Webprogramozás - mit, mivel ?

Webprogramozás - mit, mivel ?
2004-01-18T21:50:52+01:00
2004-08-02T21:01:11+02:00
2022-11-01T13:25:33+01:00
 • Pontatlan volt, (többek között) a gif-re vonatkozó kérdésem. Valójában animált gif előállításához szükséges eszköz érdekelne. Gondolom valamilyen grafikai szoftver kellene hozzá.
  Milyen egyszerű és ingyenes programot tudnátok ajánlani ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én azután egy kis JSel szerencsétlenkedtem, majd PHPztem... szvsz ezek közül próbáld meg az egyiket, nem bonyolultak. Ha dinamikus tartalmat akarsz, akkor inkább utóbbit...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megtisztelő, hogy az ilyen kezdő amatőr kérdéseire is komolyan válaszoltok.
  Sajnos pontot nem tudok adni, mert a tudástárból átmoderáltak a társalgóba, de köszi a sok tudós hozzászólást, már sokkal többet látok a dolgokból. SHADOW és tenegrirészére felajánlok 25-25 jelképes pontot.

  Szerintetek a statikus html-lel való bütykölés után mi volna a következő lépés, mivel érdemes folytatni az önképzést, ha valaki egészen kezdő, de nagy ambíciói vannak ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van olyan, hogy server push, de mivel az IE nem vagy rosszul kezeli, el lehet felejteni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez megint csak tüneti kezelés, a rengeteg felesleges forgalom megmarad


  Igen, a http protokollnak az az atka, hogy csak a kliens kezdemenyezhet tranzakciot.

  A korrekt megoldas egy dedikalt szerver, ahova mondjuk java klienssel (vagy akar telnettel) lehet becsatlakozni. Ilyen rendszerek mar vannak, pl. az irc protokol is erre a modellre epul. (faba rendezett szerverekkel kiegeszitve a skalazhatosag erdekeben)

  A webes programozashoz meg kezdoknek inkabb a php-t ajanlom. Mindent meg lehet vele csinalni, csak a teljesitmenye alacsonyabb valamivel mint a forditott kode. (de legalabb a legtobb ingyenes webszerveren is lehet futtatni)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez megint csak tüneti kezelés, a rengeteg felesleges forgalom megmarad
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezt a "villogás" kérdést szerver oldalon oldottam meg:

  A kliens küldte a frissítési kérést és az utolsó hozzászólás ID-ját. A szerver vagy frissített, vagy ha nem volt változás HTTP hibakódot adott vissza (204 NO CONTENT). Ez nekem korrekt megoldásnak tűnik, a scrollbar-sem ugrik vissza.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez nem a villogásról szól, egy pici javascripttel is megoldható, hogy ne villogjon (a kattogás IE-nél esetleg marad ). Ami rossz ebben a frissítgetős, állandóan lekérdezős módszerben, az egy Java klienssel is rossz marad: sok felesleges adatforgalom és lekérés, leterheli a kliensgépet és a szervert egyaránt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • . Megcsinálsz PHP-ben egy "chatprogit". Gyakorlatilag a kliens fog refresh-t kérni X időnként. Ezt fogják neked futtatni még néhány ingyenes helyen is.


  Erre van meg egy trukk: A szerver oldalon php fut (mivel azt szinte mindenutt engedik), de a kliens java alapu. Igy nem kell a frissites miatti villogas, meg egyebek miatt aggodni, a php script pedig csak formazatlan sorokat ad vissza. (pl: post-tal kuldhet egy sort, es valaszkent megkapja az aktualis sorokat txt-kent, amiket megjelenit; eredmeny: nem villog es nem fugg a frissites a bongeszo esetleges beallitasaitol) A szerver oldalon meg lehet egy adabazis vagy egy lock,append,read,unlock hivassor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy Delphi-hez konyitasz az kozel sem jelenti azt, hogy a web-programozashoz is ertel valamit.

  Chat programot tipikusan nem (egyedul) webes infrastrukturaval szoktak elkovetni, mivel nagyon kulonbozo a feladat igenyeihez illeszkedo infrastruktura, es az amit egy HTTP szerver biztosit.

  A webes kliensek altal a szerveren kivaltott folyamatok jellemzoen teljesen fuggetlenek egymastol.

  Ez ertelemszeruen a chat-hez minden, csak nem jo, ahol pont arrol szol a dolog, hogy a kliensek mogott ulo emberkek egymashoz beszelnek. Ez arra kenyszeritene a fejlesztot, hogy sajat maga oldja meg a szerver-oldali folyamatok kozti kapcsolatot. Ezt vagy adatbazissal, vagy fileokkal szoktak, vagy hagyjak az egeszet a fenebe, es irnak egy bongeszo alapu IRC klienst.

  Negyedik megoldas: irnak egy olyan chat-servert, ami sajat webes felulettel bir. Ez annyiban veszelyes, hogy egy ilyen szervert nagyon konnyen le lehet terhelni.


  A fentiek miatt en azt mondanam, ha webes dolgot akarsz irni, eloszor ismerd meg a webes architektura lehetosegeit, es utana sajat magad talald ki, mit es hogyan akarsz csinalni. Akkor legalabb a sajat donteseid kovetkezmenyeit vallalod, nem mas (esetleg rossz) javaslataet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos:

  - "Ultraweb és hasonló" tárhelyeken nem fognak ilyeneket futtatni neked.

  - Delphi-hez Windows kell, tehát olyan szervert keress. Kis hazánkban Linux-os szerverek vannak többségben.

  - Ezt nem CGI-ként szokták csinálni. Két-három módszert tudok így hirtelen:

  1. Egy TCP/IP socket segítségével "hallgatózik" a szerver. Ez gyors, de gondok lesznek a tűzfalakkal. Ehhez nem kell Webszerver, én sima NT Service-ként írnám meg. De ezt tutti nem fogják neked futtatni.

  2. Egy WebService szolgáltatást csinálsz, melyet a webszerver futtat. Ennek előnye, hogy HTTP kommunikáció lesz belőle, tehát nem gond egyik tűzfal sem. Szintén nem tudom, ki fog ilyet futtatni neked.

  3. Megcsinálsz PHP-ben egy "chatprogit". Gyakorlatilag a kliens fog refresh-t kérni X időnként. Ezt fogják neked futtatni még néhány ingyenes helyen is.


  Ha az első két módszert választod, akkor egy fizetős, USA-beli szervert keress. Havi 20-30 USD-ért kapsz bármit tőlük. A hazai árak töredékéért, lényegesen jobb szolgáltatással.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mySql-nel az uzleti felhasznalasnak csak a kovetkezo minosul: ha te adatbazist mint szolgaltatast arulsz (van egy mysql szerver es arra csak penzert veszel fel usert).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdvözletem!

  Lenne egy kérdésem, ami lehet hogy hülyeség.

  Szeretnék egy kisebb chat programot írni, csak pár emberre.

  -Meg lehet-e úgy csinálni hogy fogok egy Delphi-t. Csinálok egy CGI alkalmazást és azt feltúrom valami ultraweb vagy hasonló tárhelyre?

  -Delphivel csinálnám, csak nem tudom hogy tényleg CGI-vel kell-e ilyesmit csinálni.
  Ja és azt se hogy hogy. Van-e esetleg valahol példa vagy leírás?
  (Delphihez konyítok csak ilyet nem csináltam még)

  Előre is kössz!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egyébként most hogy nézem a delphi azért tényleg tud valamit... lehet ezt is meg kéne tanulnom :)"


  Igen, ha jól megérted a Delphi ezirányú filozófiáját, akkor sokkal könnyebben, struktúráltabban és hatékonyabban lehet vele dolgozni, mint a PHP-vel.

  Persze ennek is vannak hátrányai: ISAPI-ként fut vagy Apache modulként. A lényeg, hogy a legtöbb szolgáltatónál ezt nem fogod tudni futtatni itthon.
  Az USA-ban más a helyzet, ott standard az, hogy egy Webszolgáltatónál van .NET-is, nálunk nincs...


  Továbbá ez nem egy ingyenes eszköz, tehát nem Olcsó János fórumára való.

  De ha nagy és robosztus rendszereket kell fejleszteni, akkor nagyon-nagyon jó eszköz lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A MySQL akkor ingyenes ha nem akarsz hozzá support-ot és nem mellékeled a kereskedelmi termékedhez.

  Kimaradt az SQL felsorolásból a PostgreSQL ami minden célra és felhasználási módra ingyenes és tudásban félúton van a MySQL és az Oracle között.

  SHADOW:
  egy oracle garantáltan jobb mint a mysql

  Ez így ebben a formában nem igaz.
  Ha van egy havi 100 insert-es és 10000 select-es, 10000 rekordból álló 10 táblás db-d, akkor semmilyen szempontból nem jobb az Oracle (sebesség, ár, telepítés, hardverigény).
  A havi 10000 lekérdezés ugye 330/nap, 15/óra (max. 10/sec).

  Szerintem a magyar db-s oldalak legalább 50-70%-a ilyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mysql alapesetben ingyenes, üzleti felhasználásra is
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt írtam, hogy nem használják sok helyen... vagy nem?

  Egyébként most hogy nézem a delphi azért tényleg tud valamit... lehet ezt is meg kéne tanulnom :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen csak a szerveroldalon is használhatók
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel lehet gif-et létrehozni ?

  Gondolom weblapon akarod megjeleníteni és dinamikusan létrehozni. Nos, erre az említett programnyelvek bármelyike alkalmas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik az amatör vagy a profi eszköz ?

  Ez leginkább a használójától függ
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hmm... Majd mélyülj el a Delphi Client/Server, Enterprise és Architect változatainak lehetőségeiben és rájössz, hogy miért is vannak ezek és miért olyan húzós az áruk. bhubert a napokban beírt egy linket, ott tényleg sokminden szépen össze van szedve a témáról: www.matlus.com

  A CGI-ről pedig nem te írtad, hogy elavult?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • +MySQL nem feltétlenül ingyenes, üzleti felhasználásra már fizetni kell érte...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ami ingyenes (lehet):
  Java, PHP, Perl, MySQL, NET

  Ami nem ingyenes (is lehet):
  Visual Basic, Oracle (és bármelyik inygeneshez vmi plusz kiegészítő)

  Aminél ennek nincs értelme:
  CGI, VRML, SQL, JavaScript
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mármint mire gondolsz? Jó, CGIt lehet benne írni, de nem feltétlenül kell hozzá... Arra ott a perl :) a webfejlesztésbe itt meg én nem értettem bele a szerverprogramok írását, szvsz a kérdés nem arról szólt :)

  Kisebb dinamikus oldalakra ott a PHP, húdenagyonbonyolultakra meg a CGI, de azt akár egy freepascal alatt is meg lehet írni :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Profi webfejlesztéshez tényleg nélkülözhetetlen a delphi meg a c++ ?" dehogy... webfejlesztéshez totál fölöslegesek szvsz :)


  Mit értesz te webfejlesztés alatt? Statikus HTML lapokat? Ahhoz tényleg nem kell Persze máshoz sem "kell", csak használható (elég jól ).
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Na, csak pár szóban

  Ami ebből programnyelv:

  - java
  Kliens és szerveroldalon is használható, platformfüggetlen nyelv, szinte bármire jó (a mostani marsjáró vezérlését is ezzel oldották meg ) Objektumorientált, elterjedt, alapesetben ingyenes, jó a támogatottsága, újabban komoly konkurenciája lehet a Microsoft .NET

  - javascript
  Kliensoldali scriptnyelv, ma már minden rendes böngésző ismeri, elterjedt a használata, némi korlátokkal valamelyest objektumorientált

  - PHP
  Gyakorlatilag webcélú programnyelv (bár nem csak ilyen programot lehet írni vele, csak minek), interpretált, jó támogatottsága van, platformfüggetlen, elterjedt, némi objetumorientáltság van benne (az 5-ös változatban állítólag jobb lesz). Nagyobb projectekhez kevésbé ajánlott, bár van aki esküszik rá, hogy bármire jó

  - Visual Basic
  Windows platformon általános célú programnyelv, sokan utálják a korlátai miatt, és legalább ennyien szeretik, s állítják, hogy ezek a korlátok nem léteznek vagy lényegtelenek

  - Perl
  Általános célú programnyelv (de leginkább webes környezetben használják), értelmezett, platformfüggetlen, állítólag jó a szövegkezelése (én nem igazán próbáltam)  Ami adatbáziskezelő:

  - MySQL
  Ingyenes SQL alapú relációs adatbáziskezelő, vannak korlátai, de mivel elterjedt és sokszor csak ez elérhető, nem mindig törődnek ezekkel a korlátokkal. Jó a támogatottsága a programnyelvek terén.

  - Oracle
  Ez is egy adatbáziskezelő, csak nagyobb tudású és gyakorlatilag korlátlan méretű rendszerhez használható. Viszont drága (ez persze relatív).  Ami egyéb:

  - SQL
  Struktúrált adatlekérő nyelv (Structured Query Language), igazából nem programnyelv (nincsenek pl. benne vezérlőszerkezetek). A legelterjedtebb szabvány, amelyet az adatbáziskezelők az adatok eléréséhez támogatnak.

  - CGI
  Common Gateway Interface. Ez egy csatlakozási felület, amellyel a böngészők (vagy akármik) HTTP-n keresztül kommunkálhatnak szerveroldalon futó programokkal.

  - VRML
  Egy vektor alapú 3D-s leírónyelv. Ez sem programnyelv.

  - NET
  Ez sokban a Java-hoz hasonló technológia, de nem konkrét programnyelv, mint a Java, hanem számos erre felkészített programnyelvvel használható (alapesetben leginkább a C#, amit erre találtak ki).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Valaki mesélje már el, melyik mire való ? "

  ... nem is mind nyelv :) A különböző SQLek adatbázisok, oracle szintén...

  Perlel CGIket írhatsz, ami szerveroldali script, akárcsak a php. Azaz a szerveren fut le, legenerál egy html kimenetet, amit elküld a kliensnek a szerver.

  A VRML a 3Dről szól, nem nevezném általános webfejlesztő nyelvnek :)

  Javascript meg a kliens gépen fut, meg a java applett is, egyszóval egy program, amit a gép letölt.

  "Melyik az amatör vagy a profi eszköz ?" Erre egyedül az adatbázisban tudok felelni, bár ott sem egyértelmű, de azért egy oracle garantáltan jobb mint a mysql :) Egyébként ízlés kérdése...

  "Melyik a menő, vagy a kifutó dolog ? " Ez szvsz hülyeség :) Nincs menő, hanem szükséges van. Bár cgi-t mostanság elég kevés helyen látni, de azért az se halt ki :)

  "Milyen sorrendben lehet ezeket tanulni ?" teljesen független dolgok, szóval tetszőleges...

  "Melyikhez lehet ingyen és lehetőleg magyarul hozzájutni ?" magyarul? hát... az angol leírás mindig jobb, tökéletes magyar nincs... de szvsz mindegyikhez van már magyar leírás

  "Mivel lehet gif-et létrehozni ?" Szvsz erre egy képszerkesztő program lenne a legalkalmasabb eszköz :))

  "Profi webfejlesztéshez tényleg nélkülözhetetlen a delphi meg a c++ ?" dehogy... webfejlesztéshez totál fölöslegesek szvsz :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem olvasd el az itt található cikkeket. Az általad felsorolt programozási nyelvek legtöbbjéről egész jó leírás található.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • átraktam a társalgóba, mert oda való.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyi webfejlesztő nyelvről lehet a proghu-n olvasni, hogy csak kapdosom a fejemet: java, javascript, php, visualbasic, net, cgi, vrml, perl, oracle, sql, mysql
  stb.stb.stb.

  Valaki mesélje már el, melyik mire való ?
  Melyik az amatör vagy a profi eszköz ?
  Melyik a menő, vagy a kifutó dolog ?
  Milyen sorrendben lehet ezeket tanulni ?
  Melyikhez lehet ingyen és lehetőleg magyarul hozzájutni ?
  Mivel lehet gif-et létrehozni ?
  Profi webfejlesztéshez tényleg nélkülözhetetlen a delphi meg a c++ ?

  Remélem van köztetek olyan, aki tömören, lényegretörően, jól áttekinthetően tudná ezeket rendszerezni, hogy még én is megértsem.
  Biztos kiröhögtök az ilyen lamer kérdések miatt, de ti sem úgy születtetek, hogy máris vágtátok a dzsavaszkriptet meg a péhápét.

  Léteznek szellemifogyatékosoknak szánt és akárhonnan letölthető ilyenolyan honlapkészítő ketyerék, de bocs a nagyképűségemért, én szeretném látni a forráskódját annak amit csinálok.
  Most ott tartok, hogy egy ecccerű html oldalt már össze tudok rakni.
  (Egyébként kevés pascallal és még kevesebb assemblyvel foglalkoztam eddig.)

  u.i.
  Válasz elfogadásának egyik feltétele, hogy a fent felsorolt összes prognyelv tárgyalva legyen. (Meg persze azok is amelyeket nem kérdeztem, mert nem is hallottam róluk, pedig fontosak volnának.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd