Az ideális grafikus motor
2007-05-24T20:42:48+02:00
2007-05-29T10:33:27+02:00
2022-07-19T06:43:12+02:00
 • Szóval több nyelven használható DLL-t csinálsz.

  Ehhez a következőket kellene betartani:

  - Pascal exportok:

  pl.:
  void _export _pascal MyFunc() { ... }

  Nem vagyok benne biztos, de nekem a Borland C++ fordító a pascal exportokat nagybetűvel rakja ki a DLL-be, tehát MYFUNC-ként

  - C++ módban az
  extern "C"
  ne maradjon ki, mert különben összebarmolja az export nevét az eljárásnak (kukacot, meg egy rakás krix-kraxot pakol a név után)

  - Az objektumok metódusai is exportálhatók a DLL-be. De ha használni is akarod őket, akkor az elég macerás lesz. Valami ilyesmi formában exportálja ki (asszem): objektum@metódus.
  Azt nem t'om, hogy
  extern "C"
  -nél milyen néven exportál, majd megnézem.

  - Akármilyen nyelvet is használsz, egy header, vagy unit stb. mindig kell. C nyelvben használhatsz
  #pragma startup
  -ot és
  GetProcAddress
  -eket a procedúrák lekéréséhez a program elején. Szerintem egy Delphi unit-ban is lehet inicializációs kódot írni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy mellesleg igen, sokat segítettél soft shadow ügyben.
  Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem mindegy melyiket használod, mint mondtam nagyából mind egy kaptafára megy.

  Remélem a soft shadow-val kapcsolatban többet segítettem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ehh, köszi, de direkt említettem, hogy a DLL szerkezetét szeretném valahogy jól kitalálni.
  Amúgy attól félek - bár elég gyorsak a mai gépek -, hogy érezhető sebességcsökkenés lenne érezhető, ha COM-ot használnék.
  Nyilván nem a grafikai teljesítmény csökkenne, de ha ciklusonként elég sok függvényhívás lenne, akkor lehet, hogy számítana.
  Na jó, akkor sem annyira. De amit lkedves linkelt, az a megoldás eléggé tetszik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elolvastam a linkelt cikket és nagyon tetszik, leginkább a vége.
  Azt hiszem, én is valami hasonlót csinálnék. Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hű... muszáj lenne nekem a registry-ben is regisztrálni a COM osztályokat?


  A COM használata esetén van egy alap osztály:

  #define STDMETHOD(method) virtual HRESULT STDMETHODCALLTYPE method
  #define STDMETHOD_(type,method) virtual type STDMETHODCALLTYPE method

  class IUnknown
  {
  // *** IUnknown methods ***
  STDMETHOD(QueryInterface) (THIS_
  REFIID riid,
  LPVOID FAR* ppvObj) PURE;
  STDMETHOD_(ULONG,AddRef) (THIS) PURE;
  STDMETHOD_(ULONG,Release) (THIS) PURE;

  // *** IClassFactory methods ***
  STDMETHOD(CreateInstance) (THIS_
  LPUNKNOWN pUnkOuter,
  REFIID riid,
  LPVOID FAR* ppvObject) PURE;
  };

  Az összes többi COM-os osztályt ebből örökítesz, továbbá a DLL-ben kell, hogy legyen egy létrehozó függvény, és az átvinni kívánt függvények mind virtual típusúak kellenek, hogy legyenek. Így működik pl. az egész DirectX. Ez a megoldás továbbá lehetővé teszi, hogy akár sima C-ből is elérd a kívánt függvényeket az objektumban/osztályban, csak ne akard tovább örökíteni. Itt sehol senki se kötelez arra, hogy bejegyezd a registry-be, továbbá ez a megoldás így önmagában nem platform függő. De használhatsz más hasonló megoldásokat is, de lényegében mind egy kaptafára mennek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hogyan csináljam a soft shadow-kat


  Javaslom az Nvidia SDK-ban szereplő simplesoftshadow példa programot írányított fény forráshoz. Pont fény forráshoz, pedig vagy nem csinálsz soft shadow-t és egy szerű stencil árnyékokat használsz, vagy soft stencil shadow-t csinálsz ( 1 lépésben egyszerű stencil árnyék, a jelenetről lehúzol egy shadow map-et, és minden egyes pixel lekérdezésénél az árnyékokat tartalmazó textúrából még kiolvasod a jelkenet shadow mapjéből, hogy bizonyos hibahatárokon belül illeszkedik-e a felületre, ha illeszkedik, akkor hozzászámolod, ha nem eldobod.) Vagy pedig a simplesoftshadow példa programm mintájára megcsinálod Shadow-cubemappel, ahogy az id Software csínálja majd a Trinity-Engine-jükben majd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedvenc problémámat feszegeted, ami kb úgy hangzik: miért zabálja fel az általam használt eszközkészlet az általam létrehozott tartalmat? Vagyis: ha írok egy "akármilyen utility-t", akkor azt pl C++-ban, Win alatt csinálom, nem ismerek "királyi utat" arra, hogy ugyanezt más környezetben felhasználjam. Ha használok valamilyen eszköztárat erre, akkor ahhoz kötöm magam - és jellemzően ezek is valamilyen (pl M$) környezethez kötnek.

  Szerintem egyébként akkor jársz jól, ha megcsinálod a "nagyon szép", C++ OO motort, és külön figyelsz arra, hogy a platform-specifikus részeket (settings olvasás/írás, GUI, erőforrások elérése, etc) elkülönítsd a "magtól". (pl windows.h include csak util classokban, amiknek megcsinálhatod a linux verzióját, ha kell).

  Aztán, felhasználod az aktuális platformod képességeit arra, hogy a motort becsomagold (windows esetén ez lehet COM az ő szája íze szerint, linuxon esetleg valami más); amit aztán az adott környezetben a felhasználó oldalról standard, bár platformfüggő módon el lehet érni.
  Nem tudom, a Delphi hogyan tud C++-ban írt DLL-t kezelni; de talán a COM-ba csomagolt motor elérésére már van standard eszköze. Sőt, íme egy cikk C++ osztály közvetlen használatáról... Sőt, állítólag a Delphi devguide is értekezik erről.

  Nyilván overhead van, amikor a motor és a használó környezet határát átléped - viszont jól tervezett motornál ez talán nem túl gyakori, hiszen a 3D világod éli az életét, és csak bizonyos események bekövetkezése kezelendő "odakint".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert az sem túl elegáns megoldás, hogy többféle DLL-t fordítok, egyet, amit Delphiben írtam, egyet, amit C++-ban írtam, stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hű... muszáj lenne nekem a registry-ben is regisztrálni a COM osztályokat? COM-on kívül nincs más lehetőségem? Meg ha azt mondom, hogy Linuxon is lehessen használni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Component Object Model, aminek kicsit utána kellene nézned...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv Mindenkinek!

  Nagy dilemmával fordulok hozzátok.
  Az a helyzet, hogy szeretnék "összedobni" egy jobb grafikus motort, már csináltam egy nagyon alapszintűt (PR00FPS), és alapjaitól kezdve újraírnám az egészet.
  A segítséget nem ahhoz kérném, hogy pl. hogyan csináljam a soft shadow-kat, hanem a szerkezeti megvalósítás hogyan nézzen ki.
  Bővebben: most nagyon úgy érzem, sőt ez biztos is, hogy ahogy az előző, ez is DLL lenne. Azonban azt szeretném, ha a legtöbb, DLL kezelésre képes (WinAPI) prog. nyelvből használni lehessen. Első hallásra ez egyszerű, ha olyan típusokat használok, amik mindenhol megvannak, de itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha létrehozok egy 3D-s objektumot, akkor annak meghívhassam a metódusait. Tehát olyan DLL-t csinálnék, ami kívülről is objektum-orientált, tehát ha megírom C++-ban a DLL-t, akkor Delphiből is metódusokat hívhassam meg a létrehozott objektumnak.
  Ha mondjuk Delphiben írnám a DLL-t akkor ott egyszerűen el tudom képzelni, hogy objektumot adok vissza a hívó proginak, ami persze mutató, és hívhatom a host delphis progimból az objektum metódusait úgy, hogy objektum.metódus1, stb. Szóval ez a gond, nem tudom, hogy lehetne egyszerűen megvalósítani ezt.

  Továbbá, arra is elképzeléseket várok, hogy milyennek tartjátok az ideális motort, kezelés szempontjából, tehát ez így elég kényelmes lenne-e, ha nektek kéne ilyen "kívülről is OO DLL-lel" dolgoznotok.

  A válaszokat előre is köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd