Kliens + SQL
2006-07-06T14:33:42+02:00
2006-07-10T12:28:03+02:00
2022-07-19T06:48:19+02:00
 • Hirtelen két ötlet. Az egyik: használd az ODBC-t, a MYSQL-Delphi kapcsolathoz. A driver ingyenesen letölthető. (A beállítása: Felügyeleti eszk., Rendszer DNS... MYSQL...). A másik lehetőség az adatok cliens oldali feldolgozására a rendelés alapján összeállított E-mail. Ezt azután a Delphi Indy komponenseivel gyönyörűen tudod kezelni. Előnye: nem kell naplózni a szerveren, hátránya: a szakma nem díjjazza az ilyen jellegű adatmozgatást. Szerintem, ha ügyelsz a megfelelő struktúra kialakítására nem lehet semmi probléma. (max adatvesztés, ha a kiszolgáló kiesik.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg csak birka módjára odamásoltam azt a négy betűt, mert rég feladtam a PHP-vel való sza..szórakozást, mire az WebService-okig eljutottam volna vele. Elismerem, lebuktam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a, amire en gondoltam, az nem pearl, hanem csak pear. :)


  Jogos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egy fuggvenykonyvtar php-hez ha jol tudom
  mint ahogy a pecl
  vagy az mas? :P

  update:
  ja, amire en gondoltam, az nem pearl, hanem csak pear. :)

  Tyrael
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hopp, kimaradtam egy körből.. szóval
  ez a PEARL, amit már ketten is mondtatok így, az a PERL, csak pacalosítva, vagy valami egyéb okosság, amit nem ismerek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenen van lyuk, csak meg kell találni. Egy ilyen webüzlet kódolásánál azonban teljesen felesleges ezen izgatni bárkinek is magát.

  Azért a MySQL és az MS SQL 2005 biztonsági megoldásait én nem merném egy lapon emlegetni... Más kérdés, hogy az MS-t feltörni preztízs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok biztonsági szagember de olyan lyuk már mintha lett volna magában az SQL szerverben is amivel be lehetett menni mindenféle biztonsági ellenőrzést megkerülve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A webservice ugyanazon a porton keresztül kommunikál mint a default http (80 ha jól emléxem), persze tud másütt is, ugyanolyan http protokollt használ mint a hülyeuser amikor beírja hogy www.pistike.hu Ezzel szemben a mysql egy saját IP alapú protokollt használ és 3306-os portot használja. Ezt viszont ki kell nyitnod a tűzfaladon ahhoz hogy beszélgethess.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hogy a fenébe kommunikáljak az adatbázissal, ha nem interneten keresztül?


  Interneten keresztül. Azonban ezt úgy marha nehéz megtenni, ha a webszerveren lévő adatbázis-kiszolgáló nem lóg egy fix IP mögött egy porton, várva a külső bejelentkezéseket/kéréseket.

  Az a webservice az melyik gépen futna, mit csinálna?


  A szerveren futna. Annyi az egész, végtelenül leegyszerűsítve, hogy a kliensen létrehozol egy proxy-t (egy katt a VS-ben -> létre jön egy osztály, az a proxy) aminek hívogatod a metóduasit szinkron, vagy aszinkron módon, amik szépen le fognak futni, mintha a kliensen hajtódott volna végre. Igazából az történik, hogy a proxy elküldi a szervernek a kérést (metodus hívást, paramétereket), majd a szerver erre egy XML -lel válaszol (közben persze végrehajtja a metódust, aszerint alakítja a választ), amit a proxy átalakít .NET-es osztállyá, ami majd a metódus visszatérési értéke lesz (jó példa: egy query -> egy collection). Ebből te azt látod csak, hogy meghívtad egy osztály metódusát, azt sanyi, max egy kicsit lassabban hajtódott végre, mint szokott. Remélem érthető. Majd LC kiegészíti, ha bonyolultan fogalmaztam valamit.

  .NET alatt egyébként nevetségesen egyszerű az egész. Csak néztem, mikor elkezdtem használni... Erre még egy Java-s is felkapja a fejét! Hát még egy PEARL-ös!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsika, de má' megint nem értek valamit. Ha az a fránya webserver van valahol, ahol a szolgáltatóm tárolja. Én meg ügye máshol vagyok a Delphis, .NET-es, tökmindegymilyenes programommal a gépemen, akkor hogy a fenébe kommunikáljak az adatbázissal, ha nem interneten keresztül? Másik kérdés: Az a webservice az melyik gépen futna, mit csinálna?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha az Access Control List-es közvetlen adatbázis-elérésben sem lehet megbízni, akkor miben? A WebService-nek sem nagyobb sokkal a biztonsága, mint az MS SQL kliens/szerver kommunikációjának, nem? Főleg, hogy a response egy szabad szemmel is szépen olvasható, szöveges XML, amit bárki lehallgathat. Egy ilyen boltmotorhoz ez bőven elég. Az igazi megoldás persze, hogy az SSL. Vagy egy saját Kerberos implementáció, azt biztos nem áll neki hobbiból feltörni a mezei hekker.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl. azért hogy ne az interneten keresztül cseszegesd az adatbázisodat. Bár a MySQL-nek van ssl-lel titkosított protokollja, de a tűzfaladon akkor is lyukat kell ütni neki. Szvsz a webservice sokkal tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés . Ha webszervert kell elérni akkor szvsz a webservice a nyerő megoldás. És ezt legegyszerűbb .NET-ben megoldani. Elvben PHP-ben is lehet webservice-t csinálni de PEARL kell neki és nem kezdő PHP coderekre lett kihegyezve a dolog. Ez már szvsz tipikusan nem az a feladat amire a PHP ki lett anno találva. Másrészt abban is chikknek van igaza hogy a win32-es Delphi a múlt, a .NET-es meg... hadd ne minősítsem a dolgot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szívesen segítek, azért regeltem ide! Úgyis visszakapom másoktól, szóval megéri! Nem vagyok az MS embere, csak egy lelkes híve, Steve Ballmer elnöki székbe való ültetése óta. MS RULES!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor természetesen nem kell. ;) Ezt csak az ingyenes szolgáltatók eseténél hoztam fel. Azért nehogy bárki nekiálljon már értelmes fejlesztéseknek Win32-es Delphivel (VCL.NET-essel meg aztán végképp!) 2006 derekán! Vegyetek inkább egy Commodore-t a nosztalgiához, sokkal tartalmasabb szórakozás!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a segítséget! Ha kérdésem lesz (márpedig lesz), akkor bátorkodnék segítséget kérni majd konkrét dolgokban.

  ((Ha rossz szándékú lennék, azt gondolnám, hogy a Microsoft embere vagy. ))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kérdésem nem kötekedés lesz, csak simán tanulni akarok.
  Szóval: tegyük fel, hogy megoldható a kapcsolat a webserver adatbázisa, és a delphi között. Miért kell akkor a http/xml protokoll?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hidd el, még úgy is gyorsabban jutsz 1-ről a 2-re, akár ha eddig nem foglalkoztál .NET-tel, mint ha saját magadnak kéne egy HTTP/XML kommunikációs rendszert megvalósítani, hogy a PHP és a Delphi szót értsen egymással! Biztos van erre valami lib, vagy ilyesmi, de akkor már ezerszer jobban jársz a .NET-tel. Delphi felöl érkezve max egy hét a C# megtanulása; a .NET pedig a VCL után, arra az ismeretre építkezve könnyen tanulható leányálomnak fog tűnni. Az ASP.NET-nél pedig nagyon jól fog jönni a PHP-s múlt, mihelyst valami buherebb dolgot (saját server control-t pl.) kell megvalósítani.

  Hagyjuk azt a szegény Delphi/VCL vonalat békében nyugodni! Megérdemli, mert tényleg jó szolgálatot tett, de az ideje lejárt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem feltétlen kell átálnod, csak meg kell mondani a megrendelőidnek, hogy ez ingyenes szerveren nem fog menni.
  Te magad is bevihetsz egy felturbózott PC-t (havi kb 10e ft-ért) és arra azt telepítesz amit csak szeretnél (persze ha nem vagy rutinus Linux guru akkor nem biztos, hogy megéri ebek harmincadjára kitenni egy ilyen gépet).

  Másik lehetőség - amint már chikk is említett - hogy létrehozol az ingyenes szolgáltatón "tárolt eljárások" (értsd: php kódokat). Ezeken keresztül kezeled az adatbázist.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ingyenes PHP/MySQL szolgáltatók nem adnak külső adatbázis elérést, csak a phpMyAdmint.

  Jelentem, hogy ez az információ nem volt a birtokomban, amikor a hozzászólásomat írtam. Így valóban egész más a helyzet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én eddig Microsoft-os környezetben nem fejlesztettem semmit, úgyhogy nekem nem lesz zökkenőmentes az átállás, de leginkább azért tartottam ettől, mert azt hittem, meg hell vennem 100ezrekért a Microsoft progikat.

  A Delphi-s lehetőség azért jutott eszembe, mert Delphit ismerem valamennyire, de kétségkívül profibbnak hangzik az ASP-os megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1ébként én akkor döntöttem úgy, hogy ideje lenne leecserélni a mesterkettest (PHP/MySQL) egy modernebb rendszerre, amikor az első olyan feladat előjött, amiről Te is beszélsz. 2-3 év tapasztalatával a hátam mögött bizton merem állítani, hogy megérte. Mondjuk WinForms-ra, SQL-re már szinte a megjelenés óta használtam a C#/.NET-et, szóval azért nem volt olyan nagy kaland az átallás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én úgy látom, hogy az volt a kérdés, hogy hogyan tud egy távoli webszerveren futó adatbázishoz csatlakozni egy nyilvántartást kezelő kliens progival. Leg egyszerűbben, gyorsabban, és olcsóbban úgy, ahogy írtam. Az ingyenes PHP/MySQL szolgáltatók nem adnak külső adatbázis elérést, csak a phpMyAdmint. Bocs, ha félreértettem a kérdést!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Deplhi


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Létezik Delphi + MySQL párosítás?


  Igen.

  Rákeresel itt a Prog.hu-n, sokszor volt már ilyen jellegü kérdés.

  Több módon lehet csatlakozni Delphi-böl a MySQL-hez (ADO, ZEOS ...)

  Mi például adatokat hozunk át Delphi-s program segítségével az SAP-ból MySQL-be(+PHP --> Intranet).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre a leg fejfájás/pénztárca kímélő megoldás az, ha letöltöd a VS C# Expresst, A Visual Web Developer Expresst, az MS SQL 2005 Expresst, dög ingyen. Ebben megvalósítod. Fényévekkel egyszerűbb egy ilyen jellegű webáruház fejlesztése ezekben az eszközökben, mint PHP/MySQL/Deplhi hármassal. Azokat mire XML-el összeidomítod, én 6 webáruház motort írok neked, csukott szemmel, hátrakötött kézzel (enyhe túlzással).

  Ha ok, befizetsz egy olcsó ASP.NET 2-es szolgáltatóhoz, havi 1400 Ft+ÁFÁ-ért. Ezért kapsz tárhelyet, MS SQL-t, ASP.NET 2-tőt, külső adatbázis elérést, ami azt jelenti, hogy közvetlenül tusz a kliens progitból csatlakozni a távol SQL szerverre, nem kell imlementálni egy HTTP/XML alapú kommunikációt (vagy SOAP-pal szenvedni), mint a PHP/MySQL/Deplhi esetében kéne.

  Ok. Felrakod, az elkezd dőlni a pénz.

  Mi sem lehetne ennél egyszerűbb?

  VS Express + az SQL 2005 is itt van valahol

  -szvsz- egy nagyon olcsó, de nagyon jó ASP.NET 2 szolgáltató, külső adatbázis eléréssel

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen a Delphi képes adatbáziskezelésre. MySQL-t is tud kezelni, meg úgy kb. mindent. Én az ADO komponenseket preferálom, de ez szokás kérdése. Az a legjobb, ha tárolt eljárásokat használsz, mert akkor azt mind a webkliens, mind a delphis kliens tudja használni, és nem lesz keveredés. Meg amúgyis azt illik használni ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  PHP + MySQL-t használtam dinamikus weboldalak fejlesztéséhez, de néha olyan programot kellene írnom, ami nem böngészőben kellene fusson, ugyanakkor szükség lenne arra, hogy egy szerveren lévő adatbázist használjon.

  Létezik Delphi + MySQL párosítás?
  Vagy mit ajánlotok helyette?

  Például ilyesmire használnám:
  Webes felületen megrendelnek emberek valamit (webáruház), és a cégnél a beérkezett rendeléseket már egy nem-webes felületen lehetne kezelni (azt hiszem ezt hívják kliens programnak).

  Minden hozzászólásnak örülnék, ami segít eloszlatni ezt a nagy sötétséget, ami ezzel kapcsolatosan a fejemben van...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd