Szoftver fejlesztési idő

Szoftver fejlesztési idő
2003-12-01T09:00:30+01:00
2003-12-15T17:30:52+01:00
2022-11-01T21:35:41+01:00
 • Az első nagyobb munkám egy ismerősnek készült a könyvelő irodájába. A fiatal ügyvezetőnek a mániája a design volt. A hatodik verziót fogadta el. A tervezett idő 1 hónap volt...ennek arányában állapodtunk meg egy összegben... 3 hét után bemutattam az első müködő verziót ... 3 hónap múlva vette át a végleges verziót... és fizette azt az összeget amit én 1 hónapi melóért kértem volna...
  Szóval megszívtam...azóta 1,5-2-szer több időt tervezek előre és be is jön.

  Szerintem nem mindig érdemes órabért kérni, ha tudod hogy viszonylag kevés idő alatt irod meg azt a progit ami sok papírmunkától szabadítja meg a vevőt akkor érdemes többet kérni, és van ojan is hogy nem hajlandóak annyit fizetni mint amennyit gondolsz ... de nincs más...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legjobb, amikor bejön a főnök, és így szól: ,,Srácok, elvállaltam egy ... munkát, meg tudjuk csinálni?!'' És innentől jön a tömény szívás, itt-ott szopáshegyekkel megfűszerezve... a végén egy kis hajrával megbolondítca... :)


  Erre szoktak azt valaszolni, persze, biztos meg tudod csinalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon változó az idő. Általában az ismert és kitapasztalt modulok megírása kevesebb idő alatt jön össze, mint amit tervezni szoktam. Az új és még nem létező komponensek elkészítése viszont sokszor valóban több idő, de kétszerese nem szokott lenni.

  Olyan program/megoldás megírását szabadna elvállalni, amiben az ismeretlen tényezők aránya nem több 30-40%-nál. Így lehet tartani az időt. Ha kevesebb, az jobb, de unalmas lesz a munka és keveset lehet érte kapni (vö. szalagmeló), ha több, akkor határtalan mértékben megnövekszik az izgalom, csúsznak a határidők és orron-szájon át dől az adrenalin, főleg az átadás napja előtti két-három maratoni 24 órás kapkodásban... viszont nagyon érdekes lesz a munka... :))

  A legjobb, amikor bejön a főnök, és így szól: ,,Srácok, elvállaltam egy ... munkát, meg tudjuk csinálni?!'' És innentől jön a tömény szívás, itt-ott szopáshegyekkel megfűszerezve... a végén egy kis hajrával megbolondítca... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerintem is igaz lehet, mert amikor elkezdtem csinálni, úgy gondoltam max 2 hét alatt kész vagyok. így ez kb a 4szerese lett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezt a Murphi törvényt úgy ismerem, hogy a szoftverfejlesztéshez szükséges tényleges idő a becsült idő háromszorosa, akkor is, ha ezt a szorzót a becsült idő számításakor figyelembe vettük :)))


  Nem tudom, hogy vagytok vele, nálam eddig beigazolódni látszik a törvény :(((


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valódi szükséges idő = becsült idő * 2 és egy egységgel feljebb váltva.
  Legalábbis Murphi szerint. És az a gáz, hogy soxor beigazolódik .
  Azaz: ha szerinted 3 hét, akkor valójában 6 hónap.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hali, egy utazási iroda nyilvántartása, minden szükséges funkcióval 90 oldal doksi(felhasználói/fejlesztői), help, suli után és hétvégén fejlesztve kb. 2 hónapig tartott. árat nem tudok mondani, mert szakdolgozat volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Háát... egy egyszerű logfájlfeldolgozó program, amely napi 300M szöveges fájlt dolgoz fel (internet forgalom), tölt adatbázisba és hónap végén egy számlát küld ki minden dolgozónak: 320 programozóóra (3 hét 3 embernek) és 1.5MFt. Természetesen ez egy speciális program speciális feltételekkel speciális hardverkörnyezetbe, és a forrást is odaadtuk. Ha ezek nem állnak fenn, akkor mindegyik tényező kb. harmadolja az árat.

  Elkérni meg kérhetsz 5000Ft+ÁFA óradíjat, csak legyen, aki megfizeti...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Van egy nagy kérdésem, remélem tudtok segíteni. Mivel még kezdőként programozok Delphi -ben, ezért nincs nagy tapasztalatom abban, hogy meddig tart egy szoftverfejlesztés.
  Persze munkaidő után, esténként és hétvégén van időm a fejlesztésre.

  De az gondolom reális, hogy egy egyszerű számlázó programnál bonyolultabb, több számítási és nyomtatási funkcióval működő, txt fájlt előállító és beolvasó szoftver elkészítése több hónap?

  Kell felhasználói kézikönyv, help.

  Mennyi a reális idő?
  És mennyit lehet óradíjban elkérni?

  Ha van valakinek ilyen irányú tapasztalata, az kérem ossza meg velem.
  Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd