Joel On Software: Biculturalism
2003-12-16T07:11:51+01:00
2003-12-16T18:09:26+01:00
2022-06-29T04:41:42+02:00
 • Nem is arról van szó LC, hogy ne lenne mindkét oldalon remek vagy csapnivaló GUI. A lényeg a filozófiában rejlik, nyilván mindkét "irányzatnak" megvannak a maga előnyei és hátrányai és nyilván számtalan átmenet van.

  Én a magam részéről néha remek ötleteket merítek egy-egy Unix megoldásból, de olyan is van, amitől egyenesen égnek áll a hajam :) Igy van ez fordítva is.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért a *nix oldalon is vannak IDE-k, Pl. KDevelop és nem mindenki csak vi-t használ.
  És szvsz a jó *nixos fejlesztői mentalitás és a jó windowsows fejlesztői mentalitás nem igazán van messze egymástól. Más kérdés hogy a profi coder win alatt sem úgy hasal neki a dolognak hogy tegnap beszéltem a userrel, ma nekihasalok a vizuálbéziknek, felhajigálom a formra az adatkontrollokat és írok mögé valami kódot hogy úgy csináljon mintha működne, hanem megtervezi a programot, elválasztja az alkalmazás szintjeit, stb. És bizony *nix alatt is vannak nagyon-nagyon profi GUI-s megoldások, érdemes megnézni Pl. a KDevelop3-mat működés közben...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • heh... pont azert ugrottam be ide, hogy ugyanezt a topicot megnyissam... :)

  szerintem az end-user szamara 'nehezebb' szoftvert kesziteni

  szvsz nem. csak megint arrol van szo, hogy _mas_. egy intuitiv modon kezelheto felulet megtervezese termeszetesen nem ecceru (ld. szinten Joel irasat
  az UI designrol), de ugyanigy nagy szakertelmet kivan, csak total mas iranyut egy szepen megtervezett lib/framework irasa, azon belul is a szinten 'intuitivan' hasznalhato progi interface. ld. pl. a Guidoval keszult Artima.com-os interjukat,
  vagy szinten Venners beszelgeteset
  Bertrand Meyerrel.

  end-user kultura sem nelkulozi a 'fejleszto baratsagot'

  ez igaz, csak teljesen mas jellegu. vegyuk peldaul a fejlesztesi kornyezetet. az 'end-user' oldalon a kornyezetnek egy konkret IDE-t hasznal az ember (a programozo is end-user ilyen szempontbol), ami gyk. minden funkciot megprobal osszefogni, unix oldalon inkabb a sok, fuggetlen, kiseb, de szvsz konnyebben osszecsatolhato kutyuk hasznalata a jellemzo. szerintem erre jo pelda a build toolok. mondjuk egy Builder/Visual Studio kornyezetben ez a kornyezetbe integralt 'gomb', ami eleg sok funkciot tud onmagaban - de peldaul sokkal nehezebb kiterjeszteni. a unix-filozofia oldalan ott a make/configure, amivel gyk. barmilyen (elobb emlitett) kutyut be tudok fogni a build mechanizmusba, vagy ezeknek a javas - altalalam nagyon szeretett - tovabbfejlesztese, az ant. (es .net-es masolata, a nant, ami meg nincs ugyan olyan allapotban, de aze' teccik)

  itt peldaul szerintem igenis nagyon szepen latszik a filozofiai kulonbseg, es az is, hogy egyiket sem nevezhetnem 'jobbnak' a masiknal -, tenyleg csak a masfajta hozzaallas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit sarkasan ir mindkét végletről, dehát valahogy ki kell domboritani a különbségeket. A Windows oldaláról nagyjából hasonlóan látom a dolgokat, mint ő, a másik oldalt nem tisztem megitélni, lévén nem fejlesztek "oda".

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jo meglatasok, alapvetoen igaza van. Kicsit ugy erzem, hogy eroltetetten nem probal meg allast foglalni egyik mellett sem, holott szerintem az end-user szamara 'nehezebb' szoftvert kesziteni, ugyanakkor az end-user kultura sem nelkulozi a 'fejleszto baratsagot'.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Informatikailag kötelező :)

  d5, netchan biztosan, de vagyunk még itt egy jópáran, akik olvassák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jé, van itt más Joel olvasó is? ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biculturalism - Joel on Software

  Kommentárok, meglátások?

  Ja és persze itt a könyv is online:

  Eric S. Raymond: The Art of Unix Programming
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd