Linux a "lator" országoknak
2003-12-22T11:37:45+01:00
2004-03-23T23:28:54+01:00
2022-06-30T06:16:49+02:00
 • USA-ban ugy hiszik, hogy csak ott tudnak kitalalni es implementalni valamire valo titkositast - mashol csak lamer programozok/matemtikusok elnek.


  Aha, biztosan ezert fogadtak el ket belga altal kitalalt algoritmust a DES utodjakent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egesz ugy hangzik mintha azert nem lehetne 1024 bites RSA-t exportalni, mert ne rendelkezzen mar senki olyan koddal az USA-n kivul amit a CIA/FBI nem tud feltorni.
  A rohej ugye az, hogy az egesznek az a latszatja, hogy USA-ban ugy hiszik, hogy csak ott tudnak kitalalni es implementalni valamire valo titkositast - mashol csak lamer programozok/matemtikusok elnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, és a forrás. Az oldal egyébként az amerikai kereskedelmi minisztérium egyik hivataláé...


  Ez most mitol ujdonsag? Tobb mint harom honapja linkeltem be ugyaezt a site-ot, ugyanebben a topicban.

  ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban, 1998 óta történt néhány változás. Pl. a 40 bit helyett most már 64 bitnél van az a bizonyos határ. Persze a szabályozás a vállalatok nyomására sokat enyhült, így 64 bitnél hosszabb kulcsot használó "tömeg termékek" is exportálhatóak, ha a belügy erre engedélyt ad (van rá 30 napja...).

  A vita korábban is arról ment, hogy a törvény igazából csak az alkalmazások és nem az elmélet (algoritmus) exportját tiltotta, amikor az RSA kikerült az USA-ból. Közben volt egy időszak, amikor az algoritmus is "fegyvernek" számított, szerencsére azóta már belátták, hogy ez nem tartható. És igen, van jó ország - rossz ország megkülönböztetés is most már, mert korábban csak USA - nem USA volt.

  Ja, és a forrás. Az oldal egyébként az amerikai kereskedelmi minisztérium egyik hivataláé...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt a forrást nem találtam meg--már korábban olvastam--, de itt van egy másik.


  Aha, ez am a komoly forras. Biztos valami fatalis tevedes folytan kerult fel a hoaxinfo.com oldalara is.

  Egyébként a GNU FSF fejlesztés, és a fsf.org és a gnu.org cím ugyanoda mutat

  Az FSF sok egyeb mellett szponzoralja a GNU fejleszteset.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • NSA uses Keys to gain entrance into Microsoft Products

  Azt a forrást nem találtam meg--már korábban olvastam--, de itt van egy másik.

  Egyébként a GNU FSF fejlesztés, és a fsf.org és a gnu.org cím ugyanoda mutat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teszed a hulyet, vagy tenyleg nem erted? Mutass egy linket ahol az fsf (ami mellesleg nem a GNU) azt allitja, hogy
  "
  minden kulcs ott van a nemzetbiztonsági hivatalnál
  "
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosabban? Esetleg egy link?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Free Software Foundation
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ráadásul minden kulcs ott van a nemzetbiztonsági hivatalnál


  Persze. Forras?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jellemző, hogy a kriptográfiai eszközök az USA-ban katonai eszközöknek számítanak, így exportjukra pontosan azok a szigorú szabályozások vonatkoznak, mint a fegyverekre. Ráadásul minden kulcs ott van a nemzetbiztonsági hivatalnál [NSA]. Pedig a kriptográfia már a demokrácia része, az USA-ban mégis agyon van szabályozva. "Terrorizmus elleni" harc--- Jellemző.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat igen '98 ota tortent nehany valtozas. A 'gonoszok' egyebkent jelen pillanatban: Kuba, Iran, Irak, Libia, Eszak Korea, Szudan, Sziria. Ezeken kivul is van par 'problemas' orszag, pl Kina, a FAK tagallamai, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részben igazad van. Idézet következik a Kossuth kiadónál megjelent Számítógépes hálózatok biztonságtechnikája című könyvből (207. oldal):
  "... a titkosító szoftverekre a legtöbb országban szigorú exportkorlátozások vannak érvényben, mert az ilyen eljárások fegyvernek számítanak.
  Az USA-ban a kriptográfiai rendszereket, amelyekbe az RSA implementációi is beleértendők, két kormányzatui helyen szabályozzák: az egyik a kereskedelmi minisztériumban az EAR (Export Administration Regulations) alapján működő BXA (Bureau of Export Administration), a másik a külügyminisztériumban az ITAR (International Traffic in Arms Regulations) alapján működő DTC (Defense Trade Controls). Általában az ITAR rendelkezései, amelyeket lényegében az NSA (National Security Agency) befolyásol, tartalmazzák a szigorúbb előírásokat.
  ...
  Az ITAR rendelkezései jelenleg tiltják az olyan szoftveralkalmazások exportját, amelyek lehetővé teszik a 40 bitnél hosszabb kulcsokkal működő RSA algoritmusok használatát. Ezek közé tartozik például a népszerű PGP titkosító szoftver..."
  Nos, én ezekre emlékezve írtam a hozzászólásomat. Elfelejtkeztem viszont arról, hogy ezt a könyvet 1998-ban adták ki, ám eközben az USA felülvizsgálta a fegyverek exportjáról szóló rendelkezéseit. Így most valóban létezik a "gonosz" és a "nem gonosz" országok kategóriája.
  Azt hiszem, így pontos a kép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak egy kis megjegyzes: itt sincs semmi forrasmegjeloles, vagy szerintem, esetleg en ugy hallottam:
  ``
  Ez soha nem volt igy. Ez a korlatozas bizonyos (a 'gonosz') orszagokba valo exportalasrol szol, nem az usa-n beluli felhasznalasrol.
  ''

  Hogy megmaradjon a korrektseg latszata :P
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dr Mac & leolao: nem semmi, hogy hianyos ismeretekkel es mindenfele forrasmegjleloles nelkul, magabiztosan terjesztitek a hulyeseget. Semmi 'en ugy tudom', vagy 'szerintem', aaa, dehogy. Kezdetnek:

  Tilos az USA-ból a világ bármelyik országába olyan terméket (hardver vagy szoftver) exportálni, amely 128 bitesnél erősebb titkosítást használ


  Nyilt forraskodu projectek teljesen legalisan exportalhatok (korlatozas nelkul publikalhatoak az Interneten), mindenfele elozetes engedelyezes nelkul, csak egy levelet kell kuldeni a forraskoddal, vagy egy arra mutato url-lel a megfelelo szervnek.
  Notification Requirements for "Publicly Available" Encryption Source Code

  Tehát titkosításban két kategória van, USA és nem USA.


  Tehat szerinted ugyanazok a szabalyok vonatkoznak az USA -> Anglia es az USA -> Iran iranyu exportra? Forras?

  netchan

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez sajnos így van. Tilos az USA-ból a világ bármelyik országába olyan terméket (hardver vagy szoftver) exportálni, amely 128 bitesnél erősebb titkosítást használ (lásd a PGP esetét, szegény fickót majdnem lecsukták).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat, ha Te mondod...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak néhány országba nem szabad exportálni, hanem egyetlen egybe sem. Tehát titkosításban két kategória van, USA és nem USA.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az USA-ban tilos x-nél nagyobb titkosítást használni (128??), aki ilyet tesz, azt bizony valagba rugják rendesen


  Ez soha nem volt igy. Ez a korlatozas bizonyos (a 'gonosz') orszagokba valo exportalasrol szol, nem az usa-n beluli felhasznalasrol.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ps. mondjuk szegény férgek képtelenek egynél meszebb gondolkodni és észrevenni, hogy usa-n kívül nem ugrálhatnak, ergo minden ellenségük titkosítani fog ezerrel 1024-en és bekaphatják...


  Szerintem kormanyszinten ok is titkositanak ennyivel, csak nem engedik, hogy hasonlot kivigyel, mert nem tudhatjak, mi van benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • skacok, javítsatok ki, ha tévednék, yó?!
  -az USA-ban tilos x-nél nagyobb titkosítást használni (128??), aki ilyet tesz, azt bizony valagba rugják rendesen (éjjen a nagy-demokrácia); eddig a "cégek" két-féle redszert csináltak (már aki, én csak a debiannál t'ok US és non-US variról); vagy csak egyfélét, ami US-Law kompatibilis és ezt adták el;
  a win természetesen lemegy az usa torkán; kereskedelmi cég, azaz sajnos alkalmazkodnia kell a nagy-demokrácia kinyilatkoztatóihoz (tudnának ők jobbat is, csakhát...?!), tehát nem arról van szó, hogy a linux coolabb lenne, hanem a cia/fbi önmagának tartja fenn a jogot a kizárólagos Big-Brother-re; egy nagyobb titkosításba beletörne a bicskájuk és ilyet ugye nem adhatunk az ellenség kezébe...

  zümy

  ps. mondjuk szegény férgek képtelenek egynél meszebb gondolkodni és észrevenni, hogy usa-n kívül nem ugrálhatnak, ergo minden ellenségük titkosítani fog ezerrel 1024-en és bekaphatják...

  és bocsika a vulgáris izélésért...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt sem tudhatod hogy az átlagember milyet W$-t kap... Másfelől meg az is igaz hogy ha az UHU-s csapat össze tudott hozni egy linuxot akkor a latrok is meg tudják ezt tenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha róla van szó, azt hiszem nem túlzás kijavítani: nem Grécsi, hanem Grétsy (http://www.ujjlenyomat.budapest.hu/bio/gretsy.html.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja, valami hasonló fogalmazódott meg bennem is
  habár nem teljesen vili az egész, egyszerűen fogját és csinálnak egyet állami szinten bagóért és lesz/van linuxuk, az amik meg szopnak...
  meg mi van a BSD-kkel, meg a Debian non-us el...; letölti a paraszt osztakkó használja, jahh, meg mi van a nem-usa disztribekkel; sz'al adtak egy pofont annak bizonyos izének...

  zümy
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hihi.... Ez teccccik.
  Nagyon bizar összeesküvéselméletgyárosnak (Grécsi László most zokog eme csodaszó láttán ) látszanék, ha azthinném, hogy északkórea nem feltétlenül olyan Win-t kapnamint az átlagember, hanem egy kicsinke kémmodul is keveredne bele ballkézről??? Vagy talán ez default bennevan, ki tudhatja mikor és kinek jön jól alapon??? Ez megmagyarázná, miért nem kívánatos egy lefordítható szabad forrású kernel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd