Csúsztatás hegyek
2004-01-26T17:50:29+01:00
2004-01-26T18:49:19+01:00
2022-07-19T06:07:03+02:00
 • Szerintem nem nagy a kulonbseg akozott, hogy emulalja e a gepet, vagy az "eroforras hozzaferest iranyitja at". Vegulis pont ez a gep-emulalalas lenyege.

  De ahelyett, hogy a szavakon lovagolnank, a vmware es a coLinux is a kernel alatt vannak es igenylik az futtatando operacios rendszer jelenletet. Magyarul az infrastrukturat biztositjak, amiben az oprendszer fut, a hardver es a kernel koze tesznek egy uj absztrakcios szintet.

  A WINE viszont a windows kernel es rendszer helyett fut, tehat nem igenyel Windowst. Nyilvan sokkal nehezebb valamit ujraprogramozni, mint a futtatasaoz kornyezetet biztositani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem igazan igy van.

  A termeknek nincs egyenes megfeleloje.

  A vmware, a plex86 es a bochs egy komplett szamitogepet emulal, processzorral egyutt.

  A coLinux csak a Linux kernel eroforras-hozzafereseit iranyitja at, es csak periferiakhoz (minden hardware ami nem processzor) hozzaferest teszi lehetove a windows (vagy egyeb) host operacios rendszeren keresztulnyulva (tenylegesen a letezo eroforras eseten) vagy azon belul megvalositva (file-al szimulalt block device-ok eseten).

  A Wine a windows kernel feletti reszeit emulalja a Linux kernelen.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting legújabb gyöngyszeme a "Véget ér e az ingyenes Linuxos disztribúciók kora" után:

  http://prog.hu/hirek/?qnid=2072&ri=prohardver

  "Bár a Windows programok futtatását a Linux operációs rendszeren lehetővé tevő WINE még évek után is komoly problémákkal küzd, egy alternatív megoldás jóval stabilabb és megbízhatóbb megoldást látszik ígérni a két különböző rendszerre készült alkalmazások egyetlen gépen belül történő működtetéséhez."

  A fenti bekezdés azt a benyomást próbálja kelteni, hogy a két megoldás azonos célokat próbál elérni.

  Igazából a WINE, mint ahogy a neve is monja (WINE is not an emulator) a Windows API-ját kielégítő rendszer újraprogramozása, magyarul az egész Windows rendszer lett több kevesebb sikerrel újrakódolva.

  A cikkben idézet megoldás csak egy emulációs szintet hoz létre amiben futtatható a Linux az eredeti formájában. A két megoldás mind megvalósításában, mind céljaiban gyökeresen különbözik, igy nem tisztességes ilyen összehasonlításokat tenni.

  A WINE azt a célt szolgálja, hogy akinek nincs vagy nem akar Windows-t használni, mégis tudja futtatni a hozzá írt programokat, míg a fenti megoldás az eredeti Linux rendszert futtatja egy emulációs réteg felett.

  A fenti termék igazi konkurrenciája pedig a VMWare, amely szintén képes egyidejüleg futtatni nem csak ezt a kettő de sok más oprendszert is.

  A WINE igazi "konkurrenciája" pedig a már jó ideje létező cygwin környezet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd