.:: Használat feltételei :: Hogy is van ez? ::.

Címkék
.:: Használat feltételei :: Hogy is van ez? ::.
2004-01-30T11:37:21+01:00
2004-01-30T22:52:05+01:00
2022-11-01T20:05:38+01:00
 • Magyarországi precedensről még nem hallottam. Ha valaki tud ilyenről, írja meg, kíváncsi lennék rá.

  Nemzetközi eset van néhány, a keresési kulcsszó: "browse-wrap". Míg a szoftverinstallálásokból is ismerős click-wrap szerződéseket a jogi gyakorlat érvényesnek tartja, addig a browse-wrap alkalmazhatósága meglehetősen kétséges, esetfüggő. A fő ok, amiért egy ilyen típusú "Felhasználás Feltételei" oldal gyengébb a click-wrapnél, hogy a szolgáltató a felhasználó explicit egyetértése, sőt, akár tudta nélkül tekinti érvényesnek a szerződést.

  Specht v. Netscape
  A Netscape Smart Download programjának letöltéséhez tartozó feltételek a letöltés oldalának alján egy linken keresztül voltak elérhetők. A bíróság szerint ez nem volt elégséges a szerződés érvényességéhez.

  Ticketmaster Corp. v. Tickets.com, Inc.
  Az alperes cég jegyeladási információkat közölt, néhol a felperes website-jának belső oldalaira linkelve. A felperes felhasználási feltételei tiltották az ilyen jellegű "mély linkeket" illetve az oldalainak a kereskedelmi célú felhasználását. A bíróság szerint a honlap alján található használati feltételek önmagukban nem jelentettek érvényes szerződést. Ugyanakkor nyitva hagyták a lehetőségét annak, hogy az alperes felelősségre vonható, amennyiben bizonyítható, hogy tudott a feltételekről és ráutaló magatartással egyetértett velük.

  Register.com, Inc. v. Verio, Inc.
  Az alperes keresőrobottal szedett ki adatokat a Register.com whois adatbázisából, majd marketing célokra felhasználta azokat. A használati feltételek tiltották a kereskedelmi felhasználást. Az alperes elismerte, hogy tudott a feltételekről, de azzal védekezett, hogy nem fogadta el őket. A bíróság szerint viszont a keresés elindítása magába foglalta a feltételek tudomásul vételét.

  Ezekhez hasonló példák, illetve a róluk szóló elemzések alapján azt mondanám, hogy a konkrét esettől függően a szolgáltatónak meglehet az esélye arra, hogy a browse-wrap szerződésében foglaltaknak érvényt szerezzen. Ugyanakkor a használati feltételek ilyen módon való közléséből nem következik "eleve", hogy jogilag érvényesíthető szerződés keletkezik a felek közt.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért erre nagyon kevés esély van. Például a netkávézóból igencsak nem szoktak személyi igazolványt és hatósági engedélyt kérni. Illetve nagyon sok helyen a proxy nem loggol semmit, nemhogy még azonosítaná a felhasználót. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, én is az identitáson gondolkodtam.
  Volt már ilyenre precedens?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Világos. Köszönöm a válasz(oka)t. A prog.hu szerintem a legjobb oldal. Én nagyon sokat tanultam belőle. Sokkal többet, mint a könyvekből. Hisz` a könyvnek hiába teszem fel a kérdéseket. Nem? Itt pedig szakszerű válaszokat kaphatok mindenre. Thx.

  SONIC
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az a legkevesebb. de mivel gyakorlatilag egy teljesen szabályos szerződésről van szó - amit ugyan a felhasználó nem ír kézzel alá, de ráutaló magatartással elfogad, mint egy vásárlás v. a buszon utazás esetében is -, ezért akár perelhető is a felhasználó a szabályok megsértése miatt. ennek az internet látszólagos anonimitása sem akadálya, hiszen ha komoly esetről van szó, akkor a perben eljáró bíró elrendelheti a netező identitásának kiadatását is a szolgáltatónál ip címe alapján.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én valamilyen jogi következményre gondoltam. Pénzbüntetés stb. A Nick letiltása a legkevesebb úgy gondolom.

  SONIC
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kereshetsz másik nicket magadnak...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm. Eddig értem. És ha a látogató mégsem tartja be a szerződésben foglaltakat? Milyen következményei lehetnek?

  SONIC
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez egy polgári szerződés két fél, az oldal üzemeltetője és a látogató között. törvénybe ütköző kitételt nyilván nem tartalmazhat, de amúgy nem kell semilyen hatósággal "elfogadtatni", ahogy egy munka- vagy adásvételi szerződést sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elolvastam a "használat feltételei"-t és felvetődött bennem egy kérdés. Tegyük fel, hogy én is létrehozok egy a prog.hu-hoz hasonló fórumot. Létrehozok egy általam írt szabályzatot és az a szentírás? Vagyis ezt sehol nem kell elfogadtatnom? Csak leírom, hogy ha ezt a szolgáltatást igénybe kívánod venni, akkor ez és ez a szabály érvényes és kész?

  SONIC
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd