Hogyan készítsek normális referenciát (php + sql)
2006-08-23T18:22:08+02:00
2009-02-11T20:51:06+01:00
2022-07-19T05:16:51+02:00
 • Micu, nova76. Olyan szerződést írattok a munkaadóval, amelyben kikötitek, hogy a munkák a későbbiekben felhasználhatók referenciaként, és ügyesen beleveszitek, hogy nem vállaltok teljes körű felelősséget (tudom, ez nehéz). Dolgoztam pár hónapig egy cégnél freelancer-ként, és volt egy ilyen gond, hogy az egyik megrendelőjük megtalálta a saját személyes weboldalamon a weboldalának a dizájnját, felhívta a céget, ők meg engem, hogy szedjem le, mert nem rakhattam volna kis. Válaszoltam, hogy nézzék meg a szerződést, amit küldtem nekik, és amit aláírtak, elfogadtak, benne van az, hogy egy kivételével az összes munkát felhasználhatom referenciaként. Azóta csend van felőlük...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aha, értem. Bár én még nem vagyok ebben annyira benne, de így azért tényleg szívás! Azt hiszem áldhatok minden napot, amikor a saját kódjaimmal foglalkozhatok, így majd lesz mit bemutatni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem azért, de nem elég a nem publikus rendszereknél csak annyit beírni refnek, hogy ennél meg ennél a cégnél ilyen, meg ilyen rendszer írtam, és ez meg ez volt a feladatom?
  -

  sokszor azt kérik hogy működő referenciát írj nekik. Ebben az esetben teljesen rájuk van bízva, hogy elhiszik neked, vagy sem.

  Egy intranetes alkalmazást még személyesen bemutatni is kényes. Mert elképzelhető, hogy IP alapján kitilt (tehát ha csak nem Ők mennek be hozzád a munkahelyedre... ), vagy csak rizikós hogy az ő gépükön otthagyod esetleg a személyes belépési kódod. Sőt, az is elképzelhető hogy neked nincs is belépési kódod, mert a rendszer adminisztrációja nem a Te feladatod.

  A saját CMS rendszernél még az is lehet hogy fogalmad sincs, hogy hol használják fel. De ha mégis van tudomásod róla, akkor sem valószínű, hogy admin jogokkal be tudsz lépni. Hiszen az ottani admin nagy valószínűséggel megváltoztatta. Ha meg mégis meghagyták az eredetileg beállított admin jelszavát, akkor meg különösen nehéz lesz megmagyarázni, hogy Te miért adtad tovább.

  A másik lehetőség hogy hazacsempészed és megpróbálod az otthoni gépedről bemutatni ezeket, de ehhez már az kell, hogy egyáltalán behívjanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen nem egy php az egész. Itt megnézheted, regelj be és nézz szét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól lesz valaki PHP programozó, hogy egy honlapot össze tud dobni? Pláne egy olyat, amit bárki egy joomlával akár össze is kattintgathatna? Még egy designernél ok, mert ott felmérhető, hogy milyen az ízlése, mennyire van tisztában a színek harmoniájával. Ennek ellenére még így is lehet hogy plágium. Joomla esetén, ha a google első találata kidobta, akkor biztosan, és én nem alkalmaznám, mert még lusta is Ha pedig valami keretrendszerhez is ragaszkodik a cég, akkor még a (X)HTML szabványokat sem igazán kell ismerni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem azért, de nem elég a nem publikus rendszereknél csak annyit beírni refnek, hogy ennél meg ennél a cégnél ilyen, meg ilyen rendszer írtam, és ez meg ez volt a feladatom?
  Mert én valahogy így képzelem el. Ha meg nem így van, akkor szenvedj cégen kívüli programozással is, amit csak magadnak refnek írsz, és kész

  xneo:
  Mivel senki nincs tisztában a jelenlegi tudásommal, így egyedül én tudom eldönteni, hogy egy feladat milyen nehéz a számomra.

  Hát igen, én tőled még tényleg csak ezt láttam. Semmit se tudunk rólad, közben te meg mindent meg tudsz írni, csak semmilyen kódod nincs még. Valahogy nem tudok egy olyan programozót sem elképzelni, aki bármit megír, de még semmije sincs konkrétan...
  Mellesleg ha nagyon nem tudsz mit írni, akkor írj egy komplett php+js+sql webos-t, abban minden benne van
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát sztem 20k sor kicsit sok egy fórumnak Mondjuk még nem írtam, de megbecsülve olyan 5k körül lehet, amit írsz. Persze ha a commenteket is belevesszük, akkor lehet annyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nézz szét az ismerőseid között, fix, hogy lesz valaki, akinek jól jönne egy honlap. Megírod ingyen, aztán ennyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes volt a sok hozzászólást olvasni, szinte mintha mind érintette volna a problémámat. Nekem is az a gondom, hogy miként készítsem el a pályázati anyagomat. Ahogy előttem is írták, a login mögötti admin rész lehet érdekes, vagy kérjem meg a munkáltatót, hogy próbáljon betörni?

  Konkrétan: nem vagyok fiatal (32), teljesen mást csináltam eddig, kb. 1 éve vetettem bele magam a webfejlesztésbe. Mit tudnék felmutatni az önéletrajzomban, hogy azt komolyan is vegyék? Sosem értettem, hogy miért kell fénykép (főleg távmunka...), milyen fizetési igényt támasszak (milyen módon állapítom meg, hogy mennyi a reális összeg, amit havonta elkérhetek), illetve, hogy van-e standard minimum elvárás (PHP/MySQL vonal), vagy a cégek a kulcsot keresik a zárba.

  Tapasztaltaktól ötleteket várok én is.

  Köszönettel és Tisztelettel,

  petijava
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv! Ez tényleg jó kérdés. Én magam csak olyan referenciákat tudok adni, ahol egy pár lap látszik, néhány menüpont az egész (a cég tevékenységi köre, effélék), valamint van rajta RSS feed, hírek, ilyesmi. Viszont a lényeg a login után következik, ami egy komoly business management alkalmazás, viszont az adatok nem publikusak, csak a cég dolgozói léphetnek be, a saját jogosultsági szintjükön. Van fizetős tárhelyem, fel is tehetem rá a rendszert, de ki fogja demo adatokkal feltölteni? Nem kis munka.
  Szóval, ez nálam is a gond a referenciákkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljes mértékben egyetértek.

  Én több helyen is vagy kész design mögé rakom az oldal adatbázis, php/asp részét, vagy elkészítem a "motort" és a megrendelő ráteszi a designt.

  Akkor a referencia mi lesz? Mert azért remélem, hogy nincsenek olyan biztonsági rések, amik nagyon kézenfekvőek, de ha pl. megadom referenciaként, és oda tesztként betörnek (mert maradt biztonsági rés), akkor jogilag ki mennyire bűnös?
  A leendő munkaadóm, aki betört?

  Sebesség? Mit csináljak, ha a megrendelő egy C64-est használ szervernek egy google terhelésű weblapra.

  Vagy lebonyolít pl. pár megrendelést, és hogyan kezeli ezt a rendszer? Utána meg lemondja a megrendelés, hogy
  "Bocs, csak a programozójuk megpályázott nálunk egy állást, és azt teszteltük mennyire jó az általa írt rendszer?"
  Ennek a régi helyen hogy örülnének. (Persze ez egy "szabadúszónál" nem ilyen vészes, de egy alkalmazottnál elég cikki lenne.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem az érdekelne, hogy a referenciákkal mire mennek a cégek? Egy designernél még van értelme, de egy PHP programozónál ilyesmivel mire mennek?

  Tegyük fel, alkalmazottként írok egy intranetes alaklmazást, ki kellene tennem egy free tárhelyre? De hiszen nem is az enyém, hanem a cégem tulajdona. És még valami használható alapadatokkal is töltsem fel? Nyilván dokumentáció nélkül használni sem lehet, így azt is tegyem ki? Mindent áruljak el a cégem működéséről? Ez már ipari kémkedés, nem?

  Vagy tegyük fel, alkalmazottként írok egy saját cms rendszert. Ezt sem tehetem ki sehová sem, mert ez is a cég tulajdona. Ha egy linket adok meg ahol elérhető, ott megnézhetik Mancika munkáját amit mondjuk a TinyMCE, vagy az FCKeditor segítségével összeszerkesztett. A kinézetet egy designer cég készítette, én csak programoztam, tehát amit látnak, ahhoz szinte semmi közöm. Jó, néhol beszúrtam egy két br-t és a css-be is beletúrtam vagy két sort..

  El tudok programozni PHP-ban is több évig úgy, hogy egy betű kódom sincs publikálva a nagyközönségnek. Max ha nekiülök és írok egy saját blogot... De például egy delphi programozónál miért nem kérnek referenciamunkát?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Referenciának szerintem a legjobb ha egy open source projektbe csatlakozol, vagy indítasz egyet, esetleg közben blogolsz ezekről a dolgokról. Sok tapasztalatot lehet szerezni így.
  A webshop felesleges, szerintem az energiáidat olyanba öld bele, ami új. Pl. ismerj meg egy komplex CMS rendszert és fejlessz hozzá pluginokat, modulokat. Ez akár php és java oldalról is mehetne. Pl. csinálj google mashop-ot különféle adatbázisok felhasználásával a határ a csillagos ég. A lényeg, hogy a referencia technikai része minél szélesebb spektrumon mozogjon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha korábban ilyen "komoly" eszközökkel dolgoztál, mint Java, akkor most miért adtad alább? Javaban is van webes lehetőség.

  Nem tudom mi az elképzelésed egy webshopról... persze sokféle lehet. L'art pour l'art alapon sztem nem érdemes nagyon bonyolult webshopba belemenni. Az egyszerűvel meg az a baj, hogy felvetődik a plágium kérdése, mivel nem tudják ellenőrizni, hogy egyedi-e. Túl sok megvalósítás létezik, nehéz újat felmutatni. Persze lehet, hogy tulskerázom a dolgot, de valami egyedibbel mindenképp jobban járnál. (Ha a PHP-t kihagynád a mókából akkor pláne. ÉS NEM, EZ MOST NEM FELHÍVÁS A PHP-FANOKNAK A VÉDELEMRE, CSAK JAVASLAT A Java továbbtanulására.... )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom hol kérdeztem a webáruházak megírásának nehézségeit. Mivel senki nincs tisztában a jelenlegi tudásommal, így egyedül én tudom eldönteni, hogy egy feladat milyen nehéz a számomra.
  Korlátozódjunk ha lehet a 'referencia' témára, ugyanis én arra lennék kíváncsi. Szóval továbbra is: egy webáruház milyen referencia? További ötletek?


  szerk.:

  stutga:
  Persze, az motivál, hogy kiskoromban eldöntöttem programozó leszek, aztán középsuliban is megpróbáltam ebben az irányba orientálódni, mellette persze otthon hobbiból programozgattam, java-ban socket alapú chat szervert threadekkel meg ilyesmit, utána középsuli végefelé eldöntöttem, hogy a webprogramozás kell nekem, de nagyon, utána jött az egyetem, mérnök infó, és lassan vége lesz, tehát gondolnom kéne az álláskeresésre, amihez ugye kéne referencia. Mondhatjuk úgy is, hogy az alkotás öröméért kezdtem el programozni, tetszett, hogy ez most azt csinálja amit én mondok.

  Úgy konkrétan nem hiszem, hogy ne bírnék megírni egy webáruházat, az más kérdés, hogy időigényesebb dolog. De én nem is ezt kérdeztem, hanem, hogy ez jó lenne-e referenciának. Meg a további ötleteket, amik eszetekbe jutnak. De legyetek szívesek tényleg, erről a "webáruház tényleg bonyolult...de nagyon hidd el" témát felejtsétek már el. Köszi!
  (Kellett már beadandónak régebben bonyolultabb alkalmazást is tervezni/írni, és nem buktam bele)
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Egyet kell értsek abban, hogy a webshop bizony nem jó ötlet, mivel vagy túl bonyolult tud lenni, vagy übergagyi.

  Inkább valami mással próbálkozz.

  Szerintem apró kis ref.munkákkal, is felkeltheted az érdeklődést. Én pl. nem ma kezdtem az ipart, és az első (és egyben utolsó) PHP projektemben sikerült nagyot bizonyítanom, pedig nem igényelt 50 óránál több munkát. (Ebből kb 20 az interpreter, és a deklarációmentesség, és a majdnem-OO-paradigma "áldásával" telt) Mindösszesen egy képkeretező programocska, de kitűnően sikerült prezentálni az OO skilleket, a matematikai tudást, és az igényességet. (és most lett elég az önfényezésből. )


  Felmerül viszont a kérdés, hogy miért kezdtél programozni?
  Volt valami ami motivált, hogy én akarok egy ilyen programot; vagy moneytalks?

  Mert, ha előbbi, akkor azzal kellene foglalkoznod, ha az utóbbi, akkor én javaslom az apró-modul-de-kafa útvonalat.

  PS: fejlesztési időt mérjed. az még releváns lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én már írtam webáruházat:) annyira nem egyszerű azért a dolog...
  minimum duplaannyi munkaidő volt, mint amennyit terveztem, sok buktatója volt (ez köszönhető a hibás programtervezésemnek is:))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lacusx:
  Ugyan egy webáruháznak miért ne lenne haszna?

  Mr_Pamacs:
  Nem tudom, szerinted miért sok referenciának. Végiggondolva az egészet, kell egy admin illetve egy vásárló rész, admin részről termékek felvitele, törlése módosítása, akciók kezelése, esetleg hírek kezelése, kategóriák kezelése, statisztikák, rendelések listázása, kezelése, userek kezelése, vélemények moderálása... nem írom le az egészet. Vásárló részről meg lehet ugye böngészni a termékek között, véleményeket írni, kosárba pakolni ezt-azt, leadni a rendelést. Nagyjából ennyiről szól egy webáruház.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sztem azért egy webáruház kicsit sok referencia munkának. Nekem vagy egy saját fórum motorom cikra 20.000 sor körül van, saját képgaléria, admin felületről állítható minden a színektől kezdve a lapok feliratán ,a felhasználói csoportokon és a fokozatokon keresztül a tartalomszűrőkig minden.Belső levelezés, körlevél, jogok adása,elvétele, stb stb. Én ezt mutatom be mindenhol ha kell valakinek. Persze nem referencia ként indult hanem saját szórakozásként. Szóval sztem ha végigolvasod ezt a topicot és megcsinálod a képgalériás, feltöltős, adatbázist használós kis pár száz/ezer soros kis referenciát az elég, esetleg kis AJAX-al megspékelve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak ötletként mondom, hogy olyasvalamit csinálj, aminek tényleges haszna, használati értéke van. Komoly munkaadó nem bukik a www.nagyoncooldesemmiertelme.hu jellegű dolgokra.

  Pl. csinálj magadnak egy oldalt és csináld meg hozzá a komponenseket demozható módon.
  Értem ezalatt, fotófeltöltés, hírlevélküldés stb. Persze nézz szét, hogy mi a leghaladóbb megoldás az adott dologra és ebben az irányban alakítsd ki a saját dolgaidat. Lehet, hogy másfelé is körbe kell nézned (xml-xsl, AS3 stb), hogy igazán profi legyen a cucc.
  Aztán ezekből elvileg bármit összerakhatsz.

  És a legfontosabb. Kerüld a gondtalan titkárnők és a komoly képpel kezet rázó öltönyös lexikonügynökök fotóit az oldaladon :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Tudom kicsit régi a topic, de mivel pont ilyesmit akarok kérdezni, nem láttam értelmét, hogy újat hozzak létre.
  Szeretnék készíteni valamilyen referenciamunkát (html, css, php, mysql, javascipt).
  Nem ismerek jelenleg semmilyen céget, akinek felújításra szorulna a honlapja, illetve nincs is túl sok kedvem ilyesmit csinálni.

  Arra gondoltam, készítek egy webáruházat, ami mindenki számára szabadon letölthető illetve felhasználható lenne.
  Szerintetek ez milyen referencia? Ha cégek lennétek, egy ilyen (persze megfelelően kivitelezett) referenciamunka láttán felvennétek? Esetleg van más ötletetek?
  Előre is köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a reakciókat ....
  Alig használt DW eladó...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • no comment :DD
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a grafikát is megálmodja helyetted a progi ?

  szóval neked anyi a dolgod, hogy File -> Save ( As ) és kész is vagy mindennel ...

  nemsemmi, én meg itt szenvedek má több napja ha ezt tudom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, de laikus fejjel a DW szerintem is komolytalan
  Igazi kóder nem adja ilyesmire a fejét... Szerintem minden osztályt meg lehet írni EditPlusban,stb-ben amik mellesleg abszolút free-(k).
  Na csak ennyit akartam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hehe :) koszi majd megoldom, de amig full tele vagyok munkaval addig nem surgos :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyet is tud?

  Én csak azért használom, mert tetszik a színe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor saját refnek megcsinálom a Te oldalad Occsóér
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En mondjuk ha egyszer lesz idom, akkor egy sajat szemelyes oldalt csinalok azon lesz egy referencia.encimem.hu es ott szepen le lesz irva milyen oldalon, mit csinaltam, mit hasznaltam, stb, de mivel kicsit sok a melom ezert erre nincs idom :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ezt eloadod egy allasinterjun, akkor a referenciakig el sem juttok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd