PL/1 programozás? Érdemes-e?

PL/1 programozás? Érdemes-e?
2006-03-15T12:50:20+01:00
2006-03-19T21:25:02+01:00
2022-10-31T08:35:39+01:00
 • Mindenesetre nem alszom jól az utóbbi két napban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 26 éves vagyok. Egyszóval már nem teljsen pályakezdő. És úgy terveztem még anno, hogy SAP-hoz megyek programozok, majd az egészet megismerem, majd egyszer meg csak oktatok. Persze tudom h ez nem ilyen egyszerű de ezt szerettem volna.
  Anno még az volt a bajuk h nem tudok jól elég jól németül. Mondjuk ennél a cégnél meg lehetne tanulni mert ki is kellene menni bécsbe.

  Szóval már teljesen ideg vagyok. mert ugye olyan nagy profi semmiből sem vagyok. Munka is kell az embernek. De már megint nem azt csinálom amit szeretnék. Persze még kiléphetek, de azt minél előbb meg kellene tennem. persze hitegetnek ilyesmivel hogy ha nem megy akkor van a cégnek egy Javas banki része, ahol jsp-s fejlesztések vannak és oda esetleg átmehetnék. De hát ez csak egy feltétel ami akár kamu is lehet.
  És nekem bizony akkor két évig ott kell nyomnom PL/1-ben.
  Az a baj nem igazán érzem hogy a korommal összefüggésben ez egy jó befektetés-e vagy sem.
  Családom még nincs ugyhogy amit elrontok egyenlőre csak én szívom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én eddig azt hittem, a PL/1 múzeumba való... Aszittem RPG megy. De ha ekkora cégek használják, mint az Uniqa, akkor legalább egy 'Hello World' szintű programot megnéztem
  Engem elsőre a SAP-ra emlékeztet, de ebben a témában nem nagyon vagyok otthon...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, valami ilyesmi. Úgy 15 éve én is tanultam, írtam is pár hasonló méretű programot, de nálunk anno a COBOL volt a főcsapás amitől a melóban nem nagyon lehetett eltérni. Ma már nem tűnik túl szimpatikusnak, de egy COBOL-hoz vagy egy RPG-hez képest még mindig nagyon kellemes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [off]
  Aki még nem látott volna ilyet (én is közte voltam, de most utánanéztem), itt egy PL/1 kód

  HELLO: PROCEDURE OPTIONS (MAIN); FLAG = 0; LOOP: DO WHILE (FLAG = 0); PUT SKIP DATA('HELLO WORLD!'); END LOOP; END HELLO;
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha vállalatirányítani akarsz akkor szvsz próbálj meg olyan helyre menni. Hosszabb távon nem egészséges az ha valaki olyasvalamivel foglalkozik amiben nem lát fantáziát. Attól is függ a dolog hogy mennyire vagy profi - ha kezdő vagy akkor az ilyen helyen megszerezhető gyakorlat azért nem elhanyagolható szempont, persze az is igaz hogy az OOP-t nem igazán lehet PL/1-ben elsajátítani, de jól programozni OOP-ben is az tud aki jól tud programozni procedurálisan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • '(..) a vállalatirányítási rendszerek. De ehhez is ABAP vagy Java kell.'


  Ez nem igaz. Oké, akkor igen, ha pl. SAP-hoz akarsz Aris interfacet írni. De a vállalatirányítási rendszerek (jelentsen bármit is) témaköre ennél sokkal tágabb, ráadásul a konkrét fejlesztői rész maga is csak kis szelete az egésznek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbál meg összeírni, hogy két év alatt mit nyersz és mit veszítesz azzal, hogy a PL/I-es melót választod. Meg azt is írd össze, hogy mit nyersz/veszítesz ha erre az időre inkább valami delphi-s helyre mégy el.

  Talán így könyebb összevetni a lehetőségeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából persze nem is ez az álmom hanem a vállalatirányítási rendszerek.
  De ehhez is ABAP vagy Java kell.

  A kérdés lehet-e még utánna váltani erre. Mert nekem ez az álmom.

  Persze mivel pénz is kell az élethez ezért dolgozni is kell. De minnél tovább maradok ennél a cégnél annál nehezebben tudok elmenni. Nag ugye értitek a dilemmát. :)

  Igazából az ismerőseim között nincsen olyan aki erre témára rálát. Ezért is fordulok hozzátok. Hiszen itt vérprofi öreg rókák is vannak. Akik véleményére mindenképpen adok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze ők győzködnek h ez mindig lesz és h meló is. Szóval?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kérdés inkább az elvágom-e magam ha két évet most ezzel foglalkozom.
  A helyzet az hogy egy tanulmányi szerződést is alá kellett írnom amelyben vállalom ha két éven belül elhagyom a céget visszafizetem a betanulást költségét károm hónapra (100ehuf) Plusz a béremet.
  De még ezt mind megtenném ha tudnám jót cselekszem. Tudom utólag hülyeség gondolkodni de előtte én sem nagyon tudtam miaza PL/1, most meg nem vagyok érte oda Főleg azért mert olyan strukturálatran. És valóban a csapadtban én vagyok a legfiatalabb. A hozzám korban legközlebb álló is 5 évvel idősebb.
  Még mindig várom az észrevételeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz kérdés. A PL/1 csak a nagygépeken (mainframe) létezik, legalábbis még nem hallottam arról hogy valaki PC-n ebben fejlesztett volna. Igazából a nagygépeken sem volt túlzottan elterjedt, akkortájt is inkább a COBOL volt a divat vagy IBM gépeken az RPG. Az IBM ezt eredetileg egy általános célú nyelvnek szánta, de az akkori nagygépeknek picit túl nagy falat volt, ezért az adatfeldolgozást szívesebben csinálták COBOL-ban, míg a rendszerprogramozás inkább assemblyben ment. Ezzel együtt nem volt egy rossz kis programnyelv, de szvsz ha a projectnek vége lesz akkor elég nehéz lesz másik PL/1-es melót találnod, ugyanakkor elég kevesen ismerik ezt, márpedig egy olyan programozó munkaerejét drágábban lehet eladni aki olyasmihez ért amiből csak pár száz van az országban. Persze az is igaz hogy az ilyesmi kereslet-kínálat függvénye, meló sincs túl sok ilyen - és szvsz egyre kevesebb lesz, bár ahogy ezek a rendszerek kihúztak vagy 30 évet, lehet hogy kihúznak még 30-at. Ugyanakkor tény hogy a nagygépes programozásnak is megvan a maga szemléletmódja, nem beszélve a feelingről amit egy PC-s, pláne egy windowsos környezetben soha nem lehet megtapasztalni. Azonban azt is tudni kell hogy nem ez a jövő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Otthon, hetvegeken, unnepek alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oszt hogy fejlődjek ha nem azt csinálom?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha már benne vagy egy ilyen munkában, akkor mindenképpen érdemes vele foglalkozni (annak ellenére mondom, hogy csak halvány fogalmaim vannak a PL/1 programozásról) Ki ne szállj! Mellette még mindig fejlődhetsz maibb nyelveken.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Kiváncsi vagyok a véleményetekre.
  A héten kezdtem PL/1 programozóként egy cégnél mely a Uniqa és egy másik banknak csinál ilyen nagygépes programozást. Örültem neki mert eddig csak Delphiben programoztam és MSSQL-t használtam, de csak teljesen magamból.
  De most egy kicsit meginogtam ÉRDEMES-E egy ilyen elavult programnyelvvel foglalkozni? (a baj az hogy JAVA és C# programozóként még nem vagyok elég jó).
  A próbaidő alatt no szabadság úgyhogy egyéb interjúkra sem tudnék elmenni.

  A válaszokat előre is köszi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd