WEBSERVICE vagy XML Post?

WEBSERVICE vagy XML Post?
2006-07-26T10:30:24+02:00
2006-07-27T14:40:46+02:00
2022-10-31T02:41:53+01:00
 • De miért vagy ilyen véleményen róluk, amikor Te sem látod az előnyét?

  Bocs valóban tudatlan vagyok, de ez azért mert előbb ismertem meg a ws-t mint hogy eszembe jutott volna hogy http-n xml postot kérnék egy klienstől és arra xml választ kreállnék. Az 1. pont hogy egyszerűbb nem igaz náluk mert megvan az xml értelmezőjük és generálójuk ezt csak publikálják, ellenben a szabványnál dolgozniuk kellene! Ezért nem igaz az egyszerűbb. Valóban igaz hogy ha előnn gondolkodnak akkor egyszerűbb ezért használom én is ezt.
  A kivételkezelést és tipuskezelést megoldották az xmlben egy exception blokkal aztán nesze nekünk, max nem kapunk értelmezhető xml-t de ez a mi bajunk ez lehet jó érv! Köszönöm.

  A 3. pont azért nem igazán jó válasz, mert valakit meggyőzni hogy nem találta fel a spanyolviaszt csak ő hiszi szerintem lehetetlen és ha még programozó pláne (Ez tapasztalat )!

  A szívást bocs de még nem értem: ha te a tartalmat szolgáltatod és a partner weblapot állít elő, a másik meg másikat az nem gond sem akkor ha ws-en kapja a tartalmat, sem akkor ha postolva, max az ügyfelet szivatod a descripon-nel.
  Egy kicsit aurum-nak is válaszolnék:
  -a szabvány az igaz bár spanyolviasz efektus erősebb aki még nem szívott nem szabvánnyal annak nem érv.
  -kompatibilitás őket nem érdekli oldjuk meg mi
  -gyári elemek ugyanaz mint az előző
  -authentikáció az postnál is megoldott
  ha jól tudom
  -hibakezelés az előbbiekben igazat adtam bár ha tökéletesn dolgoznak nem is kell a server oldalról:)
  -bővithetőség a postnál is hasonlóan egyszerűen megoldható

  Összegezve:
  Köszönöm az észrevételeket
  igazából: erős érv az exception (természetesen a jelen helyzetben)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is említeném a PHP XML-RPC és SOAP megoldását egy napon a Java, C#, vagy Delphi megoldásával, csak jeleztem, hogy van és nem nehezebb használni, mint bármely beépített funkciót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, ennyire tényleg nem ismerem a PHP-t. Én csak a típusosságot hiányolom belőle. pl. ilyenkor hogy megy át egy exception a kliensre?


  De amúgy a RAD támogatás miatt írtam a hozzászólásom ezen részét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A válaszaidban az 1. pont nem meggyőző, mert akkor ha egyszerűbb volna nekik, akkor azt választották volna!"


  Attól, hogy ők nem tudják, hogy egyszerűbb, még nem jelenti azt, hogy nem az. Tudod: ha csak kalácsod van, hajlamos vagy mindent szögnek nézni. De miért vagy ilyen véleményen róluk, amikor Te sem látod az előnyét? Mert ezek szerint nem ismered eléggé a technológiát.

  Egy példa: egy webservice-t és egy hozzá tartozó klienst pár sorból és néhány kattintással össze lehet rakni pl. Delphi-ben. Mindezt úgy, hogy van típusellenőrzésed, és kivételkezelésed + ezt szinte ugyanekkora erőbefejketéssel meghívhatod más nyelvekből is.


  "A 3. pont nem igazán válasz!"

  Hát pedig pont, hogy az a legütősebb válasz! Láttam már jónéhány céget abba belebukni, hogy mindenkinél okosabban ki akartak találni új dolgokat, ahelyett, hogy a létezőt szabványt/trendet alkalmazták volna.


  Ami pedig a szívást illeti:

  Az egyik nagy megrendelőm pont most kért ilyet tőlem: adott egy rendszerem, melynek a kiszolgálója webservice felületen érhető el. A rendszerre ráulő egyik kliens egy weblapot állít elő a kérésből, de most ebből egy másik példányt szeretne csinálni egy alvállalkozónk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár érv a szabvánaos WS mellett:

  - Szabványos
  - Minden prog nyelven és a PHP-ben is implementálták, nics kompatibilitási probléma
  - "Gyári" elemekkel használható
  - Authentikáció megoldott
  - Hibakezelés megoldott
  - Egyszerűen, könnyeb bővíthető a szolgáltatások köre

  Persze mindezt meg lehet csinálni a saját XML posttal is, csak több munka, több hibalehetőség. Ha meg eleve saját feldolgozót írsz, akkor már minek az XML, legyen egy szokásos post, key=value értékpárosokkal, de XML-t postolni felemás megoldásnak tűnik.

  Mi még a saját szervereinket belül a különböző honlapok között is XML-RPC-t használunk a kommunikációra, pedig direkt módon is el tudnám érni a társ honlap adatbázisát és fájlszerkezetét. De sokkal kisebb munka és rugalmasabb eredmény, ha webservicet rakunk közéjük
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyit tennék hozzá, hogy PHP-ben sem nagy ügy webservicet létrehozni. A PEAR-ban van egy jó XML-RPC csomag, a nuSOAP pedig egész tűrhető SOAP megvalósítás. Ezekkel a webservice gyakorlatilag néhány objektum példányosítása és a megfelelő metódus meghívása, máris megkaptad a kért távoli hívás eredményét, feldolgozható formában.

  Tényleg nem kellene a melegvizet is feltalálni mindenkinek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért is kell Neked megindokolnod a webservice előnyeit, ha azokat Te sem látod magadtól?
  Mert mások készítenek egy saját definiciós xml-t, amit elpostolva válasz xml-t kapok. Én is irtam sok webservice-t és használtok más ws-seket, de azonkívül, hogy nekem több a munkám egy saját maguk által kitalált xml előállításával és értelmezésével ha használom más indokot nem találtam hogy lebeszéljem őket!
  A válaszaidban az 1. pont nem meggyőző, mert akkor ha egyszerűbb volna nekik, akkor azt választották volna!
  A 3. pont nem igazán válasz!
  A 2. pont érdekes lehet, de kérlek csak egy szívási esélyt mesélj el!
  Köszönöm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert?


  Én elég sok webservice-t írtam már, és valahogy nem értem a kifogásaidat.


  1. Egy webservice-t megírni - egy komoly fejlesztőeszközben, most nem PHP-re gondolok - nagyságrendileg egyszerűbb mint saját XML-t postolgatni...

  2. A más alkalmazásokhoz való csatlakozási igény gyakran csak később derül ki. Ekkor szívás van...

  3. Van egy jól kitalált szabvány. Miért kell mindig spanyolviaszt feltalálni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, tényleg nem beszólásként szánom, hanem eszmefuttatásként:


  Miért is kell Neked megindokolnod a webservice előnyeit, ha azokat Te sem látod magadtól?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Webservice-t szerintem csak akkor érdemes készíteni, ha vagy nagyon összetett kommunikációt folytat az alkalmazásoddal vagy pedig mások által fejlesztett alkalmazásokkal össze kell kapcsolni a tiedet. Egyébként a saját XML-re szavazok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Segítsetek hogy megindokoljam, vagy hogy ne is akarjak ilyet tenni, mi szerint érdemes egy korrekt szabványos webservice-t készíteni mint egy saját XML struktúrát postolni. A webservice előnye persze a publikáció és a szabványosság de van e valami technikai különbség esetleg. Jah amit még találtam hogy pár nyelv ugymint php, delphi támogatja a wsdl-t. Tudtok még valamit?

  Köszönöm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd