Hogy bizonyítsam be hogy én írtam?
2006-02-18T09:27:00+01:00
2006-02-20T18:37:14+01:00
2022-07-26T20:16:26+02:00
 • Szia,

  Van egy olyan jogi kategória, hogy a jóhiszeműség véleleme. Ha az általad bemutatott munka minden programsoráról el tudod mondani, hogy mit csinál, és ha a T. Grémium belekérdez, szintén gond nélkül tudsz válaszolni, akkor a jóhiszeműség vélelme alapján kellene hogy eljárjanak.

  Én megfellebbezném a döntésüket a helyedben. Nem neked kell bizonyítani az ártatlanságodat, hanem nekik kellene bizonyítani, hogy nem a Te szellemi termékedet mutattad be, azaz mutassák meg az Interneten, honnan töltötted le a kérdéses forráskódot.

  Szívatás persze mindenütt akad. Amikor elsőre beadtam a diplomamunkámat, simán kirúgtak vele, mert a dokumentációt kevésnek találták, és a programot nem megfelelőnek. A dolog pikantériája: A mellékelt programot 5 db floppny mint telepítőkészletet a diplomamunka hátsó-belső borítójára ragasztottam cellux-szal. Úgy kaptam vissza a diplomamunkát, hogy a cellux NEM volt feltépve! Azt a tanácsot kaptam, hogy dolgozzam át, bővítsem, stb...

  Egy év múlva ismét beadtam UGYANAZT a diplomamunkát, és lám: Summa cum laude végeztem! A megoldás kulcsa: Máshoz került elbírálásra a munka. Ez vette a fáradtságot, és elolvasta, valamint a floppykról telepítette a programot.

  üdvözlettel:

  Baggins
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ez nem ilyen eccerű. Vannak egyértelmű helyzetek. Az persze egy másik dolog, hogy ha az illető ki akarja adni a progijat GPL licensz alatt, akkor igazából a sulira vonatkozó licensznek sok értelme nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Területileg az most Szlovákia, de én sem hinném, hogy ott más helyzet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogi út Magyarországon? Egy per rengeteg költség /ügyvédi illetékek, bírósági illetékek, végrehajtói illetékek, stb./ + legalább 3-5 év és ráadásul még ha igazad is van, akkor sem biztos, hogy a bíróság neked fog ítélni. A licensek csak akkor érnek valamit, ha van elég tőkét és időd, hogy érvenyesíttesd őket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amig nem tudsz teljesen fuggetlenedni a tanaraidtol - azaz barmelyik keresztbe tehet neked a kesobbiekben - akkor ne szivd a fogad erosen, es remeld, hogy egyszer meg ok is bemennek a te utcadba. Mast nem erdemes tenned, mert tobbe kerulhet a leves mint a hus. Egyszer egy ismerosom jart ugy, hogy progbol 4-est kapott. Mivel ugy erezte, hogy menni fog neki 5-osre (erezhette is, mert a Kozep Euiropai Prog versenyen 4. lett), visszament javitani. Kivagtak. Bizottsag, 5-os. Boldogsag fel evig. Kov felev, prog 2 vizsga-> olyat kerdeztekl tole, ami nem volt a tananyagba ->UV-> bukta a Summa cum laude diploma. (Mellesleg matematikuskent megszerezte)

  Szoval csak ovatosan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt már muszaj figyelembe venniuk, mert amikor elmegy a sulibol, es kiderul, hogy a progijat engedely (ertsd a licensztol elteroen) hasznaljak, akkor minden kovetkezmeny nelkul terelheti jogi utra a dolgot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig arra is simán van esély...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jajj hogy én pont így jártam, és pont pop3/smtp levelezőprogival (igaz builderben)...ott is úgy gondolták hogy amit ők nem tudnak azt én se tudhatom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sztem irj a versenybizottsagnak (gondolok itt vmi kozponti bizottsagszerusegre), es ha kiderul, hogy neked van igazad, akkor...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az eset egy szlovákia középiskolán történt. Nekem matekból, szlovák és magyar nyelvböl, elektrotechnikából kell éretségiznem plusz még pratikus éretségit kellene csinálnom. Ez utóbbi ki váltható egy komplex munka elkészítésével, esetemben ez lenne a levelező program. A munkának két helyen kell megfelelnie az egyik a SOČ ez egy országos verseny több forduloból áll. Ezzen lettem diszkvalifikálva. A másik a KOP ez megy az éretségiért. Ezért kell oda adnom nekik a munkát. Itt még él a remény mivel a KOP bizottság feje nem lehet arról az iskoláról ahonnan vagyok. És úgy néz ki hogy ő már talán nagyobb mértékben fog érteni a programozáshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es szerinted ha a jogaidat semmibe vettek azzal hogy vedekezesi lehetoseg nelkul megragalmaztak, akkor szerinted a licencet figyelembe fogjak venni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha diszkvalifikaltak, akkor minek adod oda?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is gondolkoztam a fellebbezésen, viszont a verseny bizottság a iskola tanáraiból tevődött össze. Ha fellebbeznék és még véletlenül nyernék is azt még ebben az évben vissza kapnám mivel a tanárok valamelyikével biztos talákozok majd éretségin. Ezen kívül jól nézne ha egy 4. helyezett meg egy diszkvalifikált szembe mennek a nagy tiszteletre méltó verseny bizottsággal. Ezért kénytelen leszek beletörödni. Csak kiváncsi voltam van e valami bevált, jó módszer arra hogy bizonyítsam egy kódról hogy én írtam. Ezen kívül még azt szeretném megkérdezni hogy lehetséges e az hogy egy programot és forráskódját elöször valami a felhasználhatóságát erősen korlátozó license alatt adom oda nekik és később ezt áthelyezem az interneten GPL alá? Mivel félek hogy miután elmegyek erről az iskoláról a nyitott naponkon ezzel fogják magukat reklámozni az oda jönni akaró diákoknak
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali.

  1. Te adtad be.
  2. Gyanúsítás csak vizsgálatra elég, ha diszkvalifikálnak akkor a jogaidat sértik.
  3. Erre van a Hök v. Dök ill diákparlament.
  4. Ajánld fel hogy megcsinálod újra ... talán értékelik
  5. Mindenképpen tegyél ellene, mert ha mindenki nyeli a békát akkor soha nem lesz vége...

  Sajna nekem is volt egy ilyenem de azt már akkor sem tudnám megvédeni ha akarnám. Egy versenyen lemásolták a programom (szomszéd) ráadásul ő 10 én 3 pontot kaptam. Ennyi elég lett volna az 1lső helyhez. Csakhát ritkán nézik jó szemmel azt aki 2. helyezettként reklamál. (mert nem értik, és még nem voltak ilyen helyzetben...itt is kéne egy fordított nap azt szivatni őket.)

  Sok sikert!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikrokontrolleres gyerekkel is kicsesztek, ő meg egy társa készítetek egy riasztó rendszert, ő csinálta a programot a másik a hardwaret. Ezt a verseny munkát két felé osztották. Hardware és software részre, a software rész szinte teljesen saját munka volt assemblyben írva míg a hardware rész csak egy kész internetes bekötési rajz alapján lett összerakva.

  Hardware 3. helyezés
  Software 4. helyezés

  Megjegyzem a 3. helyezett pénzdíjban részesült, a 4.-kel kezett se fogtak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amikor hasonló helyzetekbe kerültem gimiben (bár az inkább rovó és intő miatt volt, persze leginkább sajnálatos félreértésekből, mellékes), két dolgot vettem figyelembe:

  - Akivel vitám van a döntése jogosságáról, az okozhat-e nekem késöbb problémát.
  - A tantestület egy-egy jelesebb tagját vagy az osztályfőnököt ott tudhattam magam mögött.

  Ha az első igaz - vagyis valamelyik lúzert bizottsági tag még árthat neked -, akkor csak óvatosan az agyarakkal.

  Ha ez nem igaz (és még tanári támogatásod van), akkor lehet és érdemes offenziven fellépni. Nem haszontalan olyan tanárt keresni, akinek volt korábban afférja a veled akadékodkodóval, igy legalább neki is van belső motivációja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  És mi lett a mikrokontroller vezérlős programmal? Azt milyen nyelven írták? Illetve tényleg be tudnád bizonyítani, hogy a programot te írtad? Mert ha igen, akkor szerintem ez különösebben nem kérdés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nyugodtan fellebbezz, ird meg ujsagban, akik azt allitjak nem te irtad.

  Az ilyen versenyeknel biztos szokott lenni valami etikai bizottsag, ott jelentsd fel azt, aki azt mondta rad, hogy biztos nem te irtad, es csaltal: megvadolt csalassal de nem bizonyitotta, te meg nem kaptal vedekezesi lehetoseget.
  Te igenis ragaszkodsz ahhoz, hogy ha csaltal, akkor bunhodni akarsz, de bizonyitsa a csalast.
  Nem akarsz a procedura elol megfutamodni azzal, hogy megkimelnek, annak fejeben, hogy diszkvalifikaltak.  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a verseny bizottság néhány tagja aki erősen informatika beállítottságunak tartja magát ugy gondolta hogy ha ő nem tudna ilyet készíteni akkor én se fogok.
  Hát ezeknek csak ólmot adnék, de abból sokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok 12 éves csak ezt választottam a nick nevemnek nem gondoltam végig hogy ez ennyire félre érthető lesz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak a pascal nyelvet tanítsák


  Szerintem, ha 12 éves vagy, akkor joggal sejtik, hogy nem írtál .NETben semmilyen POP3 és SMTP motort
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Problémák az volt hogy az én sulimon csak a pascal nyelvet tanítsák azt is Turbo Pascal 7.0-ban. Szerintem a sulin pillatnyilag én vagyok az egyetlen talán aki foglalkozott .NETtel. És nincs olyan személy akinek lényegében bizonyítani tudnám hogy én írtam. Plusz hallottam néhány diáktol olyan véleményt is hogy a verseny bizottság néhány tagja aki erősen informatika beállítottságunak tartja magát ugy gondolta hogy ha ő nem tudna ilyet készíteni akkor én se fogok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tekintettel arra, hogy nem te gyanúsítod őket, hanem ők téged, nekik kell bizonyítani elsősorban, hogy a program teljes egészében lopott.

  Ha a versenykiírásban nem szerepelt az a kitétel, hogy nem használhatsz fel mások által készített program ill. kódrészletet (és miért szerepelt volna, ti. akkor kiesne bármely 4GL-es rendszer ), abba se köthetnek bele, azzal a feltétellel, hogy megjelölted a forrásaidat.

  Mindenképpen javaslom, hogy járj utána, és követeld meg, hogy megvédhesd a szellemi termékedet. Ha más nem, keresd fel az igazgatót/elnököt/akárkit, és esetleg a diákszövetséget is célozd meg.

  Ne hagyd magad!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • <off>
  Bocs, nem hagyom ki:
  nyugodtan ráfoghassák

  A legdurvább, amit eddig olvastam a prog.hu-n
  </off>
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha líharvioszvald-nak hívnának, akkor is a munkádnak kéne a mérvadónak lennie :))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • minden forrásállomány elejére írj fejlécet, bele név, email és a felhasználhatóságra vonatkozó lehetőségek, licensztípus.


  Ezzel az a baj hogy nyugodtan ráfoghassák hogy a már meglévöt csak át írtam. Egyébként a verseny munka dokumentációjában leírtam minden kódot és eszközt amit használok de nem én készítettem + az internet címükkel. A probléma nem a munkával volt hanem a személyemmel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon érdekes a problémád több szempontból is. Egyrészt én is jártam már így, ami most mellékes, másrészt itt olyan megoldatlan etikai dolog merül föl, mint mikor annak idején bejöttek a kézi számológépek, és különböző iskolai feladatoknál nem lehetett használni, mintha nem egy műszaki feladat megoldásának megtalálása lett volna a cél, hanem, hogy tudok-e papiron szorozni, osztani.
  A mai oktatás dilemmája meg a Te eseted.

  Mindenesetre a lényeg, hogyha nem tudták bebizonyítani, hogy "loptad" a kódot, akkor jogtalanul jártak el Veled szemben! Mindenképpen fellebbezz, tiltakozz!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • minden forrásállomány elejére írj fejlécet, bele név, email és a felhasználhatóságra vonatkozó lehetőségek, licensztípus. Onnantól ez a te kódód
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szándékomban áll a programot feltenni az internetre,de elötte még szeretnék bele építeni néhány funkciót pl. hogy a programban felmerülő bugok leírását a felhasználok feltölthessék egy weboldalra és egy updatelő rendszert + IMAP.

  Motoroknak azokat a kódokat nevezem amelyek a levél küldéssel és fogadással foglalkoznak. Bár nem teljesen helyes a megnevezés

  A kategoriák pedig amik közül választhattam ezek:
  1. tansegédeszközök
  2. elektronika
  3. mikroprocesszor technika

  Szerintem ez áll a legközelebb hozzám
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából neked annyit kell bizonyítani, hogy a záró zárójelig tisztában vagy a program pontos működésével. Nekik azt kell bizonyítani, hogy az interneten fellelhető kábé bájtról-bájtra ugyanez a program, vagy legalábbis ami hasonló logikai menettel dolgozik.

  Ha ez hivatalos verseny volt, élhetsz vmi fellebbezéssel, és kérheted hogy hadd védd meg a kódodat...


  Mert ez, hogy rádsütik hogy csaltál, azért, mert keveset jártál be, nevetséges. Anno amit c-ből, Delphiből az iskolában tanultam, édeskevés lett volna a vizsgadolgozatom megírásához.

  Ha mégis "plagizáltál", ergo felhasználtál részeket egy-egy interneten fellelhető programból, az is megbocsájtható egy feltétellel: ha a kódrész működésének utánajártál, és egy üres projektből reprodukálni tudod.

  Szóval: ha érdekel a dolog, járj utána a jogaidnak és ne hagyd hogy egy tanár szubjektív megitélésén múljon az előmeneteled. Ha meg csíteltél, készülj fel a kódodból.. aztán ha van vmi, írd meg ide :)

  Soksikert :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd