Mire való a számítógép?
2004-01-23T14:48:16+01:00
2004-01-26T22:18:17+01:00
2022-07-27T14:42:50+02:00
 • Szerintem éppen ezekben a forradalmakban vagyunk.

  Persze ez szubjektiv, hogy mely idoszakot vesszuk bele a forradalomba.
  Ha azt az idoszakot vesszuk, hogy mikor terjedt el a technologia olyan szeles korben, amit mar nehez uberelni (kvazi telitett piac), es valtoztatta meg ezen emberek eletet jelentosen,

  akkor:
  -a PC szeles elterjedese a 90-es evekben lezajlott
  -a mobiltelefona piac a 90-es evek masodik feleben, es a 2000-es evek elejen gyakorlatilag telitodott.
  -az internet kb. a mobiltelefonnal parhuzamosan szinten.

  Nagyon sok ember elete, kornyezete jelenntosen megvaltozott ezen 3 dolog szeles eltrejdesevel. A kerdes, hogy milyen jelentos valtozas jon mostanaban, amely szeles tomegek eletet bafolyasolja jelentosen? Jelenleg nem latok ilyet. Ha 92-ben megkerdeztek volna, a PC-t, 96-ban az internetet es a mobiltelefont mondtam volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt írtad, hogy több forradalmon vagyunk túl. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem éppen ezekben a forradalmakban vagyunk. A mobiltelefon, a PC, a számítógép, az internet forradalma éppen most zajlik és szerintem még nagyon az elején vagyunk. Egy ilyen forradalom nem csupán pillanatok műve, mint mondjuk egy szabadságharc, ez hosszú évek, pontosabban évtizedek eredménye.
  És a számítástechnikai is folyamatosan fejlődik, nem állt meg. Persze, nem lehet ahhoz hasonlítani, mint amikor az Intel megalkotta a 8085-öst, az valóban egy lényegi változás volt. Most más területen folyik a változás, olyanokon, amelyek egy külső szemlélő számára nem egyértelmű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az internetes kiskereskedelemben 4-5 évvel ez elött kezdödött el a forradalmi változás. Legalább olyan változásokat fog hozni az emberek életébe mint az autó feltalálása. Csak nem fogják óriás plakát reklámok hirdetni.

  Az internetes kiskereskedelem fejlodesehez az optimistak 4-5 evvel ezelott irrealis varakozasokat fuztek. Ezek az irrealis varakozasok vezettek az internetes lufihoz, es annak kipukkanasahoz.
  Az internetes kereskedelemhez mar evek ota rendelkezesre all a technologia, mar evek ota nagy cegek probaljak nyomni a szekeret. Ha nagyon terjedni akarna, akkor egy picit gyorsabban terjedne. Emlekszem, mar 2002-2003-ban elegge elcsepelt dolog volt internetes plazakat letrehozni.
  Olyan emberekkel vagyok korulveve, akik szamitastechnikaval foglalkoznak, megis a kornyezetemben konyvon kivul alig-alig vasarol valaki mast az interneten. Ugy nez ki, hogy az emberek ragazkodnak az aruval es az eladoval valo szemelyes kapcsolathoz; az internetes kiskereskedelem nem fogja ugy megvaltoztatni a vilagot, mint ahogy az autok tettek azt annakidejen.

  Azt irod, hogy nem fogjak plakatokon hirdetni az internetes kiskereskedelmet. Miert nem? Ma mar eppenhogy az informatika vilagaban is az a trend, hogy a nagy cegek, ha mar igenyeket nem tudnak kielegiteni, (mert mar egyre kevesebb kielegitheto igeny maradt), reklamhadjaratok tomkelegevel ujabb igenyeket probalnak teremteni. Sokszor azonban meg igy is kudarcot vallanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jelenleg csend van, az utobbi 5 évben eppen nem zajlik kulonosebb forradalom, es nem is latszanak az eloszelei sem.

  nadamhu

  Ezzel nem értek egyett.
  Nagyon is komoly, és forradalmi változások vannak most.
  Pontosabban szólva többes szám nélkül.
  Az internetes kiskereskedelemben 4-5 évvel ez elött kezdödött el a forradalmi változás. Legalább olyan változásokat fog hozni az emberek életébe, mint az autó feltalálása. Csak nem fogják óriás plakát reklámok hirdetni.

  Mire való a számítógép?


  Most számítógéppel ugyanazt csinálod mint amit eddig számítógép nélkül csináltál.
  Ha ídőd nagyrészében játszottál, akkor a PC-vel is csakjátszol.
  Ha emberekkel ismerkedtél, akkor a PC-t is arra használod hogy ismerkedj.
  Ha alkotó munkát végeztél akkor, a számítógéppel is léter fogsz hozni valamit.

  Ha elakarsz jutni valahová akkor mehetsz gyalog is, de mehetsz kerékpárral is.
  Csak egy eszköz, egy nagyon hatékony multifunkciós eszköz, és te vagy az ötödik elem!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most már tényleg utoljára: Nem vagyok járatos a számlázóprogramok terén, csak akkor látom amikor a könyvesboltban a monitor képe az ablakon tükröződik. Nem tudom hogy mennyit fejlődtek a két emlegetett állapot között. De akármennyit is, szerintem (1-2 dologtól [pl. nyomtatás] eltekintve) meg lehetett volna csinálni akkor is.
  (Nekünk pedig Ford T-modell van otthon :)
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • >Azonban van 1-2 dolog, ahol új >dimenziókat nyit meg a géphasználat
  Ezzel szerintem mindenki egyetert. A dokumentumok elektronikus kezelese, es az ugyvitel szamitogepesitese a huszadik szazadbna nagyreszt lezajlott. A technologia olcso es elerhetove valt, a szamitogeppel tamasztott realis igenyeket a technologia kielegitette. Az utolso dobas az internet kiepitese volt, ma mar ezen is tul vagyunk.
  A felmerulo igenyek az utobbi evekben nagyon 2 reszre kezdenek oszlani:
  - mar tobb eve megoldodtak (text-audio-video lejatszas szerkesztes, ugyvitel...)
  -nagyon nem jutunk a megoldas kozelebe sem mar nagyon regen (M.I. jellegu tavoli elkepzelesek.)

  Ha mar elhangzott az autos hasonlat, a szamitastechnika lehet, hogy kb. a T-modell elterjedese utani 4-5.-evben van. Ha nem lesz ujabb attores, akkor arra a lassu, de stabil palyara fog allni, mint az autogyartas. A 'gepeszet' ma mar nem divatszakma, nem mondogatjak ra, hogy az a jovo, stb... Lehet, hogy ez fog tortenni a szamitastechnikaval is, de az is lehet, hogy megiscsak lesznek meg atuto valtozasok, nem tudom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak véletlenül vetödtem ide - végzős bölcsészhallgató vagyok.

  Egyetértek azzal, hogy sok, ma számítógéppel végzett feladat megoldható volt korábban másképpen. Azonban van 1-2 dolog, ahol új dimenziókat nyit meg a géphasználat.

  Nem akarok most az email örömeiről beszélni - ha valakinek pl. Lengyelországban van közeli ismerőse, az igencsak tudja értékelni a dolgot... (Nem akartam Amerikát írni, Lengyelország épp elég messze lehet.)

  Amit az én gépem igen jól csinál: nagyon jól tárolja Krúdy majdnem összes novelláját, és nagyon jól kereshetek szövegszerűen benne - ismétlődő szövegmintázatok után kutatva. A nyelvhasználat nagyon könnyen vizsgálható számítógéppel - feltéve, hogy az adott szöveg le van gépelve...

  Rádió (és multimédia): szalagos magnón is jól lehetett vágni - de én már nem tanultam meg. Viszont hangot vágni remekül lehet számítógéppel, szinte kiejtett hangokként... Az eredményt rögtön hallom, kísérletezhetek, több változatot készíthetek a szerkesztőnek.

  És azt hiszem írni is jobban tudok rajta. Verset írni gépen nem nagyon lehet, de prózai szöveget jól. Itt hasonlóképp nagyon leegyszerűsödik a kísérletezés lehetősége. Az ember nem bátortalanodik el a farigcsálástól - mert a farigcsálásra tud koncentrálni, és nem arra, hogy a különböző papírokat/változatokat hol hagyta.

  Azt útálom, hogy tisztában kell lennem azzal, hogy mi az, hogy meghajtóprogram, installálás és hasonlók... (Bár a WinXP már jobb ilyen szempontból.) Elismerem, hogy ezt a bonyolódás magával hozza, de mégis... Nem az zavar, hogy bonyolult, hanem az, hogy ezzel is kell foglalkozni, tutujgatni, stb.

  (Az utóbbi bekezdéssel kapcsolatban: szerintetek egy Apple Mac-kel jobban járnék?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minek is akkor Opel Astra amikor a Ford T modellel az autó problémája már rég meg lett oldva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jövő a számítógépé. Ez a mondat már olyannyira közhellyé vált, hogy már nem is lehetne kihagyni a TV-ből. De szerintem leginkább azko ismételhetik akiknek a számgép még nem folyt bele annyira a mindennapi életükbe (vagy legalábbis nem veszik észre).
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy látom a számlázóprogramos példámat sikerült félreérteni (DOS kontra XP). Na mégegyszer: nem azzal van bajom hogy fejlődik a világ () csak arra akartam pédát hozni, hogy az alapfeladatok nagy része már réges-régen meg lett oldva.
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is vannak a topicnyitohoz hasonlo aggalyaim.
  En valahogy ugy erzem, hogy a szamitastechnika fejlodese, (nem a belso technologiai fejlesztesekre, hanem a kulso szemlelo altal megfigyelheto effektekre) lelassult.
  Egyes TV musorokban meg ma is hallok olyat, hogy a szamitogep a jovo. En ugy fogalmaznek, hogy a szamitogep legalabb annyira a jelen, mint a jovo, sot a szamitogep forradalma a kozelmult.
  Sok atuto valtozasoon vagyunk tul, a PC, az internet, es a radiotelefonok forradalma is lezajlott.
  Jelenleg csend van, az utobbi 5 evben eppen nem zajlik kulonosebb forradalom, es nem is latszanak az eloszelei sem.

  Annyi biztos, hogy ha ujra lesz valamilyen attores, azt valoszinuleg csak nagyon kevesen lajak elore, joslataink nagyresze hibas, es az utokor a rossz SCI-FI kategoriajaba fogja sorolni a nagyreszuket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mire való a számítógép?


  Mások tollával ékeskedve:

  "A számítógép segítségével egy csomó olyan problémát tudunk gyorsan és egyszerűen megoldani, mely problémák a számítógép nélkül nem is léteztek."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem igaz az elöttem elhangzott hozzászólás.
  Hülyeség összehasonlítani egy 10éves és egy vadonat új prg.-t, tényleg semmi értelme. Minden változik, tökéletesedik, csiszolódik. Ugyan annak a programnak (általában) az újabb változata többet tud, kevesebb munkával ellehet vele érni ugyan azt az eredményt. Persze ehhez gyorsabb gép is kell. De az idő nagy kincs és ezért érdemes újabb/gyorsabb programokat használni, jobb gépet venni.
  Lehet, hogy 20 éve nincs új generáció, de az, hogy nincs áttörés, az nem igaz. Gondoljunk csak az internetre, vagy az egérre, bármilyen multimédiás eszközre. Ezek hol voltak 20 éve?
  Az újabb rendszer pedig (pl. WinXP) ezeknek a lekezelésére kell. A DOS egérkezelése nagyáltalánosságban sokkal rosszabb volt, mint bármelyik Win-é.
  És egyébként is, miért akarnánk ugyan azt a "lassú"/régi gépet használni 10 éven keresztül? Semmi értelme! A fejlődés változással jár, de ez nem rossz, sőt!

  A végére még ezt:a számítógép kinövi magát... Na és? Egyre több dolgot tud, egyre több eszközt lehet vele kiváltani. Ez baj? Kinek lenne kedve számológépet, bármilyen szövegszerkesztő masinát, magnót,stb. magával cipelni, amikor helyette ugyan ezeket (talán még jobb minőségben) megkapja egy laptop-ban is?
  És mostmár említhetném akár a TV-t is, mert a DVD elterjedésével lassan ez is áttevődhet a szgépekbe.
  És szerintem ennek ez a lényege. Egy olyan multifunkcionális eszköz, mely egyre több dolgot "olvaszt" magába.
  És lehet, hogy pár évtized múlva, ha elmész nyaralni vhova, csak ruhát és laptopot viszel magaddal, mert a többi problémádat mind el tudod majd végezni pár egyszerű egérkattintással.
  Nem akartam seni ellen beszélni, csak leírtam amit gondoltam...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az a véleményem, hogy a mostani emberek nem tudnánk számítógép nélkül a jelenlegi életszínvonalon élni. A gépek mindenhol ottvannak: az autóban, a mobilokban, a mosógépben... Felsorolni lehetetlen, de nem is kell. Az átlagos embernek a számítógép egyenlő a PC-vel, pedig ez egy hatalmas marhaság. A számítógépeknek csak egy kis töredéke PC, de ez megint egy teljesen más kérdés.
  Olyan helyeken vannak a számítógépek, amiről nem is tudunk, de mégis, ha nem lenne ott, összeomlana a gazdaság, veszélyes lenne a közlekedés, káosz lenne a bevásárló központokban stb.
  A számítástechnika egy új irányt adott az iparágaknak és ezzel együtt az emberiség fejlődésének.

  Valóban igaz, hogy rengeteg olyan ágazat van, amelyek azzal foglalkoznak, hogy a számítógépet javítsák, fejlesszék, vírusírtsák stb. Tehát igaza van Muphynek (lásd témanyitó hozzászólás). Csak azt felejtette el, hogy az számítástechnika mára komplett iparággá nőtte ki magát. Murphy mondatát minden iparágra rá lehetne húzni, az autógyártástól egészen építészetig. Természetes, hogy fejleszetni kell, a rosszakarók ellen védeni kell stb. Ez teljesen normális dolog.

  És hogy mire való egy sima PC? Van olyan dolog, amit számítógép nélkül nem lehetne megoldani? Nincs! De számítógéppel hihetetlen sok dolog egyszerűbb, gyorsabb, átláthatóbb és könnyebb. És ezek miatt "luxus dolgok" miatt mondhatjuk azt, hogy a számítógép mára néklülözhetelenné vált a világban.

  A DOS kontra korszerű (?) rendszerekkel, mint pl. a WinXP kérdésről pedig az a véleményem, hogy nem lehet a kettőt ill. a kettőn futó programot összehasonlítani. Valóban, a régi DOS-os programok nagyon sok mindent tudtak. De nekem ne mondja senki, hogy megközelítették tudásban, biztonságban és megbízhatóságban a jelenlegi társaikat. Ez lehetetlen, már csak a technika fejlődés miatt is.

  Akik kitalálták a számítógépeket, tényleg nem gondolták volna, hogy mára a tinik tízezrei fogják rajta a Tomb Raidert nyomni. Nem erre találták ki, de nem is gondoltak bele a találmányuk jelentőségébe. Írok egy érdekes példát 1977-ből:
  "Nincs olyan ok, ami miatt valaki is számítógépet akarna tartani az otthonában." - Ken Olson, elnök, a DEC alapítója és elnöke.
  Azt hiszem, hogy ez megmutatja azt, hogy nemhogy korábban, de még 3 évtizeddel ezelőtt sem gondolák volna azt, hogy mára milyen mértéket ölt a számítástechnika.

  Tehát összességében szerintem nem kérdés, hogy mire való a számítógép...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kérdés, hogy a mosógépben lévő számítógép mennyire hasonlít arra amelyiken én most pötyögök. Na jó, soroljuk be az 1-es kategóriába az alapján, hogy ezek
  tervezéséhez
  célszerű használni.
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól olvasom a fő érv a régi DOS-os cuccok ellen, hogy nem volt egységes kezelőfelületük, és ezen felül is fejlett anti-user interfésszel rendelkeztek.
  De ennek a megoldásához meg minek kell az egyre újabb és nagyobb teljesítményű gép?
  A játékok ellen semmi kifogásom. Az ellen sem hogy a számíógépet nem erre találták ki. Sőt, igazából nem is azért nyitottam ezt a topikot hogy szót emeljek valami ellen csak a véleményemet akartam közölni.
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy igen nagy kategória, amit "embedded" (beágyazott, kivételesen jó magyar fordítás, de minek?) rendszeenek hívnak. Nagyon jó lehet, mondjuk ha satuféket nyomsz 130-nál egy vizes úton és mégsem állsz fejre
  vagy csak egyszerűen a mosógép kimos helyetted
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tökéletesen egyetértek azzal, amit eddig mondtatok. A számítógépet ma már nem csak arra használják, amire eredetileg tervezték. De a számítógép feltalálói sem mondták azt, hogy ne használjuk játékra a találmányukat. Amúgy egy átlagfelhasználó számára a DOS szerintem elég barátságtalan, a Win XP pedig tényleg nagyon 'barátságos'. (Kivéve, ha fagy )
  De miért lenne probléma az, hogy a gépet manapság már szinte csak játékra használjuk? Ez egyáltalán nem gond, sőt az új játékokhoz megbízhatóbb operációs rendszer is kell, ezért írnak hát mindig újabbakat és újabbakat.
  Más kérdés az, hogy miért akarnánk a DOS-os programokat, amikor jobbat, szebbet is lehet? ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Dehogynem. Van némi különbség egy mai élvonalbeli számlázóprogi meg egy DOS-os között. Pláne hogy DOS alatt egészen elvadult programok is voltak (egy funkcióbillentyű aktiválja az adott feladatot, egy CTRL+PGDN hatására viszi fel, egy CTRL+Q hatására lép ki, mindenféle kódot használ mindenre, ráadásul ezeket a kódokat egyes programoknál nem is lehetett lekérni, láttam olyan DOS-os progit ahol két gép volt tartva, az egyiken felvitték az adatokat, a másikat arra használták hogy kikeressék az egyes kódokat... De szintén rokon témakör az office, márpedig egy OpenOffice meg egy DOS-os M$Word 5.0 között akad "némi" különbség.

  Egyebek: én legalábbis a játékot mint műfajt olyasminek tartom (egyre inkább) mint a filmet, szvsz idővel a kettő össze is fog olvadni (a mai filmekben is egyre több a számítógéppel generált jelenet, ezzel párhuzamosan a játékok is egyre realisztikusabbak). És én egy jó stratégiai vagy kalandjátékot nem tartok rosszabb szórakozásnak mint egy átlag mozifilmet.

  És bizony, egyre több helyen ott van a számítógép, még ha nem is veszed feltétlenül észre. Pl. mobiltelefon, videomagnó / DVD elektronikája, kvarcóra, stb.

  Neumann: szvsz ő ezt a dolgot a matematikai munkájára értette. És bizonyos szempontból igaza is van: ha egy bonyolultabb algoritmust kell megterveznem bizony én ma is papírt és ceruzát használok és úgy csinálom meg a kis Jackson ábráimat. Más kérdés hogy ha viszont a már kész algoritmust meg is akarom őrizni mint program doksit akkor ehhez folyamatábra rajzoló progit használok, mivel a saját kézírásomat hosszú távon nem tudom elolvasni, a papírnak különben is az a legfőbb tulajdonsága hogy könnyen elvész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ön már elég öreg(programozó) vagyok ahhoz, hogy azt mondjam, nem tudhatjuk, hogy mire jó a számítógép. Havi 1 szla kiállításához tényleg fölösleges, de láttam már olyat is ahol bizony jól jött a gép segítsége, mert egy számla esetleg több száz elemből állt össze és a rögzítőnek ezt nem is kellett látnia.
  Aztán ha van 10000 számlád akkor számold ki fejben , hogy ki mennyivel tartozik neked...
  Egyébként DOS -ban is lehetett jó programokat írni, bár kétségteken, hogy a GUI-nak vannak előnyei.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello mindenkinek!
  Most így visszaolvasva eléggé pontatlanul fogalmaztam, csak az nem derült ki amit tkp. mondani akartam.
  Tehát a lényeg az lett volna, hogy a számítógép és a köré épült iparágak, tevékenységek jórészt nem az emberekért, hanem önmagában a számítógépért vannak, azzal a megfontolással igazolva önmaguk létezését, hogy a számítógép pedig már igenis az emberekért létezik.
  A számlázóprogramos példával azt akartam megmutatni, hogy azok a feladatok amikre számítógépet célszerű használni, már régen meg vannak oldva és lényegében az újabb verziók nem sok extrát tudnak nyújtani.
  A számítógépes "dolgokat" soroljuk most 3 kategóriába:
  1. azok a dolgok amikre a szgép ki lett találva (gépesített adatnyilvántartás, ...)
  2. amik a szgép "karbantartásáért" vannak (oprendszer, víruskereső, fejlesztőkörnyezet, ...)
  3. amik úgy jöttek létre hogy az emeberknek eszébe jutott hogy a gépet erre is lehet használni (játékok, ...)
  És ebből az 1es kategória a legkisebb.
  Persze én nem az ellen vagyok hogy irtsuk ki az összes játékot és használjunk DOS-t a régi 286-osokon, csak furcsának találom ezt a helyzetet. Lehet hogy ennek közgazdaságtani vagy tömegpszichológiai okai vannak, ezekhez nem értek. De azért furcsa. Nagyon furcsa.
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha csak szórakozásra használják, még mindig jobb mintha a TV előtt zabálnák a chipset..
  Matematikai, geometriai feladatok szemléltetésére, megoldására elsőrendű eszköz.. Ezen a téren szintén sokat jelent a sebesség.
  A gyorsuló netelérések nagy mennyiségű adat hozzáférését könnyítik meg.
  A winXP meg olyanokkal kedvelteti meg a számítástechnikát, akik anno rosszat álmodtak, ha DOS-t láttak
  Meggyőződésem, hogy pár évtizeden belül az élet szinte minden területén ott lesznek, rengeteg manuális munkát levéve a vállunkról..

  Ti egyébként nem láttuk semmi összeesküvés-félét abban, hogy az 5. generációs gépek már több mint 20 éve jelen vannak? Mindig fejlesztgetnek kicsit, 1-2 mikronnal kevesebb, de semmi radikális újítás, hirtelen áttörés, 6. generációs gépek, nanoszámítógépek, stb. Vagy csak én vagyok paranoiás?

  Üdv
  steel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello!

  Tökéletesen egyetértek. Én sem játszással töltöm az időmet. Inkább a megírásuk érdekel. Van pár haverom, akik nem tudják megérteni, hogy miért költöm a pénzem technikai magazinokra, és programozással foglalkozó könyvekre, ők játékleírásokat tartalmazó újságokat olvasnak. Na de nem lehet mindenki programozó, mert akkor nem lehetne belőle megélni.

  A számítástechnika fejlődéséről: szerintem helyes dolog volt, hogy az egyszerű karakteres felületek helyett megjelentek a grafikus rendszerek.
  Már kiváncsian várom, hogy milyen megoldás lesz, miután a MHz-et nem lehet növelni. Egy pár lehetséges elméletet már olvastam, köztük egy magyar csapatét is, csak pénz hiány miatt nem tudják megvalósítani tervüket.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de viszont büszke lenne azokra a fiatalokra akik szarnak a játékokra ( mint én :) ) és információ zerzés - net, és a sz gép fejlesztését, programokat készÍtenek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt azért ne feledd el hogy egy-egy ilyen DOS-os program megtanulása gyakran egy élet munkája volt. Nem volt egységes felület, még a billentyűkiosztás is programonként (sőt, egyes programoknál képernyőnként !) változott a szerint hogy a fejlesztők hogy látták jónak. A másik dolog ami a DOS árnyoldala volt az a megbízhatóság. Hálózatban a progik néha igen-igen érdekes dolgokat tudtak művelni. Ismertem céget ahol két ember főállásban a sérült adatállományokat javítgatta DBU-val (ez egy DBF fájl piszkáló cuccos volt anno). Tranzakciókezelésnek nyoma sem volt akkortájt, a rekordok feldolgozáskor oda-vissza mászkáltak a kliens és a szerver között a jó kis arcnet kártyákon... Olyan apróságról nem is szólva hogy ha a cégnél volt 10 fajta nyomtató és a user formázott nyomtatást akart akkor mind a 10 nyomtatóra meg kellett csinálnod, vagy legalábbis megkeresni a megfelelő vezérlőkaraktereket a kézikönyvekből amik persze nem voltak meg. Már olyanról nem is szólva ha a nyomik fele CWI, a másik meg 852-es kiosztást használt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert mivel is jobb egy winXP alatt futó árunyilvántartó program mint ugyanez DOS alatt? Az élsímított, extradizájn, világoskék görgetősév jobb, mint ugyanez ASCII-grafikával? Szerintem nem.

  Az lehet hogy nem jobb, sőt sok helyen ezért használnak DOS-os számlázót, de az egyszer biztos, hogy a user nem ért hozzá, ő azt veszi meg amelyik neki tetszik. Ha jól néz ki inkább fog amellett dönteni. Vagy a web-oldalak. Mi a francnak sok kép meg design, mikor úgyis a szöveges tartalom a lényeg, a válasz egyszerű: mert az fog meg először, hiába üres az oldal, nekiállsz böngészni ha jól néz ki... szvsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Állítólag ha Neumann János látná, mire használják manapság a legtöbb helyen a számítógépet (értsd: játékok), többször fordulna meg a sírjában, mint egy ventillátor! Neki az volt az elve, hogy sz.gépet csak a legvégső esetben szabad alkalmazni, ha egy olyan számítás eredményére van szükség, ami papíron több napig tartana...

  Doom 3 rulez!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a számítógép lényege hogy arra használod amire akarod, persze csak bizonyos keretek között (hardver háttér, feladat algoritmizálhatósága stb...)! Mindenki mást talál meg benne: van aki szórakozásra használja van aki pénzügyeit intézi a segítségével vannak nagy játék fanok és vannak olyanok mint mi programozók hogy az alkotás szépségét látjuk meg benne! Annak idején amikor kifejlesztették a mikroprocesszort pont az volt a cél hogy egy eszközt sokmindenre fel lehessen használni és hogy ne kelljen minden külön feladathoz egy célorientált áramkört tervezni! Na szóval az a lényeg hogy szerintem mindenkinek másra való a számítógép, és pont ez benne a jó!

  Mert mivel is jobb egy winXP alatt futó árunyilvántartó program mint ugyanez DOS alatt? Az élsímított, extradizájn, világoskék görgetősév jobb, mint ugyanez ASCII-grafikával?

  Igen de ezt sok user nem így gondolja!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a kérdés már többször is felvetődött bennem, mert sokszor érzem úgy hogy a számítógép-kultúra (néhány tudományos alkalmazást leszámítva) egyre inkább a saját farkába harap és egyre érvényesebb Murphy definíciója: számítógéppel sokkal könnyebben lehet megoldani azokat a problémákat, amiket számítógép nélkül nem is kellene megoldani.
  Lehet hogy téves az elépzelésem, de a legtöbb általánosan felmerülő problémát, pl. gépesített számlázás, szövegszerkesztés, már réges-régen megoldották. Mert mivel is jobb egy winXP alatt futó árunyilvántartó program mint ugyanez DOS alatt? Az élsímított, extradizájn, világoskék görgetősév jobb, mint ugyanez ASCII-grafikával? Szerintem nem.
  És mégis, egyre jönnek az új gépek, az új gépekre a programok, amiknek még újabb gép kellene.
  Az átlagember mit csinál a gépen? Szöveget szerkeszt, levelezik, webezik, játszik. Egyedül az egyre erőforrás-igényesebb játékokhoz kellenek az erősebb gépek. Aztán, ha már tt van otthon az a fránya drága számítógép, az ember fia leül elé és elkezd programokat gyártani. Aztán (lehet) programozó lesz belőle, aki milyen programokat ír?...
  Na mindegy, ez csak pár példa. Szerintem a számítógép (értve ezalatt leginkább a PC-t) rég túlnőtte a saját kereteit és leginkább csak arra szolgál hogy legyen mit eladni. A kivételek (a komolyabb számításokat igényelő tudományos programok, vagy hatalmas bankok adatnyilvántartásai) mindig is külön témának számítottak, amik nem igazán tartoznak bele a kérdésbe.
  Tehát szerintetek, mire való az ember számára (ember alatt értve a netező nagyközönséget, a hobby- és profi programozókat, a szövegszerkesztő titkárnőt...) a számítógép (munkahelyen/otthon használt személy számítógépet)?
  Toma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd