Access licensz
2006-06-01T14:23:10+02:00
2006-07-13T11:10:40+02:00
2022-07-26T16:41:24+02:00
 • Ha végül az Access Dev. Ext. és a Runtime mellett döntesz, akkor pár dolog, amit érdemes tudnod:
  - egyes funkciók nem lesznek elérhetők a runtime-on futó megoldásban (pl. lekérdezés tervező nézet)
  - késöbb a változtatások ugyanolyan egyszerűen kivitelezhetők lesznek, mint azelőtt egy sima Access segítségével

  Ha kérdéseid vannak, szólj nyugodtan, egy ideje már ezzel fejlesztek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Neked egy gyors gép a fejlesztéshez - a ig.helyettes procija 2* akkora MHz, mint a te fejlesztő gépedé

  Hál' Istennek nálunk standard gépek vannak, így nagyjából egyforma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Mennyibe is került az ügyvezető autója (és az egyel kisebb kategórán megspórolt pénzből mennyi jogtiszta alkalmazást lehetne venni?)"


  Ha kérhetném, ezzel inkább te menj be az ügyvezetőhöz
  Mert tudod vannak "fontos" dolgok (ügyvezető kocsija, kávé), vannak olyanok, amik kellenek (emelővillás targonca) mert az 500 kg cuccot a 4 raktáros nem tudta 4 m magasra felrakni) és vannak a kevésbé fontos (tehát takarékodási) dolgok (Neked egy gyors gép a fejlesztéshez - a ig.helyettes procija 2* akkora MHz, mint a te fejlesztő gépedé , hozzá a megfelelő program.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ezt felvezetem egy 500-600 MFt-os vállalkozás vezetőjének, szerencsém, ha nem öntenek betonba!!!


  A MS termékek árai szerintem nem túl drágák. Ha belegondol az ember kicsit:
  - Mennyit költ kávéra/teára/ásványvízre egy cég havonta?
  - Mennyibe is került az ügyvezető autója (és az egyel kisebb kategórán megspórolt pénzből mennyi jogtiszta alkalmazást lehetne venni?)
  - Mennyibe kerül pl. egy targonca? (merthogy szvsz igyan olyan munkaeszköz a szoftver is, csakhogy kevéssé kézzelfogható)
  - Mennyibe kerül egy noname gép? Ennek 1/5-e egy Win OEM, és fele egy Office.
  - stb.

  Lehetne sorolni még az összahasonlításokat ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mai árfolyamon számolva (Open Licensing Program No Level):
  -- Access 2003 OLP NL 62.504,- Ft
  -- Visual Studio 2005 Tools for Office OLP NL 159.539,- Ft
  ez összesen: 222.043,- Ft.

  Ez az ún. ajánlott kiskereskedelmi ár, aminél 20-30 eFt-tal olcsóbb (többünk véleménye szerint) a tényleges beszerzési ár, még ha viszonteladón keresztül is veszi ezt a terméket.
  200 eFt alatti invesztícióról van tehát szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Adatbázismotornak amúgy sem túl szerencsés ötlet az access - annál már a MySQL is jobb, de ott van mindjárt az Sql Szerver 2k5 Express szintén ingyért. Ehhez kell még egy Visual Studió Standard 80K+ÁFA körül és le van tudva a fejlesztési költség. A VS elég tuti cucc, egyedül a reporting service amit a M$ annyira reklámoz gázos egy picit, de átlagos feladatra az is elmegy, más kérdés hogy a M$ helyében én azért kicsit fejlesztettem volna még rajta mielőtt kiadom mint végleges verziót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert ugyanis ha az egészet hagyom a jelenlegi MySql szerveren adatbázis szinten és az alkalmazást átírom gyorsan VS2005 expressbe, akkor ez neki ugyan ennyibe kerül, csak annyi a különbség, hogy nem a MS-nak fizeti ki, hanem nekem . Jó gondolat???? Én pedig veszek magamnak egy jogtiszta VS2005 profot. És ahogy a Twin Peaks-ben mondták: a kör bezárult. És mindenki jól jár, főleg én...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A valós helyzet:

  Egy legális Office 2000 van a vállalkozásomnak, amit upgradelni kellene neki 2003-ra. Ez nem tudom mennyi is lehet? Kell hozzá egy Visual Studio Tools for Office, hogy az access alkalmazásokat lehessen a többi gépen is jogtisztán használni, ez: 285.465,- ÁFA-san. Pár gépen még szerkesztenek szöveget, meg néha számolnak, azokra OpenOffice-t fogok majd rakni. De akkor is sokallom a 285 eFt-ot és az upgradet 2003-ra.

  És akkor még nem beszéltünk a munkadíjamról! Ha ezt felvezetem egy 500-600 MFt-os vállalkozás vezetőjének, szerencsém, ha nem öntenek betonba!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebből a levélből vonta le eredeti következtetését?

  Az MS magyarország azt mondta, hogy meg kel venem egy MS OFF2003-t és hozzá az Access Developer Extensions miatt a Visual Studio Tools for Office 2003-t. Ez olyan 450-500 eFt + ÁFA. Ez azért sok lenne...


  Nem értem ugyanis, hogy miért kellene MS Office Pro-t vennie, amikor SzVSz csak Access licenccel és Visual Studio Tools for Office-szal kell rendelkeznie.

  Az árakat pedig azért kell megnéznem, ha nem dobozos (FPP) formában veszi a Visual Studio Tools for Office-t, hanem Openben, akkor már csak kb. 150 eFt-ról van szó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A PDF generálással kapcsolatban ezt azért nem értem, mert a VS2005 reportja ezt simán tudja és alkalmazni is lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Nacsa Úr!

  Megkímélem az árak keresésétől. Íme a levél, amit a Microsoft Magyarországtól kaptam:

  A Microsoft Visual Studio Tools for Office és az Office 2003 Professional együttes használatával készíthető olyan alkalmazás, amely nem igényli a futtatásához a licenselt Access 2003-t. Ennek használatával elkészíthető a futtató környezet.  Az Access 2003, ahogy a Microsoft Support oldalon is szerepel, tartalmazza az Access runtime-ot. Abban az esetben, ha csak az Office 2003 Professional alkalmazással rendelkezik, akkor el tudja készíteni az access runtime alkalmazást és tesztelni is tudja. A disztributálásához (license és fejlesztési oldalról megközelítve) azonban szükség van az Access Developer Extensions-re, amit csak a Visual Studio Tools for Office 2003 tartalmaz.  Ahhoz hogy az elkészített runtime alkalmazást telepíteni tudjon egy kliensgépre, egy access runtime setup-ot is kell készíteni. Ez utóbbihoz van szükség a Developer Extensions-re, mivel csak ez tartalmazza sok egyéb mellett az ún. "Package Wizard"-ot, aminek használatával ez végrehajtható.  Információ az alkalmazás futtatásáról, használatáról access runtime vagy access 2003 "környezetben" az alábbi oldalon található: http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/odc..  Az access runtime elkészítéséről és a Developer Extensions-ről további hasznos fejlesztői információ a: How to create a distributable Access run-time application by using Microsoft Office Access 2003 Deve és a Office Add-ins documentation - Office Add-ins oldalon található.  Az elkészített alkalmazáshoz, melybe beleágyazza az Access Rumtime-ot, egy szoftver license is szükséges, melyben Ön meghatározza terméke felhasználási feltételeit.  Az alábbiakban a termékek ajánlott végfelhasználói árait tüntettem fel dobozos formában:  Office 2003 Professional angol: 147 528 Ft + Áfa

  Visual Studio Tools for Office angol: 237 887 Ft + Áfa  A Microsoft Corporation webhelyen megtekinthető partnereink elérhetőségeit, akik konkrét árajánlatot biztosíthatnak a Microsoft szoftverek tekintetében.

  Már meglévő alkalmazáshoz, mely a fentieket nem tartalmazza, azonban az alkalmazás futtatásához szükséges az Access Runtime, szükséges az Access license megléte.  További szép napot!  Üdvözlettel:

  Kovács Nóra
  Szoftverinformációs Tanácsadó
  Microsoft Magyarország Ügyfélszolgálat
  Microsoft Kereskedelmi Támogatás
  Tel: +36 1 267 4636
  Email: msinfo@microsoft.hu
  Terméktámogatás az Interneten: www.microsoft.com/hun/support
  Biztonsági Frissítések: http://www.microsoft.com/protect
  Microsoft biztonsági közlemény: Amennyiben még nem telepítette a megfelelő
  javítást a Microsoft Security Bulletin MS04-011-ban szereplő biztonsági réshez, akkor javasoljuk, hogy az említett biztonsági hírlevelet olvassa el és a számítógépe biztonságának érdekében ezt mielőbb tegye meg. A Microsoft Security Bulletin MS04-011-t a Developer tools, technical documentation and coding examples címen találja, míg a javasolt frissítést a Windows Update oldalról tudja telepíteni a <http://windowsupdate.microsoft.com/> címen. A Windows Update keresője segít, hogy a jelenleg elérhető biztonsági frissítések a számítógépére fel telepítésre kerüljenek.

  A Microsoft szintén javasolja az összes felhasználója számára, hogy látogassa meg a http://www.microsoft.com/protect oldalt és hajtsa végre az oldalon említett 3 lépést, hogy növelje a számítógépe biztonságát.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Najó.. Asszem megyek az én kedvenc kis irodámba backupolni.. Este re...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én meg a word documentumot az OpenOffice writer- ével simán ingyen átkonvertálom PDF-be, és meg sem várom a 2007-es MS Wörd-öt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arra nem gondolhatok mert nem ismerem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet hogy tévedek (vagy nagyon naív vagyok) a magam 21 évével, de valahogy nem azért tanulom ezeket, főleg nem azért érdekel ez a szakma, mert minden 16 éves középiskolás meg tudja csinálni.. Azonban ha Ön pl az ECDL vizsga adatbáziskezelés moduljára gondol, akkor azt nem nevezném információs rendszer fejlesztésnek...

  És azért egy az accessel megvalósítandó rendszer modelljét el bírom képzelni fejben is.. Ez természetesen nem a többszáz táblás rendszerekre vonatkozik... Főleg itt a 2gigás korlátra gondolok (őszintén nem olvastam utána, hogy a 2007-ben is meg van-e még ez a feature)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnálom, de ilyenben nem hiszek. Persze van olyan, mint Pataki, a fejszámolóművész. Ő sem volt persze innovatív matematikus.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért, ha le nem is írja, buksiban megvan az az adatmodell, amire építi az alkalmazást. Az egy más kérdés, hogy aki ezzel foglalkozik X éve, az már fejben is használható modellt állít fel, ha nem is tökéleteset...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez viszont nekem éppen azt mondja, és sokkal erősebben, hogy a
  FÜGGETLEN
  2.1
  2.2
  2.3
  A CÉLSZERŰ ÉS EGYBEN LEHETSÉGES ÚT
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég sok cégnél jártam már, 1-3 főstől több száz fősig de nem igazán ez a tendencia dominált.

  Főleg az MS üzletpolitikája miatt, amikor a prof. és a Basic (valamikori Standard) között akcióba esetleg 10.000 Ft-os különbség volt.

  Ilyenkor ha valaki azt nézi, hogy vegyen-e "x" db csomagot akkor kiadja a plusz 10-20e Ft-ot.

  Másik tapasztalatom, ha 2 új gép kell (most), akkor ahhoz inkább az Office prof-ot veszi meg, mint 2 basic-et, és a fejlesztőt.
  Következő 2 gépnél ugyan így.
  (Ha a gazdasági életet nézzük, akkor ez - most olcsóbb, bár hosszútávon ki tudja, pl cHF lakáshitelek - formában is ez a nagyon erős.)


  Volt olyan hely, hogy (10 fős, mindenkinek saját gépe) Excelben akarták kezelni az adatokat (űrlapok, extra keresés...). Amikor mondtam, hogy Access, akkor nem is tudták, hogy mi az, és megpróbáltak meggyőzni, hogy nincs is olyan programjuk, miért akarok vetetni velük valamit.
  Mindenki gépén jogtiszta prof. volt.

  (És nem egy ilyen céget láttam az elmúlt 3-4 évben)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy lehet adatnyílvántartást és ehhez kapcsolódó információs rendszert készíteni adatmodellezés nélkül?


  Nyilván úgy, ahogyan az echte, tuti programozók 90%-a csinálja. Vagy tévednék?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már beszerzési politikáról és a "túlélésért küzdő" cégekről (mivel gondolom hasonló a kör, mint amit LC így jellemzett) van szó, akkor nem inkább a következő a beszerzési racionalitás?

  1.1 Nem használok semmi Office-t
  1.2 "n" darab Office Basic-et használok

  és ettől függetlenül

  2.1 ha saját Access-es emberem van, aki gyártja a többieknek (más munka, pl. rendszergazdai szerepkör mellett) a helyi alkalmazásokat, akkor annak az egynek Access és Visual Studio Tools for Office.

  2.2 ha még ilyenem sincs, akkor NULLA, ZÉRUS a további költségem, mert az már a külső fejlesztőm gondja.

  2.3 ha ne is akarok magam Access alkalmazásokat fejlesztetni, de legalábbis azokat, amiket külsős fejlesztett nekem, én is "birtokolni" akarom (vagyis "tervezhető" formában is át akarom tőle venni, hogy lássam azt is és szabad kezem legyen a továbbfejlesztési megbízásban), akkor legfeljebb 1 Accesst veszek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az adatmodellezésre, mint olyanra sem gondoltam, csak "adatnyilvántartások és ehhez kapcsolódó információs rendszerek készítésére".

  Őszintén.. Hogy lehet adatnyílvántartást és ehhez kapcsolódó információs rendszert készíteni adatmodellezés nélkül? Nah mind1.. majd megtanítják középsuliban.. De akkor majd visszamegyek.

  Ami pedig a "töri bölcsésznek készülő" középiskolásokat illeti azoknak az ennél sokkal "durvább" dolgok tömkelegét kell megtanulniuk:

  És ezek után pont adatnyílvántartó információs rendszert akar majd csinálni informatika órán
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó "reggelt mindenkinek!"

  Lassan kezdünk átmenni anyagiasságba, ami nem feltétlenül baj. Tapasztalataim egy érdekvédelmi szervezet kis vidéki irodájából:

  Jelenleg 3 munkatársunk dolgozik ott két gép munkára, egy backupra és file-szervernek, és 2 internethez a sorstársaknak. Az oprednszerrel nagyjából nincs is gond, bár erősen gondolkodtam a netes gépekre egy linuxban , de ez gyorsan le lett szavazva. Arra soha nem volt lehetőség, hogy minden gépet egy lendülettel cseréljük.
  Amikor odakerültem még csak 2 gép volt, de csak egy office csomag. El lehet képzelni, amikor pályázatírás van, vagy valamilyen komolyabb ügy és csak úgy születnének a dokumentumok. És igen kitaláltátok.. Egy licensz két gépen..

  Egy sikeres pályázat után sikerült kibekkelnem egy kis bővítést (nem keveset költöttünk szoftverre is).

  Hogy jelenleg mi van:
  1. winXP Prof (OEM), office2003 (small buisness)
  2. win 2000 Prof (ez volt az első gép), office XP (small buisness)
  3. winXP prof (OEM) office nincs (csak a nézegetők)

  Szép homogén környezet, mi?
  És a netes gépekről nem is beszéltem még. Most szerintem semmi értelme hajtanom, hogy homogén rendzserünk legyen, mert lassan de biztosan jön mindenből a frissebb.

  És hogy mi lesz, amikor kint lesz a Vista, az Office 2007, az új vírusírtók és a többi?

  Elmondom.. erős pályázatvadászat, hogy lehessen frissíteni.. (és természetesen az érdekvédelemtől veszi el az időt) Csakhogy annyi pénzt nem is olyan könnyű összeszedni, hogy mindent eccerre cseréljünk.

  Tegyük fel hogy sikerült mindent lecserélni, szép és jó az egész és még stabilan működik is. Király.. Csakhogy minden máshol van, máshogy néz ki, eddig nem is volt, stb.. Lehet megtanulni mindent..
  Eddig szerencsére pl az office design-ja keveset változott.. Legalábbis, ha a vezérlők elhelyeztkedését nézem.. Ha annyit mondta, hogy pl 'Fájl -> Nyomtatás', akkor elolvasták és tudta.. Most majd mi lesz? 'Nagy kerek izé a balfelső sarokban -> nyomtatás'. Ez elsőre nem is hangzik olyan vészesen.. Csakhogy ha az ember nem azzal akarja tölteni az idejét, hogy kivesézze az új terméket, hanem HASZNÁLNI akarja, mint a régit, akkor annál nagyobb fejtörést okoz.


  Ami eddig a magánvéleményem, igaz nem foglalkoztam még vele túl sokat (magyarul első ránézésre):
  - Az ikonok csoportosítása egyenlőre tetszik, bár szokni kell (és kicsit sok helyet foglal az ikonsor).
  - Az új dok nyitása már nekem se jön be. (ha a menüből kell elérni, hála istennek a Ctrl+N kombináció még működik)

  Maholnap küzdök kicsit az új lehetőségekkel , aztán meglássuk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát -- ha jól értem -- az itt a kérdés, hogy olyan lesz-e az Access 2007-ben kód nélküli módon történő alkalmazásfejlesztés, mint amikor a Visual Studio 2005-ben akar valaki teljesen kód nélkül fejleszteni (amit el is ismer, hogy azt nem teljesen így gondolja)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már miért lennének használhatatlanok ? Semmi gond nincs velük, a VS belső wizardjai - legalábbis SQL szerverre amit én használol - elég korrekt kódot generálnak. Van pár idegesítő dolog a .NET-ben és a VS-ben de speciel ez a rész szvsz elég korrekt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Más: a VS 2005-ben -- legalábbis elvileg -- lehetséges a kód nélküli alkalmazásfejlesztés?

  Nem úgy értettem, hogy tljesen kód nélkül.
  Elvileg össze lehet dobni olyan alkalmazást ami adatbázist kezel és a form.show()-n és form.close()-n kívül semmit sem kell kódolnom (feldobálom a formra a gridview-kat és varázslóval beállítom az adatforrást).
  Gyakorlatilag ezek az alkalmazások viszont használhatattlanok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Technikailag egyetértek.

  Én egy cég beszerzési politikájáról beszélek:

  pl. 4 Office-t úgy is veszek, mert a Word kell, akkor 4 Office prof, vagy 4 Office Standard+ 1 Visual Studio Tools for Office 2005.

  Ezt kell a pénzügyi döntéshozó elé terjeszteni.

  ----

  Külső fejlesztőként megér-e nekem 200-300 eFt-ot, hogy ahova adom a programot, ott ne kelljen Office (Access)
  Mikor jön ez vissza nekem? Hány eladás után?

  ---

  Bár kiváncsi vagyok, hogy az Access 2007-ban a menü/eszköztár létrehozást (rendszermenü lecserélését) (commandbars) hogyan teszteled
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tisztelettel változatlanul azt proponálnám, hogy ha valaki jónak találja az Office 2007-ből az Access 2007-et, és másoknak rendelkezésére bocsájtja az azzal készített alkalmazását, akkor a többieknek NEM kell az Office 2007-re upgradelniük, mitöbb egyáltalán nem kell, hogy bármilyen Office-ük legyen (csak Windows-uk).

  Ennek az ára pedig a továbbfelhasználóknál ZÉRUS, NULLA stb. (feltéve ha NEM Linux-osok, ami nagyon nem jellemző a desktop-okon) az eredeti felhasználónál pedig Access 2007 + Visual Studio Tools for Office 2005. Ez utóbbi lehet egy külső fejlesztő is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, ez gyors volt (éppen csak, hogy megreggeliztem nejemmel és három 10-13 év tartományú kölkömmel, no meg feltettem a marhahús levest).

  Persze itt megint csak a lehető legdrágább, dobozos (FPP) konstrukcióról van szó. Mindenesetre ebből is látszik, hogy messze nem ennyire maga az ár.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ehhez hozzá (nem annyira neked):

  OEM Office 2003 Basic Edition SP2 HUN 51100 Ft
  OEM Office 2003 Professional SP2 HUN 83700 Ft
  Különbség: 32600

  Tehát Pénzügyileg 237600/32600=7,..
  Tehát előrelátóan 7 gép fölött (ha azokon a gépeken nem lesz Access fejlesztés) már megéri
  De ha pl. a cégünknél van 5 Off.prof, és most kell venni még 4 gépet, akkor....?

  De a pénzügyi vezetőnek elmagyarázni, hogy
  5 Off+fejlesztő: 51.000*4+237600 -> 441600
  5 Off.Prof 83.700*4 -> 334800
  Tehát miért akarok 106.000 Ft-al többet költeni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd