Video/Animacio formátumok

Video/Animacio formátumok
2007-04-25T10:34:32+02:00
2007-05-09T10:52:33+02:00
2022-10-30T12:42:04+01:00
 • Hi!

  Nem igazán ide tartozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Hi!

  Igen, az MPEG-2, jó dolog!

  Az in tel oldalán láttam (brrr), IPP (Integrated Performance Primitives), király, van mindenféle audio és video tömörítés. Azért ajánlom, mert Linuxra, és ARM-re is megcsinálták.

  Nem annyira erőforrás igényes mint a DIVX (a minőség/mennyiség arány számomra elfogadható)

  A mostani DivX implementációk, lelkük mélyén, MPEG-4-sek (tudom, mindegyik )!!! A jó öreg DivX 3 verziójával tudtam jól tömöríteni. Lejátszani AMD300Mhz, (133fsb) 640x288x24 + VBR MP3 32-256, a mozgalmasabb részeknél "beszaggat".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akik tuják min ügyködöm azok értik a kérdésem. A többieknek kicsomagolom.
  Egy saját kernelen szeretnék videót lejátszani.
  Meglévő elterjedt típus kell.
  Többek közt, azért hogy ne keljen ismert formátumból saját formátumra konvertáló programot írni.

  Mpeg tűnik a nyerőnek, okok:
  - Elterjedt,
  - Zártabb mint pl. az AVI-k (értem ezalatt, hogy könnyebben kitudom jelenteni: "minden MPEG fájlt le tudok játszani"
  - Van sok doksi,
  - Nem annyira erőforrás igényes mint a DIVX (a minőség/mennyiség arány számomra elfogadható)
  A cél hw-ben háttértár és operatív memória terhelhető és növelhető, CPU használat keretes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, de nem tudni hogy mi a feladat. Lehet hogy van memória bőven (pl dvd-ről kell lejátszani).

  Ötletet lopni nem tilos, amúgyis szinte mindenki abból építkezik, amit innen-onnan összeollóz. Meg ha egy problémára van egy optimális eljárás, és akárhány kört futsz akkor mindíg oda lyukadsz ki, akkor csak azt kell megvalósítani és nem új utat keresni mindenáron.
  Az meg valószínű, hogy akinek eddig semmi tapasztalata nemvolt a területen, az nemfogja tudni felvenni a versenyt a "vezető" tömörítő eljárásokkal. Esetleg akkor ha speciális feladatot kell ellátni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  Nem nehéz, legfeljebb nem olyan hatékony, mint a meglévőek.

  Hah, a mai világban a kisebb/jobb videó (gyorsan lejáccani) a nyerő! A fájlokat át kell küldeni egy hálózaton, ma ez a gyenge láncszem.
  Újjat írni meg nem nehéz, lásd M$ Photo szabvány:
  - nyúltak egy kicsit a MPEG-4 tömörítésből
  - nyúltak egy kicsit a fraktáltömörítésből
  - nyúltak egy kicsit a bileveltömörítésből
  - ... meg amit még nem vettem észre
  és beadták szabadalomba

  Már láttam olyan 3gp videót, amit nem mindenütt lehet lejátszani (persze, mert szabványos).

  p.s.: A magam részéről a QCIF-re csinálnék egy hatékonyabb videót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nem Win/Linux rendszer mit akar jelenteni? Valami MsDos szerű dolgot?

  Amúgy 2 verziót ajánlok.
  1- találj/használj egy olyan AVI tömörítést, amit le tudsz játszani. Az így készült videóknak meg adj saját kiterjesztést. Ezt az új kiterjesztést te simán lejátszod, az oprendszered meg szintén "megtaníthatod" hogy ez rendes AVI.
  Ha meg szerkeszteni akarod, max visszaírod a kiterjesztést. Ez a legegyszerűbb. Amúgy a régi időkben voltak azért az Mpeg-nél is egyszerűbb tömörítések, amik lejátszása könnyebb lehet, bár ez a fájlméret/képminőség rovására mehet.

  2- másik verzió, ha saját videoformátumot készítesz. Nem nehéz, legfeljebb nemlesz olyan hatékony, mint a meglévőek. De szabadon megadhatod a felbontást, a képarányt, a színek számát, képkockák számát stb. Nemlesz olyan gond, hogy nem elég gyors a winyó, CD, vagy a proci, mert a saját gépedre állítod be a dolgot.

  A FLI/FLC formátumoknak korlátai vannak, azért nem ajánlom. Ezért a GIF-et sem. Bár kérdés, hogy mire akarod használni ezt a video formátumot. Több perces/órás teljesképernyős videókat lejátszani, vagy csak kisméretű rövid animációkat. Esetleg egy fájlkezelő szerű dolgot, amiben tetszőleges videót meglehet nyitni, kell e hang, vagy sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt én értem, csak arra próbáltam rámutatni, hogy az AVI és az MPEG közt alapvetően nincs sok különbség, csak annyi, hogy az előbbibe bármilyen formátumú folyam belemegy, az utóbbiba pedig csak az MP*. MPEG-I-et is tehetsz AVI-ba. Bármit tehetsz, ami egymás után következő byte-okból áll.

  Az AVI formátum abszolút nem bonyolult. RIFF OpenDML, az MSDN-en minden szögét dokumentálják.

  Nem tudom, KisJ pontosan mit akar, de én úgy értelmezem, hogy legyen az szempont, hogy mittudomén windóz alatt megvágja, kódolja a anyagot, aztán a célplatformon pedig lejátsza az eredményt. Ehhez kell valami, már létező szabvány támogatása. Rázós lenne arra is írni kódolót/szerkesztőt/minden mást. Ha mégis ez utóbbi a feladat, akkor semmi akadálya egy saját formátum kitalálásának. Tömörítési algoritmusokat pedig ajánlottunk, de tele van vele a web.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem nem kell bemutatnod az AVI-t, de azt azért vedd már hozzá hogy a kollega, maga szeretné implementálni az algoritmusokat, méghozzá ha jól sejtem full assembly-ben, én ennek tudatában nem preferáltam az AVI-t illetve MPEG4-et!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • AVI-ba is lehet tenni MPEG folyamot, szerinted a DivX az mi? MPEG-4. Az MPEG-nek az a hátránya, hogy tipikusan MPEG folyamokhoz tervezték, míg az AVI-ba egyszerűbb bármilyen mást tenni. Amúgy az FLI/FLC - GIF veszteségmentes tömörítés helyett inkább a HuffYUV a nyerő. Tömörebb, lágyabb, jobb. AVI-hoz van codec is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  A VideoLan és az FFMPEG nyílt forrású.
  Az MPEG-2 olyan jól sikerült szabvány, hogy szinte nem is tudják lecserélni.
  A JPEG-gel a baj, hogy sok-sok pici vátoztatást hatottak végre és ezt mind kezelni kell.

  p.s.: forráskódban kellene egy "bináris" (lefordítás után) Div3 kodoló (MS MPEG4 4.2 verzió). Tudnál segíteni???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gif az szerves resze a rendszernek.
  Ikonokat haterreket tarolok gif-ben.
  FLC-t csinaltam reges-regen nem gondoltam, hogy meg elo formatum.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha animáció akkor FLI/FLC vagy animált GIF! Ezekhez viszonylag elég egyszerű dekódert írni és nem bonyolult maga a formátum sem, gondolom az oprendszered alá kellene, szóval AVI-t én nem javasolnék mert az meglehetősen komplex valami!

  Ha videó is kell akkor egyértelműen MPEG, jól dokumentált de meglehetősen bonyolult a tömörítése! Megannyi kész lib van hozzá, és jól optimalizálható asm-ben (MMX/SSE)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az AVI csak egy olyan szbvány, ami a különböző media folyamok tárolását írja elő. Azt, hogy ezeket a folyamokat hogyan kezeled, már a saját magánügyed. A codec-ek az avi-tól lényegében független valamik, amik ezeknek a folyamoknak a ki-bek kódolását végzik. Úgy kell elképzelni, hogy az avi egy file-rendszer, a file-ok pedig a byte folyamok. Az NTFS sem tudja, hogy mi az a Word dokumentum, csak a tárolás szisztémáját írja elő. Az MPG vagy a MOV is ilyen, csak más az adatstruktúra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közben megvilágosodtam, hogy nem csak a kódolást, hanem az egész mókát meg akarod valósítani, igaz?


  Teljes lejátszást akarok csinálni.

  Avi-rol azt hallotam hogy *.avi nem jelent semmit mert sok codec kellhet hozza.

  Olyan volna jo amit a kiterjesztese egyertelmuen azonosit.
  Tehat ha azt mondom, hogy pl *.kiu kiterjesztesu fajlokat lehet lejatszani akkor minden *.kiu mukodjon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közben megvilágosodtam, hogy nem csak a kódolást, hanem az egész mókát meg akarod valósítani, igaz? Akkor egyértelműen az AVI-t tudom ajánlani. Nagyon jól dokumentált, szinte tökéletes formátum. Régebben foglalkoztam DirectShow-val, akkor szert tettem némi tapasztalatra ez ügyben. Úgy néz ki az egész, hogy van egy header, ahol a metaadatokon kívül leírja, hogy milyen stream-ek találhatók benne. Ezeknek a streameknek is vannak fejlécei, így tudod őket azonosítani. Ez után jönnek az chunk-ok, amik kis csomagban egyszerű byte streamek. Ezeket egy splitterrel tudod szétválasztani úgy, hogy a típustól függően arra a dekódoló bemenetére menjenek az adatok, amik képesek kicsomagolni. Így olvasod a filet, osztod az adatot, a codec pedig kikódol - az eredményt pedig küldöd a herdvernek. Csak az időzítésre kell figyelni. Felvételnél ugyanez fordítva. Tényleg van egy rakás doksi erről. Az MJPG ott jön a képbe, hogy megy a dekóderhez a sok byte, és az általában nem nyers képadat, hanem valami eljárással tömörítve van. Ha MJPG, akkor MJPEG-et kódolsz ki. A VirtualDub forráskódjából ki lehet indulni, de rengeteg a doksi a neten. Ráadásul a program nagyja assemblyben van írva, ha jól emléxem.

  Az MJPEG helyett ennyi erővel bármelyik opensource video/hang codec forrásából el tudod készíteni a saját változatot, ezek is szinte mind assemblyben vannak írva. Csak az MJPEG a legegyszerűbb, és viszonlyag tömör is, de a legfontosabb, hogy lehet benne seekelni, mert minden kocka el van tárolva. Animációkhoz ez fontos lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez már csak azért is jónak tünik mert JPEG már készen van


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz az MJPEG formátum elég áttekinthető, van hozzá open source codec, amiből meg tudod írni más platformra is az algoritmust. Azért tudom ajánlani, mert régebben egy barátom is írt MJPEG kezelő rendszert, még abban az időben, amikor a Win95 Xing volt az egyetlen lejátszó, az is MPEG-I-hez. Akkor még ActiveMovie sem létezett. Szerinte nagyon egyszerű formátum, és JPEG szekvenciát használ, ezért gyors és tömör is. Minden platformon van hozzá codec/lejátszó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok jártas a témában ezért kérem a tanácsaitokat. (15 éve volt hangkártya a gépemben)

  NEM WINDOWS/LINUX környezetben szeretnék lejátszani videó-t, illetve animációt.

  Nem tudok és nem akarok semmilyen gyári libet vagy bármit felhasználni, mindent meg kell írnom.

  Mely formátumok amik:
  - elterjedtek
  - dokumentáltak
  - nem nagy erőforrás igényük van.
  - bármiből konvertálhatóak.
  - a fájlok mérete nem lényeges.

  ps: Video kártyákon látam mpg támogatás feliratot. Mit is jelent ez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd