Számlázó program (visual)c#-pal
2007-09-28T17:59:00+02:00
2007-10-02T15:23:19+02:00
2022-07-26T06:43:44+02:00
 • egy ilyen rendszernél nem feltétlenül a Java / C# átállás vagy előismeret a lényeg.


  Hanem a 70 tonna .NET vagy Java osztálykönyvtár ismerete.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még annyi tennék hozzá - annak ellenére, hogy már lefutott az ügy - hogy szerintem egy ilyen rendszernél nem feltétlenül a Java / C# átállás vagy előismeret a lényeg. Ha az alkalmazni kívánt adatbázismotort jól ismered és a szükséges üzleti logika is fejben összeállt (tehát már csinálták x db ilyen jellegű és tudásszintű rendszert Java alapokon), akkor gyakorlatilag 60-70%-ban készen vagy. Ha viszont úgymond nulláról indul valaki, akkor tényleg egy év kifejleszteni egy komplett ügyviteli rendszert.

  Az ár kérdése:
  Most ti arról beszéltek, hogy a teljes (nulláról való) fejlesztés költségeit fizesse ki a megrendelő. Ez csak akkor indokolt, ha feltétlenül ragaszkodik a fejlesztő személyéhez (és alkalmazkodik hozzá, anyagiakat nem sajnálva), vagy ha annyi egyedi igénye van, hogy az minden esetben nulláról való felépítést kíván (ami szerintem elég ritka, annak ellenére, hogy bizonyos szintű egyedi dolgok minden megrendelőnél voltak, vannak és lesznek is).
  Ha viszont egy bevált, stabil alaprendszert szab valaki testre, akkor mind minőségben, mind munkában/árban is jobban jár a megrendelő és a fejlesztő is, aki természetesen nem csak a testreszabás költségeit számolná fel, hanem az alaprendszer eszmei értékének egy hányadát is. (És még így is messze vagyunk a másfél millától)
  Nulláról elkészítésnél életképes alternatíva lehet még, ha a fejlesztő hosszú távon gondolkodik, és általános megoldásokat próbál alkalmazni az újrafelhasználhatóság reményében, árban pedig nem egy ügyféllel fizetteti meg a rendszer költségeit, hanem első példányoknál nem profitál a dologból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Év végére elvben már lesz lehetőség rá
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a válaszokat, és egyáltalán nem bántasz meg :)
  Nagyjából jól írjátok, hogy pl a Java miatt a szemlélettel talán nincs is baj, viszont tényleg sok idő lehet a .netet legalább olyan szinten átlátni, hogy csak a minimális szinten szivassam magam. Mivel ennyi időm sajna nincs, így valószínűleg nem vállalom el, sőt azért sem, mert az említett összegeket majdnem biztosan nem szánja rá a megrendelő...
  Köszönöm mégegyszer a válaszokat, sokat segítettetek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kíváncsi leszek rá, ha lesz DEMO-ja. Majd jól megfikázzuk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A dolog nincs is annyira elrugaszkodva a valóságtól, valami ilyesmire van tervezve a szoftver , az egy év fejlesztési idő nagyrészt a bővíthetőség tervezésére és programozására ment... A gond az az hogy legkorábban az év végére lesz belőle termék - de szvsz ennél gyorsabban egy most elkezdett egyedi szoft sem lesz kész...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 4 hónap x 3 = egy év

  A határidő idén november lenne és nem 2008
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy év, de nem egy hónap. November mindjárt itt van. Látom lent, hogy Java, szóval a szemlélettel olyan nagy gondok nem lehetnek (.NET 2.0-ig). Itt a szűk keresztmetszet a lexikális tudás lesz. A tudástárból látom, hogy hova vezet az ennek hiányában való fejlesztés. Egy akkora valami, mint a .NET Framework átlátása nem megy intuitív módon. A mai napig látok olyan ASP.NET fejlesztőt, akinek újat mond az, hogy request cache, és hogy oda kell rakni az oldalépítés statefull dolgait (főleg AJAX-nél), nem a vezérlők üzeneteinek egymáshoz bogozásával kell ilyet implementálni. Ezek a finomságok csak akkor derülnek ki, ha az ember heteket - hónapokat arra szán, hogy mereszti a s3ggét az MSDN doksi előtt, és megtanulja, ami ott van (elolvani nem elég).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem erre jó a felhasználói specifikáció. Ne adj' Isten: rendszerterv.
  Láttam már olyat, hogy meg lehetett győzni a megrendelőt arról, hogy kifizet 100 eFt-t a rendszertervre és majd csak utánna kap bármilyen ajánlatot a konkrét rendszer elkészítésére.
  Persze ilyenkor olyan rendszertervet kell készíteni, hogy ha a megrendelő sokallja az ajánlatot, továbbvihesse más cégeknek/fejlesztőknek. Te sem buksz, mert nem feccölsz ingyen munkába energiát, és a megrendelő is kap valamit a pénzéért. Persze ez a fehér holló eset.
  Ettől függetlenül egy kellő részletességű specifikáció elég ahoz, hogy az extrém megrendelői ötleteket vissza lehessen dobni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj kedves simi2, hogy elkfelejtkezel a megrendelő 99%-ban megjelenő variálásával.

  Klasszikus szokott lenni - és szinte mindenki már bebukta legalább 1x - hogy a felhasználónak kell egy egyszerű nyilvántatró rendszer, ami, miután megalkudtatok az árra, hirtelen atomerőmű vezérlő programá akar előlépni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • franc tudja... nekem, mikor vadiúj technológiával találkozom, általában elég az idő háromszorozása, van akkora rutinom. mivel kilax nem csatolt önéletrajzot, nem tudom, neki mennyi van, de azért ha belegondolsz, 4 hónap x 3 = egy év alatt egy ilyen rendszert még akkor is meg lehet írni, ha mellette fél évet a fejlesztőeszközt tanulod ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az időszámítás ott bukta, hogy az első bejegyzésben az van, hogy most kezdi a Visual C#-ot kliax, ezen a projekten. Ez azt jelenti, hogy nincs meg sem a koncepcionális szemlétemód, sem a lexikális tudás, ami egy .NET fejlesztéshez szükséges. Magyarul a tanulóidő is benne van az egészbem, és a GOTO 10-ek száma minimum egy nagyságrenddel nagyobb lesz, mint a 3. Szűkös lesz ez ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dobozos program lesz, igaz? Akkor beszéljetek össze, hogy kliax barátunk megvesz tőled egy dobozzal a programodból, a mellét verve eladja másfél milkáért a megrendelőnek, a tiszta haszonból meg elmentek (pár hónapra) sörözni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is úgy 3-4 hónapra saccolom, attól függ hogy mit ért a beszerzési árak megtekinthetőségén illetve a pontrendszeren. Meglehetősen brutális egyedi ötletek is elő tudnak fordulni az ilyen egyedi fejlesztéseknél, de ha az illető rászánja azt a bő 1-1.5 millió forintot amibe egy ilyen kerül akkor hajrá.

  Amúgy amit én csinálok az mezei boltosnak (is) való, csak tud egy rakás más dolgot is (Pl. a nagy részét annak amit leírtál ).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nézd, egy egyszerű számítás:

  okt. eleje van, mondjuk - ha irtó rutinos vagy - egy hét alatt pontosítjátok a követelményeket, plusz két hét tervezés + proof-of-concept kód

  aztán az implementálás, első ránézésre olyan két-három emberhónapnak saccolnám (a pontrendszeresdi általában külön alkalmazás szokott lenni, meg a számlázás, meg a beszerzési árnyilvántartás is). aztán a tesztelés, stabilizálás még minimum két hét.

  vagyis az egész projekt olyan négy hónapnyi. szorozd be egy olyan óradíjjal, amiért már hajlandó vagy nekiállni, aztán ha ragaszkodik ahhoz, hogy két hónap alatt fejezd be, tegyél rá olyan túlóradíjat, ami miatt neked meg fogja érni két hónapig 16-20 órákat dolgozni.

  persze ha nem vagy csontprofi az összes munkafázisban (felmérés / tervezés / fejlesztés / tesztelés / hibakeresés), akkor számolj még azzal is, hogy kemény szívásaid lesznek, egyszerűen rosszul indulsz neki a feladat megoldásának. ezt célszerű úgy számolni, hogy az adott időbecslést megháromszorozod. persze a költségekkel együtt.


  magyarán: szerintem egyszerűbb, ha egy tompa, életlen késsel combon bököd magad. az is fáj, azzal se lesz sikerélményed, de legalább nem szúrsz el vele két hónapot az életedből...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja és még valami: NE VÁLLALD EL!

  Nem akarlak megbántani, de szvsz túl nagy falat ez neked.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem stimmel...hiányzik a webes felület ügyfeleknek, beszállítókkal való automatikus ár- és leltárfrissítés és a biometrikus felhasználóazonosítás.

  Ja és november...október közepe, minimum.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt hívják ERP rendszernek .
  az ár meg csak rajtad múlik. Lehet akár ingyen is, busás éves karbantartási díjjal .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na beszéltem a megrendelővel, aki azt mondta, hogy az átlagos raktárkezelő+számlázó programon kívül tudnia kéne még a programnak:
  - szállítólevél készítés, amit el is kéne tárolni, hogy abból később számlát csinálhassanak
  - a tételekből különböző kedvezmények adásának lehetősége
  - bizonyos összegek után pontok adása a megrendelőknek (gondolom ez is vmi kedvezmény-rendszer lenne)
  - beszerzési árak nyilvántartása, megtekinthetősége
  Ezek fényében mit gondoltok a dologról? A fickó szerint november végéig kellene elkészülnie, hogy az újévet ezzel kezdhessék. Valamint milyen ár lenne reális szerintetek a teljes programért?

  Köszönettel,
  kilax
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pont ezt nem tudom én sem, hogy vajh' miért nem elég neki

  Akkor mondd meg neki, hogy kb 3 hónap és minimum másfél milla lesz.
  Szerintem elég lesz neki a doboz is 10k-ért
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, pont ezt nem tudom én sem, hogy vajh' miért nem elég neki a boltban kapható 100 féle számlázo progi, mert így tényleg lehet, hogy 1 hónap lenne, de akár 1 év is...
  De azért gondolom, LC, hogy az 1 éve készülő programod nem a mezei boltosnak való, tévedek? :)
  A korábbi válaszolóknak: nem, a programozással nem most ismerkedem. Igaz, hogy a delphi-hez közöm nem volt soha (amivel pedig ha jól tudom egyszerű ilyen jellegű programokat fejleszteni), de más nyelvekkel azért - változó szinten - évek óta foglalkozok. Egyébként végzett programozó matematikus vagyok, szóval ez a része és a számlaadás jogszabályi feltétel nem akadály :)
  köszönöm a válaszokat, jöhetnek még :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha van gyakorlatod programozásban és számlaképes vagy akkor igen. De persze nagyon meg kell nézni hogy mit mennyiért, én év eleje óta csinálok C#+MS-SQL párossal egy raktárkezelő+számlázó programot és kb. év végére leszek kész. És nem ez az első ilyen programom, nem is az első C# programom (sőt még csak nem is az első C# számlázó programom). Azaz ebbe a témába igen sok minden beleférhet a félnapos melótól a kétévesig.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ami nem derül ki a kérdésedből, hogy a C#-al vagy ismerkedő stádiumban, vagy egyáltalán a programozással és az adatbáziskezeléssel. Mert ha utóbbi, akkor felejtős szerintem egy "éles" rendszerbe kezdened. Sok fejfájást fog ugyanis jelenteni neked is és a megrendelőnek is. A számlázás pedig csak hab a tortán, nem feltétlenül a megvalósítási nehézségek miatt, hanem a jogszabályi előírások miatt, akárki nem is csinálhat hivatalos számlát kiállító programot.
  Kezdeni inkább saját szórakoztatásra vagy belső használatra alkalmas egyszerűbb nyilvántartó programokkal érdemes, számlázó prgba számlaképesség (vállalkozás) és programozói végzettség (számlázó programozói nyilatkozata miatt) után érdemes. De ha mindezek adottak, más nyelven már számtalan ilyen jellegű programot csináltál, akkor mindezek tárgytalanok és hajrá, mehet C#-ban az ügy. (Bár nem erre tippelek, mert akkor nem így tetted fel volna a kérdést, illetve akkor nem is lenne kérdés)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem gondold át a progrem elkészitésének föbb lépéseit, és ha ugy véled, megtudsz birkozni vele. nem sok akadálya lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az attól függ. Ha pl. Delphiben már profi vagy és remekül tervezel adatbázist akkor miért ne?
  Ha viszont most ismerkedsz a programozással akkor inkább mondj ellent a csábításnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!
  Most kaptam egy megkeresést, hogy vállalnám-e egy raktárkezelő + számlázo program elkészítését (sokat nem tudok róla, csak, hogy 3 gépen futna, közös adatbázisból - tehát gondolom némi hálózat is lenne benne, de lehet, hogy ezt simán egy nem localhostos adatbázis-kapcsolódás megoldja -, 1 "fő"programmal, amiben minden funkció engedélyezve van és 2, némileg különböző klienssel.
  A kérdésem az lenne a c# gurukhoz, hogy szerintetek be merjem-e vállalni úgy, hogy ezen szeretném a (visual) c#-ot egy program fejlesztése során megtanulni (átvettem már egy visual c# könyvet, valamint rendelkezem több-kevesebb c, vc++, java alapokkal)?
  Előre is köszönet a tanácsokért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd