Dinamikus weblap: mit használjak?
2007-11-07T20:52:36+01:00
2007-11-12T10:05:06+01:00
2022-07-26T05:47:23+02:00
 • Elsőre elég lesz, ha működik, aztán majd igazodom a trendhez, értem ezt a mastepage említésére...
  Valami azért már van. Fut a főoldal, megvan minden frame, ahogy kell. Betöltéskor a Session-nek meghatározok pár változót, a Global.asax file-ban, értéket kapnak az adatbázisból. A megjelenítő frame-ben egy táblázat tartalmazza a szükséges elemeket span tagokként, és a Page_Load esemény a Session adott változóját szépen hozzá is rendeli. A HTML-hez van vagy 100 megányi anyagom, mindenféle forrásból, azokat olvasom szorgalmasan, több hasznát is vettem eddig, mint az MSDN2-nek...
  Gyakorlatilag annyi hiányzik, hogy adott időközönként automatikusan frissüljön a lap, meg teszek egy a lapválasztó gombok alá egy CheckBox-ot, hogy ezt a kliens, ha nem akar frissíteni, le is tilthassa.
  A RadioButton-ok végül is el tudják indítani a lapbetöltést submit nélkül is, egy (neten talált) példa alapján az eseménykezelőben pl. ez van, hogy a képen látható oldal bejöjjön:

  Response.Write("<script>window.parent.frames[2].location='http://egrc00329/externals/diesel.aspx?';<" & chr(47) & "script>")

  Azt azért tudom, hogy elég gagyi a lap, meg hogy rengeteget kell még tanulni egy rendes, stabil oldal létrehozásához, de mindenki kezdi valahonnan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ez a html sara, egy frame nagyjából önálló ablakként viselkedik, javascriptből el lehet érni / lehet írni a másik frame tartalmát, de őszintén szólva nem tudok róla hogy ezt az ASP.NET támogatná.

  Ps. Mielőtt ASP.NET-be kezdesz azért a html alapjait nem ártana átnézni, különös tekintettel a <form></form> között elhelyezett dolgokra és azok viselkedésére, és az olyan dolgokra mint Pl. a frame. Az ASP.NET sajnos arra nem igazán jó hogy teljesen el lehessen felejteni ezeket a szutykokat, csak arra hogy gyorsabban és átláhatóbban lehessen kezelni mint ha te írogatnád kódból.

  Amúgy már úgy 10 éve a frameless design az elfogadott, szvsz inkább a masterpage körül kellene körbenézni ha egységes design-t akarsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy abszolút kezdő kérdésem volna: van egy oldal, frameset-ben két frame. Az elsőben a fent említett RadioButton-ok, alattuk egy <span> tag. LC javaslata alapján tökéletesen tudom a <span>-t változtatni. Viszont, ha átteszem a második frame-re, onnantól hibaüzenet jön, mert nincs deklarálva az id.
  Próbáltam kódot áttenni a főoldalra, de úgy látom, az sem kezeli globálisan a dolgokat. Most a global.asax lehetőségeit olvasom, mondhatnám semmit nem értek belőle. Frameset, frame mintha nem lenne támogatva .NET alatt; megoldható az, hogy az egyikből a másikba elhelyezett tagra hivatkozzak, és azon műveletet végezzek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz, LC, uninstall started
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Épp a tisztába tétellel fáradozom... csak rosszul

  Gondoltam, mivel a szervernél ülök, elsőre mindegy, mit csinál, csak sikerüljön már valami eseményt generálni és lekezelni. Az MsgBox csak egy tipp volt, mostanra <span> a célpont.

  Ha meg tudnád tenni, hogy letöltöd és elpostázod a WDE-t, azt nagyon megköszönném, természetesen nem ingyen gondoltam a segítségedet Elég égő, hogy nincs netem saját használatra, csak a limitált céges, de ha vége lesz az építkezésnek, és nem fojt meg a részlet utána, talán...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az elején tedd magadban tisztába a dolgokat:

  <script runat="server">
  Ez azt jelenti, hogy a szerver oldalon fog futni a script.

  MsgBox("OK!")
  Ez meg feldobna egy ablakot. A szerver oldalon???
  Ott fogsz ülni a szerver előtt és okézgatod? Nem hinném...
  (persze nem is fog feldobni semmit, ráadásul ASP.NET-ben épp ezért nincs is MsgBox)

  A Webmatrixot meg szerintem felejtsd el. Ha gondolod letöltöm neked a Web Developer Express-t és inkább elküldöm postán .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A normál radiobutton nem fog neked ilyet küldeni. Ehhez valami ilyesmi kell:

  <%@ Page Language="C#" AutoEventWireup="true" CodeFile="Default.aspx.cs" Inherits="_Default" %>
  ...

  <asp:RadioButton ID="RadioButton2" runat="server" AutoPostBack="True" GroupName="alma"
  OnCheckedChanged="RadioButton2_CheckedChanged" Text="Második" />

  A Default.aspx.cs-ben pedig

  protected void RadioButton2_CheckedChanged(object sender, EventArgs e)
  {
  Label1.Text = "Én vagyok itt!";
  }

  legalábbis C# alatt. Bézikkel én nem foglalkozom, de ott is hasonlóan működnek a dolgok.

  Amúgy szvsz a webmatrixot felejtsd el, a visual web developer express az ami neked kell, a webmatrix még akkor született amikor még nem volt VS Express.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hm... meg tudná valaki mondani, hogy lehet-e Radiobutton-hoz üzemképes eseményt rendelni? Kísérletezek, de nem sikerül, három gombból egyet kiválasztva csak egy üzenetet szeretnék visszakapni, külön nyomógomb nélkül:


  <%@ Page Language="VB" %> <script runat="server"> Sub submit(Source As Object, e As EventArgs) MsgBox("OK!") End Sub </script> <html> <head> </head> <body bgcolor="gray" leftmargin="20"> <form runat="server" name="menu" method="post" action="menu.aspx" id="menu"> <br><h3>Select an item from the list:</h3><br><br> <h3><input type="radio" name="selector" id="r1" value="intro" checked="true" runat="server" OnClick="submit"> intro page</h3></input><br> <h3><input type="radio" name="selector" id="r2" value="diesel" runat="server" OnClick="submit"> diesel test bench</h3></input><br> <h3><input type="radio" name="selector" id="r3" value="pasu" runat="server" OnClick="submit"> pasu test bench</h3></input><br> </form> </body> </html>

  Vagy sok minden van benne, vagy kevés, vagy rossz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ... meg közben hozzájutottam a WebMatrix-hoz, és a .NET Framework 2.0-hoz, kezdhetek mindent elölről...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Épp ezeket böngészgetem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lapfrissítést tudok csinálni, egyben az egészet; azt szerettem volna elkerülni, hogy pl. félpercenként újra kelljen küldeni mindent. Nem a leterheltség miatt, mert annyira sok kliens nem volna, inkább azért, hogy ne villogjon nekik
  Attól meg óvjon az ég, hogy távolról irányítsanak bármit is... Főként sebváltókat tesztelünk, volt már, amit személyes kontroll mellett is kettétörtünk, jó, hogy nem állt mellette senki. Kliensek számára: mindent a szemnek, semmit a kéznek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmm...
  Írsz egy pici alkalmazást ami fut mindig és lekérdezi x időnként a tesztpadok állapotát és beírja egy SQL táblába. Utánna SQL-ből megjeleníted az általad kedvelt nyelvel, oldallal. Beállítod, hogy x időnként frissüljön a lap és kész is vagy. Nem fogod magad halálba programozni. Pár tíz felhasználót is bőven ki tudsz szolgálni, és akár keresni tudnak az adatbázisban, akár mérési adatokat kérhetnek le, akár grafikonon is megjelenítheted a méréseket...
  Szerintem nem kell túlbonyolítani.
  Bár rakhatsz minden tesztpad mellé egy PIC/AVR-es webszervert, külön címezve és a felhasználók még akár távvezérelhetik is a tesztpadokat neten keresztül :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos, 2007-ben is csak a cégtől van netem, korlátozott letöltési mennyiséggel, nagyrészt emiatt használok kőbaltás környezeteket... Megkérdezem kedvenc rendszergazdinkat, nem-e volna kedve ennyivel segíteni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudsz letölteni egy Visual Web Developer Express-t a microsoft.com-ról ? Egy CD, ingyen van és akár dobozos szoftvert is fejleszthetsz vele. Szvsz nagyon hülye ötlet 2007-ben VB6-ba kezdeni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz mindenkinek eddig is.
  Mivel nem tudok hozzájutni a VS6 fölött semmihez, marad az IIS meg a VB6, aztán vagy bejön, vagy nem
  Lesegettem a neten, hátha valaki feltett ilyen példaprogit, a logika megértéséhez, nem nagyon vannak ilyenek. Pár napja el is kezdtem írni egy ilyen alkalmazást, csak kissé fogalmatlan vagyok Először nem adtam hozzá semmi Template meg Custom elemet, így a VB-kód ugyanúgy nézett ki, mint egy HTML, csak minden sor a Response.Write metódussal kezdődött. Futtatva lett ugyan tartalom, csak így dupla munka.
  Aztán csináltam egy lapot szövegszerkesztővel, Template-ként hozzáadtam, VB kód törölve. Ez így jó, van egy lap, csak még nem jöttem rá, hogyan tovább.
  Custom Webitem meg abszolúte sötét...
  A DDE, ahogy láttam, itt sem igazán támogatott. De azt még meg tudom csinálni, hogy valami adatbázist összedobok, és a monitorprogik abba is írnak, az IIS-alkalmazás meg majd lekérdezi.
  Egy script timer, vagy valami saját ActiveX elem még talán szóba jöhetne, bár ez utóbbi a cég biztonsági előírásai miatt vagy működhetne, vagy sem. Szóval, egyelőre kísérletezek.
  Ha valakinek még eszébe jut valami, ne titkolja el
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is csatlakozom stl-hez: inkább ASP.NET mintsem ASP. De ha mégis ASP-nél maradsz, akkor VB6 alatt az IIS Application típusú projekttel dolgozz, akkor gyakorlatilag VB6 alatt felesztheted az egész alkalmazást. Az alkalmazás logika egy activex dll-be kerül bele és az alkalmazás egyetlen asp oldala ennek adja át a paramétereket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még soha nem használtam DDE-t, így majd jön valaki aki valószínűleg okosabbat is tud mondani.

  Én a helyedben hanyagolnám az ASP-t. Egy pár éve eljárt felette az idő. Inkább az ASP.NET-et dívik manapság. Sokkal több anyagot találsz rá és sokkal több segítséged is lesz.
  Ellenben szinte semmi anyagot nem találok DDE kezelésére .NET Frameworkből. Nem tudom miért.
  Ha azonban van olyan Win32 alkalmazásod/kódod akármid ami kezeli és kapcsolatot tud tartani a monitorozó progikkal akkor esetleg meg lehet oldani. Ha az adatokat ki tudod exportálni egy fájlba onnan fel tudod olvasni és meg tudod jeleníteni. Elvileg akár még cachelni is tudod, tehát a framework addig nem nyúl hozzá amíg az meg nem változott.

  Ha ezen túl vagy és működik akkor jöhet a másik fele a dolognak az újratültés nélküli frissítés: ez pedig az AJAX. Szintén ASP.NET-ben (konkréten a 2.0-tól) van egy AJAX kiegészítés, amivel ilyesmit meg tudsz oldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából az AJAX-nál a kliens indítja a kérést, amire válaszol a szerver, nem pedig a szerver gondol egyet és küld információt a kliensnek, de sztem a célre tökéletesen megfelelne. Javascript timerrel, ami hívogatja a szervert. A szerveren ha van lehetősg vmien adatbázis használatára, akkor én azt javasolnám, így még logolnál is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • - Van-e egyáltalán bármilyen mód arra, hogy egy weblap mezőit, objektumait a szerver által irányítottan lehessen frissíteni, a teljes oldal újratöltése nélkül? Arra gondolok, hogy megnyitják a lapot, 66.7 % van kint, fél perc múlva a tesztpad eléri a 66.8-at, és csak ez frissül a lapon


  Ha jól tudom, az AJAX technológiát használják ilyesmire. Itt olvashatsz egy bevezetőt:

  http://pentaschool.hu/tavokt/pld_fejezet/Ajax/ajax-alap.php
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenkinek!
  Van néhány tesztpadunk, egy halom PLC-vel, kezelőpanellel stb. Van egy "központi" számítógép, ahol egyrészt a rendszerek fejlesztése, programozása történik, másrészt DDE, OPC és saját kezű alkotások útján lehetőség van folyamatvizualizációra is, online módban.
  Továbbá, van sok kolléga, akik minden nap érdeklődnek a státuszok iránt, de nem egyszerre ám, mert az túl jó lenne. És kezdem nagyon unni, hogy félóránként megnézzek egy gépet, majd levélben írogassam a helyzetet, vagy ugyanezért rohanjak vissza a félretett telefonhoz...
  A lényeg: arra gondoltam, írnék egy weblapot, a központi gépen futó IIS-re támaszkodva. A szerveren futó kód lehetősége nagyon tetszik, a klienseknek egyszer elküldeném a linket, aztán az intraneten át nézegethetik, amit engedek nekik.
  Nem írtam még dinamikus oldalt, utánaolvastam neten, de van egy kicsi káosz így elsőre Ha válaszolnátok pár kérdésre, az sokat segítene.
  - Van-e egyáltalán bármilyen mód arra, hogy egy weblap mezőit, objektumait a szerver által irányítottan lehessen frissíteni, a teljes oldal újratöltése nélkül? Arra gondolok, hogy megnyitják a lapot, 66.7 % van kint, fél perc múlva a tesztpad eléri a 66.8-at, és csak ez frissül a lapon.
  - Ha a fenti megoldható, akkor az adott szerveralkalmazás képes-e mezei WIN progikkal pl. DDE kapcsolatot tartani? Ezek a progik végzik ugyanis a monitorozást, ők tudják, mi hol tart, és ilyen felülete mindegyiknek van, illetve tudok írni hozzá.

  Tehát a kliensek célirányosan, minimális szintű adatot kapjanak, csak a változásokat, a Refresh gomb sűrű nyomogatása nélkül. Képlékeny még a dolog, bármilyen építő javaslatnak örülnék. Visual Studio 6 meg IIS van, egyelőre ezzel szórakozom, meg egy asp lappal, de lehet, hogy rossz úton járok.

  Előre is köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd