki nem lesz hülye, viszont ugyanazt a feladatot adott esetben akár 25-30 százalékkal kevesebb idő alatt tudja megoldani, mint egy hagyományos fordítót használó programozó. A komponens alapú építkezés szintén ezt a folyamatot erősíti.

  A Delphi nyelv / fordító teljesen független az IDE-től, csak IDE nélkül nyilván szint teljesen elveszti RAD jellegét az eszköz, és egy egyszerű hétköznapi fordítóvá vedlik vissza.

  Ja, és még egy dolog: Delphi-ből jövőre ki fog jönni a natív .NET kódot fordító változat.

  PS: Ezzel nem azt akarom mondani, hogy "Delphi über alles", csak tételesen cáfolni az általad felhozott dolgokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • na, igen az orok kerdes, melyik a jobb...

  ilyen szintu nyelvek kozott nem igazan lehet elsoseget hirdetni - attol is nagyon fugg, hogy mire kell, es hogy milyen gondolkodasu ember all mogotte.

  kezdo nyelvnek - ha mindenkeppen ezekbol szeretnel valasztani - inkabb az Object Pascal-t (Delphi) javasolnam. a c++ tulsagosan sokretu, el lehet veszni benne, es ha me'g nem tudsz szep, kultur kodot irni - amihez szerintem kell 1-2 ev tapasztalat valamilyen 'tisztabb' nyelvben - akkor nem is fogsz megtanulni benne. ha meg mar tudsz, akkor meg nem fog gondot okozni egyik sem (a template-k peldaul azert egy tapasztaltabb embert is meglephetnek, ha meg nem latott elotte generikus programozast - bar ebben a temaban meg az Ada generic-je az uber alles).

  ..

  a delphi alkalmasabb a gyors fejlesztesre, a visual c++-vel osszehasonlitva. a c++ builder-t meg hagyjuk, szerintem nagyon elganyoltak a sracok, sikerult otvozni a c++ es a delphi hatranyait / randasagait, az elonyok kulonosebb emlithetosege nelkul.

  ..

  ettol fuggetlenul en jobban szeretem a c++-t hasznalni. egyresz portolhatobb a tudas, sokkal tobb nativ framework / library van hozza. masreszt, ha megszokod a 'stilust', akkor konnyen at tudsz terni egyeb nyelvekre (java, c#).

  egyebkent is jobban tetszenek azokat a dolgok, amiket nem kell megvasarolnom, es a gcc peldaul ingye' van, a cl.exe-hez is eleg occson hozza lehet jutni, a delphi meg, hat, kemeny penzekbe kerul (es annyiert meg inkabb MSDN Univ. elofizetest rendelnek meg).

  ugyanigy inkabb preferalom a command-line-os forditast (ld. make, ant, nant), ill. a 'Visual Notepad'-et es Tsait (ld. vim, jEdit) az IDE-kkel szemben:
  konnyu cipelni a kodot egyik helyrol a masikra, ha irsz makefile-t (es azt meg mindig illene, ld meg daily build, egy lepeses forditas, stb).

  az IDE-kkel az a bajom (foleg a GUI tervezos kutyukkel), hogy tulsagosan kenyelmesse tesz, konnyen elvonja a figyelmedet a hatterben zajlo dolgokrol. a kezdok pedig hajlamosak ezeket a dolgokat ugy venni, mint amiket keszen kaptak, nem is akarjak erteni, hogy mi folyik ott, amit meg is szivnak, ha belefutnak egy ilyen problemara. alapvetoen ugy gondolom, hogy adig nem szabad senkit sem engedni wizardokat meg ilyeneket hasznalni, amig magatol meg nem tud irni egy olyan kodot, mint amit az general. utana mar nyugodtabb szivvel engedem nekik. na persze ez a dolog nalam mar kezd atcsapni a masik oldalra, vagyis csak akkor hasznalok ilyeneket, ha muszaj (ld.: holnapra legyen kesz stilusu fonoki beavatkozas, vagy totalis erdektelenseg, a legyunk mar tul rajta effektus).

  eppen ezert nem ertek egyet az 5 perc utan is tudunk alkotni valamit stilusu hozzaallassal - de ez mar nagyon szubjektiv, nem lenne szabad raeroltetnem masokra (mint ahogy teszem).

  ..

  na, azt akartam kihozni ezekbol, hogy a delphi-vel az az egyik nagy gondom meg, hogy nem IDE-fuggetlen maga a nyelv, ami szvsz eleg komoly hatrany, mar ha csak az anyagi oldalat nezzuk is. (van persze, akinek ez a resze nem prolema - ellop mindent, amit tud. de aki maga is software fejlesztesbol el, legalabb az vegye mar meg az altala hasznalt software-eket. ilyenkor - minden utalatom ellenere - sajnalom, hogy a BSA mennyire fasz, es lejaratja magat, meg amit kepviselnie kene. tobb kart okoz a softwerek legalizalasnak, mint hasznot, de ez mar tenyleg offtopic).

  ..

  mielott a fentiek alapjan barki is lepingvinezne: bar linuxon kezdtem, de mar eleg regen attertem a windozra, es nem is nagyon vagyom vissza (kiveve a bash-t, a .profile-t es nehany command line toolt, amit a cygwin se tud teljesen potolni).

  sztupi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ettol feltem, hogy elokerulnek a jobb gyorsabb stb szavak :(
  Flame lesz a vege ?

  Idáig még szerintem senkitől sem hangzott el olyan, hogy _általánosságban_ jobb az egyik a másiknál. Csak előnyök és hátrányok kerültek említésre. Az, hogy a két nyelv közül melyik a jobb és melyik a rosszabb mindig a konkrét feladat és egyéb körülmények (pl. platform, költségvetés, már meglévő erőforrások, stb.) dönti el.
  Nem kell az ördögöt a falra festeni, és akkor nem is mászik le róla!

  Nem hiszem hogy egy programnyelv tesz jova barkit mint programozo.

  Ebben nem egyezik a véleményünk. Szerintem egy megengedőbb, "kiskapukat" nyújtó, rosszul karbantartható forráskód létrehozását támogató nyelv kevésbé jó programozókat nevel ki, mint egy szigorú, erősen konvenciókra építő nyelv. Ebben a relációban pedig a C++ az előbbi, és a Delphi az utóbbi.
  Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden C++ programozó hülye és minden Delphi programozó zseni. Csak azt, hogy aki C++-on nevelkedik, az könnyebben vesz fel rossz szokásokat (amik általában csak csapatmunkában és nagy projektek esetén jönnek majd elő, évek múlva), amikről aztán nagyon nehéz leszoktatni. Persze ez is csak személyes tapasztalatokon alapuló magánvélemény.

  PS: a Delphi-t megtanulni sem 5 perc (ha erre céloztál az utolsó mondatoddal). Delphi-ben viszont már 5 perc után is lehet valamit alkotni, ami határozottan előny.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ettol feltem, hogy elokerulnek a jobb gyorsabb stb szavak :(
  Flame lesz a vege ?
  Nem hiszem hogy egy programnyelv tesz jova barkit mint programozo. Tehetseg es szorgalom kerdese imho a dolog (tehetseg potolhato szorgalommal, vica versa [ezt hogy irjak ?:)]).

  C++-t jol megtanulni hasznalni nem 5 perc, de errol aszem van topic is (ahol sztupi ajanlgatott konyveket, amik igazan a kotelezo olvasmany kategoriat kepzik [nemelyik meg nem c++-os egyeneknek is]).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat attol fugg mi akarsz lenni.

  Delphiben aranylag gyorsan valhacc alkalmazasfeljlesztove.
  Ha a C++-t azt Builderben oktatjak,
  akkor ott is ez a helyzet.

  Ha a C++-t csak mint nyelvet oktatjak, akkor
  meg meg kell tanulnod vmi egyebet is, ha
  GUI-s programot akarsz. (meg mindig fennal
  a CBuilder lehetosege, ha applikacio a cel)

  Sajna Delphit nem igazan ismerem.
  A piac a _jo_ C++ programozot sokra tartja,
  mig a Delphit hajlamosak lenezni.

  Sztem amugy valaszd azt, amelyiken profin oktatjak
  az OOP-t (kerdes persze, hogy a Delphi vagy akar
  a C++ kurzuson tanitanak-e egyaltalan OOP-t), ha egyiken se, akkor en szemely szerint C++-ra mennek (hamar meguntam az alkalmazasfejlesztest, ami GUI meg kell, azt nem nehez hamar osszerakni vmi C++-os frameworkben).

  tejfel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphi jobb programozót nevel belőled, a C++-t meg majd több helyen tudod hasznosítani (ami azonban nem feltétlenül ekvivalens azzal, hogy jobban fogsz keresni vele, jobb munkád lesz, stb.)

  Én személy szerint Delphi-párti vagyok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello!
  A főiskolán választanom kell, melyiket akarom tanulni Delphi vagy C????????!!!!!!!!!!
  Kiváncsi lennék mi a véleményetek!! (indolást is szeretnék)
  Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd