Delphi CGI

Címkék
Delphi CGI
2006-04-06T20:01:51+02:00
2006-04-07T12:11:35+02:00
2022-10-31T07:45:41+01:00
 • azert lehet phpben osszetett dolgokat is csinalni, csak nyilvan merlegelni kell, mit eri meg phpben csinalni, es mire erdemesebb vmi mast hasznalni...

  "eleg konnyu elsajatitani..." valoban, csak ezert hiszik sokan azt, hogy 3ora alatt mar "profik".. es jonnek a kezdobbnel kezdobb kerdesek.

  Fejlesztokornyezet: zde-vel eleg jo dolgokat lehet csinalni, es az ara sem tul borsos. a forrasodaadasrol: zend encoder (ami megint fizetos), vagy szolgaltataskent nyujtod az adott dolgot... (sajat szerver) de valoszinubbnek tartom, hogy phpban nem fogsz olyan egetrengeto dolgot csinalni, amit mar elotted nem csinaltak meg 1001x (vagy hasonlot), innestol kezdve a forras kerdes sztem annyira nem lenyeges, mint amennyire sokan hangsulyozzak. (egyebkent tudtommal a .net-es kod is viszonylag konnyen visszafejtheto, mivel koztes kod, ezert talaltak ki melle a dotfuscatort)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Viszont az egyik olyan programnyelv aminek az olvashatóságán nem nagyon ront ha zip-pel betömöríted"


  Igen, ez nagyon ott volt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A CGI nagyjából azt jelenti hogy a programod az stdin-ről vagy a környezeti változóból olvas és a standard outputra ír. Mivel a legtöbb free vagy nagyon olcsó szerver linuxos, ezen a mezei win32-es delphi alkalmazásnak nem sok esélye van. A perl az más kérdés, az egy interpretált nyelv és platformfüggetlen. Viszont az egyik olyan programnyelv aminek az olvashatóságán nem nagyon ront ha zip-pel betömöríted . Én is a PHP elsajátítását javaslom, vagy .NET (nem a delphi-s verzió hanem mondjul VS2k5), bár ott már picit borsosabbak árak...
  A PHP egy elég primitív, C-szerű nyelv amit elég könnyű elsajátítani és alapban kb. azt nyújtja szolgáltatásban mint a Delphi WebBroker. Árnyoldala hogy oda kell hogy add a forrásodat és hogy a RAD környezetet elfelejtheted (ami amúgy a Delphi CGI esetén is igaz). De ettől eltekintve nem egy nagy varázslat.

  Ha nagyon ragaszkodsz az Object Pascal-hoz akkor esetleg próbálkozhatsz a lazarussal+Free Pascal-lal, az is tud linuxos cgi-t csinálni (elvben, én még nem próbáltam). De a CGI-t weben amúgy is el kell felejteni mivel zabálja az erőforrásokat.

  Esetleg megpróbálkozhatsz Delphi2k5-tel, azt tud .NET-es ASP.NET-es alkalmazást is csinálni, viszont két gond van vele: először is 1.1-es kódot generál ami az újabb 2.x-es site-okon nem biztos hogy műxeni fog, másrészt pedig valószínűleg telepíteni is kell hozzá valamit a szerver oldalon, legalábbis a D8-cal kapcsolatban rémlett valami ilyesmi. De őszintén szólva nem csináltam még Delphivel ASP.NET-es alkalmazást így nem tudom hogy mennyire macerás a telepítése. És persze ez is csak ASP.NET-es site-on megy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, hogy kicsit offolok, de csatlakozva KiloByte333-hoz, én is javaslom a PHP-t. A webes programozás néhány sajátosságát (sessionok stb) megúszni úgysem lehet, s akkor már a PHP jobb, mint a Delphis CGI. A HTML-t így is, úgy is tudni kell, az SQL zömmel ugyanaz, azt pedig, hogy hogyan kell PHP-ben felparaméterezni és meghívni pl. egy tárolt eljárást, egy gyakorlottabb csóka fél óra alatt megtanulja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt nem értem, mert a FreeWeb-en is azt írják, hogy lehet CGI-t futtatni. Bár ők a leírásból szerintem csak Perl CGI-re gondoltak, igaz nem sokat értek hozzá.
  Ha ők tudják ellenőrizni a futtatást, akkor mások miért nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen nem lesz. Még fizetős sem. Azért nem, mert igy CGIket futtatna a kiszolgálód, ami tökéletesen ellenőrizhetetlen, nagyon komoly károkat okozhat az adott kiszolgálón. Szerintem kezdj bele a HTML, PHP nyelvekbe: hogyha évek óta delphizel, akkor e két nyelv szinte gyerekjáték, egyszerübb sokkal, hány és nány "kezdő" tud PHPzni, akik a nyomába sem érnek a hardcore programozóknak :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Delphit használok évek óta. Most szeretnék kilépni a webre. Tud valaki olyan ingyenes webtárhelyet, ahol Delphivel készített Web Server Application-t lehet futtatni? Nem igazán van kedvem, most újabb nyelveket tanulni.
  Eddig a FreeWeb-en próbálkoztam, de ott nem sikerült futtatni a "Hello World" próbálkozásomat.
  Előre is köszi a válaszokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd