ASP.NET 2.0 Quickstart

ASP.NET 2.0 Quickstart
2007-01-15T16:17:18+01:00
2007-12-22T19:49:28+01:00
2022-10-30T03:40:39+01:00
 • Visual Studio Express.

  Mindent tud ingyen, max. az auto string adatokból történő többnyelvűsítést nem, meg ilyen mellőzhető dolgokat.

  A kezdő sablonja jó tanulmányozni témázhatóságot (xml konfigban állított stíluslapok, stb.), meg a többi dolgot, amit írtál, lényegében már a sablon is mindent tud.

  Ez a win/linux alapú fejlesztés kemény dio, én is agyaltam sokat, de valóban windows alatt érdemes az asp lapokat fejleszteni.

  Fejlesztés közben érdemes IE mellett más böngészővel is próbálgatni, mert más a margin és width kezelés a többi böngészőhöz képest.

  Néhány tipp böngészőfüggetlen megoldásokkal is: www.sumegi.eu
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ... MS használatot szerettem volna elkerülni ...


  Ezzel az attitűddel éhen fogsz halni, ha .NET fejlesztésre adod a fejed.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a válaszokat. Mondjuk a visual cucc értsd nem Visual Studio hanem form designer sosem érdekelt, és sosem használtam. Ahogy nézem azért a kinézet még mindig html alapú azt meg úgy is css alapon csinálnám.
  Viszont igaz lehet hogy az ASP adottságait MS alapokon lehet a legjobban kihasználni. Pedig pont az asztali MS használatot szerettem volna elkerülni.

  Még1x Köszi a válaszokat még meglátom mit teszek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ASP.NET - Would be nice to have, but is not necessary:

  - Support for pre-compiled web sites, support for precompiling web sites:

  Azigen. Magyarul a WDP-t (vagy bármilyen deploy megoldást) el is lehet felejteni! Deploy nélkül ASP.NET-et fejleszteni pedig ... Ez nem nice to have, hanem must have!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az hogy a szerver oldalon mi fut az egy dolog. Az hogy min fejlesztesz az meg egy másik. Ráadásul ha jól tudom már a monodevelopnak is van vizuális asp.net editora (azt nem tudom mennyire jó, másrészt engem ettől kissé eltántorít hogy Pl. integrált debuggere még mindig nincs, meg code folding hogy a windows.forms támogatásról ne is beszéljünk, WPF-ről nem is szólva, bár igaz ami igaz normális WPF form designere a microsoftnak sincs ). De azért az határozottan szép amikor a visual studióval összerakott .NET-es programod fordítás nélkül elindul mono alatt (bár tény hogy én inkább a windows.forms-szal játszottam és ott azért még elég gáz a helyzet).

  Ezzel együtt a mono elég tiszteletreméltó kis project, a semmiből ilyen mértékben megvalósítani a .NET frameworoköt nem rossz teljesítmény. Plusz, ha úgy adódik hogy linuxra kell fejleszteni mondjuk egy GTK-s programot akkor sem kell előszedni a jó öreg C fordítót hanem maradhatok C# alatt (ami nem is annyira a C miatt öröm hanem az elég gázos GTK-s API miatt ahol_valahogy_igy_nez_ki_egy_api_hivas_és_persze_nem_oop(); ).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Linux alatt az egyetlen ASP.NET megoldás a Mono. Ennyi minden van még vissza a 2.0-s státusz eléréséhez. Persze ez csak álom. .NET Visual Studio nélkül olyan, mint egy kocsma sör nélkül. Be lehet menni, csak minek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Lehet rossz helyen keresgélek, de lehet hogy a hely jó, s a kérdésem lesz rossz. Szóval:

  A PHP világából jövök. Nem az a kérdés miért jobb ez vagy az. Hanem, hogy a meglévő platformon el tudok-e indulni. Tudtok-e vmi jó kiindulási alapot arra hogy ez az egész asp.net linux, apache2 és mysql alapokon menjen? Nem a keretrendszer éredekel, meg hogy hogy konfiguráljam az apache-ot, hanem a programozás. Már ott elbuktam hogy egy forms alapú felhasználó auth.
  Nem vagyok képben a provider dologgal sem. Mit ajánlotok? Inkább induljak MS alapokon és ha már megy térjek vissza a pingvinre és az indiánokra?

  Köszi a válaszokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi tud a VS 2008? 'va sokat:

  JavaScript debugging. A Silverlight 1.1 megjelenéséig és a nem SL 1.1-re épülő projektekhez nélkülözhetetlen. IE 7.0-val és Developer Toolbarral megtámogatva ideális (persze csak CSS 2.1-ig).

  Expression Web integráció. Támogatja az egymásba ágyazott Master oldalakat, végre megjelennek az UserControl-ok a designerben, nem kell a CSS fáljokban bogarászni, a tulajdonságablakban látható, hogyan épül fel az adott elem stílusa, és ez helyben szerkeszthető, satöbbi. És gyors. Tényleg gyors. Így néz ki működés közben az egész.

  Megérte ennyit várni erre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • engem egy olyan cache technika érdekelne ami nem form v webpage függő hanem az adott DAL v BLL osztály saját magát cacheli.


  Például: LINQ to SQL DataContext.

  A .NET 3.5-től kezdve nagy változások lesznek a DAL és a BLL oldalán az ADO.NET Entity Framework-ök megjelenésével.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen látom hogy szórakozik az msdn oldala.
  De sikerült letölteni és már fel is telepítettem, vannak benne példák és olvasgattam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • passz, per pillanat az msdn 500 / unable to service request funkcióját tesztelhetik a fiúk, de elvileg az entlib itt van:

  Microsoft Learn: Build skills that open doors in your career

  és vannak hozzá rendes letölthető példák is valahol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, megnézem.
  Példák davidhayden.com vannak csak? Mert ott csak belekap ebbe abba de az elejétől nem mutatja végig a folyamatot. vagy tévedek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • enterprise library caching application block...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hy
  engem egy olyan cache technika érdekelne ami nem form v webpage függő hanem az adott DAL v BLL osztály saját magát cacheli.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már WebService-szokat fejlesztesz (vagy ASP.NET hostolt WCF Service-szokat), akkor itt van, hogy hogyan lehet fájdalommentesen debugolni a service alapú megoldásokat. Ezt elfelejtettem belinkelni az elején.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Orcastól kezdve minden verzérlő-renderinget felülírnak, új, most már nem táblákra, hanem full CSS 2.1-re épülő motorra. VS 2005-höz is létezik ennek egy előzetes változata: némi infó itt. Ennek már régen itt lett volna az ideje, csak az a nyomorult IE 6.0 hátrakötötte a világ kezét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem lett igazam? Ennél a nyúlfarknyi kis feladatnál is abba torkollt az egész, hogy meglátta a megrendelő, "húú, ez nagyon f4sz4, dejó, akkor nem lehete ezt oda tenni, azt meg..." Szokásos szenvedés, szokásos szenvedés, de a megfelelő körültekintéssel kezdett megvalósításnak köszönhetően kerek 10 perc alatt átbarmoltam az egészet (ez neki nem kell megtudni). Mindenképpen megéri, ha az ember gondolkodik, és csak azután kezd el valamit megvalósítani, legyen az bármilyen himi-humi kis feladat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez. Innen kezdve:
  Mögötte általában van kemény validáció...
  Ennél jobban nem lehet elmagyarázni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ApplicationBusinessLogic ez egy kicsit nem világos nekem mit is csinálnál. Egy kis példában elmagyaráznád nekem? Nem kódra gondoltam.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ez a .NET 3.x enterprise modell jóval bonyolultabb, mint ahogy hangzik. Mert mi van akkor, ha a lekért adatok változnak? Mi van azokkal az új objektumokkal, amik a már invalid objektumokból származó adatokból lettek előállítva a kliensen? Egyáltalán ki, milyen objektumot tud megváltoztani, mihez van joga, milyen művelethez van elsőbbsége? Sorolhatnám. Épp egy ilyen környezet megvalósítására képes .NET liben dolgozom szabadidőmben, hiszen ha kész lesz a végleges 3.5 és az Orcas, akkor már késő lesz ezzel szórakozni, addigra már rég az alkalmazások ontása lesz napirenden. Az a jó az egészben, hogy ez még nagyon új koncepció, mindenki egyszerre fog indulni a startvonaltól, szóval ugyan annyi eséllyel lehet valami überf'szát csinálni Magyarországon, mint bárhol másutt a világon (ez csak részben pénzkérdés, ide ötletek kellenek).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Általánosan a DLL-eket így szokás felosztani, bár ez is feladatfüggő, mint minden más:

  BusinessObjects.dll - ebben van definiálva az összes a projekt számára elérhető üzleti objektum

  DAL.dll - ebben vannak a típusos adathalmazok és az összes tábla/kveri adatpter. LINQ: Ez a dll LINQ-kel a DataContext és az entity definíciókat tartalmazza. Ezek szerkezete sok esetben megegyezik a BusinessObjects.dll-ben definiáltakkal, de mindenhol külön kell őket deklarálni, hiszen egy LINQ entity nem szerializálható objektum. Ennek áttekinthetőségét úgy tudjuk megőrizni, ha az üzleti objektumokhoz interfészeket is definiálunk, ha egy LINQ entity és egy BO ugyan olyan szerkezetű, akkor az interfész fogja őket összekötni. Magyarán, ha a BusinessObjects.dll-ben vannak ezek az interfészek, akkor a DAL.dll-ből hivatkozni kell rá.

  ApplicationBusinessLogic.dll - Itt futhat a WF, itt történik az üzleti objektumok menedzsmentje a DAL segítségével, de maguk az objektumdefiníciók a BusinessObjects.dll-ből származnak. Ez a réteg definiálja továbbá a kommunikációs endpointeket (WCF).

  KLIENSEK: A fennti logikából látható, hogy a klienseken mindössze a BusinessObjects.dll-re kell hivatkozni, az ApplicationBusinessLogic.dll szolgáltatásainak elérése a WCF segítségével történik.

  Ha ASP.NET a szerver, akkor, mivel itt "fut" ApplicationBusinessLogic.dll, ezért közvetlenül is tudja hívni a szolgáltatásokat, nincs szükség belső WCF kommunikációra. Az asmx szervízek is így működnek.

  A többi (full trust) kliens a WCF-fel kapcsolódik a logikához, és itt is csak a BusinessObjects.dll-t kell felhasználni.

  A partially trusted kliensek pedig az asmx szervízeken kapcsolódnak a logikához. Itt, ha proxyt gyártasz, akkor az összes üzleti objektumot definiálja a VS magától a proxy névterében. Ez egyszerűbb feladatoknál megfelel, de egy öröklődő osztályokra épülő üzleti objektummodell esetében nem tud működni, hiszen elveszik az osztályhierarchia (meg minden más kód). Ilyenkor a saját üzleti objektumainkat előállító SOAP proxy-t kell írni, ami a generált kód alapján gyerekjáték. Ilyenkor is be kell linkelni a BusinessObjects.dll.

  Ez a modell elég szépen tud működni a legtöbb esetben. A legszebb az egészben, hogy maguk a kliensek semmit sem tudnak az ületi objektumok elérési módjáról (MS SQL, LINQ, Access, stb), mindössze egy-egy kommunikációs protokollhoz értenek.

  Itt lehet erről részletesen olvasni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek szerint a UI webservizeket vagy WCF modulokat hiv amik egy adott objektumot adnak vissza?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz válaszolni, ha nem tudjuk, hogy mi a feladat. A Webservice-okat én a legtöbb projektnél a BLL mögé tenném. Mint azt simi.2 kolléga is kifejtette, itt nem táblákat és sorokat kellene kezelni, hanem üzleti objektumokat. Például ahhoz, hogy egy Webservice-szal kapcsolódó kliens elérje mondjuk, a Budapesti alkalmazottakat, akkor a Webservice valami Employee (+ Address property) nevű objektumot kellene, hogy kezeljen a Person + Employee + Address + Phone, stb táblák sorai helyett.

  A Webservice helyett mindenképpen javasolt WCF-et használni. Gyorsabb, egyszerűbb, bináris vagy SOAP szerializáció (nem ugyan az, mint az XML!), kétirányú kommunikáció, titkosított adatforgalom, gyakorlatilag csak előnyei vannak az asmx-ekkel szemben. Az asmx a .NET 3.0 óta tényleg csak a nem .NET-es kliensekkel és az XBAP-vel (és más partially trusted kliensekkel) való együttműködésre szolgál.

  A cache általában a klienseken valósul meg, az UI oldalon. Pl: ASP.NET alatt az ObjectDataSource beépítve támogatja az adatok cache-lését, de akármelyik nem webes (+XBAP) kliens a memóriában tartja a lekért adatokat, amíg az user dolgozik vele, és ez is egyfajta cache-elés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok,
  az lenne a kérédsem hogy ez az adatmodell vagy tudom is én mi szerintetek jó e.

  Adatbázis

  Webservicek
  DAL ez a kettő egy dll - ben lenne

  BLL ez egy dll

  UI

  Az elérés sorrendje természetesen felülről lefelé :))
  A cache - t melyik rétegben valósítanátol meg?
  Előre is köszi

  R
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kiemelktem egy user controlba a tartalmat
  Bármit is jelentsen ez a szó...

  Hiába, itt a prog.hu-n sajnos nincs intellisence...

  Köszönöm a segítséget, így már megy, és értem is.

  Megnéztem a Bindable attribútomot, és azt írták, hogy így megjelenik majd a tulajdonság pl. a Databindings ablakban.
  Hát nekem nem.
  De ez már igazán nem gond.


  üdv
  ex rem ember
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kiemelktem egy user controlba a tartalmat


  Bármit is jelentsen ez a szó...

  A Text='<...>' részeket töröld. Az ascx codebehind:

  protected void Page_Load(...) {...} [Bindable(true)] public string Address { get { return cimTextBox.Text; } set { cimTextBox.Text = value; } } [Bindable(true)] public string Description { get { return leirasTextBox.Text; } set { leirasTextBox.Text = value; } }

  A sablon:

  <src:MyControl ID="mcStuff" runat="server" Address='<%# Bind("cim") %>' Description='<%# Bind("leiras") %>' />

  A a templated databinding mechanizmusa miatt ez csak így tud működni, mert a sablon kezeli a kétirányú kötéseket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyit csináltam, hogy az EditItemTemplate-ből kiemelktem egy user controlba a tartalmat:


  Cím: <asp:TextBox ID="cimTextBox" runat="server" Text='<%# Bind("cim") %>'> </asp:TextBox><br /> Leírás: <asp:TextBox ID="leirasTextBox" runat="server" Text='<%# Bind("leiras") %>' Rows="5" TextMode="MultiLine"></asp:TextBox><br /> <asp:LinkButton ID="UpdateButton" runat="server" CausesValidation="True" CommandName="Update" Text="Update"> </asp:LinkButton> <asp:LinkButton ID="UpdateCancelButton" runat="server" CausesValidation="False" CommandName="Cancel" Text="Cancel"> </asp:LinkButton>

  Ennyit csináltam, meg persze behúztam a vezérlőt az EditItemTemplate-be.
  A viewstate nincs kikapcsolva, kipróbáltam úgy is, hogy megadtam a vezérlőnél az EnableViewState="true"-t, de nem hatotta meg.

  Az a furcsa, hogy amikor edit módba vált, megjelenik a textboxokban az adat, de mentéskor az objectdatasourde Updating eseményénél már null a paraméterek értéke.

  üdv
  ex rem ember
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Új ASP.NET 2.0 AJAX videók jelentek meg! Mindenkinek ajánlott legalább egyszer megnézni a teljes anyagot, mielőtt ASP.NET 2.0 AJAX projektbe fog. Rengeteg a változás az 1.0-hoz és az AJAX nélküli 2.0-hoz képest. Főleg a xml-script az, ami igazán értelmessé teszi a kliensoldal programozását. Erről nincs még vidinyó, de a fórumon rengeteg link van tutorialokra.

  Az én véleményem szerint történik itt egy szép csendes verzióváltás. Nagyon király az új cucc!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos, hogy be van kapcsolva a ViewState a saját vezérlődön? Esetleg emiatt nem működik. Én általában minden összefüggő vagy más helyen is felhasználható feladatkörnek egy-egy ascx-et gyártok, azért, hogy áttekinthető legyen a projekt. Eddig még semmi problémám nem volt ezzel, megy az insert, az update, a delete. Az elvesző ViewState-ekkel viszont lehet probléma.

  Esetleg még az lehet a gond, hogy a vezérlődre elfelejtetted kihozni a köthető tulajdonságokat. Ha Bind-et használsz, akkor próbáld meg úgy, hogy a saját vezérlőd tartalmazza a tulajdonságokat, amiket a sablonban bindelsz, viszont ezek tulajdonságok egyből a megfelelő tartalmazott vezérlő megfelelő tulajdonságát olvassák/írják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd