Profi adatbáziskezelő ingyen - letölthető a legújabb PostgreSQL változat
2003-11-18T20:03:45+01:00
2003-11-21T12:55:49+01:00
2022-07-19T05:37:22+02:00
 • 20%:
  Pl: párhuzamos lekérdezés végrehaytás. Azaz egy sql lekérdezést több shadow process hajt végre párhuzamosan. Többprocesszoros adatbázisszerver és nagyon nagy adatbázis esetében sokszoros sebességnövekedés is lehet. (Pl Adattárházak)

  Real Application Cluster:
  Egy teljesértékű adatbázis claster, ami normál működés esetén párhuzamos futást és majdnem egyenletes skálázhatóságot tesz lehetővé, egy node kiesése esetén pedig leállásmentes továbbműködést. (addig lemenően, hogy ha egy select futott éppen a lehalt node-on, akkor a lekérdezés továbbfut egy másik node-on és az indító process észre sem veszi, hogy közben meghalt egy adatbázisszerver.)

  És ez csak a jéghegy csúcsa. Sok olyan dolog van, amiben az Oracle a piac többi szereplője elött jár. Egy párszáz Gigás adatbázist nem is nagyon tennék másra mint oracle. De ha nem ilyen "éles" a helyzet, akkor egyszerűen túl sok a matek vele fölöslegesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetes, hogy az ingyenes nem egyenrangú az fizetőssel. De ha minnél jobban közelít, annál jobb. A 20%-kal kapcsolatban csak konkretumokra voltam kiváncsi, semmi több.
  Ahogy írtad, azt fogom csinálni: ki fogom próbálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért egyvalamit szögezzünk le. Olyan adatbáziskezelőt, ami mindent tud amit az Oracle és ingyenes nem fogsz találni. Nem véletlenül fizetnek a cégek sem. a 20% azt akarta jelenteni, hogy ezen plusz szolgáltatásokat, amiket a konkurensek nem tudnak max az Oracle felhasználók 20%-a használja ki. A többi simán fájdalommentesen áttérhetne másra.

  A SapDB-ben a ODBC native driver, nem valami protokolkonverter. Tehát az ODBC driver már közvetlenül tud a SAPDB kernellel kommunikálni. Eredmény : nem lesz jelentősen lassabb mint a fordított kliens. (Régen az ODBC driverek valóban a lassíságukról ismertettek meg, ez mára nagyrészt már múlt) De minek magyarázok. Próbáld ki és döntsd el!

  Én a SapDB-t VisualBasic-el használtam együtt windowson és ez nagyon hatékony és gyors fejlesztői környezetet eredményezett, ahol az adatbázist akár egy nagy 64-bites Unixra is teheted, anélkül, hogy a VB-kódban egy bötűt kellene változtatni. De a Delphi ugyanaz pepitában. Izlés kérdése szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a válaszokat.
  Pontosítom a kérdéseimet: most oracle-t használok developer form-sal. Önmagában az oracle nagyon jó, de brutáll nagy. Én arra gondoltam, hogy delphi-t próbálok használni fejlesztő eszköznek és alá valami oracle szintű ingyenes adatbázis kezelőt rakok. Tehát egyfajta tanulásról van szó.
  Namost, ami szóba jöhet: interbase-jó, de kicsit zavar, hogy bizonyos gyakran használt függvényeket, amik az adatbáziskezelőkbe be van építve, itt nekem kell berakni az adatbázisba pl:substr() . Mysql: nem tudok oracle szerűen triggereket, procikat létrehozni az adatbázisban.
  Megnézetm az SAPdb és letöltöttem a windows-os postgresql-t. Postgre-hez van zeoslib delphi komponens csomag, ezt ki kell probálnom. Ha jól láttam az SAPdb-hez odbc driver van. Mi a tapasztalat,ez jól és rendben, gyorsan műkődik? Mire gondoltál a 20%-kal kapcsolatban?
  Ha jól láttam a postgre-ben és az SAPdb-ben is oracle szerűen tudok triggereket és adatbázis procikat írni.
  Remélem értelmes voltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Postgresql-hez van dbexpress driver. A Kylixos picit régi (és nem bizotos hogy megy a legújabb Pg-vel) de van külsős kereskedelmi megoldás ami állítólag nagyon jó. De én SAP DB-ről beszéltem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár szerintem leoalo nem a Postgres-ről bezélt, de történetesen abból is van natív Win32 válozat. Igaz, az 7.2-es és csak binárisban érhető el (), de dolgoznak a natív port megvalósításán is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit félreértettél, én a SapDB-ről beszéltem. Ezzel lecserélhető az Oracle-ök 80%-a anélkül, hogy észrevennéd a különbséget. A maradék 20% más téma.

  Ahonnan letöltheted: SAP DB 7.4: Quick Download of SAP DB Software

  Ha kell segítség szólj. (Biztos kell majd.)
  Ha kell valaki a cégnek, aki be is tud vezetni egy ilyet és volt is már ilyen projektje akkor is szólhatsz. (persze ez nem a reklám helye)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rendben, tehát ha jól értelek, akkor létezik egy Postgre windows-os telepítő, ami telepíti windows alá a servert és lehet telepíteni egy kliens oldalt vagy bármilyen más eszközt amivel el lehet érni ezt a servert. Ha erről van szó, akkor megkérlek, hogy adj meg légyszíves egy olyan oldalt, ahonnan letölthetem a telepítőt, mert a postgre-nél felsorolt helyeken csak linuxos csomagokat találtam.
  Egyébként olyan adatbázis serverre gondoltam, ami ki tudja váltani az oracle-t. Megbizható, rugalmas, de nem olyan monstrum, és ingyenes.
  Köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha Kylix alól akarsz elérni PostgreSQL-t, próbáld meg zeoslib-bel.

  zeoslib homepage

  Még nem próbáltam, de biztos jobb mint ODBC-vel kínlódni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem igazából dbExpress lenne jó - Kylix alól nyomulok. Van ugyan dbExpress-odbc híd, hosszú távon lehet hogy ezt fogom majd használni. Jelenleg Firebirdet használok ami jó is, műxik is, de hosszú távon a szoftveremet portolni akarom nagyobb adatbázisokra is. Mindenesetre köszi, a későbbiekben lehet hogy majd még megkereslek egy e-mailben vagy priváton.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez engem is érdekelne. Remélem, hamarosan lesz PHP-ben is natív támogatás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valóban érdekel, csináltam egy alap PHP weboldalt SapDB adatbázissal apache-al linuxon(unixODBC-vel). Ha kell tudok infókat adni a beállításokhoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A leánykori neve sqldb volt és valamikor a 80-as évek elején indult a Berlini egyetemen. Volt eddig vagy 8 neve. Mielött a Sap felvásárolta volna valóban Adabas-d volt. Ha jóltudom Solarisról indult, de előbb volt az SAP engedélyezve Wines SAPDB-re mint Linuxosra.

  Az biztos, hogy nem volt Cygwines soha.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 3. variációra voltam kíváncsi.

  Egyébként nem lennék biztos benne hogy előbb volt windowson: az SAP DB leánykori neve ha jól tudom Adabas-D volt és már a kezdetektől létezett linuxon is. Én legalábbis úgy 95 tájékán mintha találkoztam volna vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te vagy a második, aki ezt kérdezi, és fogalmam sincs honnan jön ez a tévedés.

  A SapDB előbb volt Windowson mint linuxon. Soha nem volt Cygwin függő. Most sem az. Teljesértékű windows binaris van alatta.

  És ugyanúgy fordított binaris van Aix, HPUX, Solaris, Linux, Tru64 hez is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Három eset van:
  1,A SapDB fut Linux-on és te mondjuk Visual Basic-ből támadod. Ezesetben az Win-es odbc drivert fölcsavarod a kliensgépre, és semmit nem kell installálni a Linux oldalon. Ezesetben minden pontosan úgy működik mintha a dbserver helyben lenne.
  2,Az MS-en futtatod a DB-t és Linuxról olvasod. Ezesetben a unixODBC-t ajánlanán és a helyzet ugyanaz mint az előző esetben. (Pl Apache és PHP linuxon, DB a winen)
  3,Minden Linuxon
  Megy ugyancsak. Az előző példánál maradva:
  Apache, PHP, SapDB egy Linux serveren: Fut pl unixODBC-vel.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MSDE is an ideal solution for:
  [...]
  * Basic websites that serve up to 25 concurrent users.
  [...]
  Én ebből gondoltam hogy 25 körül lehet a korlát és valószínűnek tartottam hogy dinamikus (azaz fokozatosan lassul ha több a user). A licensz feltételeit nem olvastam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az MSDE licenszelése változott! A limit amúgy nem 25, hanem 5 (erről van egy leírás a site-on). Arról nem volt szó, hogy korlátozás nélküli legyen...

  d5
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ez annyira nem nagy újdonság. 25 usernél azért a postgresql is többet kiszolgál egyszerre /vagy Pl. a Firebird/, nem is szólva Pl. az SAP DB-ről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • profi adatbáziskezelő ingyen - letölthető az MSDE


  Explore SQL Server 2012-2014

  d5
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!
  Csak annyit szeretnék megtudni, hogy az új verziót egyszerüen fel tudom telepíteni windowsra, mint pl. interbaset és máris használhatom? Vagy megmaradt a cygwines környezet ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ODBC drivere linux alól is elérhető ? Mert én mintha csak windowsosat láttam volna...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor most lässuk milyen interfac-ek vannak implementälva:

  -ODBC
  -C/C++ Precompiler (Embeded SQL)
  -JDBC
  -Perl DBI
  -Python
  -PHP

  Megjegyzendő, hogy az ODBC interface nem egy hozzátoldott lassú vacak, hanem a kernelben implementált alapinterface. Nem jelentős komromisszum.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van hozzá ODBC interface.
  Azzal tud menni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali,

  A MySQL-el egy közös fejlesztési és közös marketing megállapodást kötött a SAP. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hoogy minden joga megmarad a termék fölött, továbbrais ugyanannyi emberrel fejleszti mint azelőtt. A cél ezzel egyértelműen az, hogy a MySQL név népszerűségét és ismertségét meglovagolva többen ismerjék és próbálják ki.

  Attól, hogy a teljesítmény és a minőség romlani fog nem kell tartani, mert nem a meglévő MySQL lesz "megturbózva", hanem egy teljesen új termék, a MaxDB kerül bevezetésre, ami nem más, mint a SapDB 7.5-ös verziója.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egy bajom van vele: nincs neki dbexpess drivere. Ha lenne használnám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pascal interface-t nem ismertek a sapDB-hez?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arról nem is beszélve, hogy a mysql-lel történt egyezség (házasság, összeolvadás???) hatására mysql szintre degradálták le...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A SAPdb-t sajnos nem nagyon ismerik. A SAP szó hallatán egy nagyon drága, szinte megfizethetetlen rendszer ugrik be az embereknek.
  A másik oldalon a postgres és a mysql a linux disztribekkel együtt kerül terjesztésre és mindenki szereti, mert sok könyv van róla. Kisebb gépre is fel lehet rakni őket és nagy környezetben is megállja a postgres a helyét. (mysql persze nem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Továbbra is tartom azon véleményemet, hogy az GPL-LGPL(kliens) licensz alatt kiadott SapDB az ingyen adatbáziskezelők között nem nagyon talál legyőzőre. Ha tekintetbe vesszük, hogy az SAP saját "Outsourceing" üzletágában a SapDB a leggyakoribb adatbáziskezelő és hozzátesszük, hogy egy közepes SAP rendszer esetében (kb 100Gb adatbázis, kb 30000 adatbázsobjektum, 99,8% rendelkezösreállás-gyakorlatilag 7*24óra/hét online) nincs különbség az Oracle és a SapDB alapú megoldás teljesítménye között, akkor szinte hihetetlen, hogy alig használja valaki.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd