Érdemes manapság webfejlesztésre adni a fejet?
2003-12-12T08:06:17+01:00
2003-12-21T10:38:30+01:00
2022-06-29T07:30:45+02:00
 • A témára visszatérve, szerintem mindig is érdemes lesz (köv. 20 év) webfejlesztésre adni a fejed, de el kell döntened, hogy néhány hetes "tanulás" után szeretnél kisebb munkákat vagy 2-5 év + kiegészítő képzésekkel nagyobbakat.


  Szerintem másként nem is lehet, csak gyakorlással és tapasztalattal. Ugyanarra visszatérek, amit lentebb írtam. Magamnak állítok mércét, és tudom, hogy semmi sem megy egyik napról a másikra ( és nem a tehetségtelenség miatt )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos a piac tele van önjelölt, dilettáns álgrafikusokkal, jóllehet a grafikát egyetemen oktatják és egy nagyon komoly szakma.


  Maximálisan egyetértünk. Van az igényesség és az igénytelenség. És e kettő között a borzasztó sokszínű átmenet. De ugyanez megtalálható a keresleti piacon is. Nem lehet ebbe belekötni, mert ha valakinek az "igénytelen" (mi is az és ki mondja meg?) tetszik, és nem utolsó sorban olcsó, akkor azt veszi meg.
  Magamnak állítom fel a mércét és aszerint tevékenykedek. Úgy gondolom, hogy ha egy általad említett önjelölt Picasso-nak 3 sikerélménye van egy grafikus programban, akkor elhiszi magáról hogy..., és önbizalma lesz.
  Még mindig tartom éppen ezek miatt ahhoz, hogy több "webgrafikus" van, mint "webprogramozó".
  Pont ezért találom bonyolultnak az egészet, mert kaméleont meghazudtoló sokszínűségre van szükség, hogy egymagad megalkoss egy frankó oldalt, portált.
  A grafika művészet: hány ember jár el múzeumba rendszeresen festményeket, grafikákat nézni? Arányaiban nagyon kevesen - na Ők fogják csak értékelni igazán - bárhol is találkoznak vele - azt, amit egy hasonló gondolkodású ember alkot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem éppen a fenti nézet silányítja le amatőrré (és teszi tönkre) a hazai piacot. Az ti. hogy valaki úgymond "megtanulja" a Photoshopot vagy mármilyen más grafikai programot, még senkit nem tesz grafikussá.


  Szerintem a piac szabad és mindenki azt kinálja amit tud, és mindenki azt veszi meg amire igénye (vagy pénze) van.
  Tehát van ugye kínai piac meg van Marks & Spenser.

  Nem feltétlenül a 16-22 éves tanuló a hibás, hogy 3-10 eFt-ért csinál egy dinamikus oldalt. Sokkal inkább az igénytelenül (vagy számla nélkül) vásárló vállalkozás a hibás, ami megint csak szubjektív döntés a részéről.

  Mellesleg minden területen mutatkozik a magyar vállalkozások igénytelensége és pénztelensége, ha marketingről van szó.
  Kivéve persze a multikat és néhány korán észheztért kisebb váll.-ot.

  A témára visszatérve, szerintem mindig is érdemes lesz (köv. 20 év) webfejlesztésre adni a fejed, de el kell döntened, hogy néhány hetes "tanulás" után szeretnél kisebb munkákat vagy 2-5 év + kiegészítő képzésekkel nagyobbakat.

  Én az utóbbit javaslom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Webgrafikus pedig igen sok lehet, mert szerintem könnyebben megtanulja az ember a Photoshop-ot, vagy a Corelt, mint mondjuk a PHP-t, vagy a Java-t."


  Szerintem éppen a fenti nézet silányítja le amatőrré (és teszi tönkre) a hazai piacot. Az ti. hogy valaki úgymond "megtanulja" a Photoshopot vagy mármilyen más grafikai programot, még senkit nem tesz grafikussá. Sajnos a piac tele van önjelölt, dilettáns álgrafikusokkal, jóllehet a grafikát egyetemen oktatják és egy nagyon komoly szakma. Az igazi grafikusnak van stílusa, koherens és művészeti szempontból értékelhető terveket alkot. Sajnos nagyon nehéz egy jó és megfizethető webgrafikust találni. (Nem vagyok grafikus, úgyhogy nem haza beszélek. Viszont most szenvedünk egy normális grafikus keresésével.)
  Ugyanez a helyzet egyébként a programozással, az animációval vagy a marketinggel is. Egy csomó tehetségtelen és hozzá nem értő ember alapít kvázi webstúdiót, és működésük néhány hónapja alatt törik le az árakat, gyártják az igénytelen honlapokat és teszik tönkre a piacot.
  Ettől függetlenül érdemes webfejlesztésre fanyalodni, de mindenki döntse el, hogy mihez is ért valójában: a programozó programozzon, a grafikus rajzoljon, a marketinges csináljon marketinget, a szövegíró pedig írjon szövegeket. Ez minden normális üzletágban így megy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ez nagyon lehangoló. Vagy legalábbis amivel Te találkoztál. Egyszerre ennyi mindenhez kell érteni? (Sokminden oké, de még a visual b, meg a delphi is... az már sok egy kicsit). Szerintem természetes, - hogy ha már PHP-ben programozol - hogy egy kis SQL ismeret is szükséges. Webgrafikus pedig igen sok lehet, mert szerintem könnyebben megtanulja az ember a Photoshop-ot, vagy a Corelt, mint mondjuk a PHP-t, vagy a Java-t.
  A másik fele, amiket a megrendelőkről írtál: nos mindenhol vannak ilyenek - sőt a felsőbb körökben szinte általános jellemző, amiket leírtál.
  Végülis, ha megtaláltad a magadnak való melót, akkor szerencsés vagy.
  Lehet, hogy neked nem sikerült, de látod, vannak azért webfejlesztők a világban - hogy hogyan csinálják? Hmmm... egyikőnk sem tudja. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A valasz egyertelmuen nem. Tobbszros tuljelentkezes van a teruleten es nem csak hozzaertokbol, a cegek 80%-a minimalbert hajlando csak fizetni a grafikai operatoroknak es a programozoknak.(Volt olyan hely ahol arra hivatkoztak, hogy ugyis lenyulok majd par munkat.) Ugyancsak jellemzo, hogy isten kaliberu embereket keresnek, az-az csinald a retust, tervezz kinezetet, programozz php-ban, java-ban, kapasbol kezelj valamilyen sql adatbazist, erts a delphihez es a visual basichez, es igen arcpirito, ha nem tudsz Disneyt megszegyenito flash animaciot osszehozni.
  Mielott valaki azt mondana, nem ertek hozza, az utobbi 2 evben eleg kozelrol sikerult megfigyelnem mindezeket. Volt olyan amikor egy webgrafikusi allasra a jelentkezeskor a 242-es sorszamot kaptam. Nyolc alkalommal igertek alam szerzodeskotesenel. Tereszetesen ezutan nemegy alkalommal kerestek meg, hogy tervezzem ujja az oldalt.
  Volt alkalom amikor a portal "tervezest" a tisztelt versenytars 3000 az-az haromezer forintert vallalta, es az osszes tevekenysege kimerult abban, hogy feltelepitett egy PHPortal nevu ingyenesen letoltheto csomagot.
  De a megrendeloket sem kell felteni. Izelitoul par trukk: Elkeszul az oldal es kulonfele kifogasokkal halogatjak a fizetest. Mondvacsinalt okokkal ("Oda nem kek logoban egyeztunk meg...") probalnak lealkudni az arbol. Mintat kernek a felig kesz oldalbol (mert demozni akarnak a cegvezetesnek) majd tobbet nem is hallasz feloluk.

  Osszegezve: Ha webtervezesbol akarsz megelni, akkor keszulj fel ra ez a palya ezerszer nehezebb mint barmi mas. Sok a dilettans, a TimesNewRoman Pistike, a trukkos megrendelo, hozzanemerto munkaado.

  Udv:
  RJ

  U.i.: Mielott meg valaki megvadolna, hogy a kenyerem feltem. Szerencsere mar nem dolgozom a szakmaban. Mas munkakorben a duplajat keresem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, hiszek nektek - nem igazán dolgoztam még együtt senkivel saját magamon kívül :)
  Vagyishogy igen, de még koránt sem komoly szinten. A tudás nyit meg rengeteg lehetőséget, de a tudás határol is be :)
  (De bölcs lettem...)

  Tulajdonképpen nagy, szociológiai szintű elméleti értekezésekre számítottam e témával kapcsolatban, de végül az ellenkezője ragadt meg bennem: "ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz"
  Örülök, hogy válaszoltatok páran, én ezek után magabiztosabbnak érzem magam :)
  Tenx mégegyszer!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként a designernek nem kell tudnia programoznia, ez igaz.


  Viszont nem art ha tisztaban van a HTML es a bongeszok lehetosegeivel, es nem kivan lehetetlent. Ugy sokkal kevesebbet kell vele vitatkozni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Háát... Akkor design terén nem értünk egyet. Nekem nagyon rosszak a tapasztalataim az olyan design emberekkel, akik nem ismerik a webet, a "webre gyártás" folyamatát, pedig volt köztük iparművészetis ember is. Én ismerőssel csináltattam meg a grafikai tervet, utána a kisebb módosításokat már én oldottam meg. Ez bevált egyelőre, bár nagyon összetett melót másodállásban még nem csináltam.

  Egyébként a designernek nem kell tudnia programoznia, ez igaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Létezik designer és programozó az alkotó munkában. Lehet, hogy a design-ernek nem is kell tudnia programozni, hanem elég ismernie a különböző grafikai programokat (szépérzékkel együtt kezelni is), mivel a programozó ismer mindent.
  Érdekes és egyre inkább bonyolultnak tűnő dolog ez. Vagy ezt csinálom, vagy azt. Persze ha egy két fusi bejön, akkor ugye kell tudni mind a két részét.
  Egyszóval tanulás tanulással és akármi kijöhet belőle.

  Tulajdonképpen a piac határozza meg ezt a kérdést is. Én úgy gondolom, hogy egyre nagyobb lesz a kereslet eziránt, és pl a cégeknek - még az egészen kicsiknek is - létszükség lesz egy weboldal.
  Ismerni kéne ilyen-olyan statsisztikákat, hogy mennyi most MO-n az internet felhasználó, hogyan aránylik meg az elérhetőség minősége, milyen a növekedési tendenciája a felhasználók számának.
  Elvégre egy igen komoly marketing eszközről van szó (most félreteszem a spam-okat és társait).
  Érdekes oldal az is, hogy amikorra minden cégnek lesz honlapja Magyarországon, addigra beindul egy körforgás is szerintem, a frissítés, felújítás irányába.
  Érdemes lenne felmérni azt is, hogy milyen erőviszonyok és milyen hangulat uralkodik a szolgáltatói piacon, merre felé billen a fejlődés (mérleg)nyelve. Mi a jövő, mi az, amit már most érdemes szem előtt tartani.
  Na, most jól elfilozofáltam magammal... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan itt van elásva a lényeg: nagyon tetszik a dolog, ezért gondolkodom abban, hogy esetleg lehetne ez is a kenyerem. Nagyon ritka, hogy valaki abból éljen meg, amit nagyon szeret és ez még nem is elég hozzá, mert kell a tehetség, meg még mit tudom én mennyi dolog.
  A tehetség idővel fog csak kiderülni - a visszajelzések alapján.
  Szeretem, mert van benne kihívás, kell hozzá kreativítás és szerintem nem monoton a dolog, mert mindig új feladat van, új megvilágításban.
  Az én oldalamról nézve oké, de van az a bizonyos másik: szerencse, vagy/és "nagy száj" és a többiek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, amit mondasz, de hát sajna nem új. Kell egy "jó fej" is hozzá, amivel eladod magad. Hmmm..., tiszta média.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • annyira tetszik a dolog, hogy mindeképpen ebbe az irányba fogok fordulni

  Itt a lényeg! Nem tudom, ki hogy van vele, de néha szakadjunk már el egy kicsit a pénztöl, és arról is essék szó, hogy szereted-e ezt csinálni? Végül is mindennel lehet pénzt keresni, csak az az igazán nagy dolog (és ritka), amikor abból tudsz megélni, amit szeretsz is csinálni. Úgyhogy az én tanácsom az, hogy ha csak azért kezdenél ebbe bele, hogy sokat keress, akkor ez biztosan nem a te pályád. De ha azért, mert nem tudsz egy hétig meglenni gép nélkül, akkor viszont ez a kérdés fel sem merül. (Ez persze csak egy magánvélemény.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszemélyben elkezdeni kapcsolatok nélkül nem lehet. Én fix munkahelyen dolgozom, és most kezdem elérni azt a szintet, hogy fusi melókkal megkeres egy-két volt kolléga, aki már önálló céget visz.
  Ez a szint persze még messze van attól, hogy 2-3 cégnek bedolgozzak, főmunkahelyem pedig ne legyen, ahhoz még kevés az így szerzett pénz, de ki tudja, lehet, szerncsém lesz.
  Nem álmodozom egyelőre önálló cégről (illetve cég van, de csak a számla miatt), ahhoz magasabb körökbe kelene, hogy bejáratos legyek.

  Az 1 projektvezető, 1 grafikus, 1 programozó elv pedig nekem eléggé sterilnek tűnik, a gyakorlatban ilyen ritkán fordul elő. 1 teljes projektvezető általában nem kell 1 projektre, ha viszont a meló összetett, akkor meg 1 programozó nem elég. Ezek mind az elvégzendő munka összetettségétől függőek.

  Volt persze nekem is ilyen leosztásom (volt egy projektvezető, meg voltam én, mint programozó), de inkább csak akadályozott, hogy nem tudtam közvetlenül beszélni a megrendelővel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ooo, azert egy relative kezdobb ember is el tudja szedni a melot a profibbtol, ha kelloen nagyszaju, es jol tudja magat eladni :) Szoval sokat szamit azert, h mit hazudsz magadrol :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszemélyben lehet, de az nem eredményez professzionális megoldásokat. Minimálisan 3 ember kell: 1 projekt manager, 1 programozó, 1 designer.

  Valóban nagy a túltelítettség, utcáról bekerülni az iparba kevés esélyed van, hacsaknem komoly tapasztalattal rendelkezel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem.
  Világos számomra is, hogy tapasztalatra mindenképpen szükség van. Nem úgy van nálam sem, hogy egyik napról a másikra elhatároztam, hogy az leszek és punktum. Tanulom ezerrel (amennyire az időmből kitelik) a html, css, és most php-t - ezeket tartom alapvető dolgoknak (informatikai főiskola csak nagy vonalakban oktat - szakosodnom nekem kell).
  Aki már jól benne van a szakmában, és sok ismerőse van, annak megéri

  Megéri? Ha nem próbálja ki, akkor nem fogja neki megérni - ezek szerint igaz lehet az, hogy változó a megrendelések száma és teljesen kiszámíthatatlan, hogy menni fog-e a szekér, vagy nem.
  Te munkahelyet említettél magaddal kapcsolatban - egyszemélyben tehát nehéz nagyon működni.
  (Persze, ha ép ésszel belegondolok: munka felhajtása, kommunikáció, tervezés, kivitelezés, teszt, frissítés - jó kis meló...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok ember van, aki webfejlesztőnek definiálja magát, pedig nincs sok tapasztalata. Persze az igazán profi megoldásokhoz tapasztalat kell dögivel. De hát cipőgyárból is rengeteg van, akkor most ez azt jelenti, hogy senkinek nem érdemes új gyárat építenie?
  Ha ebben a szakmában akarsz elhelyezkedni, akkor nem árt, ha sok ismerősöd van.
  Persze szerencsével el lehet menni kezdőként is ilyen témával foglalkozó céghez, de túltelített jeletkezőkből ez a fajta álláspiac.
  A két válasz, amit neked adtak eléggé a két véglet. Aki már jól benne van a szakmában, és sok ismerőse van, annak megéri (de hát melyik szakmára nem mondható el ugyanez), akit viszont nemrég bocsájtottak el, az nem fogja dtúldícsérni. Nekem 4 év alatt ez a harmadik munkahelyem ebben a témában, de ez az utolsó stabilnak tűnik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, én csak jártatom a szám
  Az igazán nagy emberek (vagy, akik annak hiszik magukat) messze maradnak az ilyen témáktól, mert féltik saját magukat, meg az okosságukat.
  Ne vegyék támadásnak, mert nem az - ez saját tapasztalat.
  Mindenhol az van, hogy egy-két okos tojás trónol a szemétdombon és aki kapaszkodik fel, azt mind visszalökik. Kösd fel a gatyát és találj ki valami lehengerlőt - akkor majd szóba állnak veled.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ti webfejlesztésből éltek végülis, vagy csak érintőlegesen vagytok kapcsolatban ezzel?
  Nehogy félreértsétek, de mindenki véleményére adok :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos vagyok benne, hogy egy komoly portál nem két nap alatt születik.
  Itt a kérdés az volt, hogy érdemes-e. Mivel sokfelé ágazik a dolog a webfejlesztésen belül, ezért szerintem nem rossz választás, ha van türelme hozzá.
  A példákból meg lehetne még 1000.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem sok mindent csinálnak - elég nekik a cikkeket berakni egy-két fotóval. PHP-vel ez egy percig sem tart.


  Ennél azért egy 'picit' több időbe telik. Nehogy azt hidd, hogy olyan hú de egyszerű egy jó weboldal elkészítése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Méghogy megéri-e?
  Szerintem hülyére keresik magukat. El lehet kérni egy-egy frissítésért is egy rakat pénzt. De persze ez nem publikus, mert ülnek rajta. Van egy-két ismerősöm, aki ezzel foglalkozik.
  Nem sok mindent csinálnak - elég nekik a cikkeket berakni egy-két fotóval. PHP-vel ez egy percig sem tart.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • null
  Ugy mind a harom.

  Haha, gondoltam, hogy ez lesz a válasz - mivel mindenhol ez a válasz - buta kérdés volt.
  Rengeteg honlapot találni (ez persze relatív), amelyik reklámozza magát, mint össznépi webdesign-olás és profinak tűnik sok közülük. ezek mondjuk cégek (akár ha 2 személyesek is). Magánzókról szinte nem is hallok - bizonyos szempontból érthető is, mert fejleszteni, programozni, meg design-olni eléggé összetett meló.
  Nekem úgy tűnik, hogy tolonganak az ezirányú érdeklődéssel és megélhetéssel érintettek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En ugyan nem vagyok webfejleszto, bar kicsit kostogattam, de imho mindenkepp erdemes belefeccolni idot. Nem tudom, h mekkora a kereslet, de biztos, van, es meg lehet belole elni, kulonben nem csinalnak az emberek :)
  Egyszerűen elég a szerencse hozzá, vagy nagy tudás, jó izlés kell?

  Ugy mind a harom. :)
  Mégegy: külcsíny, vagy a belbecs a nyerő? :)

  A kulcsiny sokat szamit. Es hat elofordulhat olyan ember, aki valamit csak azert nem veszi meg a termeket, mert nem teccik neki. A belbecs meg 1ertelmu, mert hat hiaba szep a cucc, ha ecceruen mindennapi hasznalatnal osszedol. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Bár a kérdés engem nem érint igazán, mert annyira tetszik a dolog, hogy mindeképpen ebbe az irányba fogok fordulni, kíváncsi lennék a Ti véleményetekre.
  Két oldallal találkoztam idáig a véleményekben; mindkettő végletekben gondolkodik:
  "- Igen, méghozzá nagyon jól!",
  "- Nem, nagyon nehéz munkát találni és az sem jelent állandó keresetet."
  Gondolom, jónéhány érintett ember van ez ügyben itt a Társalgóban, tényleg nagyon kíváncsi lennék a filozófiájukra :)
  Egyszerűen elég a szerencse hozzá, vagy nagy tudás, jó izlés kell?
  Mégegy: külcsíny, vagy a belbecs a nyerő? :)
  (Olyanról is hallottam, aki a saját kenyerét féltve tanácsolt el ettől a dologtól. Ilyen nagy lenne a túlkínálat?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd