CSS3 - érdemes?

CSS3 - érdemes?
2008-01-04T10:24:51+01:00
2008-01-14T17:35:25+01:00
2022-10-30T02:41:51+01:00
 • Az enyémben semmi gui nincs, ha jobban végigolvasod mégegyszer amit írtam, meglátod, hogyan csináltam.

  Én is csináltam annó sablonokat, de rájöttem, hogy rengeteg idő mindig átírni, kiegészíteni a változóneveket a formokban, a vezérlésnél, stb...

  Egy xml fájlom van, és egy engine classom.

  kb így:


  <database> <tables> <table> <name>kepek</name> <fields> <field type="int" null="NOT NULL" extras="auto_increment" key="1">k_id</field> <field type="varchar">k_nev</field> <field type="text">k_kep</field> <field type="int">k_sorrend</field> <field type="tinyint">k_aktiv</field> </fields> </table> . . . . </tables> </database> <actions> <action> <name>kepek</name> <table>kepek</table> <page_title>Képek :: Menedzsment</page_title> <functions> <order_field>k_sorrend</order_field> <add> <name>Új kép hozzáadása</name> <frm_title>Új kép hozzáadása</frm_title> </add> <modify> <name>módosítás</name> <frm_title>Kép módosítása</frm_title> </modify> <up> <name>fel</name> </up> <down> <name>le</name> </down> <delete> <name>törlés</name> </delete> </functions> <fields> <field type="number" hidden="1" key="1">k_id</field> <field type="text" required="1" name="Név" list="1">k_nev</field> <field type="text" required="1" subtype="photo" thumbnail="yes" width="170" height="170" editor="document_picker" name="Kép">k_kep</field> <field type="radio" default_form_value="1" values="1=igen;2=nem" name="Aktív" list="1">k_aktiv</field> </fields> </action> . . . </actions>

  meg még egy halom ilyen.
  És a kis enginem az attribútumok, értékek alapján dolgozik.
  Pl:


  function show_form_field($field,$key) { if (!empty($field["order"])) $order=(string)$field["order"]; else $order=''; if (!empty($field["ordertype"])) $ordertype=(string)$field["ordertype"]; else $ordertype=''; switch ($field["type"]) { /************** TEXT BOX ****************/ case "text": $input_value=''; if ($_POST["opfrm_value"]=="modify") { $input_value=get_info((string)$this->table,(string)$field,"where $key={$_POST["i_id"]}"); if (!empty($field["values"])) { $input_value=$this->get_value($field,$input_value); } elseif (!empty($field["src_table"])) { $input_value=get_info($field["src_table"],(string)$field["src_value"],"where ".$field["src_key"]."=".$input_value); } } if (isset($_POST[(string)$field])) $input_value=$_POST[(string)$field]; if (!empty($field["readonly"]) && (string)$field["readonly"]==1) $readonly='readonly="readonly"'; else $readonly=''; $this->show_form_field_name($field); ?> <td><input style="width: 400px;" type="text" id="<?=(string)$field?>" name="<?=(string)$field?>" value="<?=$input_value?>"<?=$readonly?>> <? if (!empty($field["editor"])) { switch ($field["editor"]) { case "document_picker": ?> <a href="javascript: void(0);" onclick="BrowseServer('<?=(string)$field?>','<?=FCK_URL?>');">válasszon</a> <? break; case "datetime_picker": ?> <script type="text/javascript" src="<?=SCRIPTS_URL?>calendar.js"></script> <script type="text/javascript"> var cal = new CalendarPopup(); </script> <input type="image" src="../images/calendar.gif" alt="..." name="Button" id="Button" onClick="cal.select(document.forms['myfrm'].<?=(string)$field?>,'Button','yyyy-MM-dd hh:mm:ss'); return false;"> <? break; } } ?> </td>

  satöbbi, satöbbi....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek szerint a Safari (vagy Konqueror) a legmodernebb böngésző???


  Nem éppen. Az XML támogatása pl. gyengécske.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló!

  Sztem még sokáig nem kell használnunk CSS3-t, mivel ilyen kompatibilitású böngészükkel még néha a CSS2-t is nehezen lehet kihozni.

  Lenne egy kérdésem hozzátok Banderasz és vaso123.

  Említettétek, hogy fejlesztettetek magatoknak egy saját GUI motort, és én arra lennék kiváncsi, ezt hogy és miben valósítottátok meg? Én is arra szeretnék törekedem, hogy magamnak sablonokat állítsak elő, és így meggyorsítom a fejlesztést, de érdekelne az általatok használt módszer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bízzunk benne, de nem mernék rá mérget venni.

  Viszont azt is kell tudni, hogy mire az IE6 / 7 -ek kikopnak, na az sem holnap lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt már tudom, hogy CSS3-ra ma még semmi értelme alapozni, de a CSS2.1-re biztosan lehet? Úgy értem, hogy ez igaz lesz a leendő legújabb Explorer-re is, a 8-as verzióra? Ugyanis az alábbi idézet Sting PCForum-os cikkjéből való (ezt linkelte be vaso123):

  "A Microsoft tájékoztatása szerint az Internet Explorer 8 jelenleg tesztelés alatt álló belső változata már sikeresen átmegy az ún. Acid2 teszten, amely gyakorlatilag a webböngészők de-facto szabványkövetési gyorstesztjét képezi"


  Ha jól értem, akkor ha ez tényleg teljesül, akkor a 8-astól kezdve minden FireFox-ra írt és W3C szabványt követő kód 100%-ig pontosan úgy fog megjelenni IE8-ban, mint FF2 alatt? Vagyis nem lesz szükség IE-s toldozgatásokra/foltozgatásokra? Jól értem a dolgot ugye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az jó!

  Én is írtam magamnak egy kis enginet. Én XML -ben definiálom a táblázatokat, és az action-öket, + inputokat, operation-öket, és ezzel az admin oldal nagyjából kész is. Tudja kezelni az add / modify / remove / move up / move down (ezt parenttekkel is) eseményeket, a legtöbbször erre van szükség. Emelett írtam még egy végtelen számú de korlátozható menürendszert, illetve egy banner menedzsmentet. Illetve ha valami spéci kérés van, xml-ben +1 sor <before_run>akarmi.php</before_run> vagy after_run :)

  Meg tud thumbnaileket csinálgatni, képgalériák, /light / thickbox/ hírek egyéb események lapozhatósága, stb...

  Legrosszabb esetben az eredeti class :: extend.

  Állat, mert mindig bövítgetem, javítgatom, és újra tudom hasznosítani, és nem kell mindig egyesével minden oldalt, formot megcsinálni, a táblákat is automatikusan létrehozza, ellenörzi, és ha van új mező, akkor hozzáadja, stb... Természetesen oop, és új projekteknél nagyon lerövidül az admin rész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • simi.2:
  "mit válaszoltál neki erre?"

  Semmit. Illetve csak annyit, hogy ennél olcsóbban nem vállalom el, így az "üzletből" végül nem lett semmi. A krapek, aki ezt a 70.000Ft-ot is sokallta, kiválasztott magának egy design-t, és elmagyarázta, hogy mit kellene tartalmaznia az oldalának. Ez egyébként egy magánszemély, aki egy kis 3 üzletből álló áruházláncolat tulajdonosa, és az ABC-inek szeretett volna egy online katalógust csináltatni. A munka legnagyobb része az adatfeltöltés lett volna. Szerintem ez 70.000Ft-ért nem lett volna sok még akkor sem, ha figyelembe veszem, hogy semmit sem kell kínlódnom a design-nal. Vagy talán túlkapás volt ez részemről? Nemhiszem...

  vaso123:
  "És ez csak akkor, ha már vannak faja template -jeid, meg sémáid, amikkel már be van járatva egy alap CMS mondjuk."

  Van egy GUI motorom, ami PHP5 (OOP alapon) szerver oldalon, meg JavaScript kliens oldalon (Flash-t elvből nem használok). Ez annyit csinál, hogy egy egyéni szövegfájl-formátumú skindefiníciós fájlban leírt információk alapján létrehozza a szükséges oldalt. Ilyen szkinfájlból pedig van 15 db, így az igénylőnek csak választania kell egyet belőle, én pedig a programozás során csak annyit csinálok, hogy beállítom egy konstansdefinícióba a kért szkinhez tartozó szkinfájl nevét. Ezzel az oldalrendszer (legyen az akármilyen bonyolult is) design-ján túl is vagyok, ettől kezdve csak a lényegre elég koncentrálnom. Az egyes szkinek szkinfájljait, és a használt képeket nem én szerkesztem, erre van külön designer. Ez neki is jó, mert nem kell HTML-t szerkesztenie, és nekem is jó, mert biztos, hogy minden a rendszer által támogatott böngészőn úgy jelenik meg az oldal, ahogy kell. Sőt, ezzel megúszom a grafikai munka teljes egészét, így tényleg elég csak a lényegre koncentrálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kreatívokat meg mégis jól megfizetik, aztán nézd meg milyen reklámokat készítenek.


  Grafikai munka: nos szerintem egyszerűbb oldalnál sem áll neki senki 20 000 alatt.

  Ha mondjuk a nem sok, 5 000 Ft órabérrel számolok, akkor:
  Szeletelgetés: legalább 2-3 óra.
  Adatbázisok kialakítása, teszt környezet kialakítása: 2-3 óra.
  Autentikáció, admin oldal, menük, stb...: 3-4 óra.
  CMS 2-3 óra.
  Front-End: 4-5 óra.

  És ez csak akkor, ha már vannak faja template -jeid, meg sémáid, amikkel már be van járatva egy alap CMS mondjuk. Szerintem így is keveset számoltam mindenre.

  Már 95 000 + ÁFA ha átlaggal vagy afelé számolok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Amúgy most nézegettem, és pont itt találtam a hírt:
  Újabb Internet Explorer 8 részletek

  Amúgy erről az Acid2 tesztről meg én nem hallottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vicces fickó... mit válaszoltál neki erre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • dehogy látok, itt a prog.hu-n ismerkedtem meg a dologgal, és mindig is hobbi maradt - szerencsére.
  :paw:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvileg .NET-ben WEB-re fejleszteni nem nehéz, mégis megfizetik.


  Kereslet/kinalat viszonya.

  Ha a WEB a legnehezebb, akkor miért mindenki ehhez akar érteni?


  Egyben reagalnek a szerk-es megjegyzesedre is. Pontositanek egy picit. Ha egyszeru site-ot akarsz kesziteni, nincs sok szivas, de ha mar bonyolultabb a design, akkor nagyon kell ertened hozza, foleg, ha azt akarod, hogy minden bongeszoben ugyanugy nezzen ki, esetleg meg css/html/xhtml valid is legyen. Meg egy weblapot olyan meno mutogatni az osztalytarsankak!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A boltban miért nem kérdezi meg senki a kenyérnek, vagy kávénak az árát, hogy miért annyi?"

  Szerintem azért, mert ezek kézzel fogható fizikai dolgok, melyeket nem tud magának megtermelni, vagy nem tudja mással csak úgy megcsináltatni. Ezzel szembe a szoftver egy szellemi termék, melyben nem lát akkora értéket, hiszen fizikailag nem termel semmit sem, és mivel értesz hozzá, neked nem nagy ügy megcsinálni. Mindezt onnan tudom, hogy épp tegnap sikerült részese lennem egy ilyen krapeknak, aki ezzel magyarázta el nekem, hogy miért sokalja a 70.000Ft-ot az oldalára (dinamikus, adatbáziskezeléssel, design-nal, mindennel együtt áfásan). Na erre varjár gombot. Meg se tudtam hirtelen szólalni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos vagy te abban, hogy rálátsz a webfejlesztés egészére? Mert én mostmár biztos vagyok benne, hogy nem látsz rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • megmondom én. azért akar mindenki webre f*sni, mert nem kell hozzá semmi. sem eszköz, sem tudás.


  Sajnos. Azaz kell, csak hát...

  Nekem 2 anomáliám van a dologgal kapcsolatban:

  1. Jön Pali bácsi, aki azzal keres meg, hogy csináljam meg a weboldalát. Azt mondom neki, rendben, ez 50e Ft lesz, ha pedig ezt és ezt és ezt is szeretné akkor 150. Mit csinál a krapek? Már az 50-re is húzza a száját. Jobb esetben megrendeli. Rosszabb esetben belebotlik a "Megcsinálom én 10-ért" hírdetésekbe, meg light / medium / hard weboldal csomagokba.

  Majd felhív egy hónap múlva, hogy na jó, akkor hogy is volt az az 50e, mert az előző sz-*r? De persze lefutotta a kötelező kört, hiába mondtam neki, hogy ez lesz.

  2. A másik problémám meg az, hogy nem igazán akarnak az emberek fizetni... Nem értem miért. A boltban miért nem kérdezi meg senki a kenyérnek, vagy kávénak az árát, hogy miért annyi? Itt mindenki alkudozik, meg hogy értsem meg, hogy nincs pénze... Nekem sincs baszki... GRRRR, jól felhúztam magam megint .)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "azért akar mindenki webre f*sni, mert nem kell hozzá semmi. sem eszköz, sem tudás. [...] jegyzettömbbel is szépet lehet alkotni. meg azért, mert szinte minden fenn van neten, csak össze kell ollózni."

  Akkor én vagyok a kivétel, mert én ezt csak azért tanultam meg (már amennyire megtanultam), mert rávitt a kényszer. Nekem muszáj volt WEB-re is megtanulnom fejleszteni, pedig hidd el, eszem ágában sem lett volna. De a kivétel erőszíti a szabályt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • megmondom én. azért akar mindenki webre f*sni, mert nem kell hozzá semmi. sem eszköz, sem tudás. nem is tudom, de win98 alatt mintha az oprendszer része lett volna a frontpage express, de legalábbi mellé járt. de jegyzettömbbel is szépet lehet alkotni. meg azért, mert szinte minden fenn van neten, csak össze kell ollózni. a gond akkor kezdődik, amikor nem középre hanem jobbra szeretné igazitani a thumbnaileket a delikvens, és kicsit más méretben és egyáltalán... na ilyenkor szokott kiderülni elsősorban hogy az összevágott 2-300 kbyteos kódok jók-e vagy sem. pontosabban a kód tuti jó, csak a delikvens ért-e hozzá annyira hogy megváltoztassa. második kör meg mondjuk a rejtett hibknál bukik ki. nem tudom, de talán phpbb-nél volt ilyen hiba ami nagyot durrant. bár fogalmam sincs, nem használtam, nem ismerem. egy szó mint száz, semi idő alatt lehet szines csillivilli szärt csinálni.
  és hogy ne csak offoljak, szerintem hagyd a fenébe a css3-at, bőven elég 2-3 évig még a 2-es is, ezt se támogatják teljesen. meg ahogy néztem a lapon amit az előbb linkeltél, szinte semmi nem támogat semmit a css3 újításaiból
  :paw:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Orvendj neki, minel nehezebb egy szakma, annal jovedelmezobb!"

  Ebben lehet valami. Elgondolkodtató. De ellenpéldák:
  - Elvileg .NET-ben WEB-re fejleszteni nem nehéz, mégis megfizetik.
  - Ha a WEB a legnehezebb, akkor miért mindenki ehhez akar érteni? Értsd úgy, hogy minden új programozni vágyó WEBlapokat akar készíteni. Ha csak azért lenne ez így, mert elegendően bonyolult ahhoz, hogy megfizessék, akkor miért nem akar mindenki mondjuk atomfizikus lenni?

  Szerk.:
  Szerintem meg nem bonyolult, inkább szívatós, mert nem lekódolni nehéz a feladatot, hanem a böngésző-inkompatibilitásokat leküzdeni. Ez már önmagában is egy művészet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, én ezt csak hobbiból csinálom...Ha nagy leszek én orvos leszek...(a csaladban majdnem mindenki az...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "off: na most ezt a lapot vagy a ff készítői csinálták, vagy valóban jó böngészőt választottam..."

  Szerintem jó böngészőt használunk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Orvendj neki, minel nehezebb egy szakma, annal jovedelmezobb!

  Szerk: feltetelezve, hogy pont azert, mert nehez, kevesen ertenek hozza, es nagy ra az igeny. Kereslet meg kinalat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát, amíg A faszari részesedése 2-4%(asszem) addig bele sem érdemes kezdeni+ néhány böngésző (IE) még mindig nem támogatja rendesen a CSS2 szabványt a microsoft szerint az IE 8 kezelni fogja rendesen (addig mi sitebuilderek dögöljünk meg igaz?+az sem biztos,hogy minden IE user átáll IE 8 ra,ugyanis az IE 7 már régóta megvan,de az userek jelentős része még mindig IE 6-ot használ...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • off: na most ezt a lapot vagy a ff készítői csinálták, vagy valóban jó böngészőt választottam...
  :paw:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezt találtam még: [link]. Elszomorító...

  Szerk.:
  "Én már annak is örülnék, ha minden böngésző fullosan támogatná a CSS2-t."

  CSS2.1-re alapozz. Ez egy kissé lebutított változata a teljes CSS2-nek. Ezt azért ma már jó támogatással használják mindenhol, minden valamire való böngésző valamennyire támogatja.

  Engem az érdekelt volna, hogy mennyire érdemes ma CSS3-ra alapozni, de ahogy elnézem felejtős a dolog. Vajon mikorra lesz elérhető? Talán 2010-re...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem amig ilyen állapotban van, addig nem.
  CSS current work & how to participate

  Én már annak is örülnék, ha minden böngésző fullosan támogatná a CSS2 -t .)
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ezek szerint a Safari (vagy Konqueror) a legmodernebb böngésző???


  Ki nem sz-ja le, amig pici a reszesedese?

  A wikipedian van egy jo osszehasonlito tablazat a kulonbozo motrok css tamogatasarol, erdemes megnezni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Szerintetek mennyire érdemes ma (2008 legelején) a CSS3-ra alapozni egy újonan induló projektet? Eddig ugyanis azt hittem, hogy ennek teljes hiánya miatt abszolútt nem érdemes vele foglalkozni, de véletlen belebotlottam [ebbe] a kicsit régi oldalba, és meglepődve olvastam legalul ezt:

  "I was completely blown away by Safari 1.2's CSS3 support. It was the first browser to support opacity, and it was the first browser to support any new pseudo class in CSS3, the :selection pseudo-class (not to mention all three attribute selectors as well). But Mozilla 1.7b is a close second place. I suspect these browsers are trying to outdo eachother in CSS3 support."


  Ezek szerint a Safari (vagy Konqueror) a legmodernebb böngésző???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd