Java vs. .NET :)
2008-01-19T20:54:31+01:00
2008-10-26T22:10:48+01:00
2022-07-25T20:06:17+02:00
 • Az X-ig egy kalap kutyagumi volt az egész ...

  ...akkor szépen lenyúlták a BSD kernelét és megszületett az új generációs MacOS.

  Azért Bill és barátja, Ballmer is nyúltak elég sokmindent...
  No offense, no flame, ne vesszünk össze ezen, mindössze humorral reagáltam a humoros commentedre.

  (De bevallom, engem meggyőzött az OS X, még akkor is, ha a kernele a FreeBSD projecttől származik (mellesleg a FreeBSD a másik kedvenc rendszerem). Azért Steve-ék a Darwin kernel köré egész szép rendszert építettek ki, meg kell hagyni. Ja, az objc API tényleg gáz, hála istnnek a Java elég szervesen van integrálva a rendszerbe.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Apple ? Ne viccelj. Egész történetük során nem tudtak egy normális kernelt írni. Az X-ig egy kalap kutyagumi volt az egész (a 7-es alőtt ha jól emlékeszem még annyi multitask sem volt benne mint a win 3.1-ben, csak desktop accessories-eket lehetett írni, míg a 7 után kb. a win 3.1 kooperatív multitaszkja volt annak minden "előnyével". Aztán amikor már tarthatatlanná vált a dolog akkor szépen lenyúlták a BSD kernelét és megszületett az új generációs MacOS. Hozzá objc alapú API hogy azért ne legyen minden tökéletes...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mér, nem az Apple találta ki a Vista UI-t? Ott a jútúbon a rengeteg vidinyó erről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A mostani Windowsokat meg az Apple adja ki ugyan ezen megfontolásból, mi?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az volt a CTP.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig is tudtam hogy a win 1.x-3.x-et a SUN adta ki az ellenség megtévesztése végett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát fene tudja. :)

  Én nem örültem volna, ha az első verzióban csak a windows lógó jelent volna meg.
  A következőben meg már a startmenü is.
  Az azutáni verzióban meg már a homokóra.
  Azután meg már az asztal is.
  Azután meg az asztalon az ikonok.
  Azután már ha ráklikkeltünk volna az ikonra, akkor már elindult volna a homokóra.
  Azután már el is indult volna az app, csak kifagyott volna.
  Stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A teljes platformváltás azért nem tíz nap. Kb akkora most a lépés, mint a DOS -Win32 volt anno. Csak akkor nem adtak ki köztes verziókat. Szerintem ennek inkább örülni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert nyilván te olyan területen mozogsz ahol 95% a kommunikáció más rendszerekkel és 5% az amit a te programod csinál


  hát, igy van ez a telekom iparban
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elsőször is, kellene egy normális Visual Studió ehelyett a tetűlassú bugfészek helyett. Maga az IDE nem rossz sőt, de a winforms designer és még pár dolog hajlamos az embert az őrületbe kergetni.

  Aztán az sem lenne hülyeség ha végre befejeznék azt a szerencsétlen WPF-et és cidert, ami most van az második alfa verziónak még elmegy, de se datagrid se normális databinding. Azt hittem hogy én vagyok a hülye, így megnéztem a M$ saját videóját hogy hogy megy ez, de bizony ott is kézzel írta be a csajszi a databindinget az xaml-be. Na most, ez 2008 környékén azért valahol szánalmas. Arról már nem is szólva hogy még mindig nincs datagridview .

  És igen, kellene egy normális EF is. Néha picit sajnálom hogy a Borland ott tart ahol, és főleg hogy leállította a Kylix vonalat: egy kis konkurrencia talán felrázná a M$-t és elkezdenének normális dolgokat csinálni. A VS2k5 a maga idejében zseniális jószág volt, csak 2008-ra a ráncfelvarrások ellenére is picit megkopott a fénye.

  Ugyanez igaz a .NET-re is. A 2.0 tökéletes volt, a 3.x-ben pedig folyamatosan béta verzió érzése van az embernek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert nyilván te olyan területen mozogsz ahol 95% a kommunikáció más rendszerekkel és 5% az amit a te programod csinál. Nálam ez fordítva van, és ha az embernek be kell pötyögnie vagy 80 000 sornyi kódocskát egy programba akkor már nagyon nem mindegy hogy miben teszi ezt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ezekből 2010-re lesz valami hangsúlyos eredmény, akkor az szerintem továbbra is az elkapkodás kategóriájába tartozik. A "Windows 8" esetleg lehet cél, de még abban sem vagyok biztos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már mondtam párszor. Az irány, amit a 3.5 felvett jó, bár van még mit csinálni. Szerény véleményem szerint úgy a .NET 5 / VS 11 környékén fog ez összeállni egységes egésszé. Arról viszont le kéne szokni, hogy alfa verziós, proof-of-concept kódokat adnak ki, mint kész lib. Ilyen volt a Silverfart (1.0) és a mostani Entity Framework. A fejetlenséget is hamar meg kellene szüntetni frameworkben. A LINQ 2 SQL és az ADO.NET Data Services tudományait bele kell tenni az EF-be, hogy egységes legyen a platform, mert így a bal kéz nem tudja, hogy van jobb kéz. Asszem a PDC-n fogják ezt bejelenteni, de nem hinném, hogy a 4-es Fw-re meg is valósul.

  Plusz: ki kell dobni a vindózt az ablakon. Minek még egy Vista, ha ez is ilyen ratyi? A Singularity vagy a másik, virtualizációra hegyezett kernel alapján kellene kiadni egy tök új, .NET vNext API-ra épülő oprendszert, ami egy VM-ben biztosítaná a lefelé kompatibilitást (járna mondjuk hozzá egy vindóz licence is emiatt). 2010-re ezt a hardverek zokszó nélkül el bírják futtatni, nem kér enni.

  Kb ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja, igy már tiszta ...mert ahogy te beszélsz a .NET ről az felér Steve Ballmerel is:)

  Szóval nekem semmi bajom a .NET -el, egyre tobbet használom a C# ot meg a VS -t, de az én eddigi projektjeimben a programozási nyelv sosem volt mérvadó. Általában 95% az RFC -k és protolollok megértésére megy el nállam. A maradék 5% a softver tervezés + kodolás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most akkor kíváncsi lennék az igazi véleményedre a .NET-tel kapcsolatban...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cégemen kívül - amolyan másodállásban - a .NET népszerűsítése a feladatom. Ez azzal jár, hogy minden újdonságot még a CTP stádiumban be kell nyalni, értekezni kell a fejlesztőcsoportokkal, plusz osztani kell mindenféle online médiumokban az észt, hogy ugyan már, ez megint milyen f'sza lesz, emberek! Engem ezért rendesen megtámogatnak mindenféle szoftver licence-szekkel (van még egy eladó VS 2008 TS + MSDN Premiumom, ha érdekel valakit), szóval nem merő véletlenségből vagyok itt ilyen lelkes.

  Ehhez is rengeteget kell dolgozni, de leginkább tanulni. Sőt, szerencse is kell hozzá, mert az MVP meló nagyrészt a lobbizásról szól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én sem vagyok már annyira fiatal (30 fölött)

  de sosem hagytam hogy bedaráljon a softveripar. csak 3 évet voltam alkalmazott, azóta saját cégeim vannak. szoval lehet ezt igy is csinálni. kell egy project amiből jön a pénzt. a többi idődben meg értelmes dolgokkal kell foglalkozni. pl. nem adatprezentációs grid faragással.
  bár ahhoz hogy ez igy összejöjjön rengeteget kell dolgozni (ha a nulláról indulsz) és szerencse is kell azthiszem.

  gyógyulást!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is így gondoltam pár éve, csak azóta kinőtt az agyam. Most nincs erőm érdemben reagálni erre az ordenáré nagy okosságra, mert majd 40 fok a lázam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi más, "yet another" application framework, ami számomra szimpatikusabb, mint az eddig megismertek - mert megválaszolja azokat a kérdéseket, amik bosszantanak. És éppen nem dolgozom, hanem bambulok néhány féligsült forrást, és próbálom megérteni, hogy mi akar kijönni belőlük. Az egészet csak illusztrációként hoztam fel arra, hogy szerintem szabad morfondírozni a szokásos határokon túl is, meg művészkedni - de ugyanakkor LC-nek igaza van, ennek a megélhetéshez semmi köze (én így nem tudnék megélni belőle; illetve, ha meg kellene élnem belőle, nem lenne ekkora szabadságom kihajigálni félkész dolgokat).
  Többet meg tényleg csak akkor érdemes beszélni róla, ha már nem csak elvadult elmélet, van megmutatható forrás és futó kód. Remélem eljutok addig. Ha igen, szólok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • offtopic ide vagy oda, engem már kiváncsivá tettél, szóval ha nem titok kibökhetnéd már legalább 2 szóban, hogy min dolgozol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • aye - Gates-en kívül minden ült. Vannak kölkök és van ház. Igaz, robotolhattam volna még egy darabig, hogy ne lógjak 20 évre az OTP-nek, de kezdtem nagyon megzakkanni - a jelek szerint sok dolgot nehezebben viselek, mint az átlag... Az meg gáz, ha megvan a ház, az ember meg talppal előre távozik belőle.
  Megélni pedig valóban nem lehet olyasmiből, amivel nem haladok háromnegyed évig. "Szakmával" működőképessé lehetett volna tenni, de visszanézve a kódra most látom, mennyire elmentem amellett, aminek a lehetősége benne van. Ami bosszantó, hogy most megint "állok", valamit megint nem látok, ami miatt nem érdemes tovább kódolni, mert csak kuka lenne belőle. Ja, ez tényleg művészet...

  Viszont elnézést kérek mindenkitől, aki a "Java vs. .NET" cím miatt néz ide, vagyok már csomó ideje. Majd ha nyit valaki egy világmegváltás topikot és lesz is mondanivalóm, beszállok ott
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mindenki magából indul ki

  én próbálok "hasznos" dolgokat csinálni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A programozás nem művészet hanem szakma. Pontosabban van olyan része ami az, de ezt max. hobbiból lehet művelni mostanság. Majd ha egyszer annyi pénzem lesz mint Bill Gatesnek és minden mást is összehozok az életben ami kell, akkor majd elkezdek a világmegváltó illetve önmegvalósító csodaprojectjeimen is dolgozni. Már persze ha addig nem jut jobb elfoglaltság az eszembe...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mekkora megtakarítás lesz az ügyfélszolgálatot fenntartó cégeknek


  amúgy többekközött épp egy callcenter szoftwert fejlesztek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az MI-vel kapcsolatban pont ugyanezt mondtam én is.

  OK, akkor csak a smiley-t nem fogtam

  A "piacképesség" nem célom, épp az ellenkezője: meg vagyok győződve arról, hogy ez a szempont az, ami hazavágta a programozás művészetét (szinte minden egyéb emberi tevékenységgel együtt). Amikor (tizenvalahány évnyi, talán nem kispályás programozás után) elkezdtem szembenézni azzal, hogy min is gondolkozom, egy csomó ideig nem értettem, miért nem találok hasonló kezdeményezéseket. Aztán rájöttem, hogy amin töprengek, az üzleti szempontból totális csőd - és akkor elkezdtem elhinni, hogy talán lehet is valami a dologból: ilyesmivel csak egy magamfajta rózsaszín álmodozó foglalkozik, komoly ember/cég sose...

  Nyelvet nem írok, a C tud mindent, amire szükségem van. Sajnos, én nem tudok még eleget, ezért most megint megakadtam - de bízom benne, hogy csak megy tovább a szekér. Igazából addig szeretnék eljutni, hogy mutatni lehessen valami működőt; akkor majd nyitok neki itt is egy topikot - addig csak habokra beszélek.

  Bubba: jaja... de mekkora megtakarítás lesz az ügyfélszolgálatot fenntartó cégeknek, amikor már tényleg elhiszed, hogy emberrel beszélsz, így lecserélhetik a (gyakran hozzá hozzá nem értő) telefonos embereket hozzád nem értő gépekre Te is látod a szlogent, nem? "Soha nem fáradt! Nincs foglalt vonal! Elsőre felveszi a telefont!" - az igaz, hogy Marika néni nem tudott mentőt hívni Józsi bácsihoz, mert salgótarjáni tájszólásban beszélt protézis nélkül...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kaparászni lehet, újat csinálni már nehezebb. Legalábbis ami piacképes is. Hobbi szinten persze el lehet játszani mindennel, de ezen túl compilert vagy OS-t fejleszteni kb. a 12 éves Pistike kategóriája. Vagy hobby. De piaca soha nem lesz.

  Az MI-vel kapcsolatban pont ugyanezt mondtam én is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem velvet, BBC... kicsit más kategória. :)


  Nagyjából ugyanaz a kategoria.

  Amugy a bemutatott alkalmazásnak nemsok köze van az MI -hez. Inkább csak egy egyszerü szkript-robothoz hasonlit.
  Másszóval parasztvakitás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bevállaljam? Én igenis szeretnék technológiailag újat csinálni. És pontosan, az OS és a compiler hatáskörében kaparászok, de érinti a GUI-t is a dolog.

  Egyetértek veled abban, hogy az intuitív GUI rendkívül fontos, az egész programozásnak az a célja, hogy egy eszközt adjunk a felhasználó kezébe, szolgáljuk azt, hogy ő hatékonyabban végezhesse a munkáját - ez a mi feladatunk. A kovácstól elvárom, az általa készített kés éles legyen, jó anyagból készüljön; de azt is, hogy meg tudjam fogni és ne vágjam el vele a saját kezemet. Ez utóbbi a GUI (és a kovács nem mondja, hogy "foolproof" a kése csak azért, mert lecsiszolta a sorját)...

  Viszont azzal nem értek egyet, hogy MI fog programozni. Szerintem a motivációinkat, tapasztalatainkat mi, programozók fogjuk mindig kóddá formálni: valaki, aki ember és megérti a másik ember kérését, de tud "gépül" is. Az már egy másik kérdés, hogy vajon mennyi munkánk lesz, ha minden feladatot csak egyszer akarunk megoldani, és nem töltjük az idő 99%-át azzal, hogy mások vagy saját magunk által már korábban létrehozott dolgokat valósítunk meg újra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Technológiailag újat igen ritkán lehet csinálni. Az az oprendszerfejlesztés, complierfejlesztés, stb. környéke. Mi itt végfelhasználói programokat csinálunk, ennek pedig bizony szerves része a felület. És egy-egy felülettel akár több száz ember napi 8 órán keresztül dolgozik, így aztán rohadtul nem mindegy hogy mennyire intuitív és mennyire gyorsan kezelhető a dolog.

  A mesterséges intelligencia pedig olyan dolog hogy igen, idővel ki fogja váltani a programozást is. De azt utoljára. Előbb jönnek az ügyvédek, az orvosok, a tanárok, a takarítónők, a fodrászok, a segédmunkások, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vicces, hogy a mesterséges intelligenciának az lenne a kritériuma, hogy összekeverjük-e már az emberrel - ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, mivel tudja hasznosan kiegészíteni az emberi, alapvetően másként működő intelligenciát. Mert ez így csak önszórakoztatás, illetve a saját intellektusunk megismerésére tett kísérletnek tartott, alapjaiban ostoba játék...
  Illetve bocs, nem is: az intelligens ügynök fejlesztésének a fő célja, hogy ne kelljen a maradék három telefonos ügyfélszolgálatost se fizetni a UPC-nél, akikhez már így is tíz perc után jutok el, hanem egy beszélőgép hozza rám az infarktust a hülyeségével.
  Persze értem én a motivációt: logikus ("gépies") gondolkodással pillanatok alatt be lehet látni, hogy amit globálisan csinálunk, önpusztító hülyeség (apropó pénzügyi válság) - sokkal jobb, ha a gép lesz olyan mint mi Így a Velvetre, de a BBC-be is ezzel lehet bekerülni, szponzorpénzeket is bemondóprogrammal lehet keresni, nem a folyamatoptimalizálással
  My 2 cents.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Ez a téma lezárásra került a moderátor által. A lezárás oka: Offtopic.
abcd